Rafałsz 11.03.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Proszę o info czy ma ktoś fotki poprawnie wykonanego kosza? Chodzi mi o ułożenie folii i umieszczenie kontrłat i łat. Ps. Czy można bić kontrłatę na kontrłatę? Mam nadbitkę o grubości 2cm. Kontrłaty poszły na krokwie (niestety też kontrłaty mają 2cm). Panowie dopiero wówczas zmiarkowali się, że nie mają luzu na nadbitce na zamontowanie łaty (łata w tym miejscu musiałaby być przybita bezpośrednio na nadbitce) Wpadli więc na pomysł że przybiją kontrłatę na kontrłatę. Czy to jest poprawnie zrobione??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2009 00:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Kosz powinien być wyłożony dodatkowym szalem folii. W samym koszu nie powinno być nic przybijane aby nie dziurawić folii. Można bić kontrłatę na kontrłatę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2009 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ... szukam opinii fachowców na temat dachówki ceramicznej roben - Fleming - to średzka falista ... Nie powinno być żadnych problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2009 00:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ... Czy takie zabezpieczenie wystarczy abym w przyszłości nie miał zacieków .... Ta folia jest bardzo dobrej jakości. Natomiast gdym ja robił taki dach to na "Wolim oczku" i w jego okolicy zastosowałbym papę termozgrzewalną. Rozumiem, że "Wole oczko" ma pełne deskowanie. Wgrzanie papy zabezpiecza przed kapilarnym podciąganiem wody. Każda lub prawie każda dachówka na "Wolim oczku" powinna być mocowana więc wiatr nic złego im nie zrobi. Za szczelność dachu odpowiada dekarz i to on powinien udzielić stosownej, pisemnej gwarancji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 12.03.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Kosz powinien być wyłożony dodatkowym szalem folii. W samym koszu nie powinno być nic przybijane aby nie dziurawić folii. Można bić kontrłatę na kontrłatę. Pozdrawiam. Bardzo dziękuję Panie Andrzeju. Jak sam człowiek nie dopilnuje, to już na nikogo nie może liczyć. Dobrze, że jest to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyncio 12.03.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Dobrze jest się jednak dopytać wszystkiego. Na wolim oczku nie ma wykonanego pełnego deskowania. Pytałem się go o to przed rozpoczęciem prac na dachu, to stwierdził, że wystarczy jak będzie sama membrana. Poniżej wklejam dwa zdjęcia z jeszcze nie przykrytym łukiem. Jeżeli mógłbym prosić o skomentowanie ich będę Panu bardzo wdzięczny. U nas w okolicy nie mam po prostu kogo się o to spytać, a chcę mieć pewność, że ten dach wytrzyma parę lat bez zaglądania do niego.Czy dekarz powinien zdjąć dachówkę i wykonać chociaż pełne deskowanie pod wolim okiem??http://www.life.webd.pl/dom/dach/luk.jpghttp://www.life.webd.pl/dom/dach/luk2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2009 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Dziwię się, że dekarz tak to wykonał. Pokrycie dachu wykonał dość poprawnie ale funkcji dachu nie rozumie. Podstawowe pytanie którędy i dokąd popłyną skropliny z połaci "Wolego oczka"? W moim przekonaniu (choć nie wiem jak zostały uszczelnione kontrłaty) ten fragment dachu będzie przeciekał. Tak jak wspomniałem wcześniej dekarz na swoją robotę powinien wystawić pisemną gwarancję. Skoro ją wystawi to jest pewien jakości swojej pracy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 14.03.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam, ma ktoś może ekipa do dachu godną polecenia z okolic Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baileys 16.03.