Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Andrzeju,

Bede robil pelne deskowanie z plyt osb i mam pytanie jak rozwiazac nawiew powietrza do szczeliny miedzy ociepleniem z waty a deskowaniem dla powierzchni zaczynajacych sie w koszu?

czy na deskowanie wystarczy polozyc najzwyklejsza pape izolacyjna I 333 na tekturze czy sa jakies szczegolne wymagania??

Papa podkładowa termozgrzewalna. Zastosowanie Kontrłat grubości 3 cm umożliwi montaż wentylacji połaciowych np. Tegoli. Najprostszy sposób to wycięte otwory osłonić kawałkami folii wysoko paroprzepuszczalnej. Pozdrawiam.

Witam ponownie. Chciałabym zapytać czy ma Pan jakiś sposób jak połączyc ze sobą papę oraz folie wysokoparoprzepuszczalną ?

Ja mam dach kopertowy. Panuję zrobić okrągłe otwory wentylacyjne w szczycie kazdego pola pomiędzy krokwiami ( dla tego pola trójkątnego gdzie nie ma poziomej kalenicy). Tylko ,że nie bardzo wyobrażam sobie jak to będzie , jeśli na tyle dziur położę łaty z folii i nie połączę szczelnie folii z papą - to będzie zaciekać. Mam jedynie taki pomysł - aby folię położyć na wierzchu tej skośnej kalenicy - zakrywając otwory po obu stronach. Na to na górę poszłaby taśma kalenicowa. Czy tak może być?

dziękuje za dotychczasowa pomoc

pozdrawiam

witam Pana.jestem poczatkujacym dekarzem sporo czytam literatury fachowej miedzy innymi postow z forum.zainteresowalo mnie ostatnio zagadnienie tzw miekkiego kosza z karpiowki.bardzo malo materialow jest w sieci.mam do Pana pytanie chodzi mi o deskowanie lub deske koszowa a dokladnie jak ma byc zainstalowana?ma materialach rupp ceramika oracz koramic nie jest to dokladnie wyjasnione.czy ma byc przybita na latach?powstanie roznica wysokosci o grubosc deski czy tez moze ma byc wprowadzona tak aby byla rowna z plaszczyzna lat.prosze o pomoc i z gory dziekuje.moze ma pan jakies namiary na matrialy w sieci.dziekuje i pzdrawiam

...czy ma byc przybita na latach?...

Ma być przybita na łatach. Uskok nie ma żadnego znaczenia. Jak jesteś początkującym dekarzem to chwilowo odpuść sobie miękki kosz. Literatura fachowa to przekład z niemieckiego "Technika układania dachówki karpiówki" Herberta Wartmanna. Pozdrawiam.

Proszę o Wasze zdanie jaką zastosować folię dachową (membrane)?

Dach będzie bez deskowania, kryty dachówką robena. Cieśla coś wspominał o foli DORKENA... w hurtowni zaś polecają COROTOPA i TYVEKA czy jakoś tak... namieszane mam w głowie aż hej

Każda z przedstawionych jest dobra! Osobiście polecam Tyvek Pro. A tak na marginesie co ma cieśla do folii? Dach foliuje dekarz! Pozdrawiam.

Proszę o Wasze zdanie jaką zastosować folię dachową (membrane)?

Dach będzie bez deskowania, kryty dachówką robena. Cieśla coś wspominał o foli DORKENA... w hurtowni zaś polecają COROTOPA i TYVEKA czy jakoś tak... namieszane mam w głowie aż hej

Każda z przedstawionych jest dobra! Osobiście polecam Tyvek Pro. A tak na marginesie co ma cieśla do folii? Dach foliuje dekarz! Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za odpowiedź... a to jest cieśla który ma swoich dekarzy i dla tego ma coś tam do powiedzenia...:)

Jak ma się jakość dachówki Roben plus ceramiczna do Rupp sirius lub NIBRE?

Tej ostatniej wogóle nie znam, choć wygląda bardzo porządnie.

O Robenie słyszałem, że nie jest zbyt prosta i ma słabe zamki:( lecz canowo wygląda najlepiej (jeśli chodzi o tych trzech producentów). Nibre wychodzi drożej o 2500zł natomiast RUPP o 4000zł na dachu 250m2 (łącznie z akcesoriami, bez folii)... Nie wiem tylko czy jest sens przepłacać tyle pieniędzy... bo to jest sporo. Proszę w miarę możliwość o Wasze opinie

Witam,

ja pewnie gdybym nie trafił na ten wątek to bym zbytnio się nie zastanwiał czy dobrze mam zrobiony dach. I teraz pojawiły się wątpliwości, więc proszę o opinię.

1. Obróbki komina, czy nie powinna być zrobiona "wcinka" w komim?

http://www.ozzo.pl/d/komin%201.jpg

http://www.ozzo.pl/d/komin%202.jpg

2. Okna połaciowe, czy folia od środka nie powinna być przyklejona do membrany?

http://www.ozzo.pl/d/okno.jpg

3. Połączenie gąsiora z połacią dachu prawidłowo zrobiona?

http://www.ozzo.pl/d/gasory.jpg

Za opinię będę wdzięczny.

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 2009 dla inwestorów i wykonawców.

Daniel

Jak ma się jakość dachówki Roben plus ceramiczna do Rupp sirius lub NIBRE?

Tej ostatniej wogóle nie znam, choć wygląda bardzo porządnie.

O Robenie słyszałem, że nie jest zbyt prosta i ma słabe zamki:( lecz canowo wygląda najlepiej (jeśli chodzi o tych trzech producentów). Nibre wychodzi drożej o 2500zł natomiast RUPP o 4000zł na dachu 250m2 (łącznie z akcesoriami, bez folii)... Nie wiem tylko czy jest sens przepłacać tyle pieniędzy... bo to jest sporo. Proszę w miarę możliwość o Wasze opinie

Wiecie coś na powyższy temat?