Andrzej Wilhelmi 13.09.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 "rudolfo78" przesłane zdjęcia nie pozwalają odpowiedzieć na wszystkie pytania.Okap źle wykonany, kosz źle wykonany. Ściana za wysoko podmurowana może wystąpić przemarzanie chyba, ze to ściana zewnętrzna. Folia wstępnego krycia może zostać uszkodzona można ją oddzielić od ściany grubą folią budowlaną lub fundamentową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek_rodo6 24.09.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Panie Andrzeju serdecznie dziękuję za podpowiedź. Chyba czeka mnei dłuższa walka z wykonawcą niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.09.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Andrzeju - nie przyszłam po poradę przyszłam pozdrowić pozdrawiam No i czekam w Tomkowym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.09.2009 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Dziękuję i również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 26.09.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 witam,mam pytaniew watku pojawiala sie opinia, ze papa termozgrzewalna podkladowa moze lezec na dachu do okolo 1 roku przed kryciem u mnie lezy juz 2 lata i jest bardzo szczelnaczy to oznacza, ze zanim zaczne kryc powinienem wymienic pape? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 27.09.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Panie Andrzeju, Dach dwuspadowy o powierzchni 250m2 i kącie nachylenia 40st. Długość krokwi zawiera się w granicach 6 - 7.5m a odstęp między nimi to 90cm. Pokrycie dachu Roben falista monza plus.Dajemy wysokoparoprzepuszczalną membranę Tyvek Pro (nie mamy pełnego deskowania), między krokwiami będzie ułożona wełna 18cm i na to jeszcze 10cm na ruszcie.Ile powinienem dać dachówek wentylacyjnych (czy co drugą krokiew wystarczy), w jakiej konfiguracji oraz w jakiej odległości od szczytu dachu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 27.09.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 a jaki kolor tej monzy kladziesz?bo slyszalem, ze np ostatnio czarno-brazowej glazurowanej nie robia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 27.09.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 glazurowany kasztan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seblas 28.09.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Dziękuję i również pozdrawiam. Panie Andrzeju - można prosić o pomoc? http://forum.muratordom.pl/spieprzone-pokrycie-papowe-pod-gont-bitumiczny,t170487.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.09.2009 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Odpowiedziałem we wskazanym wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.09.2009 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ... powinienem wymienic pape? Przy tak długim okresie oczekiwania na krycie docelowe należy stosować papę wierzchniego krycia. W Twoim przypadku przed dokonaniem docelowego krycia stan papy powinie ocenić dekarz dokonujący docelowego krycia i jego opinia będzie ostateczna bo to on daje gwarancję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.09.2009 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ...Ile powinienem dać dachówek wentylacyjnych ... W każdym polu pomiędzy krokwiami w czwartym rzędzie od kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos3 07.10.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Panie Andrzeju,Jaka powinna być kolejność przy montażu gąsiorów na dachu czterospadowym.Czy:1-mocowanie łaty kalenicowej2-układanie dachówki3-układanie tasmy kalenicowej i montaż gąsiorów (trzeba chodzić po ułożonych dachówkach)czy1-mocowanie łaty kalenicowej2- układanie dachówki rzędami z jednoczesnym montażem gąsiorów (np. ułożenie 2 rzędzów dachówek i położenie na nich gąsiora i znów ułożenie 2 rzędzów dachówek.... wtedy gąsiory można montować stojąc na łatach nad ułożonymi dachówkami)Chodzi mi o to czy dopuszczalne jest chodzenie pod dachówce celem zamontowania gąsiorów.Drugie pytanie:Podobno układając dachówkę w koszu dekarze je trochę przycinają (żeby tylko zmieściła się w koszu) a później rozciągają sznurek i od sznurka tną kątówką. Czy jest to prawidłowe? Czy może powinno się przycinać dachówki na gotowo przed ułożeniem, i jak się mocuje te dachówki (tylko na drucie? czy może przykleja się je silikonem?) Pytam z ciekawości Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.10.2009 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Kolejność jest taka jaką ustali Twój dekarz. Chodzenie po dachówce nie jest błędem o ile się jej nie uszkadza. Profesjonalni dekarze raczej jej nie uszkodzą. Ja staram się chodzić jak najmniej po dachówce bo jest to po prostu nie wygodne a gdy pochylenie połaci przekracza 35* praktycznie niemożliwe. Z reguły pokrycie dachu uszkadzają montażyści instalacji odgromowej, instalacji RTV, solarów. Na swoich budowach część tych prac wykonuję samodzielnie lub tak organizuję prace aby odbyły się w trakcie krycia dachu. Montaż gąsiorów wykonuję w/g tej drugiej opcji gdyż jest wygodniejsza i bezpieczniejsza. Odnośnie tej drugiej kwestii jest to dość popularny (bo szybszy) sposób cięcia dachówek w koszu. Ja tnę dachówki poza dachem. Cięcie dachówki w koszu może (choć nie musi) grozić następującymi konsekwencjami:- uszkodzeniem blachy koszowej tarczą tnącą,- uszkodzeniem powłoki lakierniczej blachy koszowej pyłem z ciętych dachówek,- uszkodzeniem folii dachowej pyłem przy niewłaściwym montażu uszczelek koszowych (szczególnie klinowych),- uszkodzeniem przez pył zewnętrznej powłoki (angoby) dachówek znajdujących się w okolicy kosza.Dachówki w koszu wieszamy na drucie miedzianym, nierdzewnym lub stalowym cynkowanym ogniowo. Nie sklejamy silikonem ale czasami specjalnym klejem do dachówek.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.10.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 A czy jest jakaś szkoła "chodzenia po dachówce" ? Jeśli jest taka konieczność - jak chodzić? Szukać łat pod dachówką, liczyć je, chodzić na czworaka żeby rozłożyć ciężar? Panie Andrzeju, Dach mam już wykonany, dachówka czarnobrązowa Roben, w koszu cięcia prawie czerwone, różnica jest widoczna. Czy jest sens pomalować te cięcia jakimś głębokopentetrującym środkiem? Czy to jest trwałe? Może Pan coś polecić konkretnego? Stąd też pytanie o chodzenie po dachu, chciałbym to zrobić samodzielnie, o ile nie trzeba powtarzać co 2-4 lata..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 08.10.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 A czy jest jakaś szkoła "chodzenia po dachówce" ? Jeśli jest taka konieczność - jak chodzić? Szukać łat pod dachówką, liczyć je, chodzić na czworaka żeby rozłożyć ciężar? Panie Andrzeju, Dach mam już wykonany, dachówka czarnobrązowa Roben, w koszu cięcia prawie czerwone, różnica jest widoczna. Czy jest sens pomalować te cięcia jakimś głębokopentetrującym środkiem? Czy to jest trwałe? Może Pan coś polecić konkretnego? Stąd też pytanie o chodzenie po dachu, chciałbym to zrobić samodzielnie, o ile nie trzeba powtarzać co 2-4 lata..... Też przymierzam się do malowania cięć ponieważ mam Robena. Chyba najlepszą "farbą" do tego będzie zimna angoba. Puszka 0,5 L kosztuje ok. 60- 80 pln ale jest to bardzo trwałe. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.10.2009 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Po dachówkach można chodzić bez żadnego problemu przestrzegając następujących zasad:- miękkie i tępe obuwie (np. tenisówki),- całą stopą rozkładając równomiernie nacisk,- zawsze w dole fali nigdy po grzbiecie,- palce jak najbliżej wyższej dachówki ale nigdy na niej.Przy stromym dachu konieczne szelki i lina asekuracyjna.Bezpiecznie i wygodnie chodzi się po dachu wyjmując dachówki. Są jednak pewne kłopoty z wyjęciem a już dość spore z ponownym włożeniem. Dachówki cementowe można podsunąć do góry (nie mają górnych zamków). Malowanie cięć gruntem penetrującym nie ma sensu. Zimna angoba lub dobra farba do betonu (np. Polifarbu Łódź). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 10.10.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 ...Ile powinienem dać dachówek wentylacyjnych ... W każdym polu pomiędzy krokwiami w czwartym rzędzie od kalenicy. Pozdrawiam. Witam ponownie, Panie Andrzeju czy mógłby Pan zerknąć do naszego albumu (link poniżej) i podpowiedzieć, czy 32 dachówki wentylacyjne będą optymalną ilością na naszym dachu. Pytam, ponieważ mamy w niektórych miejscach inne odległości pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 11.10.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 CZy jest pan zainteresowany wykonaniem dachu jeszcze w tym roku - teren katowice dom Letni wieczór M44, zapewniamy nocleg.Prosze o kontakt tel.505550423 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ... czy 32 dachówki wentylacyjne będą optymalną ilością na naszym dachu. Myślę, że tak. Należy je tylko odpowiednio (estetycznie) rozmieścić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts