Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam p.Andrzeju

Proszę o odpowiedż na problem : dwa lata temu położyłem na dach czterospadowy / 266m2 / papę asfaltową podkładową z welonem z włókien szklanych PG4/1200

produkcji Matizol-Gorlice, dach w chwili obecnej jest bez zastrzeżeń. Ile mam jeszcze czasu na położenie gontów na tej papie / aby nie straciła swoich parametrow /.

Proszę o szybką odpowiedż pozdrawiam - " Gołąb "

Przy karpiówce takie rozwiązanie to żenada. Nie daje gwarancji szczelności choć to mało istotny szczegół bo krycie wstępne taką gwarancję powinno dać. Wykonanie bardzo nieestetyczne! Blacha powinna być pod karpiówką tak jak obróbka komina czy okna połaciowego! Najlepiej taką obróbkę wykonać na nokach ale do tego potrzeba trochę więcej wiedzy. Pozdrawiam.

Witam serdecznie!

Potrzebuję pokryć odeskowany i opapowany dach w domu "JUPITER II" (projekt z firmy Dobre Domy).

Dach ma około 300m, kopertowy z trzema lukarnami i dobudowanym garażem.

Dachówka - Meyerholsen Tandem, osiem okien dachowych "Velux"

Potrzebuję to zrobić " jak najszybciej".

Prosiłbym o cenę i ewentualnie termin jesli byłby Pan zainteresowany.

Miejscowość - Nadarzyn koło Warszawy

mój tel. 0 696 009 739

pozdrawiam

Witam ponownie,

Panie Andrzeju czy w przypadku pełnego deskowania i krycia blachodachówką można pominąć łaty lub kontrłaty.

Czy też łaty +kontrłaty sa także wymagane przy pełnym deskowaniu.

I jeszcze

Jak pan uważa czy na lukarnie w która ścianka jest wykonana z desek lepiej dać folie wiatroizolacyjną oraz na to coś w rodzaju styropianu ryflowanego. Czy z uwagi na to że to jest tylko mały kawałek ścianki przykleić(zamocować) od razu styropian na deski.

Wystąpi zjawisko przemarzania ściny. Ściany powinny być murowane maksymalnie do spodu krokwi i od góry osłonięte izolacją cieplną. Pozdrawiam.

Proszę o podpowiedź jak to teraz można naprawić, jeżli ściany są wymurowane do desek - ściany 3-warstwowe, z obydwu stron krokiew.

Czy wystarczy wykuć tylko ścianię wewnętrzną (nośną) ok 5cm poniżej krokwi do desek a następnie od góry wypełnić styropianem.

"mirma" teoretycznie tak ale tylko teoretycznie! Mocując blachodachówkę do podłoża z desek dziurawisz krycie wstępne. A co się stanie gdy w planowanym miejscu mocowania wkręt trafi na przerwę pomiędzy deskami? Niezmiernie istotną jest również sprawa poprawnej wentylacji a uniesienie na kontrłacie o odpowiedniej grubości bardzo skutecznie ją poprawia. Jednym słowem koniecznie kontrłata i łata. Na boku lukarenki folia wysoko paroprzepuszczalna i na nią styropian. Nie będzie ona chroniła przed wiatrem ale przepuści parę wodną i odprowadzi ewentualne skropliny chroniąc deski przed zawilgoceniem. Pozdrawiam.

Pani Andrzeju, chcialabym oblozyc kominy grafitowym struktonitem euronitem. Co Pan o tym sadzi?

Blacha jest juz polozona dawno i nie nie wiem, jak wykonczyc przy laczeniu komina z blacha, zeby nie przeciekalo. http://img508.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img508/6163/hpim3975.jpg&via=mupload

Z tylu mam jeszcze dwa wysokie kominy. Razem trzy na calym blizniaku.

Witam serdecznie.

W związku z tym, że za około 2 miesiące będziemy się przymierzać do robienia dachu, trzeba by uzupełnić swoją wiedzę fachową na temat dachu. Wiadomo dach robią fachowcy, ale warto tez samemu mieć drobne pojęcie na co zwracać uwagę. Dlatego pytam, czy gdzieś na są zebrane jakieś podstawowe informacje, co czytać oprócz tych 20 stron dachu w dobrych rękach?

Pozdrawiam

"...Mocując blachodachówkę do podłoża z desek dziurawisz krycie wstępne. ....

Panie Andrzeju,

Przeczytałem jeszcze raz odpowiedź i mam wątpliwości. Zadam jeszcze raz pytanie, bardziej szczegółowe.

Czyli mam obecnie pełne deskowanie+papa termozgrzewalna.

Krycie będzie blachodachodachówką Sara Nova.

I teraz. Czy jeśli zastosowałem pełne deskowanie mogę zastosować tylko kontrłaty. (Jaka jest ich wymagana wysokość)

Z uwagi na to że jest deskowanie mogę pominąć położenie łat?

Podobno, z informacji ze składu gdzie zakupię pokrycie dachowe takie rozwiązanie jest ogólnie stosowane i nie ma obowiązku stosowania łat.

Kontrłaty są elementem dystansowym mocowanym na kryciu wstępnym równolegle do krokwi najczęściej bezpośrednio na nich. Łaty są elementem nośnym dla pokrycia i są montowane na kontrłartach prostopadle do krokwi. Montowanie łat bezpośrednio na kryciu wstępnym to błąd w sztuce grożący poważnymi konsekwencjami (w ostateczności remont dachu w szybkim terminie). Nadal nie bardzo rozumiem gdzie szukamy oszczędności?! Równie dobrze można by powiedzieć, że ławy fundamentowe są niepotrzebne bo ziemia jest twarda! To nie skład bierze odpowiedzialność za Twój dach tylko dekarz i kierownik budowy. Pozdrawiam.