Andrzej Wilhelmi 19.05.2009 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 "ewadora" estetyka wykonania kosza fatalna! Bardzo szeroki kosz i do tego nierówno cięty. Bardzo wyraźnie widać połączenia blach koszowych. Nieestetycznie wyprowadzona blacha koszowa na dachówkę. Wydaje mi się, że kosz jest wykonany z malowanej blachy ocynkowanej (to kiepskie rozwiązanie). Najszczelniejszy i najestetyczniejszy jest kosz wykonany na "nokach" (dachówka do dachówki dochodzi na styk) ale nie każdy to potrafi wykonać. Co do "wolego oczka" to generalnie do przyjęcia choć można to wykonać dokładniej. Wydaje mi się, ze widać jakieś dziwne przejścia choć mogę się mylić. Połączenie z zasadniczą połacią powinno być płynne. Nie wiem co z wentylacją połaci "wolego oczka". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 19.05.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jakoś czuję niesmak jak ktoś P.W. przytacza. PS A.W oczywiście dziękuję za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.05.2009 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Szanowni Forumowicze. Dostałem prywatną wiadomość od johna2: Po co ją pokazujesz? Żeby zaczęły się kłótnie? Jeśli chcesz, by zobaczył to moderator, napisz do niego. Prywatnych maili, jakie by nie były, nie powinno się upubliczniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 20.05.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Szanowni Forumowicze. Dostałem prywatną wiadomość od johna2: . Niezależnie czy upubliczniać czy nie uważam ,że taki post świadczy tylko i wyłącznie o jego nadawcy !!! Jak cos sie komus nie podoba to moze to kulturalnie wypowiedzieć. To tyle dywagacji. Co do wentylacji moich wolich oczek to dekarze powiedzieli,ze napływ powietrza będzie od strony bocznych połaci dachu (" kanałami " pomiędzy łatami -ja to tak rozumiem. Wywiew to niestety tylko po jednym komplecie dachówek wentylacyjnych na szczytach Blacha -płaska pural mat-miała byc najlepsza-szwedzka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiek_M 20.05.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne! Druga szczelność pod gąsiorem. W żadnym wypadku nie wolno trwale łączyć gąsiora z kominem! To powinien wiedzieć Twój dekarz. Pozdrawiam. To sama kalenica więc trudno tam mówić o szczelności pokrycia wstępnego Tam nawet przy papowaniu jest szczelina wentylacyjna. Gąsiora z kominem nikt nie zamierza na szczęście łączyć. Po prostu zaproponowano uszczelnienie przestrzeni pod gąsiorem (oczywiście po jednej stronie połaci) poprzez zacementowanie jej, aby woda nie podciekała przez kalenicę pod gąsiorem. A co pan rozumie przez "Druga szczelność pod gąsiorem."? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 20.05.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Szanowni Forumowicze. Dostałem prywatną wiadomość od johna2: Po co ją pokazujesz? Żeby zaczęły się kłótnie? Jeśli chcesz, by zobaczył to moderator, napisz do niego. Prywatnych maili, jakie by nie były, nie powinno się upubliczniać. No cóż , chodziło mi tylko pokazać że można bez żadnego powodu kogoś wyzwać ot tak sobie bo ma się kaprys lub zły dzień ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Synthia 20.05.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam Panie Andrzeju jestem w trakcie wyboru pokrycia dachowego. Do wyboru mam gont bitumiczny albo blachodachówkę z posypką ceramiczną imitującą gont. Przyznam że podoba mi się i gont i blacha. Problem tkwi tylko który produkt będzie trwalszy i szczelniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2009 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 ...To sama kalenica więc trudno tam mówić o szczelności pokrycia wstępnego A co ma piernik do wiatraka? Poprawnie wykonane krycie wstępne gwarantuje szczelność w takich miejscach: kalenice, naroża, kosze, przy kominach i oknach połaciowych nie wspominając już o połaciach. Uszczelnienie przez zacementowanie?! A od kiedy taka zaprawa chroni przed wodą? Takie połączenie jest sztywnym połączeniem, które będzie pękać! Pod gąsiorem montuje się taśmę kalenicową i to jest ta druga szczelność. Krótko mówiąc zła propozycja i jak dekarz nie potrafi wykonać tego profesjonalnie to jakiej gwarancji udzieli na swoja pracę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2009 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 ... Do wyboru mam gont bitumiczny albo blachodachówkę z posypką ceramiczną imitującą gont... Rozumiem, że imitującą gont drewniany. Te materiały pokryciowe są nieporównywalne. Oczywiście zdecydowanie lepszym materiałem są blaszane pokrycia panelowe z posypką mineralną. Materiał i robocizna dwukrotnie droższa niż przy goncie bitumicznym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johna2 22.05.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Do Pana Zbyszka.Bardzo przepraszam za uzyte zbyt mocne slowa.Ale pisze Pan, ze połozenie dachu w kwocie ponizej 120zl grozi katastrofa bydowlaną i jedynie fachowcy z Braasa potrafia to zrobic dobrze, ze taki dach kryje się 3 miesiace, itd..............Za każdym razem Pan lub Pana sasiad macie zepsute dachy bo byla tania ekipa ponżej 120zl. Oczywiscie wszytkie pokrycia sa zle za wyjatkiem tego które Pan proponuje itd Jeżeli kogokolwiek uraziłam za jak Pan twierdzi niezawinione uwagi to przepraszam ale ciekawe dlaczego Moderator usunąl wszytkie Pana wypowiedzi dotyczące dachu. Buduje dom w Warszawie /i nie jest to najtańsze miasto/ mam podpisana umowę na położenie dachowki ceramicznej za 60zl. Ekipa bardzo dobra i sprawdzona.Forum Muratora jest najlepszym polskim fotum budowlanym i wielka chwała dla kierujących tym forum. Wiekszość inwestorów szuka tutaj inormacji bardzo waznych dla realizacji ich przyszłych marzeń a podbijanie cen temu nie służy Chyba że ten Pański Dzierżoniów jest dzienca Paryża.Jeszcze raz bardzo przepraszam wszystkich tych ktorych uraziłam moja wypowiedzią ale czasmi trudno wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2009 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Szanowni Panowie nie życzę sobie dalszych polemik na moim wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 23.05.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Szanowni Panowie nie życzę sobie dalszych polemik na moim wątku. Pozdrawiam. johna2 to Pani. A Panem to jestem ja. Do johna2: przed chwilą sprawdzałem moje posty i jakoś wszystkie są. Nie jestem wykonawcą dachów. Sprzedaję kabelki i pstryczki-elektryczki. A opisywałem tylko i wyłącznie moje doświadczenia z moim dachem. I to byłby koniec dyskusji w moim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 23.05.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Witam.Wydaje mi się że moi fachowcy coś sknocili. Wydaje mi sie, ale zanim zacznę z nimi o tym rozmawiać wole być pewnym.Mocowanie szpilek w wieńcu pod murłatę powinno wyglądać w/g projektu symetrycznie względem grubości ściany tzn. mam ścianę 25 cm czyli centralnie gdzieś na 12,5 cm z każej strony. Murłata przewidziana o wymiarach 14x14 cm. Tymczasem panowie wypuścili szpilki/ kotwy jakieś 7 cm od krawędzi po zewnętrznej stronie wieńca. Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne?? Do tej pory fachowcy nie popełnili żadnego błędu i niejednokrotnie wykazywali się wiedzą i umiejętniościami. Jednak w tym przypadku mam poważne wątpilwości czy czegoś nie skopali. Przecież poprzez murłatę przenoszone są obciążenia dachu na ściany. Więc logika wskazuje na to ażeby kotwy były po środku ściany, a nie prawie że na jej krawędzi.Będę wdzięczny za informację co z tym fantem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej40 24.05.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f946b8f78707bfdf.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41500774b0f94f51.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01dea9ac8272a7b4.htmlPanie Andrzeju czy z tym koszem to mniej więcej tak ? nie wiem co to jest kosz na nokach, i wyzedł taki . ciekawi mnie też czy są zastrzeżenia do obróbki komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.05.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 "banko" Twoi fachowcy nic nie sknocili! Wszystko jest OK. Wieniec jest zbrojony i tworzy monolityczną żelbetową belkę. Zamontowanie śrub po środku może skutkować koniecznością obtłukiwania krawędzi wieńca co najczęściej prowadzi do odsłonięcia zbrojenia. Drugim rozwiązaniem byłaby konieczność wycinania dodatkowego zamka w krokwi na wieniec (dodatkowa robota i osłabienie krokwi). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.05.2009 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 "maciej40" komin obrobiony poprawnie ale bardzo nieestetycznie! Kosz jest OK. Cieśla coś sfuszerował skoro dekarz musiał tyle podkładać. Kosz na nokach wykonuje się dla pokryć płaskich (karpiówka, płytki włóknocementowe, łupek, gont bitumiczny itp.). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 26.05.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 27.05.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Po przeczytaniu niniejszego wątku pozwolę sobie zadań Panu kilka pytań dotyczących pokrycia dachu kopertowego, deskowanego i krytego papą termozgrzewalną - zimny dach. W jednej z Pańskiej odpowiedzi zostało wspomniane, że prawidłowa wentylacja kalenicy przy szczelnym pokryciu z papy powinna zostać wymuszona przez między innymi rozszczelnienie kalenicy i ułożenie folii po 30 cm na każdą ze stron. http://img24.imageshack.us/img24/5558/wenty.jpg Jednakże w przeciwieństwie do spotkanego przeze mnie sposobu zaleca Pan ułożenie folii na kontrłatach i przybicie jej łatami - mam nadzieję, że się nie mylę. Czy w takim wypadku sypki śnieg nie zostanie zawiany na belkę kalenicową? Kolejne moje pytanie dotyczy sposobu wentylacji przestrzeni międzykrokwiowych dochodzących do krokwi narożnych w dachu czterospadowym.Na chwilę obecną spotkałem się z dwoma sposobami rozwiązania tego zagadnienia:- przecięcie papy na krokwi narożnej i ponacinanie piła desek w taki sposób aby powstała większa szczelina wentylacyjna,- w górnej części międzykrokwiowej wykonanie okrągłych otworów i przykrycie ich folią (rozłożenie większego paska na krokwi narożnej i wywinięcie go na boki tak aby zasłoniły wykonane wcześniej otwory). Jeśli miałbym zgadywać to pierwszy sposób plus, na przykład folia wykonana w podobny sposób jak w przypadku kalenicy wydaje się być dobrym rozwiązaniem. W Pana wypowiedziach spotkałem się z wycinaniem otworów i uszczelnianiem ich folią, czy mógłbym zobaczyć jak wygląda wykonanie takiego elementu? Trzecie i ostatnie moje pytanie dotyczy wykonania okapu w dachu odeskowanym i uszczelnionym papą. Jak powinno wyglądać zakończenie papy przy desce czołowej? Aktualnie papa jest równo przymocowana do deskowania. Deska czołowa jest szeroka (25 cm) i taką chciałbym zachować. Pytanie moje dotyczy sposobu wykonania okapu w momencie kiedy chciałbym uniknąć rozwiązania typu podniesienia ostatnich 25 cm papy za pomocą belki klinowej. Czy w takim wypadku możliwe jest wsunięcie pasa podrynnowego delikatnie pod papę? Pas nadrynnowego miałbym wtedy około 12 cm. Rynna zostałaby przymocowania w równo z górną krawędzią wiatrownicy (podbitka pozioma). Skropliny powinny wtedy wydostawać się po pasie nadrynnowym. Pozdrawiam![/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2009 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Proponowane przeze mnie przekrycie na kontrłatach może być wykonane dowolną folią. Przy takim przekryciu (25~30 cm) przewiewanie śniegu nie wystąpi. Folia wysoko paroprzepuszczalna może leżeć na papie. Na narożu takie rozwiązanie nie przyniesie efektów gdyż deski dolegają do krokwi narożnej. Pozostaje więc wycinane otworów najlepiej prostokątnych (wąskie a szerokie) lub podcinanie krokwi od góry (należy to wykonać przed deskowaniem).Pomijając walory estetyczne szerokiego okapu i szerokiego pasa nadrynnowego takie wykonanie okapu jest mało skuteczne. Proszę zwrócić uwagę na fakt, iż przy kącie nachylenia połaci np. 45* i przy zastosowaniu kontrłaty 2,5 cm i łaty 4 cm najmniejsza odległość górnej krawędzi pasa nadrynnowego od rynny to 9 cm. Do tego wróblówka i dachówka to razem 13 cm! Przy trochę większym deszczu woda nie wpadnie do rynny. Jedynym profesjonalnym rozwiązaniem okapu jest zastosowanie belki klinowej lub podobnie usytuowanej deski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 29.05.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Mam dach z pełnym kryciem deskami i papą, na to blachodachówka.Mam dylemat z prawidłową wentylacją czyli doborem odpowiedniej wysokości kontrłat.Mam dach 2 spadowy o nachyleniu 40' i długości krokwi 7,6m W projekcie mam 3x5cm ale to pod dachówkę, z innych źródeł propozycja kontrłat była 2x5x5 lub 2,5x4cmZ tego co ostatnio wyczytałem to pod blachodachówkę i taką długość krokwi jest chyba stanowczo za mała wysokość kontłaty.Moje pytanie: Jaka powina być minimalna wysokość kontłat dla prawidłowej wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts