Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to już jest coś, dziwi mnie to że tak ciężko coś dostać do tej wentylacji, tym bardziej że tyle się o tym pisze i mówi. W Twoim przypadku byłyby dobre kratki wentylacyjne które kiedyś widziałem u kogoś w dachu (na forum). Różniły się jednak tym od tradycyjnych łazienkowych i kuchennych, że nie były płaskie tylko bardziej w kształcie pudełka od zapałek tyle, że większe wielkości odtwarzacza audio w montowanych w samochodach. Ostatnio przewertowałem dziesiątki stron i niczego podobnego nie mogę znaleźć.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie kratki stosuje do elewacji z cegły klinkierowej i wstawia się je w miejsce pionowej fugi (są różne kolory).

"lolo12" nic nie stoi na przeszkodzie abyś zastosował profil firmy "Sto". Należy wykonać prostokątny otwór nawiewowy wysokości 3 cm tylko nie na całej szerokości lub wiercić otwory. Następnie zamontować profil osłaniający:

- wkleić profil na dodatkową warstwę tynku o szerokości do spodu krokwi (powstanie taki mini gzymsik),

- przegiąć profil (tą część do wtapiania w tynk) i wcisnąć pomiędzy styropian a deski dla pewności punktowo klej montażowy,

- przegiąć w drugą stronę i krótkimi wkrętami (długość mniejsza od grubości nadbitki) mocować do nadbitki (część mocowaną do nadbitki można pomalować w kolorze nadbitki),

- obciąć część profilu (tą do wtapiania w tynk) i mocować do buków krokwi.

Pozdrawiam.

...Chcę zrobić ZAMIAST deskowania płytę OSB, ale nie chcę tej płyty widzieć pod okapami, gdzie ma byc "nadbitka...

Nie ma żadnego problemu. Nadbitka musi zajść aż na elewację a dalej płyta OSB. Różnicę w grubości można zniwelować nadbijając krokwie paskami sklejki (lub OSB) albo podcinając krokwie. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju,

Poniweważ mam pilny problem, pozwalam sobie przekleić posta z 'Doświadczeń', licząc na Pana pomoc jn.:

Witam, Mam naglący problem.

Dekarze właśnie skończyli dach (membrana paraprzepuszczalna + dachówka Roben), dziś większa ulewa. Po paru godzinach od deszczu na poddaszu na membranie widać kilkanaście plam po kapiącej na nią wodzie. Plamy w różnych miejscach, o różnej wielkości. Sprawdzałem - to ślady wody.

Czy to dopuszczalne, aby nowy dach tak przeciekał? Co robić?

Dodam, że w trakcie wykonywania dachu zwątpiłem w fachowość ekipy - dali już kilka dowodów partactwa!

Pomóżcie, jutro mam wypłacić dekarzy a tu taki ZONK !!!

Panie Andrzeju,

Poniweważ mam pilny problem, pozwalam sobie przekleić posta z 'Doświadczeń', licząc na Pana pomoc jn.:

Witam, Mam naglący problem.

Dekarze właśnie skończyli dach (membrana paraprzepuszczalna + dachówka Roben), dziś większa ulewa. Po paru godzinach od deszczu na poddaszu na membranie widać kilkanaście plam po kapiącej na nią wodzie. Plamy w różnych miejscach, o różnej wielkości. Sprawdzałem - to ślady wody.

Czy to dopuszczalne, aby nowy dach tak przeciekał? Co robić?

Dodam, że w trakcie wykonywania dachu zwątpiłem w fachowość ekipy - dali już kilka dowodów partactwa!

Pomóżcie, jutro mam wypłacić dekarzy a tu taki ZONK !!!

NIech Cię Ręka Boska broni płacić.

To kara za porzucenie dziennika Jokerku :):)[/i]

Ale w czym tu można pomóc? Nawet jak deszcz przedostanie się pod dachówkę co jest praktycznie nie możliwe to plam nie ma! Plamy występują po zachlapaniu folii impregnatem solnym lub od zachlapania olejem z piły łańcuchowej o ile taką piłą były cięte łaty. Przed rozliczeniem się z dekarzami radzę aby dach odebrał kierownik budowy. Od dekarzy należy zażądać faktury i pisemnej gwarancji. Pozdrawiam.

... Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud...

Oczywiście! A skoro tego nie dopilnował niech teraz ustali z wykonawcą jak to poprawić, oczywiście na koszt wykonawcy! Pozdrawiam.

Tak tylko ze mu juz nie ufam. A chcialabym wiedziec jak to nalezy poprawnie wykonac. Kierownik twierdzi ze kiedys nie dawali izolacji i wiezby stoją. Jak to poprawic jezeli dachowka jest juz polozona

pozdrawiam

Myślę, że nadeszła pora aby podziękować kierownikowi bo opowiada bzdury! Skoro jednak tak twierdzi to poproś aby te uwagi wpisał w dziennik budowy i się pod tym podpisał (jestem pewien, że tego nie zrobi!). Aby udzielić profesjonalnej odpowiedzi konieczna byłaby wizyta na budowie. Pozdrawiam.

Myślę, że nadeszła pora aby podziękować kierownikowi bo opowiada bzdury! Skoro jednak tak twierdzi to poproś aby te uwagi wpisał w dziennik budowy i się pod tym podpisał (jestem pewien, że tego nie zrobi!). Aby udzielić profesjonalnej odpowiedzi konieczna byłaby wizyta na budowie. Pozdrawiam.

http://images45.fotosik.pl/178/2173e5014d57a1b5med.jpg

chyba zaden inny kierownik sie nie podejmie dokonczenia budynku po kims. Kierownik wpisal do dziennika ze dach wykonany prawidlowo , bez zastrzezen i sie pod tym podpisal. Takim osobom powinni robic egzaminy bo ma uprawnienia panstwowe i sie nie zna. Izolacja jest tylko pod murlata a reszta drewna takie jak stolcowki ( chyba tak sie to nazywa jest to ulozone poziomo i wychodzi poza mury budyku i jest to ponizej szczytu) oraz taka gruba deska co idzie na laczeniu krokwi u samej gory . Te wsystke drewniane elementy sa polozone ma 3cm zaprawie na porothermie i dookola sa obrzucone zaprawa.

Pozdrawiam ADA

Panie Andrzeju,

Czy możliwe jest aby dach przy kominie przeciekał dopiero kilka miesięcy po jego wykonaniu? Spotkałem sie z opiniią, że mżawka, szczególnie długotrwała może mieć inny wpływ na dach i komin niż zwykły deszcz. Czy to prawda? Dach miałem skończony w lutym, robiony przy stosunkowo niskich , ale dodatnich temperaturach. W ciągu ostatnich miesięcy padały ulewne deszcze które nie spowodowały zacieków na kominie (lub były mniejsze, niewidoczne)

Jak (patrząc od dołu powinna być wykończona membrana parprzepuszczalna wokół komina? Wywynięta do góry ? Na dół? Przyklejona? Czym?

Czy możliwe, że ekipa od ocieplenia poddasza (wełna między krokwie)uszkodziła membranę lub coś jeszcze co spowodowało zacieki.

Zdjęcie robione dzisiaj, deszcz pada od kilku godzin, ale nie jest ulewny. Widoczne plamy to nie cienie tylko zacieki. Wełna mineralna została zupełnie odsunięta, żeby sprawdzić czy cieknie po kominie, po cegle klinkierowej, czy może ścieka po folii. Chyba jednak po kominie. Czy to kwestia obróbki komina?

http://images46.fotosik.pl/178/2dd1c614f4cd8937med.jpg

Na podstawie takiego zdjęcia nie możliwa jest ocena przyczyny przecieku.

Podstawowe pytanie czy komin jest wykonany z pełnej cegły?

Komin niczym się nie różni od okna połaciowego więc krycie wstępne wokół niego powinno być wykonane tak samo jak przy oknie połaciowym.

Ekipa od dociepleń mogła uszkodzić folię ale to mało prawdopodobne. W celu ustalenia przyczyny przecieku konieczne oględziny. Pozdrawiam.

Cegła pełna

Wszedłem na dach i chyba znalazłem przyczynę. Proszę o potwierdzenie, czy ta szczelina na styku blachy i cegły może być powodem zaciekania?

http://images44.fotosik.pl/179/8f0b0918a40fc12emed.jpg

http://images41.fotosik.pl/174/c666f2ac1cb8a455med.jpg

http://images47.fotosik.pl/179/83c8c870e11fee83med.jpg

Jeśli tak - czy wystarczy kupić silikon dekarski i "zalepić" dziurę, coś w stylu jak widać na drugim zdjęciu z lewej strony?

Witam,

czy niżej zamieszczony montaż okna dachowego jest prawidłowy:

http://img259.imageshack.us/img259/1109/oknod.th.jpg

Okno nie jest równolegle ustawione względem deskowania/pokrycia dachowego. Różnica jest około 5 i więcej centymetrów. Daje to wrażenie, że dół okna wyżej wystaje nad połać dachu niż góra.

Łaty: 5x6.

Kontrłaty: 5x2,5

Pozdrawiam

"akapap" Na podstawia takiego zdjęcia praktycznie nic nie można powiedzieć. Okno jest mocowane na łatach więc wniosek nasuwa się jeden masz żle wykonaną więźbę. Zdjęcie z zewnątrz da ostateczną odpowiedź. Pozdrawiam.