coulignon 08.06.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 co to jest ta gondola ? Pozdrawiam, http://slogan.krakow.pl/img_news/podnosnik.jpg ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 09.06.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Panie Andrzeju pytanie do Pana - http://forum.muratordom.pl/szczelina-pomiedzy-ociepleniem-a-nadbitka,t134379.htm-prosze tu zajrzećpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 09.06.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 co to jest ta gondola ? Pozdrawiam, http://slogan.krakow.pl/img_news/podnosnik.jpg ???? Wooow....Tylko gdzie coś takiego wypożyczyć...a może jak to się nazywa fachowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.06.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 podnośnik koszowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.06.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 "ewadora" zajrzałem i nic nie zobaczyłem . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 09.06.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 W każdym razie dziękuję za odpowiedź w tamtym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigis 13.06.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam Panie Andrzeju!Prosiłbym bym aby Pan doradził mi firmy blachodachówek którymi warto pokryć dach(bo już na takie krycie się zdecydowałem).Jest teraz mnóstwo producentów blach,ale chciałbym coś dobrego za rozsądną cenę.Z tego co wiem to w grę wchodzą tylko szwedzkie blachy....chyba że się mylę i są może jakieś zachodnie bądź polskie?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boban 14.06.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam Panie Andrzeju, Stoję przed dużym dylematem, ponieważ mam już pokryty dach blachodachówką, ale mam wątpliwość co do właściwej impregnacji więźby. Czy na tym etapie mozlliwe jest jeszcze jakieś zaimpregnowanie we własnym zakresie ? nie wiem np. natryskowe czy inne? Czy może Pan polecić jakiś konkretny środek? Czy jest jakis środek uniwersalny jednoczesnie grzybo i ognio chronny. Głównie jednak zależy mi na impregnacji od grzybów, pleśni i szkodników. Bardzo liczę na Pana pomoc. Czy takie środki mogą w jakiś sposób uszkodzic czy osłabić folię wstępnego krycia? pozdrawiam i liczę na Pana pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2009 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Nie ma środków zabezpieczających przed ogniem mogą co najwyżej minimalnie opóźnić zapłon drewna i nikomu nie życzę aby na swoim dachu sprawdzał ich skuteczność. Takie porównanie można zrobić wrzucając do ogniska dwa identyczne kawałki drewna, z których jeden będzie zaimpregnowany np. Fobosem (zalecany środek ogniochronny). Polecam zastosować Kuprafung i nanosić go pędzlem lub wałkiem a producenta folii zapytać czy ten środek nie wyrządzi jej szkód. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boban 15.06.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Dziękuję bardzo za pomoc, czy Boramon c30 to równie dobry środek? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.06.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Dobry. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boban 16.06.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Dziękuje jeszcze raz i już więcej głowy nie zawracam pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 17.06.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ja się zgłoszę jeszcze z pytaniem dotyczącym obróbki komina. Chodzi mi o to, czy zawsze za kominem należy wykonać "kozubek" (taki ostrosłup z blachy)? Mój dach kryty jest dachówką cementową Braasa, spadek 22 stopnie, komin systemowy o szerokości 75 cm. Czy w tym przypadku należy zrobić kozubek? Majster twierdzi, że nie ma takiej potrzeby, bo dach płaski, a komin niezbyt szeroki... I jeszcze jedno pytanie: przy dachówce cementowej, na jaką odległość łaty mogą wystawać poza ostatnią krokiew? Ze względów estetycznych pasowałoby, żeby wystawały na 23 cm. Dachówka ma 33 cm szerokości, czyli znaczyłoby to, że jeden rząd dachówek w 2/3 podtrzymywany jest tylko przez łaty. Może tak być? I jeszcze jedno pytanie się pojawiło w międzyczasie: czy dachówki mogą być ułożone na dachu, z góry na dół w równych kolumnach, czy też powinno być przesunięcie o pół dachówki w co drugim rzędzie? Czy są tutaj jakieś szczególne zalecenia? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.06.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Można powiedzieć, że przy dzisiejszych technologiach kozubek to przeżytek. Poprawnie wykonana obróbka blacharska np. taka jak wokół okna połaciowego lub taśma ołowiana załatwiają temat.Przy Twoim nachyleniu połaci wysunięcie łat może wynosić: 4x6 do 30 cm, 5x5 do 40 cm.Nie ma żadnych zaleceń ani merytorycznego uzasadnienia w przesuwaniu dachówki rzędami o pół. Jest to duże udogodnienie przy urozmaiconych dachach gdy występują dachówki skrajne. Stwarza to jednak konieczność stosowania dachówek połówkowych, których koszt jest podobny do dachówek normalnych (czyli 1 m2 dwukrotnie droższy od normalnego). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 17.06.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Panie Andrzeju, Dziękuję bardzo. Jestem Panu winny browar Jeśli Pan będzie w okolicach Krakowa, to zapraszam Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.06.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Panie Andrzeju pytanie w imieniu kolegi mam gorące : "Dach przecieka w zimie w jednym miejscu jak nazbiera się śnieg, latem jest wszystko ok (nie znam przyczyny) dach blacha (sama blacha) : jak można to naprawić ?" Gdyby potrzeba było jakies dodatkowe informacje + ew. zdjęcia to poprosze o nie. Dziękuję z góry, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.06.2009 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Myślę, że dekarz będzie wiedział jak to naprawić . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 19.06.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Witam Panie Andrzeju mam pytanie, czy taśma kalenicowa pod gąsiorami powinna szczelnie przylegać do dachówek?. U nas taśma nie przylega ściśle (nie jest dobrze dociśnięta). Czy to jest duży błąd?. Dach był ukończony w grudniu i jak do tej pory nic nie przecieka. Nasz kierbud "obudził się" dopiero na wiosnę i doipero teraz nas o tym poinformował, jego zdaniem mamy dwa wyjścia: albo zdjąć taśmę i połóżyć nową - co podobno wiązałoby się ze ściągnięciem kilku rzędów dachówek i kosztem samej taśmy i robocizny , albo zrobić uszczelnienie pianką. W przypadku tej pianki nie wiemy jak to bedzie wyglądać i czy będzie skuteczne. Mamy dachówkę wielkoformatową ceramiczną RG10 obecnie Creatona. będe wdzięczna za wskazówkipozdrawiam Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.06.2009 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Żadna pianka! Nie jest to materiał do stosowania na dachu! Ewentualna wymiana taśmy nie wiąże się z demontażem dachówek. Zakończenia dachu w grudniu bardzo często skutkuje nieprzyklejeniem taśmy do dachówek. Nie powoduje to żadnych przecieków. Może występować troszeczkę większe zawiewanie śniegu oraz pogarsza to trochę estetykę dachu. Czasami mogą wystąpić uszkodzenia nieprzyklejonej taśmy powodowane przez wiatr. Reasumując lepiej by było gdyby taśma przylegała do dachówek (wystarczy ją docisnąć). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 19.06.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Dziękuję za radę. Na razie zostawimy więc chyba tak jak jest skoro nie powinno być żadnych przecieków z tego tytułu. W przyszłości ewent. znajdziemy jakiegoś bystrego dekarza, który dociśnie nam tą taśmę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts