Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...jak (w jakiej kolejności) powinno wyglądać prawidłowe deskowanie dachu... ... Czy kominy powinny być na tym etapie wyprowadzone ponad dach teraz i wykończone na gotowo...

Nie rozumiem istoty pierwszego pytania. Co do drugiego to kominy należy wykonać przed kryciem dachu. Pozdrawiam.

...jak (w jakiej kolejności) powinno wyglądać prawidłowe deskowanie dachu... ... Czy kominy powinny być na tym etapie wyprowadzone ponad dach teraz i wykończone na gotowo...

Nie rozumiem istoty pierwszego pytania. Co do drugiego to kominy należy wykonać przed kryciem dachu. Pozdrawiam.

Chodzi mi o to jakie warstwy przy deskowaniu: więźba, deski, papa 2x, czy jeszcze jakoś inaczej?

Witam,interesuje mnie wykonanie dachu techniką konstrukcji wiązarowej z tego projektu

http://www.z500.pl/projekt/z23.html

strop miałby być w tym projekcie drewniany,mam pytanie czy jest to dobre rozwiązanie jeśli chodzi o dach i czy koszty wykonania różnią się znacznie od metody krokwiowej.

pozdrawiam

jeśli chodzi o poddasze ,w projekcie jest nieużytkowe ,ale jak się będzie dało to może coś wygospodarujemy.

W przypadku poddasza nieużytkowego najekonomiczniejszym rozwiązaniem jest więźba wykonana z prefabrykowanych wiązarów. Dolny pas wiązara jest nośnikiem dla sufitu i warstwy izolacji cieplnej. Można tak zaprojektować wiązar aby w części centralnej (najwyższej) dachu uzyskać mały stryszek. Dodatkową zaletą wiązarów jest fakt, że nie dają sił rozporowych na ściany. Pozdrawiam.

... więźba, deski, papa 2x, czy jeszcze jakoś inaczej?

OK. Ilość i rodzaj papy zależy od czasu oczekiwania na krycie docelowe i od tego czy w tym czasie poddasze będzie wykańczane. Przy oczekiwaniu ~6 miesięcy papa podkładowa termozgrzewalna. 12~24 miesiące papa termozgrzewalna wierzchniego krycia lub dwie warstwy zwykłej papy przy czym ta druga warstwa na lepiku. Powyżej 24 miesięcy dwie warstwy termozgrzewalnej (podkładowa i wierzchniego krycia). Pozdrawiam.

Witam

Kupiłam stary dom, po remoncie, także dachu, jak sprawdzić jego stan ?

Niby nic nie "cieknie", poprzedni właściciel polożył blachę na stare pokrycie - (podobno 2 x papa), zostały wykonane nowe obróbki blacharskie, ale jakoś nie mam zufania.

Rozważamy nowe pokrycie, ale czy warto ? czy jest taka konieczność?

Jak to sprawdzić? Ewentualnie komu zlecić ocenę?

A nie masz możliwości dowiedzieć się kto robił remont? Wtedy mogłabyś się dopytać o stan krokwi itd.

Nota bene, sprzedajemy teraz nasz stary dom, w którym jeszcze mieszkamy, ale nie robimy z nim nic, by nowi właściciele wiedzieli na czym stoją i urządzili go po swojemu :)

No niestety nie ma opcji by dowiedzieć się kto ten remont robił (brak faktur-generalnie jakas samowolka)

Ale dach nie jest ocieplaony -widac krokwie i jętki ( i tak do przebicia - są za nisko) i inne dechy, na oko laika drewno w stanie dobrym (nawet czymś zakonserwowane chyba), ale bardziej martwi mnie pokrycie, nie mam ochoty zrywac blachy by sprawdzać co się pod nia dzieje, a nawet gdy to zrobie sama nie ocenię czy dzieje się dobrze ;).

Może inaczej zadam pytanie - jakie warstwy pokrycia sa dopuszczalne, czy połozenie blachy na stare (papa) pokrycie- (ponoć tak tego dokonano )

nie obciąża zbyt mocno konstrukcji ?

Dzięki za informacje - będę musiała zwrócić się do fachowców, choćby z powodu planowanych solarów i okien połaciowych , bo jakoś chcę miec sufit nad głową , a nie na niej ;).

A... i drobne sprostowanie - na dachu nie jest blacha, tylko płyty z gontu :oops:

Panie Andrzeju,

Kupiłem dom z dachem mansardowym, w którym okna pierwszego piętra (wystające z dolnej połaci dachu) mają niezbyt solidnie wykończone boki - są tam listwy z tworzywa, a górna krawędź obrobiona jest sztukowanym pasem blachy.

http://foto.onet.pl/dc5a,hysd00cgcdgg,g4xd1

Czy jest inny sposób estetycznego wykończenia boków i góry okien (np. łupek) ?

Po uważnym obejrzeniu zdjęcia można przypuszczać, że cały dach jest niezbyt solidnie wykonany. Brak pasa nadrynnowego, nie widać wyprowadzenia krycia wstępnego. Brak rynny na górnym dachu nad oknami może powodować zalewanie okien. Nie widać wyprowadzenia parapetu na dachówkę.

Odnośnie wykończenia w związku z niewielkimi powierzchniami łupek nie będzie dobrym rozwiązaniem. Proponowałbym imitację łupka czyli płytki włóknocementowe np. Struktonit firmy Euronit w kolorze grafitowym. Pozdrawiam.

Witam serdecznie

Mała prośba do Pana, prosze o opinię czy nasz dach jest żle wykonany?

Krótka informacja: dach dwuspadowy pokryty dachówką ceramiczną Roben.

a więc mamy tak, od góry: dachówka, papa - podobno wysokiej jakości, deskowanie pełne, 3 warstwy waty po 5cm, folia, płyty kartonowe. Dach został wykonany w lutym..marcu br. Płyty kartonowe zamokły, zostały zdjęte 2 mc temu. W chwili obecnej po każdych deszczach (np. 2 dni deszczu) i po kolejnych 2 dniach słońca wata staje się wilgotna w okolicach szczytu dachu czyli gąsiora. Obawiam się założyć nowe płyty kartonowe, obawiam sie ze wata na częsci dachu jest tez do wymiany, ponieważ po zdjeciu płyt i rozerwaniu folii cała wata byla w kropelkach wody na powierzchni okolo 1,5m licząc od szczytu (gasiora). Dom jest wietrzony, cała dobę otwarte okna, poddasze rownież wietrzone, trwaja prace wykończeniowe (podłogi, glazura itp.)

Dekarze uważają, że jest OK, za mało wietrze dom, wykonawcy poddasza mówią ze jest OK, wata wyschnie. A ja mysle, że jest gdzies bład technologiczny i całe ocieplenie jest do zdjęcia. Wkładając rękę pomiedzy wate wyczuwam wilgotne deski w okolicy gąsiora na całej dlugości dachu.

Prosze o rade, czy ponosic kolejne koszty i powoływać nadzór budowlany, jak zmusic wykonawcę (dach zaplacony) do zajecia sie tym jesli on uwaza ze dach jest OK. Gdzie może byc przyczyna zaparowywania waty?

Pozdrawiam Roman

Witam serdecznie

Mała prośba do Pana, prosze o opinię czy nasz dach jest żle wykonany?

Krótka informacja: dach dwuspadowy pokryty dachówką ceramiczną Roben.

a więc mamy tak, od góry: dachówka, papa - podobno wysokiej jakości, deskowanie pełne, 3 warstwy waty po 5cm, folia, płyty kartonowe. Dach został wykonany w lutym..marcu br. Płyty kartonowe zamokły, zostały zdjęte 2 mc temu. W chwili obecnej po każdych deszczach (np. 2 dni deszczu) i po kolejnych 2 dniach słońca wata staje się wilgotna w okolicach szczytu dachu czyli gąsiora. Obawiam się założyć nowe płyty kartonowe, obawiam sie ze wata na częsci dachu jest tez do wymiany, ponieważ po zdjeciu płyt i rozerwaniu folii cała wata byla w kropelkach wody na powierzchni okolo 1,5m licząc od szczytu (gasiora). Dom jest wietrzony, cała dobę otwarte okna, poddasze rownież wietrzone, trwaja prace wykończeniowe (podłogi, glazura itp.)

Dekarze uważają, że jest OK, za mało wietrze dom, wykonawcy poddasza mówią ze jest OK, wata wyschnie. A ja mysle, że jest gdzies bład technologiczny i całe ocieplenie jest do zdjęcia. Wkładając rękę pomiedzy wate wyczuwam wilgotne deski w okolicy gąsiora na całej dlugości dachu.

Prosze o rade, czy ponosic kolejne koszty i powoływać nadzór budowlany, jak zmusic wykonawcę (dach zaplacony) do zajecia sie tym jesli on uwaza ze dach jest OK. Gdzie może byc przyczyna zaparowywania waty?

Pozdrawiam Roman

Jedną z przyczyn zawilgocenia izolacji może być rozerwanie folii paroizolacyjnej. Wilgoć z wnętrza domu wydostaje się przez warstwy izolacji na chłodne deskowanie (noce bywają już chłodne) i tam się wykrapla. Czy przestrzeń pomiędzy "watą" i deskowaniem jest w jakikolwiek sposób wentylowana ?

Trudno dać profesjonalną odpowiedź. Nasuwa się kilka pytań:

-czy kalenica jest otwarta?

-czy drożne są wloty powietrza przy okapie?

-czy pomiędzy warstwą izolacji cieplnej a deskami jest drożna przerwa wentylacyjna?

-czy poprawnie została zamontowana folia paroizolacyjna?

Przy poprawnej wentylacji połaci wełna wyschnie. Pozdrawiam.

1) czy można przy położonej dachówce sprawdzić czy dach jest szczelny - tj nie ma dziur we wstępnym kryciu?

mam deskowanie i na to papę.

obawiam się że podczas układania dachówki ekipa mogła zrobić jakąś dziurę i jej nie zakleić.

czy jedynym wyjściem jest lanie wody na dach szlaufem?

2) jaki powinien być spadek rynny w cm na 7 metrowym odcinku z jedną rurą spustową?

3) na dachu będie Domino creatona i dekarz się upiera żeby pod gąsior dać folię wentrola, a nie uszcelnienie systemowe (ta taśma ma otwory). Dekarz jest zdania że tamtędy bedzie nawiewany zimą śnieg.

Pytam się bo Wentrol się chyba daje do dachówki esówki, gdzie gąsior ma inną budowę w przeciwieństwie do trapezowej budowy gąsiora do domino.

pzdr glowac

ad. 1. Jedyną formą sprawdzenia jest lanie wody na krycie wstępne.

ad. 2. 0,5% czyli 3,5 cm.

ad. 3. O dodatkach decyduje dekarz! Bo to on daje gwarancje!

Ja staram się inwestorowi ukazać różnice merytorycznie argumentując. W sprawie dodatków pozostawiam sobie ostateczną decyzję. Pozdrawiam.