Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Boczne obróbki okna połaciowego składają się z kilku sztuk specyficznie przetłoczonych blaszek. Każdej dachowce przypisana jest jedna obróbka. Prawidłowo zamontowana obróbka nie może być widoczna na dachówce! Na Twoim zdjęciu są widoczne! Nad kominami pod dachówką powinny być zamontowane rynienki odprowadzające (takie same jak nad oknami). Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozmawiałam dziś przez telefon ze swoim dekarzem ( bo oczywiście nie pojawili się na budowie w umówionym terminie).

Cały czas trzyma sie wersji ,ze to na pewno przez kratki wentylacyjne naciekło :o .

,że to niemożliwe ,że do tej pory komin był szczelny -a teraz cieknie. Na moją odpowiedź-że przecież"dylatowali " komin i papę na pewno przy tym zniszczyli -a powinna być wywinięta na komin - zaśmiał się i powiedział,ze to przecież komin dymny więc trzeba i papę zdylatowac od komina -a poza tym papa nie ma tu nic do rzeczy - przy szczelności :o .

Mam prośbę -czy mógłby mi Pan wskazać jakiś podręcznik dekarski ,gdzie będzie opisany prawidłowy sposób obróbki komina przy karpiówce.

Chciałabym mieć coś na ręce-aby mi ciągle kitów nie wciskali.

pozdrawiam

Witam ponownie.

Prosiłabym jeszcze o ocene pozostałych kominów- czy to możliwe , aby takie zacieki powstały przez kratki wentylacyjne?

Czy jednak zmusić dekarzy do szukania przyczyny i poprawek? ( a wiem ,że będzie z tym ciężko :x ).Jutro może wreszcie doczekam się wizji lokalnej - dobrze ,ze są teraz aparaty cyfrowe - bo do tej pory to na kominach już niczego nie widać

komin drugi:

http://images38.fotosik.pl/191/4a57e45c40cb375fm.jpg

komin trzeci:

http://images38.fotosik.pl/191/4ca317a071f34c5em.jpg

http://images43.fotosik.pl/196/46c29d996bcd8bd8m.jpg

http://images42.fotosik.pl/108/ab433c72c9ddec9cm.jpg

komin czwarty:

http://images41.fotosik.pl/191/5170ff56ceec8a3cm.jpg

Przynajmniej na jednym kominie są mokre. Do tego jeden komin w bliskim sąsiedztwie okna połaciowego. Bez zdjęcia z zewnątrz trudno ocenić. Wystarczy otworzyć okno i zrobić zdjęcie obróbki pomiędzy oknem a kominem. Wypowiedzi Twoich dekarzy dobitnie świadczą o braku elementarnej wiedzy z zakresu dekarstwa. Taki przeciek przez boczne otwory wentylacyjne nie jest możliwy! Pozdrawiam.

Przynajmniej na jednym kominie są mokre. Do tego jeden komin w bliskim sąsiedztwie okna połaciowego. Bez zdjęcia z zewnątrz trudno ocenić.

Szczerze powiem nie sprawdzałam desek :( .Jeden komin ma bardzo wysoko połozone okna ( dwa ! okna pod kominem) i bez drabiny i pomocy kogoś drugiego ciezko coś zrobić.Zresztą wszystkie moje kominy są obok okien połaciowych.

Postaram sie jutro dokładnie obejrzeć te pozostałe kominy i porobić zdjęcia .Obróbki blacharskie na pewno są takie same jak na tym pierwszym kominie - czyli boczne pasy obróbki wchodzą na dachówkę ( to akurat widać z ziemi).

Trzymajcie za mnie kciuki. Jutro "Roof wars episode two or three?" :wink:

W kominie systemowym w kanale dymowym montowany jest specjalny ceramiczny wkład otulony wełną mineralną, która izoluje go od zewnętrznego trzonu. Papa lub folia mogą bez żadnego zagrożenia ściśle dolegać do zewnętrznych ścianek komina systemowego. Dla uzyskanie szczelności wręcz powinny! Tak jak wspomniałem wcześniej na połaci powyżej komina powinna być zamontowana rynienka odprowadzająca. Komin powinien być obrobiony tak jak okno połaciowe! Pozdrawiam.

Byli,zobaczyli i stwierdzili ,że przecieka przez te otworki pomiędzy obróbką a kominem - bo silikon odstał.Pewnie przez to rzeczywiście przecieka - ale jeśli jest to jedyne zabezpieczenie komina przed przeciekaniem , to po uzupełnieniu za rok znowu może "odstać" od komina.

Stwierdzili też,że to wina komina,,bo systemowy :o ,ma cienką ściankę i nie można się było z obróbką zbyt głęboko wciąć bo "odpiłowali by " komin i przy jakiejś burzy spadłby z dachu .

Ale przecież ludzie robią kominy systemowe i im nie przeciekają.

Mają uzupelniać jeszcze jakims innym uszczelniaczem,a jak nie pomoże to głębiej wciąć sie w komin :( - a jak rzeczywiscie kiedyś spadnie z dachu :o.

Nie pomogło tłumaczenie,że i obróbka boczna do poprawki - do włożenia pod dachówki - oni tak robią jak zrobili i zawsze jest dobrze.

Ło matko - z cegły niedobrze - bo przecieka przez fugi , systemowy tez niedobrze bo za cienki i " fugi" zrobić nie można - to z czego robić te kominy?

Odnośnie wcięcia w komin mają rację. Odnośnie obróbki komina nie mają racji i skoro tak robią to robią źle! Krycie wstępne również źle wykonane! Można było przygrzać papę do ścianek komina. Skoro silikon odparzył to znaczy, że szlic po wycięciu nie był odkurzony ewentualnie użyli nieodpowiedniego silikonu. W moim przekonaniu oni tego nie poprawią bo nie potrafią. Pozdrawiam.

. W moim przekonaniu oni tego nie poprawią bo nie potrafią. Pozdrawiam.

Niestety obawiam sie ,ze PAn ma rację :( . Twierdzili,że tych obróbek nie da się włożyć pod dachówkę.

Zrobię jeszcze jedną próbę- wąż z woda na dach i będę lała pod ta obróbkę - jeśli przecieka to niech idą gdzieś ,nauczą się i niech wkładają blachę pod dachówki. ( wczoraj robili próbę z woda, ale lali tylko z góry z wiaderka i wtedy rzeczywiście przeciekło przez silikon)

Dzień dobry Panie Andrzeju.

Wysłałem do Pana maila z prośbą o ocenę wstępnego krycia mojego dachu przez moją ekipę. Wydaje mi się, że zrobili trochę baboli.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Czekam też na opinię kierbuda ale jest do środy na urlopie.

Sprawa jest pilna bo póki co wykonali tylko krycie połowy lukarny 1 kosz a 3 pozostały do wykonania.

Z góry bardzo serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

Witam !

Panie Andrzeju mam takie pytanie. Mam dach 42 stopnie, będzie kryty dachówką, rozstaw krokwi w osi 80 cm. Mam łaty o wymiarach 4x5 cm. Jakie kontrłaty zastosować? Mam deski o grubości 3 cm czy mogę z nich zrobić kontrłaty? Jakich gwoździ użyć do łacenia (długość). Ja myślę tak: gdybym miał kontrłaty 3x5 cm to użyłbym gwoździ 125mm, więc 70 mm gwoździa w łatach i kontr... a 55mm w krokwi. Czy te 55mm w krokwi to nie za mało? Czy może użyć cieńszych kontrłat? Proszę o odpowiedź na w/w pytania. Z góry dziękuję!

Panie Andrzeju

po zamontowaniu okien połaciowych i świetlika okazało się że zamki dachówki (Ruppceramika, Syrius 13) mam na wierzchu. Nie wygląda to najlepiej :-(

http://picasaweb.google.pl/MarzKa01/DJ052# czy przypadku Syriusa 13 można zastosowac dachówkę polówkową lub inne elementy maskujące tak aby maksymalnei zasłonić zamki dachówkowe?Prosze o radę...[/url]