Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

b]WItam,[/b]

Panie Andrzeju

Mam, prośbę o pomoc, poradę. Remontuję dach starego domu. Mam robiony dach w następujący sposób:

- dachówka

- łaty/kontrłaty

- papa

- deskowanie

- krokwie.

I teraz moje pytanie:

Będę ocieplał wełną - oczywiście zgodnie ze sztuka bedę miał szczelinę wentylacyjną. Szczelina ma ta umożliwić przepływ powietrza i tu dochodzimy do meritum: jeżeli nie mam podbitki a zamiast tego wystający gzyms (stary dom) bardzo szczelny dochodzący do desek czy muszę w tym gzymsie zrobić kratki wentylacyjne tak aby do tej docelowo zaizolowanej powierzchni - szczeliny pomiędzy deskowaniem a wełną dochodziło powietrze z zewnątrz. Czy może wystarczy naturalny obieg powietrza bez tego nawiewu (np. różnica temperatur pod dachem dół góra). Robiąc takie szczeliny - kratki dla tej przestrzeni obawiam się, że zimne powietrze może się skraplać i wydaje mi się, że naturalny obiek powietrza powinien być wystarczający

Będę wdzięczny za Pana opinię,

Piotr

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W projekcie jest dach czterospadowy o kącie 35 stopni bez ścianki kolankowej. My chcemy podnieść dach murując ściankę kolankową na wysokość 2 pustaków tj. o 44 cm / zgoda projektanta /,ale ma być zachowana proporcja bryły domu.Podobnież trzeba powiększyć długość

płatew i jętek ? Jak tak to o ile cm i co ?

Skoro jest zgoda projektanta to powinien on określić co należy zmienić. Dach zostanie podniesiony ale jego kąt nachylenia się nie zmieni. Jętki powinny pozostać w tym samym miejscu więźby więc ich wymiar nie ulegnie zmianie. Obniżony będzie tylko sufit. Aby utrzymać proporcje należałoby podłużyć okap czyli krokwie. Pozdrawiam.

"r-32" pod gont papowy należy stosować papę systemową gdyż połączenia grubej papy termozgrzewalnej będą widoczne na takim pokryciu. Przychylałbym się do dachówki cementowej po uprzedniej konsultacji z projektantem (konstruktorem) odnośnie przekrojów więźby. Papę termozgrzewalną można montować dowolnie należy jednak zgrzać połączenia. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju

Proszę o poradę.

Mam bardzo prosty dach dwuspadowy ze ścianami szczytowymi w postaci ogniomuru, czy jak ktoś woli - attykowe.

Planuję dachówkę ceramiczną, bez deskowania, ogniomur jest jakieś 10-15 cm nad połacią dachu. Elewację chciałbym wykonać na początku przyszłego roku a dach już teraz. Pytanie

- jak wykonawca dachu ma prawidłowo zrobić obróbkę blacharską ogniomuru, jeśli ściana jest nieocieplnowa / nieotynkowana.

- czy obróbka na styku dachu i ogniomuru wymaga jakiejś szczególnej wiedzy i umiejętności - na co mam zwrócić uwagę

- planuję mieć dachówkę Creaton Domino, układaną jedna pod drugą. Teren niezalesiony. Część specjalistów odradza. Co Pan sądzi.

Z góry dziękuję

Witam

http://stolarstwo.biz//PICT0478_.JPG

Panie Andrzeju mam prośbę odnośnie wysokości dachówek nad listwą okapową. Widoczny również jest grzebień okapowy. Czy jest to wykonane zgodnie ze sztuką? Czy dachówki nie powinny bardziej nachodzić na pas okapowy? Ewentualni dach okapowy bardziej schowany?

Mam ekipę górali do dachu i podobno tak się robi.

Proszę o komentarz.

Pozdrawiam i dziękuje bardzo.

Wojtek

Na tym dachu panuje jakiś dziwny chaos. Daje się zauważyć brak wiedzy i doświadczenia u wykonawcy. Komin ulokowany w koszu (wina projektanta lub skutek zmian wprowadzanych w trakcie realizacji). Komin murowany w trakcie krycia dachu? Okap niezakończony, pofalowany. Krzywa połać dachu. Wykonawca prawdopodobnie nie chcąc ciąć dachówek w kalenicy starał się regulować długość połaci pasem nadrynnowym i wróblówką. Wyszło fatalnie! Wróblówka nie powinna wystawać z pod dachówki. Okap prawdopodobnie błędnie wykonany. Folia nie wykłada się na pas nadrynnowy. Jak nie będzie wchodziła do rynny to przy nieobrobionej desce okapowej źle skutkuje. A wystarczyło skrócić trochę krokwie. Brak obróbek ścian bocznych. Dziwnie przegięta blacha koszowa w koszu lukarenki. Zastosowanie narożnika wewnętrznego w rynnie lukarenki merytorycznie nieuzasadnione. Będzie utrudniał spływ wody z kosza a zimą zsuwający się śnieg z całą pewnością uszkodzi rynnę. Rynny dość nisko posadowione. Łaty w koszu i na narożach niepodparte. Na nie zakrytej połaci dachu widać dziwne wybrzuszenie folii. Czy to aby nie ściana ją tak wynosi?! Będzie to skutkować złą wentylacją połaci, grozi uszkodzeniu folii i przeciekom na krokwi pod kominem. Czy aby dach nie jest kryty jednostronnie? Mogą wystąpić bardzo niekorzystne niesymetryczne obciążenia więźby dachowej. Generalnie nie tylko okap należy poprawić. Kierownik budowy powinien te usterki wpisać w dziennik i nakazać ich poprawienie. Pozdrawiam.

...- jak wykonawca dachu ma prawidłowo zrobić obróbkę blacharską ogniomuru, jeśli ściana jest nieocieplnowa / nieotynkowana.

- czy obróbka na styku dachu i ogniomuru wymaga jakiejś szczególnej wiedzy i umiejętności - na co mam zwrócić uwagę

- planuję mieć dachówkę Creaton Domino, układaną jedna pod drugą. Teren niezalesiony. Część specjalistów odradza. Co Pan sądzi.

Wybór rodzaju pokrycia to rzecz gustu.

Wykonanie obróbek blacharskich ogniomuru to rzecz dość prosta. Zwracam jednak uwagę na fakt, że w przypadku poddasza użytkowego ogniomur powinien być ocieplony ze wszystkich stron! Krótki odcinek od strony dachu naklejony styropian minimum 5 cm obłożony blachą. Góra styropian minimum 5 cm, płyta osb szersza od obecnego ogniomuru o te 5 cm + planowane ocieplenie mocowana przez styropian do ogniomuru. Na to folia wstępnego krycia i obróbka blacharska szersza od płyty OSB o 4 cm (po 2 cm na stronę). Prawda, że proste :wink: ? Pozdrawiam.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi.

Oczywiście przy dachówce Creatona nie chodziło mi o ocenę jej walorów estetycznych, ale potwierdzenie czy można układać dachówkę płaską jedna pod drugą. Zdecydowanie bardziej polecany jest sposób "na cegiełkę". Szukam potwierdzenia to pierwsze rozwiązanie nie grozi jakimiś przeciekami....

Pozdrawiam

Witam

Dziękuję bardzo za szybka ocenę wykonanych prac.

Folia dachowa nie jest schowana za deskę okapową - kończy się w rynnie.

Komin wyszedł w koszu bo tak jest w projekcie :(

Blacha koszowa tylko leżała na dachu - bez dokładnego umocowania.

Wszystkie błędy zostaną poprawione - przynajmniej tak obiecuje wykonawca. Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam

Wojtek

... czy można układać dachówkę płaską jedna pod drugą. Zdecydowanie bardziej polecany jest sposób "na cegiełkę". Szukam potwierdzenia to pierwsze rozwiązanie nie grozi jakimiś przeciekami....

Oczywiście można układać jak się komu podoba. Ustawienie jedna pod drugą jest bardzo trudne do wykonania (wymaga idealnie prostokątnego dachu) próba zgubienia niedokładności kończy się widocznym pofalowaniem linii pionowych. Mnie osobiście najbardziej odpowiada na chybił-trafił czyli nieregularne ustawienie linii pionowych. Szczelność typowa dla dachówki zakładkowej jest gwarantowana w każdym rozwiązaniu. Kolejny raz powtórzę: za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne! Pozdrawiam.

Panie Andrzeju czy mogę prosić o wysłanie umowy jaką zawiera pan standardowo z klientem? Mam za tydzień wpuścić na dach górali do wykonania więźby i pokrycia dachu blachodachówką z posypką ceramiczną. O ile o wykonanie więźby się nie martwię o tyle mam obawy czy będą umieli prawidłowo położyć dachówkę. Dlatego chcę się zabezpieczyć umową. oni oczywiście wolą pracować bez niej więc sami jej nie przygotują. A ja nie wiem na co zwrocić uwagę i jak ją sformułować. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Umowę wysłałem. Proszę pamiętać aby wykonać dach tak jak pod dachówkę (łata kalenicowa, łata narożna taśma taka sama jak pod gąsiory. Łatowanie połaci wykonujemy od dołu montaż pokrycia od góry! W przypadku konieczności skrócenia panela należy skracać pierwszy montowany czyli ten przy kalenicy. Blachy koszowe (o ile występują) też radzę wykonać z tej samej blachy. Pozdrawiam.

Mam też pytanie do pana:

chcemy postawić dach dwuspadowy, kąt nachylenia 40 stopni, pokrycie z blachodachówki z posypką ceramiczną (ahi roofing gerard corona) imitującą gont drewniany gdyż dom mamy z bali. Teraz się zastanawiamy nad pełnym deskowaniem robić czy nie? W czym tak wykonany dach jest lepszy od tego bez deskowania? a może nie jest? i jak wówczas powinna wyglądać konstrukcja?

Witam,interesuje mnie wykonanie dachu techniką konstrukcji wiązarowej z tego projektu

http://www.z500.pl/projekt/z23.html

strop miałby być w tym projekcie drewniany,mam pytanie czy jest to dobre rozwiązanie jeśli chodzi o dach i czy koszty wykonania różnią się znacznie od metody krokwiowej.

pozdrawiam

Panie Andrzeju, proszę napisac jak (w jakiej kolejności) powinno wyglądać prawidłowe deskowanie dachu (czterospadowy 288m2 pow., dom 10x16m). Na co w szczególności zwrócić uwagę podczas wykonania? Bardzo proszę o informację, bo chciałabym mieć jakąś wiedzę na ten temat, żeby przyjrzeć się wykonaniu. Pewnie istotne będzie też to, że docelowo położymy dachówkę, ale to dopiero w przyszłym roku. Czy kominy powinny być na tym etapie wyprowadzone ponad dach teraz i wykończone na gotowo, czy później wycina się w deskowaniu otwór i wykonuje ponaddachową część komina przy dachówce? Pozdrawiam.M.