Andrzej Wilhelmi 12.12.2008 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Pełne deskowanie i papa umożliwia zastosowanie dodatkowych kontrłat pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryan777 13.12.2008 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Panie Andrzeju, Bede robil pelne deskowanie z plyt osb i mam pytanie jak rozwiazac nawiew powietrza do szczeliny miedzy ociepleniem z waty a deskowaniem dla powierzchni zaczynajacych sie w koszu? czy na deskowanie wystarczy polozyc najzwyklejsza pape izolacyjna I 333 na tekturze czy sa jakies szczegolne wymagania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.12.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Wielkie dzięki za odpowiedźpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.12.2008 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 ...czy na deskowanie wystarczy polozyc najzwyklejsza pape izolacyjna I 333 na tekturze czy sa jakies szczegolne wymagania?? Jakie i kiedy krycie docelowe? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryan777 15.12.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 krycie docelowe - dachowka ceramiczna, w ciagu ok. 2 tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.12.2008 00:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Papa podkładowa termozgrzewalna. Zastosowanie Kontrłat grubości 3 cm umożliwi montaż wentylacji połaciowych np. Tegoli. Najprostszy sposób to wycięte otwory osłonić kawałkami folii wysoko paroprzepuszczalnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 19.12.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Witam ponownie. Chciałabym zapytać czy ma Pan jakiś sposób jak połączyc ze sobą papę oraz folie wysokoparoprzepuszczalną ? Ja mam dach kopertowy. Panuję zrobić okrągłe otwory wentylacyjne w szczycie kazdego pola pomiędzy krokwiami ( dla tego pola trójkątnego gdzie nie ma poziomej kalenicy). Tylko ,że nie bardzo wyobrażam sobie jak to będzie , jeśli na tyle dziur położę łaty z folii i nie połączę szczelnie folii z papą - to będzie zaciekać. Mam jedynie taki pomysł - aby folię położyć na wierzchu tej skośnej kalenicy - zakrywając otwory po obu stronach. Na to na górę poszłaby taśma kalenicowa. Czy tak może być? dziękuje za dotychczasowa pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.12.2008 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Podstawowe zasady to górna warstwa zachodzi na dolną. Pozostałe brzegi można uszczelnić lepikiem na zimno (masa do podklejania gotów bitumicznych). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin marcin 20.12.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 witam Pana.jestem poczatkujacym dekarzem sporo czytam literatury fachowej miedzy innymi postow z forum.zainteresowalo mnie ostatnio zagadnienie tzw miekkiego kosza z karpiowki.bardzo malo materialow jest w sieci.mam do Pana pytanie chodzi mi o deskowanie lub deske koszowa a dokladnie jak ma byc zainstalowana?ma materialach rupp ceramika oracz koramic nie jest to dokladnie wyjasnione.czy ma byc przybita na latach?powstanie roznica wysokosci o grubosc deski czy tez moze ma byc wprowadzona tak aby byla rowna z plaszczyzna lat.prosze o pomoc i z gory dziekuje.moze ma pan jakies namiary na matrialy w sieci.dziekuje i pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 20.12.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Panie Andrzeju,chciałbym prosić o pomoc w tej oto sprawie:http://forum.muratordom.pl/post2947846.htm#2947846Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 20.12.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Proszę o Wasze zdanie jaką zastosować folię dachową (membrane)?Dach będzie bez deskowania, kryty dachówką robena. Cieśla coś wspominał o foli DORKENA... w hurtowni zaś polecają COROTOPA i TYVEKA czy jakoś tak... namieszane mam w głowie aż hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.12.2008 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 ...czy ma byc przybita na latach?... Ma być przybita na łatach. Uskok nie ma żadnego znaczenia. Jak jesteś początkującym dekarzem to chwilowo odpuść sobie miękki kosz. Literatura fachowa to przekład z niemieckiego "Technika układania dachówki karpiówki" Herberta Wartmanna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.12.2008 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Proszę o Wasze zdanie jaką zastosować folię dachową (membrane)? Dach będzie bez deskowania, kryty dachówką robena. Cieśla coś wspominał o foli DORKENA... w hurtowni zaś polecają COROTOPA i TYVEKA czy jakoś tak... namieszane mam w głowie aż hej Każda z przedstawionych jest dobra! Osobiście polecam Tyvek Pro. A tak na marginesie co ma cieśla do folii? Dach foliuje dekarz! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.12.2008 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 ...chciałbym prosić o pomoc... Odpowiedziałem w wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 21.12.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Proszę o Wasze zdanie jaką zastosować folię dachową (membrane)? Dach będzie bez deskowania, kryty dachówką robena. Cieśla coś wspominał o foli DORKENA... w hurtowni zaś polecają COROTOPA i TYVEKA czy jakoś tak... namieszane mam w głowie aż hej Każda z przedstawionych jest dobra! Osobiście polecam Tyvek Pro. A tak na marginesie co ma cieśla do folii? Dach foliuje dekarz! Pozdrawiam. Bardzo dziękuję za odpowiedź... a to jest cieśla który ma swoich dekarzy i dla tego ma coś tam do powiedzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 22.12.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 ...chciałbym prosić o pomoc... Odpowiedziałem w wątku. Pozdrawiam. bardzo dziękuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin marcin 22.12.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 bardzo dziekuje panie andrzeju:)do miekkiego kosza narazie sie nie przymierzam.zbieram narazie wiadomosci teoretyczne.gdzie taka ksiazke mozna kupic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 22.12.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Jak ma się jakość dachówki Roben plus ceramiczna do Rupp sirius lub NIBRE?Tej ostatniej wogóle nie znam, choć wygląda bardzo porządnie.O Robenie słyszałem, że nie jest zbyt prosta i ma słabe zamki:( lecz canowo wygląda najlepiej (jeśli chodzi o tych trzech producentów). Nibre wychodzi drożej o 2500zł natomiast RUPP o 4000zł na dachu 250m2 (łącznie z akcesoriami, bez folii)... Nie wiem tylko czy jest sens przepłacać tyle pieniędzy... bo to jest sporo. Proszę w miarę możliwość o Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 23.12.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Witam,ja pewnie gdybym nie trafił na ten wątek to bym zbytnio się nie zastanwiał czy dobrze mam zrobiony dach. I teraz pojawiły się wątpliwości, więc proszę o opinię.1. Obróbki komina, czy nie powinna być zrobiona "wcinka" w komim?http://www.ozzo.pl/d/komin%201.jpghttp://www.ozzo.pl/d/komin%202.jpg 2. Okna połaciowe, czy folia od środka nie powinna być przyklejona do membrany?http://www.ozzo.pl/d/okno.jpg 3. Połączenie gąsiora z połacią dachu prawidłowo zrobiona?http://www.ozzo.pl/d/gasory.jpg Za opinię będę wdzięczny.Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 2009 dla inwestorów i wykonawców.Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 25.12.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Jak ma się jakość dachówki Roben plus ceramiczna do Rupp sirius lub NIBRE? Tej ostatniej wogóle nie znam, choć wygląda bardzo porządnie. O Robenie słyszałem, że nie jest zbyt prosta i ma słabe zamki:( lecz canowo wygląda najlepiej (jeśli chodzi o tych trzech producentów). Nibre wychodzi drożej o 2500zł natomiast RUPP o 4000zł na dachu 250m2 (łącznie z akcesoriami, bez folii)... Nie wiem tylko czy jest sens przepłacać tyle pieniędzy... bo to jest sporo. Proszę w miarę możliwość o Wasze opinie Wiecie coś na powyższy temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts