Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taśma daje gwarancję 100% szczelności czy gąbka (podkład panelowy) spełni to zadanie tego niestety nie wiem. Można zastosować również samoprzylepną piankę poliuretanową (podkład pod profile "U" w systemie GK), silikon dekarski lub uszczelniacz dekarski tzw. lepik na zimno do podlepiania gontów bitumicznych. Montując folię z lekkim zwisem 2~3 mm (bez napinania) można nic nie stosować i będzie dobrze pod warunkiem nie dosuwania wełny do folii. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Czy warto w ogóle zastanawiać się nad blachą na rąbek?

Oczywiście warto. Będzie to jednak dach dużo droższy po każdym względem:

- droższy materiał,

- droższa robocizna,

- więźba wcale nie chudsza (taka sama jak pod dachówkę),

- pełne deskowanie (materiał + robocizna),

- specjalna folia,

- krótsza żywotność (w porównaniu z dachówką cementową).

Dobór pokrycia jest jednak uwarunkowany charakterem domu i dachu. Biorąc pod uwagę aspekt ekonomiczny jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zastosowanie dachówki cementowej np. Braas. Pozdrawiam.

Witam ponownie :).DZiękuję za dotychczasowe porady i prosze o jeszcze.

Chciałbym zapytać czy obróbki blaszane na daszku przylegającym do wyższej ściany i wcięte w ocieplenie należy uszczelinić np. silikonem dekarskim?Obecnie mamy położony styropian i na to siatka z klejem .Tynk pójdzie na wiosnę.Dekarze połozyli obróbki -ale mnie sie wydaje ,ze bez uszczelnienia może zaciekać na daszek a dalej na ścianę - czy mam rację?

Drugie pytanie - co może być przyczyną zaciekania pod czapkę komina pokrytą blachą?- cały czas mamy problem z przeciekaniem kominów. DZis - w trakcie mrozów zauważyłam,ze na dolnej stronie czapek w niektórych miejscach jest po prostu zamarznięty lód ( tam gdzie wystaja poza komin oczywiście).Jesli niejasno napisałam to jutro spróbuje zrobic zdjęcia i pokazać o co chodzi.

pozdrawiam

Po pierwsze rzuć palenie do czego Cię gorąco namawiam :wink: .

Po drugie przy zamontowanej podbitce nie ma żadnej możliwości aby folia trzepotała! Jest tam przepływ laminarny ( bardzo często dławiony) a nie burzliwy.

Po trzecie co to za przyjemność w paleniu na tak silnym wietrze?! :roll: :evil:

Po czwarte możliwe, że jest coś nie tak ale to nie wynika z Twojej wypowiedzi (obserwacji, nasłuchiwania). :(

Serdecznie pozdrawiam. :wink:

... czy mam rację?

Zawsze masz rację! :wink:

Obróbki przyścienne powinny być wprowadzone w szlic wycięty w ścianie (styropianie) wypełniony silikonem dekarskim. Takie rozwiązanie daje gwarancję 100% szczelności!

Czapa na kominie kominie nie przecieka! Osadza się na niej kondensat pary wodnej wydobywającej się kanałami wentylacyjnymi. Przyczyny takiego zjawiska mogą następujące:

- za duże wysunięcie brzegów czapy poza obrys komina (max. to 2~3 cm),

- mała odległość od górnej krawędzi otworów wentylacyjnych do czapy (powinny być minimum dwie warstwy cegieł + fuga = ~13 cm),

- brak wysunięcia poza obrys komina ostatniej warstwy cegieł (~2 cm),

- brak pełnej cegły w ostatnich warstwach (warstwie),

- bardzo duża wilgotność w pomieszczeniach (łazienka, kuchnia, pralnia).

Pozdrawiam.

... palę teraz dużo mniej...

I tak za dużo! :(

Nie widzę wlotów powietrza. Czy są w okolicach okapu?

Są dwie możliwości:

- źle wykonany okap,

- omamy słuchowe ( o co Cię nie posądzam).

Skoro ganek jest osłonięty to okap również. Teoretycznie takie zjawisko nie powinno wystąpić.

Pozdrawiam :wink: .

Heh, to ja jestem osłonięta od wiatru na tym ganeczku i jak są jakieś omamy, to mamy je oboje z mężem :p Na drugim ganku wieje teraz jak nie wiem co, ale i tam (słyszę z łazienki) też słychać łopotanie folii z tamtego daszku :roll:

Może tu będzie lepiej widać, z czasów gdy dach się budował (wklejam duże zdjęcie, więc chyba trzeba kliknąć prawym przyciskiem w "pokaż obrazek" co by całe zobaczyć), bo nie wiem o jakie wloty pytasz ;)

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/daszek-ganek1.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/daszek-ganek2.jpg