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam, ktora dachowke ceramiczna mozna ulozyc na dachu o kacie nachylenia 14 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.03.2009 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Praktycznie każdą. Jedyny warunek to profesjonalnie i perfekcyjnie wykonane krycie wstępne (pełne deskowanie lub OSB i papa podkładowa termozgrzewalna- połączenia zgrzane). Najlepiej jak kontrłaty znajdą się pod papą termozgrzewalną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baileys 17.03.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dziekuje Panie Andrzeju! Podzwonilam dzisiaj po skladach budowlanych i w 2 na 3 powiedziano mi, ze ... zadna dachowka nie bedzie dobra, pozostaje blacha Ale wierze Panu, jako praktykowi. Pytanie tylko czy moj wykonawca sobie poradzi Z kolei na stronie Creatona sa dwa rodzaje dachowek: Kera Phanne i Futura, ktore wg zalecen producenta mozna klasc juz przy 10 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 17.03.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dziekuje Panie Andrzeju! Podzwonilam dzisiaj po skladach budowlanych i w 2 na 3 powiedziano mi, ze ... zadna dachowka nie bedzie dobra, pozostaje blacha Ale wierze Panu, jako praktykowi. Pytanie tylko czy moj wykonawca sobie poradzi Z kolei na stronie Creatona sa dwa rodzaje dachowek: Kera Phanne i Futura, ktore wg zalecen producenta mozna klasc juz przy 10 stopniach. Z tej samej serii Creatona jest też Premion - też od 10 stopni. Oglądałem tą dachówkę i w porównaniu z innymi ma bardzo wysokie zamki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baileys 17.03.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dziekuje Panie Andrzeju! Podzwonilam dzisiaj po skladach budowlanych i w 2 na 3 powiedziano mi, ze ... zadna dachowka nie bedzie dobra, pozostaje blacha Ale wierze Panu, jako praktykowi. Pytanie tylko czy moj wykonawca sobie poradzi Z kolei na stronie Creatona sa dwa rodzaje dachowek: Kera Phanne i Futura, ktore wg zalecen producenta mozna klasc juz przy 10 stopniach. Z tej samej serii Creatona jest też Premion - też od 10 stopni. Oglądałem tą dachówkę i w porównaniu z innymi ma bardzo wysokie zamki... Vafel - te wysokie zamki to dobrze czy zle, bo w tym temacie jestem zupelny "lajkonik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 17.03.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam Panie Andrzeju mam gorącą prośbę... Proszę o info jak rozwiązać poniższą sprawę.Mam zrobioną więźbę i nadbitkę o grubości 2cm.Mój dekarz proponuje aby na krokwiach zamiast kontrłat zastosować łaty (już na folii) a dopiero na nadbitce zastosować kontrłaty a następnie łaty.Jeżeli natomiast chodzi o mnie, to moja propozycja była następująca:Od nadbitki aż do szczytu na krokwiach nabić kontrłaty (wyrównujemy wówczas powierzchnię 2cm nadbitka i 2 cm kontrłata), na to folia paroprz. i kotrłaty z łatami.Nie wiem czy nie zamieszałem opisując to, ale jakby coś było niejasne proszę o info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 18.03.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 NIe jestem fachowcem w tej dziedzinie,ale pan Andrzej może nie mieć czasu,więc spróbuję odpowiedzieć,najwyżej skoryguje moją wypowiedź Wersja dekarza do bani.W ten sposób zmniejsza przekrój wentylacji ,znacznie ją utrudniając.Folia też będzie słabo przymocowana w ten sposób.Musiałby stosować inne łaty na nadbitkę. Twoja wersja lepsza.Ja też będe miał nadbitkę i będe kładł folię na krokie i nadbitkę.Na krokwie kontrłaty z taśmą uszczelniającą(min. 3 cm wysokie) różnicę w wysokości kontrat i nadbitk (u mnie ok 1,5 cm) wyrównam niżwszymi kontrłatami.Dodatkowo fakt zmniejszenia przepływu powietrza poprzez zamontowanie nadbitki,zamierzam zniwelować stosując dodatkowe kratki wentylacyjne w nadbitce.Mam nadzieję ,że taki sposób będzie poprawny. Zostawiam do oceny p.Andrzeja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazena66 18.03.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Pomoc pilnie potrzebna. Wczoraj przy ostrym deszcu i wietrze zaczął przeciekac dach. Po wejściu na strych okazało się że krokwie wokół komina sa mokre. Zamokła mi wełna ocieplająca poddasze i płyta OSB wyłożona na stropie. Co mam robić. Dach kładziony rok temu a fachowcy kórzy go kładli nie chca przyjechać na reklamację (umowa była na gębę ). Mówia że to wina wiatru bo jest tak silny że zawiwa wode pod dachówki. Myślę że to bzdura. POMOCY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 18.03.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Dziekuje Panie Andrzeju! Podzwonilam dzisiaj po skladach budowlanych i w 2 na 3 powiedziano mi, ze ... zadna dachowka nie bedzie dobra, pozostaje blacha Ale wierze Panu, jako praktykowi. Pytanie tylko czy moj wykonawca sobie poradzi Z kolei na stronie Creatona sa dwa rodzaje dachowek: Kera Phanne i Futura, ktore wg zalecen producenta mozna klasc juz przy 10 stopniach. Z tej samej serii Creatona jest też Premion - też od 10 stopni. Oglądałem tą dachówkę i w porównaniu z innymi ma bardzo wysokie zamki... Vafel - te wysokie zamki to dobrze czy zle, bo w tym temacie jestem zupelny "lajkonik" Ja też jestem lajkonik, ale wydaje mi się, że to dobrze. Przez "zamki" rozumiem te elementy, które zachodzą na siebie w sąsiadujących dachówkach. W tym Creatonie Premion były one wysokie (głębokie). Znacznie wyższe niż w leżących obok dachówkach Robena, czy cementowych Braasach. Na mój rozum, dzięki temu, że są one tak głębokie, to pokrycie jest szczelniejsze (trudniej jest wodzie dostać się pod pokrycie) i pewnie dlatego te Creatony można układać już od 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 18.03.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Pomoc pilnie potrzebna. Wczoraj przy ostrym deszcu i wietrze zaczął przeciekac dach. Po wejściu na strych okazało się że krokwie wokół komina sa mokre. Zamokła mi wełna ocieplająca poddasze i płyta OSB wyłożona na stropie. Co mam robić. Dach kładziony rok temu a fachowcy kórzy go kładli nie chca przyjechać na reklamację (umowa była na gębę ). Mówia że to wina wiatru bo jest tak silny że zawiwa wode pod dachówki. Myślę że to bzdura. POMOCY!!! Nie masz tam folii pod dachówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazena66 18.03.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Mam folię i nawsadzałam temu dekarzowi że robi ze mnie blondynkę bo jeszcze nie widziałam wody która by płynęła pod górę. Myślę że źle obrobili komin (trochę o tym poczytałam) i czeka mnie nowy wydatek i znalezienie solidnego pana od dachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 18.03.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 NIe jestem fachowcem w tej dziedzinie,ale pan Andrzej może nie mieć czasu,więc spróbuję odpowiedzieć,najwyżej skoryguje moją wypowiedź Wersja dekarza do bani.W ten sposób zmniejsza przekrój wentylacji ,znacznie ją utrudniając.Folia też będzie słabo przymocowana w ten sposób.Musiałby stosować inne łaty na nadbitkę. Twoja wersja lepsza.Ja też będe miał nadbitkę i będe kładł folię na krokie i nadbitkę.Na krokwie kontrłaty z taśmą uszczelniającą(min. 3 cm wysokie) różnicę w wysokości kontrat i nadbitk (u mnie ok 1,5 cm) wyrównam niżwszymi kontrłatami.Dodatkowo fakt zmniejszenia przepływu powietrza poprzez zamontowanie nadbitki,zamierzam zniwelować stosując dodatkowe kratki wentylacyjne w nadbitce.Mam nadzieję ,że taki sposób będzie poprawny. Zostawiam do oceny p.Andrzeja Może źle się wysłowiłem. To o czym Ty piszesz, to jest właśnie wersja mojego dekarza. Moja wersja jest taka, że najpierw nabijam kontrłaty 2cm do zlicowania krokwi z nadbitką (narazie nie używając foli) następnie rozkładam folię już na zlicowaną powierzchnię i jeszcze raz kontrłaty na całości (uzyskuję wówczas efekt: krokiew,kontrłata (licuje się z nadbitką), folia, kontrłata i łata). Kurcze już nie wiem jak, to jeszcze napisac aby dobrze to opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts