Andrzej Wilhelmi 03.12.2009 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Taśma daje gwarancję 100% szczelności czy gąbka (podkład panelowy) spełni to zadanie tego niestety nie wiem. Można zastosować również samoprzylepną piankę poliuretanową (podkład pod profile "U" w systemie GK), silikon dekarski lub uszczelniacz dekarski tzw. lepik na zimno do podlepiania gontów bitumicznych. Montując folię z lekkim zwisem 2~3 mm (bez napinania) można nic nie stosować i będzie dobrze pod warunkiem nie dosuwania wełny do folii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.12.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ... jest problem z OSB 3 15mm ... OSB 18 mm będzie w podobnej cenie. Pewnie ta OSB 5 też się będzie nadawać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.12.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ... Czy warto w ogóle zastanawiać się nad blachą na rąbek? Oczywiście warto. Będzie to jednak dach dużo droższy po każdym względem: - droższy materiał, - droższa robocizna, - więźba wcale nie chudsza (taka sama jak pod dachówkę), - pełne deskowanie (materiał + robocizna), - specjalna folia, - krótsza żywotność (w porównaniu z dachówką cementową). Dobór pokrycia jest jednak uwarunkowany charakterem domu i dachu. Biorąc pod uwagę aspekt ekonomiczny jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zastosowanie dachówki cementowej np. Braas. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 08.12.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Mam pytanie dotyczące koszy dachowychkosze dachowe są tłoczone podłuznie i poprzecznie w ofertach z hurtowni mam policzone raz takie raz takieczy to rzeczywiście wszystko jedno? dodam że dachówka karpiówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2009 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Przy karpiówce najlepiej wykonać kosz na nokach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 08.12.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 ta... a co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2009 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Dachówka styka się z dachówką na styk. Każda para dachówek ma swoją obróbkę, której po wykonaniu kosza nie widać. Jest to najszczelniejsze wykonanie kosza bez żadnych uszczelek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 10.12.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 a jeśli chodzi o taśme do obróbki komina to rozumien że lepsza ołowiana? a w przypadku karpiówki to plisowana czy gładka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.12.2009 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Żadna! Komin obrabiamy też na nokach (bez żadnych taśm i uszczelek). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 12.12.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Jezeli juz koniecznie taśma ołowiana to szczerze polecam Bleicolor. Pancerna i o niebo lepsza gatunkowo w stosunku do ogólnie znanych "marketowych" (n.p Soudal)Tania nie jest Wychodzi około 90-100pln/mb. http://www.roehr-stolberg.de/de/bleicolor.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dulis 15.12.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 witam Panie Andrzeju, czy kładł Pan w swojej karierze lub też jest Pan w stanie wypowiedzieć się na temat dachówki ceramicznej BOGEN INNOVO 10?? Planujemy jej zakup z powodu przystępnej ceny , ale czy można jej coś zarzucić? Bardzo dziękuję za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.12.2009 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Nie kładłem. Jest to renomowana firma i jak cena odpowiada to śmiało można brać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszekSL 16.12.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam Wszystkich tu obecnych,w przyszłym roku będę budował wszystko już dograne.W związku z tym iż zupełnie nie mam pojęcia o budowie dachu proszę o pomoc od czego powinienem wogóle zacząć.Chodzi mi z jakiego drewna budować i czym wszystko pokryć.Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 16.12.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam ponownie .DZiękuję za dotychczasowe porady i prosze o jeszcze. Chciałbym zapytać czy obróbki blaszane na daszku przylegającym do wyższej ściany i wcięte w ocieplenie należy uszczelinić np. silikonem dekarskim?Obecnie mamy położony styropian i na to siatka z klejem .Tynk pójdzie na wiosnę.Dekarze połozyli obróbki -ale mnie sie wydaje ,ze bez uszczelnienia może zaciekać na daszek a dalej na ścianę - czy mam rację? Drugie pytanie - co może być przyczyną zaciekania pod czapkę komina pokrytą blachą?- cały czas mamy problem z przeciekaniem kominów. DZis - w trakcie mrozów zauważyłam,ze na dolnej stronie czapek w niektórych miejscach jest po prostu zamarznięty lód ( tam gdzie wystaja poza komin oczywiście).Jesli niejasno napisałam to jutro spróbuje zrobic zdjęcia i pokazać o co chodzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 16.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Andrzeju, jak to w nowym domu, na papieroska trzeba wychodzić na zewnątrz I gdy tak stoję na ganku, przy wietrznej pogodzie słychać pod dachem jak szura folia. Czy tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.12.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Po pierwsze rzuć palenie do czego Cię gorąco namawiam . Po drugie przy zamontowanej podbitce nie ma żadnej możliwości aby folia trzepotała! Jest tam przepływ laminarny ( bardzo często dławiony) a nie burzliwy. Po trzecie co to za przyjemność w paleniu na tak silnym wietrze?! Po czwarte możliwe, że jest coś nie tak ale to nie wynika z Twojej wypowiedzi (obserwacji, nasłuchiwania). Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 16.12.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Andrzejku, palę teraz dużo mniej niż wtedy gdy wolno było w domu Na ganku jestem osłonięta od wiatru, ale słychać jak łopoce folia w tej części dachu nad gankiem (tam gdzie stoi pieniek): http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/daszek_nad_gankiem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.12.2009 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 ... czy mam rację? Zawsze masz rację! Obróbki przyścienne powinny być wprowadzone w szlic wycięty w ścianie (styropianie) wypełniony silikonem dekarskim. Takie rozwiązanie daje gwarancję 100% szczelności! Czapa na kominie kominie nie przecieka! Osadza się na niej kondensat pary wodnej wydobywającej się kanałami wentylacyjnymi. Przyczyny takiego zjawiska mogą następujące: - za duże wysunięcie brzegów czapy poza obrys komina (max. to 2~3 cm), - mała odległość od górnej krawędzi otworów wentylacyjnych do czapy (powinny być minimum dwie warstwy cegieł + fuga = ~13 cm), - brak wysunięcia poza obrys komina ostatniej warstwy cegieł (~2 cm), - brak pełnej cegły w ostatnich warstwach (warstwie), - bardzo duża wilgotność w pomieszczeniach (łazienka, kuchnia, pralnia). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.12.2009 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 ... palę teraz dużo mniej... I tak za dużo! Nie widzę wlotów powietrza. Czy są w okolicach okapu? Są dwie możliwości: - źle wykonany okap, - omamy słuchowe ( o co Cię nie posądzam). Skoro ganek jest osłonięty to okap również. Teoretycznie takie zjawisko nie powinno wystąpić. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 16.12.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Heh, to ja jestem osłonięta od wiatru na tym ganeczku i jak są jakieś omamy, to mamy je oboje z mężem Na drugim ganku wieje teraz jak nie wiem co, ale i tam (słyszę z łazienki) też słychać łopotanie folii z tamtego daszku Może tu będzie lepiej widać, z czasów gdy dach się budował (wklejam duże zdjęcie, więc chyba trzeba kliknąć prawym przyciskiem w "pokaż obrazek" co by całe zobaczyć), bo nie wiem o jakie wloty pytasz http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/daszek-ganek1.jpg http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/daszek-ganek2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts