Princesa 14.07.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Witam ile by Pan policzył za taki dach: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,parter.html ok. 180 m powierzchni dachuz materiałem i bez materiału (blacha imitująca dachówkę średniej/ lepszej klasy) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 16.07.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Panie Andrzeju,Jak prawidłowo "umocować" rurę kominka wentylacyjnego na folii paroprzepuszczalnej. Folia została przecięta, na krzyż, w celu wpuszczenia rury, zakładam, że trzeba uszczelnić. Da się to zrobić poprawnie od dołu? Wywinąć folię do góry i przykleić do rury kominka taśmą? inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morys 16.07.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Panie Andrzeju, Jak prawidłowo "umocować" rurę kominka wentylacyjnego na folii paroprzepuszczalnej. Folia została przecięta, na krzyż, w celu wpuszczenia rury, zakładam, że trzeba uszczelnić. Da się to zrobić poprawnie od dołu? Wywinąć folię do góry i przykleić do rury kominka taśmą? inaczej ? Witam Też jestem ciekawy, czy jest możliwość poprawnego zamocowania membrany do rury kominka wentylacyjnego od wewnątrz czyli od spodu. Moi dekarze założyli dachówkę z kominkiem ale samej rury już nie, tylko zaznaczyli miejsce w membranie poprzez przebicie jej dużym gwoździem. Powiedzieli, że od dołu będzie łatwo i bez problemu Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 16.07.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 W tzw. międzyczasie coś znalazłem. http://www.doerken.de/dachdetails/de/data/Allg_Verlegehinweise2.pdfZdjęcie nr 5 w pliku. Mam wrażenie, że mimo wszystko powstanie w tym miejscu coś na kształt lejka, w którym mogłaby gromadzić się woda. Chyba że folię się lekko podniesie lub przyklei do "naciągniętej" rury kominka, która po powrocie do pozycji wyjścowej lekko uniesie miejsce uszczelnienia ponad płaszczyznę folii. Czy są inne rozwiązania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.07.2009 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 "morys" Twoi dekarze popełnili błąd! Poprawne wykonanie przejścia przez warstwę krycia wstępnego należy do ich obowiązku i leży w ich interesie gdyż to oni dają gwarancję na szczelność dachu. Poprawnie wykonane przejście to zastosowanie uszczelek systemowych (są takie np. w kominkach RuppCeramik)i. W przypadku ich braku wskazanym byłoby zastosowanie rynienki identycznej jak nad oknem połaciowym, naciętą folię wywijamy do dołu bo do góry się nie da (folia ciasno dolega do rury przejściowej) i oklejamy dobrą taśmą stosowaną do napraw folii np. IVT. Folia w okolicy rury powinna być lekko wypchnięta do góry!Takie wykonanie gwarantuje 100% szczelności przejścia przez folie wstępnego krycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 22.07.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Witam Panie Andrzeju, Mam pytanie odnośnie docinania dachówki przy kominie i oknie dachowym. U mnie akurat wyszło tak nieszczęśliwie, że krawędź obróbek blacharskich licuje z dachówką - a po jej lewej stronie jest zamek pionowy. Wygląda to tak, że zamki na długości komina (w pionie) i okna dachowego są na wierzchu Nie najpiękniejsze doznanie estetyczne ! Nie ma miejsca by wsadzić dociętą dachówkę pomiędzy. Czy jest jakiś sposób by to ładnie wykończyć? Mój dekarz zaproponował, by spróbować dokleić cieniutki fragment dachówki - tylko końcowy łuk. Jednakże sam wątpi w trwałość takiego rozwiązania - silikon raczej nie wchodzi w grę by przytwierdzić maskujące skrawki dachówki. U przejmie proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.07.2009 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 W przypadku pokrycia, w którym nie występują dachówki połówkowe niestety ten problem się pojawia. W dachu kopertowym można go uniknąć odpowiednio planując rozmieszczenie dachówek. W dachu dwuspadowym przy zastosowaniu dachówek skrajnych jest to bardzo trudne a praktycznie prawie nie wykonalne. Można na etapie więźby manewrować posadowieniem okien lub poszerzeniem połaci. W zaistniałej sytuacji pozostaje przyklejenie maskujących nakładek. Specjalny klej kolodach (colodach) jest do nabycia praktycznie w każdej profesjonalnej hurtowni pokryć dachowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.07.2009 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 "tom13" napiszę tak: bardzo dziwny i bardzo niekorzystny sposób deskowania dachu w okolicy kosza. Takie deskowanie wydłuża rozstaw podparcia desek oczywiście przy kryciu wstępnym ma to znikome znaczenie. Sama obróbka okapu OK ale wykonanie okapu już nie OK! Można powiedzieć tak: twój dekarz wie że dzwonią tylko nie wie, w którym kościele. Widać że będą występować zastoiny ale przy kryciu wstępnym wykonanym papą nie powinno to mieć praktycznie żadnego znaczenia. Kontrłaty za głęboko wchodzą w kosz co będzie utrudniało swobodny spływ skroplin. Gąsiory na kalenicy zbyt wysoko posadowione a ta taśma to jedno z najgorszych rozwiązań. Ten grzebień zawsze będzie wystawał poza obręb gąsiora i po kilku latach na skutek działania promieni słonecznych ulegnie degeneracji. Dachówka wentylacyjna powinna być mocowana w czwartym rzędzie od góry gdyż takie umiejscowienia najlepiej wspomaga wentylację połaci. Dach był wykonany w październiku więc teraz to już spóźnione żale. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 23.07.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Na deskowanie chcę zastosować płytę OSB # 12 mm, lecz jednocześnie chciałbym zrobić "nadbitkę", czyli w okapach będzie widoczna szlifowana i malowana spodnia strona deskowania.Z doświadczenia wiem, że płyta OSB, a zwłaszcza bejcowana nie prezentuje się w tym miejscu zbyt korzystnie.O ile na stronie frontowej i tylnej w dachu 2-spadowym można pod okapem na krokwie położyć deski 25mm (pocieniając krokwie o różnice w grubości między płytą , a deską), to na ścianach szczytowych nie za bardzo jest te deski do czego zamocować.Dachówka betonowa, okap 60 cm, więc trochę kilogramów te deseczki muszą utrzymać..Może wypuścić OSB na długość okapów szczytowych i podbić boazerią?Nieszczególnie podoba mi się to rozwiązanie, pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 23.07.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 W przypadku pokrycia, w którym nie występują dachówki połówkowe niestety ten problem się pojawia. W dachu kopertowym można go uniknąć odpowiednio planując rozmieszczenie dachówek. W dachu dwuspadowym przy zastosowaniu dachówek skrajnych jest to bardzo trudne a praktycznie prawie nie wykonalne. Można na etapie więźby manewrować posadowieniem okien lub poszerzeniem połaci. W zaistniałej sytuacji pozostaje przyklejenie maskujących nakładek. Specjalny klej kolodach (colodach) jest do nabycia praktycznie w każdej profesjonalnej hurtowni pokryć dachowych. Pozdrawiam. Dziękuję bardzo za konstruktywną odpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom13 23.07.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 "tom13" napiszę tak: bardzo dziwny i bardzo niekorzystny sposób deskowania dachu w okolicy kosza. Takie deskowanie wydłuża rozstaw podparcia desek oczywiście przy kryciu wstępnym ma to znikome znaczenie. Sama obróbka okapu OK ale wykonanie okapu już nie OK! Można powiedzieć tak: twój dekarz wie że dzwonią tylko nie wie, w którym kościele. Widać że będą występować zastoiny ale przy kryciu wstępnym wykonanym papą nie powinno to mieć praktycznie żadnego znaczenia. Kontrłaty za głęboko wchodzą w kosz co będzie utrudniało swobodny spływ skroplin. Gąsiory na kalenicy zbyt wysoko posadowione a ta taśma to jedno z najgorszych rozwiązań. Ten grzebień zawsze będzie wystawał poza obręb gąsiora i po kilku latach na skutek działania promieni słonecznych ulegnie degeneracji. Dachówka wentylacyjna powinna być mocowana w czwartym rzędzie od góry gdyż takie umiejscowienia najlepiej wspomaga wentylację połaci. Dach był wykonany w październiku więc teraz to już spóźnione żale. Pozdrawiam. Z Pana wypowiedzi wnioskuję, że mój dach może nie jest wykonany w pełni fachowo to nie powinno być z nim problemów. Gwarancje mam na dwa lata więc wole wiedzieć czy coś wymaga poprawy. Mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość przy tak podniesionym gąsiorze i wystającym grzebieniu aby woda dostawała się pod dachówkę podczas deszczu i czy jest to problem? Pozdrawiam Aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.07.2009 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Do puki będą istniały szczotki woda praktycznie nie ma żadnej szansy dostać się pod pokrycie natomiast płatki śniegu znajdą sobie drogę. Nie jest to problem gdyż po to jest krycie wstępne aby chronić przed tymi zjawiskami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.07.2009 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Na deskowanie chcę zastosować płytę OSB # 12 mm... Z Twojej wypowiedzi wynika, że na deskowaniu dodatkowo chcesz położyć płytę OSB. Nie rozumiem tylko po co?! A może Ty chcesz zamiast deskowania zastosować płytę OSB? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elton 25.07.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Panie Andrzeju, czy biorąc pod uwagę Pana praktykę odradzałby Pan położenia karpiówki na dachu dwuspadowym o kącie 45 stopni z jednej oraz 20 stopni z drugiej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.07.2009 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Kąt nachylenia dachu nie ma znaczenia gdyż za szczelność odpowiada krycie wstępne. Oczywiście pełne deskowanie lub OSB i papa termozgrzewalna i specjalne wykonanie. Podobnie rzecz się ma np. z wykonaniem "wolego oczka".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardien 26.07.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 27.07.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Na deskowanie chcę zastosować płytę OSB # 12 mm... Z Twojej wypowiedzi wynika, że na deskowaniu dodatkowo chcesz położyć płytę OSB. Nie rozumiem tylko po co?! A może Ty chcesz zamiast deskowania zastosować płytę OSB? Pozdrawiam. Mój błąd w komunikacji Chcę zrobić ZAMIAST deskowania płytę OSB, ale nie chcę tej płyty widzieć pod okapami, gdzie ma byc "nadbitka pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolo12 27.07.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Oj widzę, że mam probem!! Proszę o poradę. Mam pełne deskowanie z papą, na tym dachówka ceramiczna. Krokwie mam rzeźbione więc boazeria idzie równo z deskowaniem. Przy ociepleniu "fachowcy" podeszli całkowicie pod deski wiec nie mam tej szpary do wentylacji. Jak zrobić teaz wentylację? dodam ze mam już położony tynk i pomalowany. Nie ocieplałem jeszcze poddasza. Muszę coś zrobić, ale co? 1. Czy mam wiercić otwory w ociepleniu przy murłacie (od zewnątrz widzę ocieplenie zewnętrzne )- ale znowu nie mam jej czym zatkać - chyba, że kupie takie okrągłe wywietrzniki jak są w łazienkach w dzwiach? może jakieś inne kratki wentylacyjne? 2 Przecinać elewcję i robić szparę ok 2 cm - ale jak w gotowej elewacji zrobić i zabezpieczyć tą przerwę przed owadami i zwierzaczkami ? (czy od wewnątrz można jakoś zamontować siatkę? 3. Nawiercić otwoty w deskowaniu? ale jak zabezpieczyć, żeby nie przedostawała się wilgoć do środka? Proszę o poradę, z góry dziękuje Dodam jeszcze zdjęcie !!! Czy ktoś mi odpowie???http://images41.fotosik.pl/168/bb86b0b90de24256med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 03.08.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam. Mam podobny problem z wykonaniem wentylacji połaci pod deskowaniem. Tyle, że nie mamy zrobionej jeszcze elewacji wraz ociepleniem. Ale we wrześniu zamierzamy to zrobić. Przeszukałem już mnóstwo stron, żeby znaleźć kratki/wloty wentylacyjne przeznaczone do tego typu prac. Niestety nic takiego nie znalazłem. Tylko zwykłe kratki wentylacyjne kuchenne i łazienkowe. Stąd pytanie do Pana Andrzeja, w jaki sposób wykonać tą wentylacje, żeby było ok i dobrze wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolo12 03.08.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam W twoim przypadku to nie problem, ponieważ jesteś przed i wiesz, że takie coś musi być zastosowane. Ja dowiedziałem się po fakcie , ale co zrobić trzeba coś działać. Szukałem i szukałem i coś znalazłem : proszę zobaczyć ten link http://www.sto.pl/evo/web/sto/42943_PL-Broszury-StoTherm_Classic_-_wytyczne_wykonania.pdf - Broszura STO strona 20 - a dokładnie profil wentylacyjny Sto. Ja jeszcze nie rozwiązałem swojego problemu, ponieważ u mnie jest już tynk. Myślałem, że ktoś mi tu pomoże pozdawiam , mam nadzieje, że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts