Sloneczko 22.04.2008 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Jednak głównym twórcą sopli jest oczywiście Słoneczko . Serdecznie pozdrawiam . Nie byłoby sopli bez Dziadka Mroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolam 23.04.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Dach oczywiście jest odeskowany, na to tylko folia i łaty. Ostatnio znajomy powiedział mi, że powinnam dać duży pas nadrynnowynp. ok 1 m. Czy znajomy ma rację?Proszę o podpowiedź co teraz z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.04.2008 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Tak jak wspomniałem wcześniej poprawnym rozwiązaniem jest zastosowanie papy a nie folii. Powinna to wykonać firma, która zmieniała pokrycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolam 24.04.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Czy konieczne jest ściągnięcie blachy z całego dachu i zabawa od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2008 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Przy profesjonalnym wykonaniu należy zdemontować pokrycie ,łaty i kontrłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolam 27.04.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Czy można na przykład bez ściągania blachy z dachu (jedynie odkręcając niezbędne wkręty), po prostu założyć dłuższe pasy nad- i podrynnowy, i jakie długie muszą być?Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.04.2008 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Oczywiście można. Wielkość pasa podrynnowego wynika z szerokości okapu natomiast wymiary pasa nadrynnowego zależą od zamontowanej rynny. Te wymiary określa dekarz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.05.2008 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Andrzeju, możesz zaglądnąć do "Domów z bali"? http://forum.muratordom.pl/domy-z-bali,t504-4200.htm Jesteś tam bardzo potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 12.05.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Panie Andrzeju, U nas nieustanna dyskusja między gontem a blachą płaską (maxi classic) . A jeśli blacha, to czy z deskowaniem czy folią - ostatnio powiedziano mi, że na tak duży dach (400m) samo deskowanie będzie kosztować ok 15tys , zgadza się Pan ? Co do folii mam wątpliwości bo będę miała pustkę nad salonem - czyli bezpośredni kontakt z dachem, jak w poddaszu użytkowym i jakoś się waham .. Co Pan radzi albo inaczej: co Pan odradza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.05.2008 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Radzę rozważyć pokrycie dachu dachówką cementową np. Braas i zastosowaniem folii wysoko paroprzepuszczalnej. W moim przekonaniu jest to najkorzystniejsze rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolam 17.05.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Proszę o pomoc. Oto treść moich wcześniejszych pytrań: W zeszłym roku zmieniliśmy poszycie dachu (na blachę trapezową), jest to dach szwedzki - płaski nachylenie ok. 5-6 oraz 12-15 stopni. Już przy pierwszym śniegu na podbitce wzdłuż całego budynku zwisały wielkie sople, przy każdym deszczu kapie na daszek wejściowy i do garażu. Co może być przyczyną i jak to rozwiązać? Dach oczywiście jest odeskowany, na to tylko folia i łaty. Ostatnio znajomy powiedział mi, że powinnam dać duży pas nadrynnowynp. ok 1 m. Czy znajomy ma rację? Proszę o podpowiedź co teraz z tym zrobić? Czy konieczne jest ściągnięcie blachy z całego dachu i zabawa od nowa? Czy można na przykład bez ściągania blachy z dachu (jedynie odkręcając niezbędne wkręty), po prostu założyć dłuższe pasy nad- i podrynnowy, i jakie długie muszą być? Jak długi/szeroki pas nadrynnowy musi być wstawiony w opisanym powyżej przypadku?Wiem, że robiąc coś u siebie nie powinno się używać półśrodków, ale w tym przypadku mogę tylko zwiększyć pas nadrynnowy, do zdjęcia blachy jakoś się nie palę.Czy da się to zrobić w opisany przeze mnie sposób.Proszę o pilną odpowiedź.Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.05.2008 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Zastanawiam ile razy można wyjaśniać ten problem? Tak jak wcześniej pisałem za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne. Na deskowanie żadne folie tylko papa termozgrzewalna! Żaden szerszy pas nadrynnowy nic tu nie pomoże. Pokrycie dachu jest do zdjęcia i wykonania ponownie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolam 19.05.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Czy po zdjęciu blachy można ją ponownie założyć na dach? Proszę jeszcze o potwierdzenie:- odeskowanie dachu- papa termozgrzewalna- łaty- blacha założona w zeszłym roku na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.05.2008 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Blachę można użyć ponownie pod warunkiem, że łaty będą zamontowane w tym samym miejscu!Dla takiego dachu powinno to wyglądać tak:- deskowanie,-kontrłaty,-papa podkładowa termozgrzewalna mocowana mechanicznie w górnym rzędzie i zgrzewana na połączeniach,-łaty,-blacha trapezowa,lub tak:-deskowanie,-papa podkładowa termozgrzewalna mocowana mechanicznie w górnym rzędzie i zgrzewana na połączeniach,-kontrłaty uszczelnione (np. lepikiem na zimno),-łaty,-blacha trapezowa.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 26.05.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Połozył dach, skasował kasę, nie skończył obróbki kominów. Deklarował, że posiada certyfikat, czy tez autoryzację firmy producenta blachy - bardzo znanego. Okazało się, że nie ma. Polecała go firma - oficjalny dealer handlująca blachą. W wyniku tego wszystkiego mam blachę, na którą producent daje gwarancję, ale tylko wówczas, gdy jest położona przez zertyfikowanego dekarza. Kto mnie oszukał : 1) Producent - chyba nie 2) Firma dealer - ona polecała tego gościa jako certyfikowanego, wręczała wizytówką więc teraz może przejąć zobowiązania 3) sam dekarz - kręt - Jak uzyskać teraz gwarancję na taki dach ? CZy rzeczywiście gwarancja jest udzielana tylko wówczas, gdy 1) blacha i akcesoria są danej firmy, oraz2) wykonanie przez ekipę autoryzowaną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 26.05.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 -deskowanie, -papa podkładowa termozgrzewalna mocowana mechanicznie w górnym rzędzie i zgrzewana na połączeniach, -kontrłaty uszczelnione (np. lepikiem na zimno), -łaty, -blacha trapezowa. Pozdrawiam. Ale o tym wczesniej nie pisałeś. Całe szczęście że właśnie tak uszczelniłem kontrłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2008 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Ale wcześniej o to nie pytałeś . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 08.06.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Z perspektywy doświadczenia (trwałość koloru, właściwości, itd) jaka wg Ciebie jest najlepsza do obróbki blacha?czy jest sens płacić za ruuki, czy sara w zupełności jest odpowiednia?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Rozumiem, że masz na myśli blachę płaską. Każdy produkt dostępny na rynku ma stosowne certyfikaty i całą pewnością spełni swoje zadanie. Ja stosuje wyłącznie produkty najwyższej jakości renomowanych firm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.06.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Andrzeju Szanowny! Czy wpadła Ci w Twoje fachowe ręce blacha http://www.bratex.pl/produkty/pokrycia-dachowe/blachodachowka/ typ "hera"? Jakieś opinia na jej temat? Wiem.... wiem.... ceramiczna lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts