PatiJ 23.08.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Witammam pytanie do Pana odnośnie mojego dachu. Ekipa montuje mi krokwie. Dach dwuspadowy, 250m2, kąt nachylenia 23". 1. Krokwie łączone są ze sobą u góry w taki sposób że jedna opiera się na drugiej i wzmocnione są blachami po bokach. Zauważyłem że jedne połączenie jest wykonane krzywo, tzw. nie ma idealnego kąta - źle docięte końcówki i powstała szpara ok 2cm na połowie końcówki (w połowie końcówki stykają się dobrze) - ekipa w tę szparę wstawiła klin i tak jak inne wzmocniła po boku blachami. Czy tak może być? Czy to jest bezpieczne?2. WENTYLACJA: Jedna połać dachu ma 7m długości - czyli wg Pana uwag powinna być, ale: Sprzedawca dachu stwierdził że i tak będzie mocniej zawiewać przy takim kącie dachu i przy dachówce Robena Monza Plus bo ma ona niskie zamki - i tak on by ją troszkę zagęścił przy położeniu. Czy przy takim kącie dachu zakładać dachówki wentylacyjne? Czy faktycznie zawiewanie będzie mocniejsze i to wystarczy? Pan sugeruje montaż w każdej przestrzeni pomiędzy krokwiami, a na stronie Robena zalecają 1szt. na 13m2 dachu. Wg Pana uwagi powinienem mieć - licząc przestrzenie międzykrokwiowe - 20szt na każdej stronie, a wg. Robena połowe tego. pozdrawiam serdecznie Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez PatiJ błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.08.2010 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Ad.1. Może być. Blachy (łączniki ciesielskie) powinny być mocowane specjalnymi gwoździami.Ad.2. Przy tak małym kącie nachylenia połaci nawiewania prawie nie będzie natomiast mogą wystąpić siły ssące podrywające dachówkę. Grawitacyjny przepływ powietrza pod dachówką będzie utrudniony. Radzę zamontować dachówki wentylacyjne w każdym polu. A jakież to oszczędności w stosunku do kosztów dachu?!!! Nie rozumiem stwierdzenia "troszeczkę zagęścić". Nie wiem czego to zagęszczenie ma dotyczyć i czym ma być wykonane?! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 23.08.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Witam, Panie Andrzeju, czy takie zakończenie papy przy szczycie dachu jak na zdjęciu jest poprawne (na brzegu papa jest przybita kontrłatą), czy może papa powinna być dłuższa i wywinięta w dół na brzeg desek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorBB 24.08.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Sz. Panie Andrzeju Mam pewne zmartwienie dot. właśnie krytego dachu. Dolny / najniższy rząd dachówek - Patrz zdjęcie - http://www.fotoszok.pl/show.php/96675_dach.jpg.html w niektórych miejscach ma "niepozamykane" zamki - tworzą się szczeliny - boję się nie szczelności, zawiewania śniegu etc. a ponadto nie wygląda to estetycznie. Na moje uwagi od wykonawcy usłyszałem, że to wina nierównej "dachówki". Dachówka jest moim zdaniem dobra - Creaton, a takie "szczelin" są dopuszczalne na krzywiznach,a nie w moim przypadku. Ponadto z drugiej strony domu (zdjęcie drugie): http://www.fotoszok.pl/show.php/96805_dach4.jpg.html 4-5 dolnych rzędów dachówek jest w mojej ocenie "zapadniętych" chyba przez złe (nie w tej samej płaszczyźnie) ołacenie dachu w tej części. SERDECZNIE PROSZĘ o opinie - cz to tylko moje "omamy" czy jednak wykonawca zawalił??? Pozdrawiam Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez igorBB bład url Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kilwap 24.08.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 ad.1. Nie jestem zwolennikiem stosowania membran na pełnym deskowaniu (OSB). ad.2. Tak powinna być mała szczelina a zapewnia ją spinka typu "H". Proszę wyjaśnić jakie są ujemne strony stosowania membran na pełnym deskowaniu. Czy mam rozumieć ze jeśli zastosuję membraneto lepiej było by nie deskować? Co to za spinka typu H czy chodzi o listwę - profil metalowy lub plastikowy typu H? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2010 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jak membrana to po co deski? Spinka "H" to metalowy element w kształcie litery H. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2010 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 ...czy papa powinna być dłuższa i wywinięta w dół na brzeg desek ? Tak powinna być dłuższa ale wywinięta do góry i mocowana do łaty lub kontrłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 26.08.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, Panie Andrzeju,Mam dach odeskowany i przykryty papą termozgrzewalną wierzchniego krycia.Jak powinno wyglądać wykończanie papy przylegającej do ściany oddzielającej budynek od garażu.Ściana jest obecnie ocieplona i zaciągnięta klejem.Wydaje mi się że należy ją na pewno wywinąć do góry. Tylko jak najlepiej ją przymocować i na jaką wysokość. Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez mirma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.08.2010 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 10~15 cm przykleić na zagruntowaną ścianę i zamknąć obróbką blacharską. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.08.2010 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 "igorBB" na podstawie tych zdjęć nie jestem w stanie jednoznacznie określić przyczyn takiego stanu rzeczy. Prawdopodobnie wystąpiły błędy w wykonaniu okapu, na które nałożyły się krzywizny dachówek. Wymiana dachówek da jednoznaczną odpowiedź. Zapadnięcie nie mogło wystąpić. Co najwyżej jest to ugięcie okapu. Może być to wina cieśli lub konstruktora. W przypadku gdy występowała przed przystąpieniem do krycia dekarz powinien to wyprowadzić na łatach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kilwap 26.08.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Jak membrana to po co deski? Spinka "H" to metalowy element w kształcie litery H. Pozdrawiam. opisywał Pan wiele zalet deskowania we wcześniejszych postach i znaczna ich cześć nie dotyczyła tylko izolacji wodnej. W takim razie po co deskowanie i papa skoro można dać tylko folię? Myślałem że płytą OSB znacznie wzmocnie konstrukcje dachu i wyrównam...? gdzie mozna kupić takie spinki typu H? Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez kilwap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 27.08.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) 10~15 cm przykleić na zagruntowaną ścianę i zamknąć obróbką blacharską. Pozdrawiam. Kolejne pytanie. Czy przyklejenie ma być poprzez zgrzanie palnikiem czy tez lepikiem na zimno? Dodam ze ściana do której należy przykleić papę jest ocieplona styropianem. Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez mirma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
777R 27.08.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Prosze mi powiedzieć czy jest prawidłowo wykonana robocizna tzn.na krokwie położona jest membrana potem łaty a następnie blachodachówka i wykończenia gesiorem dach trapezowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2010 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) Skoro nie widzę dachu to na jakiej podstawie mam stwierdzić czy jest wykonany dobrze? Pozdrawiam. Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez Andrzej Wilhelmi błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2010 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Czy przyklejenie ma być poprzez zgrzanie palnikiem czy tez lepikiem na zimno? To zależy od umiejętności wykonawcy. Można na oba sposoby. Przy drugim należałoby usunąć folię z papy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2010 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 W takim razie po co deskowanie i papa skoro można dać tylko folię? Bo papa ma większą żywotność niż folia. Deski/OSB nie wzmocnią dachu ale go usztywnią. Spinki "H" kupuje się tam gdzie płyty OSB. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy Grzegorz 30.08.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam serdecznie,Mam drobne pytania dotyczące obróbki czołowej deski okapu. Moi wykonawcy zrobili obróbkę blacharską deski w ten sposób, że pocięli blachy na dość krótkie kawałki ( ok. 1 m ) nasunęli je na zakład i na jednym z kawałków wyrobili felc . Myślałem , że to będzie jak rąbek stojący przy pokryciu blaszanym , ale kiedy przyjrzałem się obróbce z bliska okazało się, że w jednym z kawałków blachy jest felc , ale drugi nie jest zagięty w ten sposób ze wchodzi w felc ale mija felc i wchodzi dalej gładko pod ten kawałek z felcem. Moim zdaniem to bez sensu , bo to nie tylko nie polepsza szczelności ale wręcz przeciwnie - skraca zakład. Dekarze twierdzą, ze w ten sposób unika się efektu falującej blachy czołowej, ale oglądałem wiele dachów i tylko na nielicznych blachy czołowe są pofałdowane.Czy takie rozwiązania stosuje się w ogóle w praktyce dekarskie czy to jest jakiś dziwoląg dekarski ? Druga kwestia to sposób wygięcia blachy u dołu . W zasadzie nie ma kapinosa jest wygięta w profil poziomy , zagięty do środka i na nim ma być oparta deska podbitki. też nie wydaje mi się to prawidłowe, bo raczej widziałem profile okrągłe ( co powoduje iż powstaje kapinos ) albo też prawdziwy kapinos w postaci odgiętej w dół albo lekko do przodu blachy . Trzecie pytanie : czy taką blachę wolno mocować do deski gwoździami miedziowanymi - czytałem , ze to powoduje korozję stali.... Jak powinna wyglądać prawidłowa obróbka deski czołowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 31.08.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Proszę o informacje odnośnie membrany/folii Divoroll Pro a Delta Vent N. Czy te folie znacznie różnią się jakością, czy tez są porównywalne. dodam iż na Divoroll Pro jest w tej chwili w hurtowni promocja i przy moim 300m dachu jest znaczna różnica w kosztach tych folii. Czy jednak koniecznie dopłacić do Delty Vent N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.08.2010 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 ... jest znaczna różnica w kosztach Czyli jaka? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2010 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 ...Mam drobne pytania dotyczące obróbki czołowej deski okapu. Takich rozwiązań się nie stosuje i jest to jakiś dziwoląg. Można wykonać tą obróbkę na rąbek stojący ale są to elementy znacznie krótsze 30~40 cm. Tak są wykonane np. pawilony LIDLA. Ucięli elementy metrowe bo prawdopodobnie mieli metrową zaginarkę. Wystarczy wykonać otwory fasolkowe lub okrągłe większe od średnicy gwoździa czy wkręta i falowanie nie wystąpi. Zgięcie pod kątem prostym stwarza możliwość zaciekania wody na podbitkę. Powinien wystąpić kapinos. Gwoździami miedzianymi lub miedziowanymi montuje się wyłącznie blachę miedzianą! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts