Andrzej Wilhelmi 14.06.2010 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 "ellaj" nie wiem czy ze względów estetycznych będzie to dla Twojego dachu dobre rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 14.06.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Wlasnie chodzi mi tylko i wylacznie o wzgledy estetyczne, bo wszystko dookola mam grafitowe i tylko te 3 kominy sa czerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 15.06.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Montowanie łat bezpośrednio na kryciu wstępnym to błąd w sztuce grożący poważnymi konsekwencjami (w ostateczności remont dachu w szybkim terminie). Tylko że ja się nie pytam o łaty tylko o kontrłaty . Same łaty na pewno odpadają bo będzie brakowało wentylacji dachu. Co do odpowiedzialności to dekarz też zaproponował takie rozwiązanie i pewnie kierownik nie będzie miał nic przeciwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 17.06.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam ponownie.Zabrałam się obecnie za zabezpieczanie szczeliny wentylacyjnej pod deskowaniem ,aby wełna przy upychaniu jej nie zniwelowała. W odstępie 2 cm od desek przypinam zszywaczem siatkę do dociepleń ( zgodnie z wcześniejszymi sugestiami,ze to dobry sposób. ) Niestety zauważyłam ,że pomimo niby dobrego naciągnięcia na bokach ,siatka i tak dotyka do desek jak ją nawet lekko przycisnąć. Czy wobec tego jest jakiś sposób , aby to solidniej zamocować? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 18.06.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Andrzej Wilhelmi, odezwij sie.Dlaczego uwazasz, ze to rozwiazanie bedzie u mnie niedobre?A czym innym grafitowym moglabym oblozyc te kominy i przy okazji uszczelnic przy laczeniach z dachem i blacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.06.2010 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 To jest moja opinia. Dach pokryty blachą trapezową więc kominy należy obłożyć blachą na rąbek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.06.2010 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 ... Czy wobec tego jest jakiś sposób , aby to solidniej zamocować? Tak, mocowanie przez listewki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.06.2010 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Tylko że ja się nie pytam o łaty tylko o kontrłaty . Pytanie dotyczyło jednych i drugich. Jedne i drugie koniecznie muszą być! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 20.06.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Aaa, o to chodzi. O laczenie roznych materialow.Andrzej Wilhelmi, to moze systemy RHEINZINK?Widzialam w Internecie sposob kladzenia i wyglada na to, ze mozna zakladac na kominy juz po wczesniejszym ulozeniu blachy na dachu.Chyba rzeczywiscie ladniej wyglada i pasuje, bo blacha do blachy.Dziekuje za podpowiedz.Ale daj znac jeszcze, prosze co sadzisz o tym cynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 21.06.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Tak, mocowanie przez listewki. Pozdrawiam. Rozumiem ,ze ma Pan na myśli mocowanie siatki do krokwi przez przybijanie listewek ? Bo znalazłam jeszcze sposób , aby na deski w środku pola między krokwiami nabijać listewki lub styropian Edytowane 21 Czerwca 2010 przez ewadora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niecha27 21.06.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 panie andrzeju, bardzo prosze o radezdacydowalismy sie z mezem na pokrycie dachu blachodachowka i pelne deskowanie+papa na deski. jeden ze znajomych dekarzy powiedzial nam ze przy pelnym deskowaniu wskazane jest tak zwane wietrzenie dachu po to aby deski nie gnily od wilgotnej welny. zasugerowal takie rozwiazanie: wiezba, na wiezbe folia potem tzw dystanse czyli cos w stylu lat nabitych wzdluz krokwi, na to pelne deskowanie +papa, potem laty i kontrlaty i blachodachowka. czy to odpowiednie rozwiazanie? czy ta folia jest konieczna?pozdrawiam, aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 21.06.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Myślę i myślę ciągle o wietrzeniu tej wełny. Co Pan na taki sposób - zamiast dawać sznurek, siatkę czy styropian - dać rurki plastikowe z dziurkami po bokach- takie jak do drenażu ziemi - położyć wzdłuż pól między krokwiami - po 2- 3 takie rurki ( cos takiego - http://www.allegro.pl/item1061291599...ka_dren_i.html). Szczególnie ,ze ja mam dach dość skomplikowany , kosze wypukłe i wklęsłe, wole oczka. Oczywiście nad styropianem ,a pod deskami mam 2 cm przerwę dla wentylacji zabezpieczoną takim narożnikiem z siatką do elewacji - estetycznie i funkcjonalnie - mój patent ( cos takiego- http://www.profmet.pl/?mod=23&t=cP&cPath=7 - daje linka dla zastanawiających sie jak to wykończyć - polecam - mam nadbitkę i ładnie to wygląda).Powyżej przerwa w deskowaniu i papie w kalenicy. Niestety niektóre z pól miedzy krokwiami zaczynają się w koszu - tu nie dałam otworów nawiewnych bo bałam się przeciekania - a specjalne nawietrzniki ( np , Tegoli ) nie zmieściły się - bo mam karpiówkę i laty co 10 cm . CZy jeśli dam takie rurki napowietrzające np. od dołu sąsiedniego pola ( gdzie jest nawiew) , poprowadzę je pod krokwią do tego pola gdzie nie ma nawiewu - to może tak byc?Myślałam ,tez aby dać takie rurki wzdłuż okien połaciowych po obu stronach - aby okna nie przerywały ciągu wentylacyjnego.Mam tylko jeszcze problem z niektórymi polami w wolich oczkach i tymi zaczynającymi się od kosza - na razie tak jak pisałam planuje puścić takie rurki drenarskie - tylko czy to zda egzamin?Co Pan o tym sądzi?Najlepiej pewnie byłoby ponawiercać krokwie pomiędzy takimi polami ,gdzie nie ma nawiewu , a tymi co mają nawiew - gdyby to zrobić zaraz pod deskowaniem - to mogłoby tak być ?- czy to za bardzo osłabi więźbę? ( belki 18 cm , a otwory - po kilka niedużych - takich np z 0,5 cm średnicy - wiem ,ze to mało - ale zawsze coś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 21.06.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 I jeszcze jedno - jeśli przy ocieplaniu z zewnątrz styropianem wolich oczek i ściany szczytowej styropian dociągnęli do desek to pewnie należałoby go trochę podpiłować aby jednak przewiew zachować - nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadeuszK 21.06.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Proszę o podpowiedź jak wykonać wentylację dachu na koszem (nad lukarną) przy dachu dwuspadowym. Jak doprowadzić powietrze w okolicach kosza ?Obecnie dach jest pokryty papą – docelowo dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polaczki 24.06.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Panie Andrzeju, niechże mnie Pan oświeci i powie, jakie deski na deskowanie: mokre czy suche? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIEVIORA 25.06.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Witam Panie Andrzeju!Mój dach to czterospadowy o kącie nachylenia 33 stopnie, bez deskowania pokryty dachówką ceramiczna falistą ruppceramika rubin 13v. Moje pytanie jakiej muszę użyć wróblówki? Z kratką wentylacyjną czy bez i jaka długość tego grzebienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 28.06.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 czy do obróbki dachu pokrytego dachówką ceramiczną blacha aluminiowa będzie dużo lepsza od blachy stalowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.06.2010 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Zdecydowanie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.06.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 ... jakiej muszę użyć wróblówki? Zdecydowanie z kratką. W/g mojej wiedzy grzebienie są identyczne i wystarczająco długie aby zablokować dostęp ptactwu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.06.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 jakie deski na deskowanie: mokre czy suche? Co tu dużo gać lepiej napisać! Piszę więc oczywiście że lepsze podsuszone ale "mokre" też mogą być, wyschną na dachu. Więźbę pokrytą mokrymi deskami pozostawiłbym na kilka dni bez przykrycie celem owiania desek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts