Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na dachu pełne deskowanie + papa, podbitka montowana po krokwiach.

Przy takim rozwiązaniu można montować podbitkę w dowolnym czasie ale znacznie wygodniej wykonać to przed ociepleniem. Podbitka nie musi wówczas dochodzić do ściany i nie ma żadnego problemu z zamontowaniem ostatniej deski. Oczywiście należy pamiętać o pozostawieniu szczeliny pomiędzy ścianą a deskami na dachu a wierzch tej szczeliny powinien być izolowany tak samo jak i ta część ściany pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam.

Witam.

W zestawieniu elementów na pokrycie dach mam wstawione:

Taśma Topflex i listwa Topflex Alu MDM - domyślam się że są to jakieś elementy uszczelniające.

Pytanie: czy są to dobre jakościowo produkty. Czy raczej zastąpić je innymi. Jakimi? Dach będzie kryty dachówką ceramiczną Roben typ S na pełnym deskowaniu. Pozdr.

Nie znam tych materiałów (są to elementy uszczelnienia komina lub ściany bocznej). Firma MDM to uznany producent na naszym rynku i jego produkty są z całą pewnością dobrej jakości. Ja stosuję produkty IVT. Pozdrawiam.

Ale w czym tu można pomóc? Nawet jak deszcz przedostanie się pod dachówkę co jest praktycznie nie możliwe to plam nie ma! Plamy występują po zachlapaniu folii impregnatem solnym lub od zachlapania olejem z piły łańcuchowej o ile taką piłą były cięte łaty. Przed rozliczeniem się z dekarzami radzę aby dach odebrał kierownik budowy. Od dekarzy należy zażądać faktury i pisemnej gwarancji. Pozdrawiam.

Pan Andrzej jest nieoceniony ! To rzeczywiście były plamy z oleju. Moja ekipa od dachu dała w trakci robót już tyle plam, że te dodatkowe podniosły mi ciśnienie :wink:

NIech Cię Ręka Boska broni płacić.

To kara za porzucenie dziennika Jokerku :):)[/i]

Hejka Neferko ! Ło matko Ty chrzestna mojej budowy :wink: Teraz jest SSO, we wrześniu SSZ :D A wezne se sznurek i ... nie, nie - nie na więźbie :wink:

Jest o co już butelczynę rozbić, więc do sznura owego szampana planuję przywiązać i o chrzest wzorem morskiej tradycji prosić :lol:

Witam,

czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak daleko można wysunąć płatwie (14x14) i murłaty (14x14) poza lico ściany szczytowej (dach dwuspadowy) bez podpierania ich mieczami. Dach miałby być pokryty dachówką. Chciałbym mieć okap o szerokości około 60cm, czyli doliczając ocieplenie musiałyby wystawać ponad 70cm.

Pozdrawiam,

Tomek

60 to max na gotowo 50. Pozdrawiam.

Trochę mało po ociepleniu. A czy płatwie o większym przekroju pozwoliłyby na większe wysunięcie? Jakie inne elementy mają jeszcze wpływ na max. szerokość okapu nad ścianą szczytową (dach płatwiowo-jętkowy)?

Dzięki za odpowiedź.

Na końcowym etapie opracowywania projektu jednym z głównych dylematów jest wybór materiału, którym zostanie pokryty dach i elewacja tylnej ściany. Architekt zaproponował blachę lub struktonit.

Jakie macie doświadczenia z tymi materiałami w takim zastosowaniu?

Jak wygląda kwestia kosztów (materiał+wykonanie)?

A może macie inne pomysły na materiał nadający się zarówno na dach, jak i elewację?

Wizualizacje wyglądają następująco:

blacha:

http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/tyl.jpg

struktonit:

http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/tyl2.jpg

Oba rozwiązania bardzo interesujące choć w żadnym nie ma rynien (dość istotna kwestia). Bez większego problemu mogę wykonać każdy. Materiał na pierwszy to PLX firmy Lindab lub blacha aluminiowa firmy Prefa. Drugie rozwiązanie to oczywiście płytki włóknocementowe np. Struktonit firmy Euronit lub Izopol a alternatywnie łupek w bardzo podobnej cenie. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, zostały u mnie zamontowane równolegle 3 okna połaciowe Velux. Rozstaw miedzy nimi około 160cm. Po położeniu łaty 150cm na dachówkach ceramicznych ( zakładkowa Tandem - Meyer Holsen ) między oknami w połowie odległości dachówki są obniżone na ok. 1,5cm w stosunku do tych przy krawedziach okien ( łuk nie ma widocznego uskoku ). Dekarze tłumaczą, że dachówki przy oknach opieraja sie na metalowych obróbkach okien i stad to ugiecie. Czy jest jakas norma która mówi o dopuszczalnej odchyłce połaci dachu miedzy oknami dachowymi. Wydaje mi się, że okna po prostu zostały zamontowane za wysoko. Z góry dziękuje za poradę.

Trudno na bazie takiego opisu dać profesjonalną odpowiedź. Tłumaczenie dekarzy bezzasadne! Blaszane obróbki okien o grubości 0,5 mm leżą na łatach i na tych samych łatach leżą dachówki więc takiej różnicy nawet poziomica nie wykryje. Błąd najprawdopodobniej polega na nie utrącono zaczepów, którymi dachówka jest zaczepiona na łacie i te zaczepy unoszą dachówkę. Inna przyczyna to taki zbieg okoliczności, w którym spód dachówki trafia akurat na odgięty do góry element rynienki bocznej. Dachówkę może również wynosić gąbka klinowa. Co by nie powiedzieć przy profesjonalnym montażu takie zjawisko nie powinno wystąpić. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju,

Jak prawidłowo zrealizować następującą obróbkę blacharską.

od dołu ściana trójwarstwową, od 3 m nad poziomem 0 przechodzi w dwuwarstwowa. Poniżej szkic.

Pytanie - jak łączyć obróbkę, z czym - ze ścianą konstrukcyjną w poziomie czy za pośrednictwem śrub z cegłą klinkierową. W tym drugim wypadku jak zapewnić szczelność takiego rozwiązania. Obróbka tworzy ok. 14 cm gzyms, w przypadku przecieków przez śruby poniżej obróbki zarówno cegły jak i wełnę szlag trafi.

Z góry dziękuję.http://http://images50.fotosik.pl/188/9315a1d5e4a15f82m.jpg