erni 04.10.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Panie Andrzeju ,ile kosztowało by u pana wykonanie takiego dachu ?? http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty ale to bedzie projekt APS 130 Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 11.10.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Panie Andrzeju Bardzo proszę o wycenę dachu - pow. całkowita 230m2 - więcej szczegółów przesyłam w e-mailu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 15.10.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witam,potrzebna pilnie ekipa do postawienia więźby i pokrycia dachówką.Dach ca. 270 m, kopertowy, projekt IdaliaLink:http://www.dobredomy.pl/?id_project=104&infopage=1Proszę o konatkt na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper 20.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Panie Andrzeju, Chciałbym Pana prosić o opinię. Dach 30 stopni, deskowany, papowany ma byc kryty karpiowką. Producent zaleca rozstaw łat 14,5cm. Dekarze zaczeli nabijac laty na rozstaw 16cm. Twierdza ze zakecenia producenta sa przesadzone i ze 16 jest lepiej, bo przy 14,5 dachowka moze sterczec i moga byc problemy. Lepiej zostawic tak jak jest czy przebic laty na 14,5 ? Czy przy 16 dach nadal bedzie szczelny, lub sa jakies inne zagrozenia ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 21.10.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Panie AndrzejuProśba o opinię czy gąsiory na ponizszym zdjęciu są zamontowane prawidłowo czy też zbytnio odstają od połaci dachu?Z góry dziekujemyPozdrMiK http://images33.fotosik.pl/10/1ec59a2057e6c587m.jpg http://images34.fotosik.pl/10/e8423a94ec602490m.jpg http://images31.fotosik.pl/10/62b618ac224c94d9m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2007 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Na wszystkich przedstawionych zdjęciach gąsiory zostały zamontowane poprawnie. Na drugim zdjęciu taśma pod gąsiorami powinna być dokładniej uformowana (połączona z dachówkami). Na trzecim zdjęciu występują jakieś nierówności dachu gdyż dachówki nie układają się po liniach prostych (przekątne). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 22.10.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam!Czy pracuje Pan też w Warszawie?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2007 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Nie widzę przeszkód. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2007 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Panie Andrzeju, Chciałbym Pana prosić o opinię. Dach 30 stopni, deskowany, papowany ma byc kryty karpiowką. Producent zaleca rozstaw łat 14,5cm. Dekarze zaczeli nabijac laty na rozstaw 16cm. Twierdza ze zakecenia producenta sa przesadzone i ze 16 jest lepiej, bo przy 14,5 dachowka moze sterczec i moga byc problemy. Lepiej zostawic tak jak jest czy przebic laty na 14,5 ? Czy przy 16 dach nadal bedzie szczelny, lub sa jakies inne zagrozenia ? pozdrawiam Przy kryciu w łuskę rozstaw łat 16 cm jest maksymalnym dopuszczalnym rozstawem. Kąt nachylenia dachu 30* jest praktycznie kątem granicznym. Rozstaw łat powinien wynikać z rozmierzenia dachu i być taki aby dachówki w kalenicy nie były cięte. Ja przy takim nachyleniu dachu staram się nie przekraczać 15 cm. Szczelność dachu gwarantuje poprawnie wykonane krycie wstępne! Dekarze powinni na swoją robotę wystawić stosowną gwarancję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 23.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Mamy nastepujący problem : z powodu znacznie spóźnionego przybycie ekipy do dachu deski jodłowe składowane na zewnatrz zamokły. Jakie jest ryzyko deskowania mokrymi deskami ? Poza tym nie przyjmą chyba impregnatu.Prosze o radę. Jesteśmy załamani ignorowaniem naszej dotychczasowej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONIA i WOJTEK 23.10.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Panie Andrzeju mam pytanie, czy macie w swojej ofercie dachówki ceramiczne, jakiej firmy i jaka jest cena 1 m2, chodzi o kolor czerwony i miedziany, nie ceglasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2007 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 "Jacek1204" w moim przekonaniu nic strasznego się nie dzieje. Deski wyschną na dachu. Można się wstrzymać z kryciem papą 2~3 dni a deski się świetnie owieją. Wilgotne deski bez problemu przyjmą solny impregnat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONIA i WOJTEK 24.10.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Panie Andrzeju mam pytanko, ile by wyniosło położenie dachówki, karpiówki i zakładkowej za 1 m2, budujemy dom w glicyniach 2 z archonu, dach dwuspadowy o powierzchni 220 m2, z przodu lukarna, dwa okna dachowe, a tył dachu, albo 4 okna dachowe, albo dwa okna dachowe i zastanawiamy się nad bawolim oczkiem. Czy jeśli zdecydujemy się na bawole oczko to w grę wchodzi tylko położenie karpiówki? Dach wydeskowany i położona papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 24.10.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Dziękuję, Panie Adnrzeju. Troche to pocieszające, że może nie zmarnuje się nasza kasa wyłozona na drewno.Jeśli chodzi o nasz dach ( 170 m2, dwuspadowy, prosty do bólu ), to dekarz na impregnowane deski ( preperat nie zawierający soli, bo kładziemy blachodachówkę ), proponuje położyć folię COROTOP. Na to bedzie Plannja Royal. Mam pytanie kiedy impregnować, aby nie zaszkodziło to folii. Podobno traci ona gwaranję, jeśli drewno jest impregnowane. Bardzo proszę o odpowiedź do godz. 13.00, bo wtedy ruszam na działkę. Wiem , że jak zwykle usłyszę : bedzie Pan zadowolony . P.S. Nie wiem co zrobilibysmy bez forum !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.10.2007 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 "MONIA i WOJTEK" kosztorys wykonuję na podstawie rzutu dachu. A co do wolego oczka to można je wykonać dachówką zakładkową w proporcji 1:9 w karpiówce możliwe jest jest wykonanie w proporcji 1:5. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.10.2007 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 "Jacek1204" Osobiście nie jestem zwolennikiem stosowania folii na deskowanie.W moim przekonaniu nie ma to merytorycznego uzasadnienia. Generalnie impregnaty nie szkodzą folii. Warto jednak zasięgnąć opinii lub porady u producenta folii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrasza 25.10.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam Panie Andrzeju, pogubiłam się już w tym wszystkim i proszę o doprecyzowanie, jak ma wyglądać izolacja dachu. Mam pełne deskowanie i papę. Robię szczelinę wentylacyjną, daję wełnę grubości 15 cm, przy krokwiach grubości 18, potem poprzecznie do krokwi układam wełnę gr. 10 cm, potem idzie folia paroizolacja i płyta GK. Czy tak jest dobrze? Czy muszę jeszcze dać folię paroprzepuszczalną nad wełną przed szczeliną wentylacyjną? Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2007 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Tak jak napisałaś jest bardzo dobrze! Żadnej folii paroprzepuszczalnej nad wełną nie potrzeba. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja68 27.10.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Mam jeszcze jedno pytanie : Nasi panowie dekarze rozkładali dzisiaj folię (membranę ) na świeżo zaimpregnowanych deskach, tzn. zaraz po rozpylaniu impregnatu. Czy jest to prawidłowe , a jesli nie, to co czeka naszą membranę w przyszłości ?Na etykiecie folii można przeczytać, że nie wolno, aby narazona była ona na działanie substancji chemicznych ( a taka chyba jest impregnat ), bo traci ona swoje właściwości. W razie reklamacji producent zatem jej nie uzna z w.w. powodu.Prosimy o Pana opinię w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 27.10.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Witam Panie Andrzeju, pogubiłam się już w tym wszystkim i proszę o doprecyzowanie, jak ma wyglądać izolacja dachu. Mam pełne deskowanie i papę. Robię szczelinę wentylacyjną, daję wełnę grubości 15 cm, przy krokwiach grubości 18, potem poprzecznie do krokwi układam wełnę gr. 10 cm, potem idzie folia paroizolacja i płyta GK. Czy tak jest dobrze? Czy muszę jeszcze dać folię paroprzepuszczalną nad wełną przed szczeliną wentylacyjną? Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam Panie Andrzeju robię podobnie, mamm tylko pytanie, jakie warianty są dopuszczalne aby zrobić szczelinę miedzy deskami i wełną, napewno drut, niektórzy dają paski styropianu - jakieś inne proste i bardzo skuteczne rozwiązania: np listwy drewniane itp???. Jżeli jakies listwy to w jakiej odległości od siebie??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts