JK102 13.08.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Na dachu pełne deskowanie + papa, podbitka montowana po krokwiach. Dziękuję za odpowiedz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 13.08.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 ... czy wystarczy kupić silikon dekarski i "zalepić" dziurę?Teoretycznie tak. Folia poprawnie wywinięta. Czy jest wykonana nad kominem rynienka odprowadzająca skropliny? Pozdrawiam. Nad kominem? czy wokół niego? Proszę o rozwinięcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2009 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Nad kominem powinno być zastosowane takie samo rozwiązanie jak nad oknem połaciowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2009 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Na dachu pełne deskowanie + papa, podbitka montowana po krokwiach. Przy takim rozwiązaniu można montować podbitkę w dowolnym czasie ale znacznie wygodniej wykonać to przed ociepleniem. Podbitka nie musi wówczas dochodzić do ściany i nie ma żadnego problemu z zamontowaniem ostatniej deski. Oczywiście należy pamiętać o pozostawieniu szczeliny pomiędzy ścianą a deskami na dachu a wierzch tej szczeliny powinien być izolowany tak samo jak i ta część ściany pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andry 16.08.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Witam.W zestawieniu elementów na pokrycie dach mam wstawione:Taśma Topflex i listwa Topflex Alu MDM - domyślam się że są to jakieś elementy uszczelniające. Pytanie: czy są to dobre jakościowo produkty. Czy raczej zastąpić je innymi. Jakimi? Dach będzie kryty dachówką ceramiczną Roben typ S na pełnym deskowaniu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.08.2009 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Nie znam tych materiałów (są to elementy uszczelnienia komina lub ściany bocznej). Firma MDM to uznany producent na naszym rynku i jego produkty są z całą pewnością dobrej jakości. Ja stosuję produkty IVT. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 19.08.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ale w czym tu można pomóc? Nawet jak deszcz przedostanie się pod dachówkę co jest praktycznie nie możliwe to plam nie ma! Plamy występują po zachlapaniu folii impregnatem solnym lub od zachlapania olejem z piły łańcuchowej o ile taką piłą były cięte łaty. Przed rozliczeniem się z dekarzami radzę aby dach odebrał kierownik budowy. Od dekarzy należy zażądać faktury i pisemnej gwarancji. Pozdrawiam. Pan Andrzej jest nieoceniony ! To rzeczywiście były plamy z oleju. Moja ekipa od dachu dała w trakci robót już tyle plam, że te dodatkowe podniosły mi ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joker_28 19.08.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 NIech Cię Ręka Boska broni płacić. To kara za porzucenie dziennika Jokerku :)[/i] Hejka Neferko ! Ło matko Ty chrzestna mojej budowy Teraz jest SSO, we wrześniu SSZ A wezne se sznurek i ... nie, nie - nie na więźbie Jest o co już butelczynę rozbić, więc do sznura owego szampana planuję przywiązać i o chrzest wzorem morskiej tradycji prosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_buduje_domek 19.08.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam, czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak daleko można wysunąć płatwie (14x14) i murłaty (14x14) poza lico ściany szczytowej (dach dwuspadowy) bez podpierania ich mieczami. Dach miałby być pokryty dachówką. Chciałbym mieć okap o szerokości około 60cm, czyli doliczając ocieplenie musiałyby wystawać ponad 70cm. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2009 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 60 to max na gotowo 50. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_buduje_domek 20.08.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 60 to max na gotowo 50. Pozdrawiam. Trochę mało po ociepleniu. A czy płatwie o większym przekroju pozwoliłyby na większe wysunięcie? Jakie inne elementy mają jeszcze wpływ na max. szerokość okapu nad ścianą szczytową (dach płatwiowo-jętkowy)? Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Głównie murłaty. Przekrój 16x16 lub 16x18 pozwoliłby na większe wysunięcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 23.08.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Na końcowym etapie opracowywania projektu jednym z głównych dylematów jest wybór materiału, którym zostanie pokryty dach i elewacja tylnej ściany. Architekt zaproponował blachę lub struktonit. Jakie macie doświadczenia z tymi materiałami w takim zastosowaniu? Jak wygląda kwestia kosztów (materiał+wykonanie)? A może macie inne pomysły na materiał nadający się zarówno na dach, jak i elewację? Wizualizacje wyglądają następująco:blacha:http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/tyl.jpg struktonit:http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/tyl2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.08.2009 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Oba rozwiązania bardzo interesujące choć w żadnym nie ma rynien (dość istotna kwestia). Bez większego problemu mogę wykonać każdy. Materiał na pierwszy to PLX firmy Lindab lub blacha aluminiowa firmy Prefa. Drugie rozwiązanie to oczywiście płytki włóknocementowe np. Struktonit firmy Euronit lub Izopol a alternatywnie łupek w bardzo podobnej cenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andry 26.08.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Pozostają więc otwory i folia. Odnośnie kosza to mocowanie musi być w płaszczyźnie łat. Mam własne rozwiązanie. Realizuję teraz dach i jak skończę łacenie postaram się przesłać zdjęcie. Pozdrawiam. Mogę prosić o pokazanie tych zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 26.08.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Panie Andrzeju, zostały u mnie zamontowane równolegle 3 okna połaciowe Velux. Rozstaw miedzy nimi około 160cm. Po położeniu łaty 150cm na dachówkach ceramicznych ( zakładkowa Tandem - Meyer Holsen ) między oknami w połowie odległości dachówki są obniżone na ok. 1,5cm w stosunku do tych przy krawedziach okien ( łuk nie ma widocznego uskoku ). Dekarze tłumaczą, że dachówki przy oknach opieraja sie na metalowych obróbkach okien i stad to ugiecie. Czy jest jakas norma która mówi o dopuszczalnej odchyłce połaci dachu miedzy oknami dachowymi. Wydaje mi się, że okna po prostu zostały zamontowane za wysoko. Z góry dziękuje za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.08.2009 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Trudno na bazie takiego opisu dać profesjonalną odpowiedź. Tłumaczenie dekarzy bezzasadne! Blaszane obróbki okien o grubości 0,5 mm leżą na łatach i na tych samych łatach leżą dachówki więc takiej różnicy nawet poziomica nie wykryje. Błąd najprawdopodobniej polega na nie utrącono zaczepów, którymi dachówka jest zaczepiona na łacie i te zaczepy unoszą dachówkę. Inna przyczyna to taki zbieg okoliczności, w którym spód dachówki trafia akurat na odgięty do góry element rynienki bocznej. Dachówkę może również wynosić gąbka klinowa. Co by nie powiedzieć przy profesjonalnym montażu takie zjawisko nie powinno wystąpić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 27.08.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Dziekuje bardzo za odpowiedź, porozmawiam z wykonawcami, jesli nie "znajda" przyczyny wkleję kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agol 27.08.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam mam wyceniony dach, z blachodachowki, plus orynnowanie, podbitka, okna velux lacznie wynioslo wszystko okolo 23 tysiace, powierzchnia dachu 215 metrow, i teraz pytanie czy 9 tysiecy za robocizne to normalna cena... Czyli caly dach wyszedl by mnie 32 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom 27.08.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Panie Andrzeju, Jak prawidłowo zrealizować następującą obróbkę blacharską. od dołu ściana trójwarstwową, od 3 m nad poziomem 0 przechodzi w dwuwarstwowa. Poniżej szkic. Pytanie - jak łączyć obróbkę, z czym - ze ścianą konstrukcyjną w poziomie czy za pośrednictwem śrub z cegłą klinkierową. W tym drugim wypadku jak zapewnić szczelność takiego rozwiązania. Obróbka tworzy ok. 14 cm gzyms, w przypadku przecieków przez śruby poniżej obróbki zarówno cegły jak i wełnę szlag trafi. Z góry dziękuję.http://http://images50.fotosik.pl/188/9315a1d5e4a15f82m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts