Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W moim przekonaniu profesjonalnie wykonany okap powinien umożliwić odprowadzenie skroplin do rynny. Oczywiście można również wyprowadzić je pod łatą na deskę okapową. Należy liczyć się jednak ze zjawiskiem kapania z okapu w słoneczny dzień. Płynące skropliny pozostawiają na pasie podrynnowym stróżki kurzu zabrane z połaci. Wylot należy osłonić specjalną taśmą przed ptakami. Jest to rozwiązanie mało estetyczne. Pozdrawiam.

Witam, ponownie

Proszę o informację jak wykonać prawidłowo odprowadzenie skroplin do rynny z dachu pokrytego papą. Obecnie paba jest również położona na desce okapowej.

Deska okapowa będzie obita struktonitem.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy dachu pokrytym papą, gontem bitumicznym, blachą płaską itp. problem skroplin nie występuje. Ten problem występuje gdy mamy do czynienia z pokryciami mocowanymi na łatach a pod nimi mamy krycie wstępne. Pozdrawiam.

"Capri1" Można powiedzieć, że jest to wzorowo wykonany okap. W pokazanym rozwiązaniu nie musi występować deska okapowa gdyż haki rynnowe są mocowane do belki klinowej lub dokrokwiowo. Podobnie można wykonać okap z pionowo usytuowaną deską okapową i hakami rynnowymi montowanymi doczołowo. Pozdrawiam.

Witam Panie Andrzeju!

Wygląda na to, że mam duży problem i potrzebuję porady fachowca.

Problem wygląda tak:

http://img62.imageshack.us/img62/3747/murlata.jpg

Murłatę wykonano w ten sposób, że belkę drewnianą wypoziomowano na dębowych, suchych klockach, skręcono szpilkami do wieńca i szczelinę wypełniono pianką. Podparcie jest rozmieszczone co kilkadziesiąt centymetrów. Wykonawca nie zastosował dodatkowej izolacji między murłatą a wieńcem. Po zimie, kiedy drewno wyschło i pojawiły się luzy, nacisk krokwi spowodował skręcenie murłaty na zewnątrz budynku. Drewniane podkłady mające grubość ok. 15mm zostały po stronie zewnętrznej zmiażdżone tak silnie, że krawędź murłaty prawie dotyka wieńca. Tak wyglądają wszystkie murłaty. :(

Pytanie brzmi: jak to naprawić?

Z góry BARDZO dziękuję.

Został pokazany efekt działania sił rozporowych a tu trzeba ustalić przyczynę. Na podstawie tego zdjęcia nie można. Należy obejrzeć całą więźbę. Nasuwają się następujące pytania:

- czy więźba została wykonana zgodnie z projektem?

- czy przekroje elementów więźby zostały dobrane zgodnie z projektem?

- czy czy rozstaw i umiejscowienie śrub do mocowania murłaty kotwionych w wieńcu zostało wykonane zgodnie z projektem?

- czy średnica tych śrub jest zgodna z projektem?

- czy dach jest pokryty docelowym pokryciem?

- czy zastosowane pokrycie jest zgodne z zaleceniami projektanta?

- czy więźba została odebrana przez kierownika budowy a odbiór potwierdzony stosownym wpisem do dziennika budowy?

Ten stan grozi katastrofą budowlaną! Należy natychmiast powiadomić kierownika budowy i konstruktora (projektanta) bo to oni powinni podjąć ostateczne decyzje. Nie widzę więźby jednak w mojej ocenie należałoby ją rozebrać i postawić od nowa. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Wstępnie na wszystkie pytania mogę odpowiedzieć twierdząco. Konstrukcja jest krokwiowo-jętkowa, wszystkie przekroje zachowane, rozpiętość dachu to 8m. Była jedna zmiana (rezygnacja ze słupków pod płatwią biegnącą środkiem jętek), ale zatwierdzona przez konstruktora. Jutro będę na budowie i sprawdzę punkt po punkcie w/w możliwości. Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę, ale wydaje mi się jednak, że głównym powodem było podparcie murłaty na drewnianych klockach, zamiast na całej powierzchni wieńca. Luz, który pojawił się przy wysychaniu drewna umożliwił w wyniku obciążenia dachem skręcenie murłaty.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i mam nadzieję, że uda mi się uniknąć tak radykalnych środków naprawczych :(

Witam Panie Andrzeju,

Jestem w trakcie budowy domu i poszukuje wlaśńie kogos wiarygodnego do pokrycia dachu. Jako że wyczytałem we wcześniejszych wątkach że odległośc nie stanowi problemu postanowilem zwrócic sie do Pana. Budowa jest w Legionowie pod Warszawą.

Do wykonania jest pokrycie dachu dwuspadowego podwójnego (jeden większy na budynku i jeden mniejszy na przylegającym garazu) z czterema lukarnami i czterema oknami połaciowymi, oraz daszkiem nad tarasem. Więźba jest gotowa i w trakcie deskowania. Chodzi mi o pokrycie tego folią, nabicie łat i kontr łat,. obróbki blacharskie, obróbki kominów, orynnowanie oraz oczywiście pokrycie dachówka cementową braas celtycka lumino. Gdyby dysponował Pan terminami w najbliższym czasie to chetnie podesłał bym rzuty z projektu do wyceny.

pozdrawiam,

PS. link do strony z projektem http://domus.wroc.pl/projekt1.html?id=107

link do dziennika budowy: http://starykot.blogspot.com/

"Emer" ten przypadek nie dawał mi spokoju i po analizie doszedłem do następujących wniosków:

- murłata została podparta klinowymi klockami tylko od strony poddasza i nie zostały one zgniecione (dębina to twarde drewno więc prędzej zgniotłaby się murłata),

- gdyby zastosowano płaskie podkładki to zjawisko prawdopodobnie by nie wystąpiło,

- szczelina pomiędzy wieńcem a murłatą wynikająca z podparcia na klockach powinna być podbita betonem a nie wypełniona pianką.

Zaistniała sytuacja to nałożenie się kilku niekorzystnych działań a mianowicie:

- niedokładne wykonanie wieńca przez murarza,

- ewidentny błąd cieśli (zastosowanie podparcia na klinach),

- nieuwaga kierownika budowy przy odbiorze więźby,

- pochopne wydanie zgody przez konstruktora na usunięcie słupów.

Warto by sprawdzić na jakiej wysokości zostały zamontowane jętki i w jaki sposób połączono je z krokwiami oraz jak wykonano połączenie krokwi w kalenicy.

W tym przypadku jętki stały się kleszczami i nie spełniły swojego zadania. Gdyby to ode mnie zależało kazałbym rozebrać dach i stawiać go od nowa a kosztami obciążyłbym cieślę i kierownika budowy. Życzę udanych i trafnych decyzji. Pozdrawiam.

Witam

Przygotowuję się do budowy domu jak w projekcie http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-g2/m46a5e795f1323 z drobnymi zmianami.

Dom będzie kryty dachówką ceramiczną oraz planujemy wykonać deskowanie (dekarz nie protestuje :) ).

Zastanawiam się co powinno być położone na to deskowanie w przypadku tego konkretnego projektu z Pana punktu widzenia - membrana czy papa?

Jeśli papa to jakiego producenta może Pan polecić i jaką papę wybrać (na pewno podkładową). Dach ma kąt nachylenia 40 stopni i zastanawiam się (może naiwnie) jaka będzie żywotność papy pod dachówką i czy taka papa nie spłynie latem pod wpływem temperatury. Proszę doradzić na co zwrócić szczególną uwagę jeśli chodzi o kontrolę wykonania takiego dachu.

z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Jak deski to papa podkładowa termozgrzewalna. Twój dekarz z pewnością dobrze doradzi. Dobry dekarz o wszystko zadba a kierownik budowy dokona odbioru. Tobie ma się tylko podobać! Życzę wiele satysfakcji z dachu. Pozdrawiam.

Witam Panie Andrzeju,

dekarz zaproponował mi montaż rynien aluminiowych Prefa zamiast rynien stalowych (być może bezpodstawnie - ale nie mam zaufania do systemów rynnowych z PCV). Czy w Pana ocenie te rynny to dobry produkt warty wzięcia pod uwagę ? Rozważałem też rynny tytanowo-cynkowe, ale mój dekarz stwierdził, że w przypadku stosowania takich rynien należałoby również i wszystkie obróbki blacharskie wykonać z blachy tytanowo-cynkowej. Pierwszy raz się spotkałem z takim zaleceniem, ale z drugiej strony nie jestem przecież specjalistą w tej dziedzinie. Czy potwierdza pan konieczność (jakieś uwarunkowania technologiczne) lub przynajmniej sensowność (np. z tego względu, że wtedy zarówno rynny, jak i obróbki będą miały podobną żywotność) takiego zalecenia ? Podczas rozmowy o rynnach tytanowo-cynkowych mój dekarz stwierdził, że teraz już takich rynien nie lutują, tylko kleją specjalnym klejem - według niego połączenie jest długowieczne. Jaka jest Pana opinia w tej kwestii ?

Produkty Prefy to są godne uwagi gdyż są produktami najlepszej jakości. Oczywiście można rozważyć rynny tytanowo-cynkowe, nie ma jednak konieczności stosowania obróbek z tego materiału. Warto się jednak nad tym zastanowić ale wyłącznie ze względów estetycznych. Tytan-cynk po pewnym czasie pokryje się patyną w kolorze ołowiu z możliwością wystąpienia przebarwień (plam) to specyfika tego materiału. Można zastosować tytan-cynk pasywowany w określonym odcieniu i tu barwa będzie jednolita. Tytan -cynk jest trudny w lutowaniu i stąd może być propozycja klejenia. Oczywiście aktualnie stosowane kleje są bardzo dobrej jakości i dają elastyczne połączenia czego nie zapewnia lutowanie. Ja też kleję rynny a wlutowuję tylko denka. W przypadku gdy krycie wstępne zostało wykonane z papy należy koniecznie uniemożliwić zetknięcie się obróbek z papą. Pozdrawiam.

Witam,

Chciałbym równiez skorzystać z porady ;-)

1. Nie chce wywoływac dyskusji o wyższości jednogo, nad drugim, ale zapytac o Pana praktykę - dach kopertowy, spadek 20 stopni, pod blachodachówkę - robić pełne deskowanie z papą, czy stosowac folie? Wazna uwaga - na rok chciałbym zostawić SSO z dachem pokrytym blachodachówką (podobno taki ruch ma niszczycielski wpływ na ewentualne stosowanie folii - że niby nie zakryta od wewnatrz domu, czy jakoś tak)

2. Jakie skany z projektu sa potrzebne do wyceny roboty + materiału potrzebnego na taki dach, bo chętnie zapoznałbym się z oferta.

Dziekuję