Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Andrzeju,

U nas nieustanna dyskusja między gontem a blachą płaską (maxi classic) . A jeśli blacha, to czy z deskowaniem czy folią - ostatnio powiedziano mi, że na tak duży dach (400m) samo deskowanie będzie kosztować ok 15tys , zgadza się Pan ? Co do folii mam wątpliwości bo będę miała pustkę nad salonem - czyli bezpośredni kontakt z dachem, jak w poddaszu użytkowym i jakoś się waham .. Co Pan radzi albo inaczej: co Pan odradza ;-) ?

Proszę o pomoc.

Oto treść moich wcześniejszych pytrań:

W zeszłym roku zmieniliśmy poszycie dachu (na blachę trapezową), jest to dach szwedzki - płaski nachylenie ok. 5-6 oraz 12-15 stopni. Już przy pierwszym śniegu na podbitce wzdłuż całego budynku zwisały wielkie sople, przy każdym deszczu kapie na daszek wejściowy i do garażu. Co może być przyczyną i jak to rozwiązać?

Dach oczywiście jest odeskowany, na to tylko folia i łaty. Ostatnio znajomy powiedział mi, że powinnam dać duży pas nadrynnowynp. ok 1 m.

Czy znajomy ma rację?

Proszę o podpowiedź co teraz z tym zrobić?

Czy konieczne jest ściągnięcie blachy z całego dachu i zabawa od nowa?

Czy można na przykład bez ściągania blachy z dachu (jedynie odkręcając niezbędne wkręty), po prostu założyć dłuższe pasy nad- i podrynnowy, i jakie długie muszą być?

Jak długi/szeroki pas nadrynnowy musi być wstawiony w opisanym powyżej przypadku?

Wiem, że robiąc coś u siebie nie powinno się używać półśrodków, ale w tym przypadku mogę tylko zwiększyć pas nadrynnowy, do zdjęcia blachy jakoś się nie palę.

Czy da się to zrobić w opisany przeze mnie sposób.

Proszę o pilną odpowiedź.

Mariola

Zastanawiam ile razy można wyjaśniać ten problem? Tak jak wcześniej pisałem za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne. Na deskowanie żadne folie tylko papa termozgrzewalna! Żaden szerszy pas nadrynnowy nic tu nie pomoże. Pokrycie dachu jest do zdjęcia i wykonania ponownie. Pozdrawiam.

Blachę można użyć ponownie pod warunkiem, że łaty będą zamontowane w tym samym miejscu!

Dla takiego dachu powinno to wyglądać tak:

- deskowanie,

-kontrłaty,

-papa podkładowa termozgrzewalna mocowana mechanicznie w górnym rzędzie i zgrzewana na połączeniach,

-łaty,

-blacha trapezowa,

lub tak:

-deskowanie,

-papa podkładowa termozgrzewalna mocowana mechanicznie w górnym rzędzie i zgrzewana na połączeniach,

-kontrłaty uszczelnione (np. lepikiem na zimno),

-łaty,

-blacha trapezowa.

Pozdrawiam.

Połozył dach, skasował kasę, nie skończył obróbki kominów. Deklarował, że posiada certyfikat, czy tez autoryzację firmy producenta blachy - bardzo znanego. Okazało się, że nie ma. Polecała go firma - oficjalny dealer handlująca blachą.

W wyniku tego wszystkiego mam blachę, na którą producent daje gwarancję,

ale tylko wówczas, gdy jest położona przez zertyfikowanego dekarza.

Kto mnie oszukał :

1) Producent - chyba nie

2) Firma dealer - ona polecała tego gościa jako certyfikowanego, wręczała

wizytówką więc teraz może przejąć zobowiązania

3) sam dekarz - kręt -

Jak uzyskać teraz gwarancję na taki dach ?

CZy rzeczywiście gwarancja jest udzielana tylko wówczas, gdy

1) blacha i akcesoria są danej firmy, oraz

2) wykonanie przez ekipę autoryzowaną ?

-deskowanie,

-kontrłaty uszczelnione (np. lepikiem na zimno),

-łaty,

-blacha trapezowa.

Pozdrawiam.

Ale o tym wczesniej nie pisałeś.

Całe szczęście że właśnie tak uszczelniłem kontrłaty.

• 2 weeks później...
Rozumiem, że masz na myśli blachę płaską. Każdy produkt dostępny na rynku ma stosowne certyfikaty i całą pewnością spełni swoje zadanie. Ja stosuje wyłącznie produkty najwyższej jakości renomowanych firm. Pozdrawiam.