Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No jak może być słychać w łazience skoro sufit powinien być izolowany wełną?! :roll: Wizyta u laryngologa wydaje się konieczna! :lol: A jak to są omamy słuchowe to i u psychiatry :lol: :lol: Myślę, że się nie gniewasz za te trochę frywolne wypowiedzi :oops: 8) . Chciałem podejść do tego humorystycznie gdyż nie mam zielonego pojęcia jaka może być przyczyna takiego zjawiska :roll: :( .

A może to tak jak "Jankiem Muzykantem" tylko z tą różnicą, że jemu grało a Tobie łopocze :lol: :lol: :lol: . Serdecznie pozdrawiam :wink: .

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Folia zamontowana prawidłowo. Rynna zamontowana wysoko osłania wlot powietrza pod dachówkę. Dachówka centowa równa i szczelna. Cały dach wykonany bardzo starannie. Nie znajduję przyczyny :( . Wygląda na to, że trzeba będzie to pokochać 8) . Serdecznie pozdrawiam :wink: .

W łazience mam okienko wychodzące na ganek i zawsze jest rozszczelnione. I tędy słychać rodzaj łopotu, jakby folia falowała wraz z podmuchami wiatru. Psychiatra też by usłyszał, gdyby przyszedł z wizytą ;)

Ale póki co, jesteś Ty i skoro twierdzisz, że wszystko jest ok, to na pewno tak jest http://img175.imageshack.us/img175/8208/umieszektaktakjh9.gif

Drugie pytanie - co może być przyczyną zaciekania pod czapkę komina pokrytą blachą?- cały czas mamy problem z przeciekaniem kominów. DZis - w trakcie mrozów zauważyłam,ze na dolnej stronie czapek w niektórych miejscach jest po prostu zamarznięty lód ( tam gdzie wystaja poza komin oczywiście).Jesli niejasno napisałam to jutro spróbuje zrobic zdjęcia i pokazać o co chodzi.

pozdrawiam

Witam,

Borykałem się z tym samym problemem ,ale rozwiązałem go sam. Komin zaciekał od wewnętrz.Przyczyną było to ,że blacha na czapce była wklęśnięta czyli tzw. "łódka" , woda leciała szczeliną pomiędzy obróbką rury wychodzącej z komina (kwasówki). Zamówiłem podnośnik koszowy przygotowałem narzędzia, podniosłem czapkę, podłożyłem gruby sznur kominiarski, uszczelniłem porządnie wszelkie połączenia silikonem i mam święty spokój. Zrobiłem to także z kominem z którego wystaje strażak. :lol:

Ps. Jak się samemu zrobi to nikt tak nie zrobi, problem w tym ,że życia by zabrakło jakby wszystko samemu robić.

... czy spinki do dachówek ciętych podtrzymają dostatecznie dachówki ...

W narożu wyższa dachówka leży na niższej więc nie ma problemu i nic nie opada. W koszu niestety może. Należy pamiętać, że w koszu stosujemy specjalne uszczelki, które podeprą dachówkę. Radzę zastosować uszczelki "puchnące" nieklinowe. Małe elementy dachówek można skleić z większymi specjalnym klejem. Pozdrawiam.

Borykałem się z tym samym problemem ,ale rozwiązałem go sam. Komin zaciekał od wewnętrz.Przyczyną było to ,że blacha na czapce była wklęśnięta czyli tzw. "łódka" , woda leciała szczeliną pomiędzy obróbką rury wychodzącej z komina (kwasówki). Zamówiłem podnośnik koszowy przygotowałem narzędzia, podniosłem czapkę, podłożyłem gruby sznur kominiarski, uszczelniłem porządnie wszelkie połączenia silikonem i mam święty spokój. Zrobiłem to także z kominem z którego wystaje strażak. :lol:

Ps. Jak się samemu zrobi to nikt tak nie zrobi, problem w tym ,że życia by zabrakło jakby wszystko samemu robić.

DZięki Adam 2007 - podejrzewam ,że na części kominów mogę mieć właśnie tą opcję - ponieważ mam 5 nasad kominowych - oczywiście komin dymowy - tyż otwarty do góry. Z tego co mówili dekarze to przy kominie dymnym pomiędzy obróbkę blacharską a wkład ceramiczny to można dłoń włożyć :o .Tylko ,że jakoś nie kwapią się do poprawek.

Twierdzą,że winne przeciekaniu są kratki wentylacyjne :evil:

Ja sama niestety na dach nie wyjdę i nie zobaczę co się tam dzieje .

Trzeba będzie pewnie zamówić tak jak u Ciebie podnośnik - tylko muszę nająć kogoś sprytnego aby to poprawił.

DZiękuję również Panu Andrzejowi za pomoc

...Czym to najlepiej zabezpieczyć?

A przed czym? Pozdrawiam.

chodzi mi o to, iż robotnicy jak zrobili dach to zostały otwory pomiędzy krokwiami. Ja zabezpieczyłem to tymczasowo folią, ale nie wiem czy zabijać to dechami czy uszczelnić wełną. Pozdrawiam

Możesz zawsze i w każdym miejscu! :wink:

Bardzo dziękuję za miłe życzenia :wink: .

Życzę pogodnych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz pogody ducha i wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku 2010.

Serdecznie pozdrawiam.

...Ja mam zamontowaną nadbitkę.

Ważne co jest dalej folia czy deskowanie i papa?

Jak folia wysoko paroprzepuszczalna to elewację należy doprowadzić do nadbitki.

W przypadku gdy jest deskowanie (OSB) i papa pomiędzy elewacją a nadbitką należy pozostawić szczelinę o wysokości minimum 2 cm. Najlepiej ją osłonić drobniutką metalową siatką wtopioną w tynk. Pozdrawiam.