nitubaga 05.07.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Kąt nachylenia połaci dachu nie tu znaczenia, najważniejszy jest bezpieczny dostęp do kominów. Chodzenie po pokryciu nawet okazjonalne też jest niewskazane. Te elementy powinny być zamontowane na dachu. Pozdrawiam. to, że powinny być zamontowane to już wiemy od naszego kominiarza... kłopot tylko w tym, że nie znamy się na przepisach a kominiarz powiedział, że te ławy powinien wykonać developer i by jemu zgłosić to w ramach rękojmi... ale szukamy norm na które się powołać... a normy mówią o 25 % więc te nasze 38 stopnie to jest ile %? jak to się oblicza? czy jest to tg kąta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.07.2009 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 25% to 14*; 38* to 78%; 45* to 100%. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 05.07.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 25% to 14*; 38* to 78%; 45* to 100%. Pozdrawiam. pięknie dziękuję zatem te moje 78% w pełni się kwalifikuje do punktu, który mówi, że na dachach o spadku powyżej 25% oraz pokrytych materiałami łamliwymi należy wykonac stałe dojścia do kominów, urządzeń technicznych i anten radiowych i telewizyjnych. Więc myslę to zgłosić jako usterkę budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 05.07.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 "akapap" Kontrłatę mocujemy gwoździami 3' a łatę w Twoim przypadku 5' i z całą pewnością będzie poprawnie. Dla lepszego trzymania można zastosować gwoździe karbowane (paleciaki). Przy 5', łata będzie trzymana przez gwóźdź, który będzie w krokwi ,,siedział'' tylko na 2-3 cm, nie za mało? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.07.2009 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 A kto powiedział, że musi siedzieć w krokwi? A deskowanie i kontrłata go nie trzyma?! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willa.ytong 06.07.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Mam dach z małym uskokiem od lica sciany zewnętrznej. Gzymsy o szerokosci 15 cm stanowią 'zadaszenie' sciany. Poszukuje obróbkek blacharskich przykrywających gzyms. Według ekspertów blachy muszą wchodzić pod dachówki. Czy ktoś może polecić firme zajmującą się obróbkami blacharskimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.07.2009 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Po pierwsze nie bardzo rozumiem dlaczego muszą wchodzić pod dachówki?! Po drugie to nie będziesz miał rynien? Po trzecia daj szansę swojemu dekarzowi bo to on wykona kompleksowo Twój dach! A po czwarte to może ja tu czegoś nie rozumiem . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willa.ytong 07.07.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Obróbka blacharska patrząc od góry idzie jakieś 40 cm pod dachówkami, zagiecie, pod rynną a nad gzymsem, zagięcie, kapinos 2 cm poza gzymsem.Niestety nie mam jeszcze dekarza. Większość zajmuje sie standardowym rozwiązaniem z podbitką itd. Chętnie zlece pokrycie dachów, 180 mkw i 320 mkw kompetentnej firmie.Pan Andrzej może ma ochote? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 07.07.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Panie Andrzeju,Czy montaż kominków wentylacyjnych to skomplikowana sprawa? Przydałoby mi się zamontować 2, wcześniej tego nie uwzględniłem. Czy można to zrobić samemu? Dachówka roben średzka falista plus, nachylenie dachu 30 st. Wiem też, że nie można jako pierwsza dachówkę od szczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackac 07.07.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Panie Andrzeju prosba nie wiem czy mial Pan do czynienia z Koramiciem L32 kasztan angobowany. Przyjechala dostawa i zauwazylem ze gasiory trojkatne roznia sie znacznie od pozostalych dachowek. Sprzedawca twierdzi ze wszystkie gasiory trojkatne tak wygladaja. Boje sie ze bedzie to widac na dachu ze te gasiory roznia sie znacznie od reszty dachu. One sa jakby zle polane Z gory dziekuje za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.07.2009 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Obróbka blacharska patrząc od góry idzie jakieś 40 cm pod dachówkami... Z opisu wnioskuję, że jest to pas podrynnowy osłaniający gzyms. Nadal nie rozumiem czemu ma chodzić pod dachówkę i to 40 cm??? Pod dachówkę wchodzi pas nadrynnowy, którego dolna część wchodzi do rynny. Odnośnie propozycji wykonania pokrycia dachu to mogę się podjąć ale dopiero w marcu 2010. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.07.2009 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 ...gasiory trojkatne roznia sie znacznie od pozostalych dachowek... Jest to dość typowe zjawisko dla elementów ręcznie wytwarzanych takich jak trójnik , czwórnik, gąsior początkowy itp. Niestety trzeba się do tego przyzwyczaić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackac 07.07.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Jest to dość typowe zjawisko dla elementów ręcznie wytwarzanych trójnik , czwórnik, gąsior początkowy itp. Gasiory poczatkowe i dachowki szczytowe sa ok. tylko te gasiory trojkatne. Musze podzwonic po innych skladach moze uda sie kupic z innej partii lepiej pasujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.07.2009 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Życzę powodzenia choć nie sądzę aby się udało. Z reguły są one wytwarzane w innej wytwórni niż dachówki podstawowe a co zatem idzie mają trochę inny skład surowca i stąd ten problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.07.2009 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 ... Wiem też, że nie można jako pierwsza dachówkę od szczytu. Od szczytu nie ma sensu gdyż jest on poza budynkiem. A jeżeli chodzi o kalenicę to najwyżej w czwartym rzędzie od kalenicy. Kominek wentylacyjny musi być przykręcony więc dachówka nad nim musi być zdjęta! Jest to najwyżej położona dachówka, którą da się wyjąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackac 07.07.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Życzę powodzenia choć nie sądzę aby się udało .... dziekuje bardzo dam znac jak sie uda lub podesle zdjecia z realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 10.07.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Dach przeciekał przy kominie, woda przy silnych ostatnio ulewach ciekła strużką z jednej stron i zamoczyła otynkowaną ścianę komina z drugiej strony. Czy po poprawkach (wezwałem wykonawcę) można sprawdzić jakość wykonania nie czekając na deszcz? Czy mogę po prostu wejść na dach i polać dachówki i komin wodą z węża i sprawdzić czy jest ok?Czy ta ilość wody nie będzie za duża, generalnie zobiłbym symulację silnej ulewy zacinającej deszczem z kazdej strony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.07.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Oczywiście takie próby się wykonuje. Należy najpierw lać na dachówkę tylko z góry na dół tak jak pada deszcz a dopiero później lać po kominie. Na szczelność komina składa się kilka spraw: - zdecydowanie na pierwszym miejscu materiał, z którego jest wykonany komin,- poprawność wykonania krycia wstępnego w obrębie komina,- poprawność wykonania obróbek komina. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 11.07.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Czy papiaki, którymi były przybijana papa termozgrzewalna należy usunąć przed położeniem dachówki? Położone są łaty i kontrłaty, myślę, żeby np. dogrzać papę i dopić papiaka albo go wyciągnąć i zgrzać dziurę? Czy warto to robić? Teraz, kiedy deski się rozeschły to raczej nic nie trzyma papiaka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.07.2009 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Wyciąganie papiaków nie ma sensu, lepiej je przesmarować (ich łebki) lepikiem na zimno (taką masą do podlepiania gontów bitumicznych). Nic nie trzyma papiaka o ile był wbity pomiędzy deski i takiego lepiej wyciągnąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts