marcys130608 31.12.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Witam. A więc w jednym są trzy kanały wentylacyjne, w drugim wentylacyjny i odprowadzający dym z kominka, w trzecim wentylacyjny i odprowadzający dym z pieca na paliwo stałe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.01.2011 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Rozumiem, że komin był murowany z cegły klasy "150". Otynkowałbym kominy a następnie okleił styropianem elewacyjnym grubości 4~5 cm dalej klej, siatka, grunt i tynk. Kominy od góry zamykamy czapami z wyjątkiem kanałów dymowych. Odnośnie rury w kanale dymowym pieca radziłbym się skonsultować z producentem pieca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 08.01.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 witam, chcialabym poprosić o wyjaśnienie kwestii wypuszczenia membrany przy rynhakach nakrokwiowych. Czy membrana ma być wyprowadzona do rynny - wówczas pójdzie na nią pas nadrynnowy, a rynhaki zamontowane bedą pod membraną i kontrłatą na krokwi. Czy membrana ma iść pod rynną - wtedy wyjdzie na obróbkę blacharską, która "wyprowadzi" ją na deskę okapową. Wtedy rynhaki bedą mocowane do kontrłat/łat, na nie pójdzie pas nadrynnowy. Czy deska czołowa może być wyższa od krokiw? (tak mi zrobili dekarze). Rozrysowałam sobie ten drugi schemat (trochę nieudolnie), ale prosiłabym o ocenę czy to jest dobre. Ten pierwszy to wersja wykonawcy. Zaznaczam, że nasz dach jest tzw. bezokapowy. Za bryłę budynku będzie wystawać więc tylko rynna.zółte - membranaczerwone - taśma do przyklejenia membrany do obróbki dziękuję[ATTACH=CONFIG]37518[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.01.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Membrana ma wychodzić na pas nadrynnowy. W przypadku innego rozwiązania mogą być problemy, skropliny płynące po folii będą płynąć po ścianie efekt to brudne zacieki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 10.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 dziękuję za odpowiedź. Czy folia nie będzie jednak leżeć odsłonięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.01.2011 01:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Przy prawidłowym wykonaniu nie. Pas nadrynnowy ma swoją szerokość, na nim powinna się jeszcze znaleźć wróblówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2011 00:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dachy kompleksowohttp://www.witand.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 17.01.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam Panie Andrzeju, A co może pan napisac odnośnie rodzaju wełny na ocieplenie poddasza.JAką wybrać: Rockwool, Ursa, Knauf, IsoverJaka pan poleca jaka najlepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.01.2011 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Nie ma pojęcia najlepsza bo wszystkie są dobre. Polecam wełnę szklaną Knauf'a. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 19.01.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam Czy wykonuje Pan dachy w okolicach Łodzi, czy zdarza się dalej? Mam budowę k/Błonia (w połowie drogi między Sochaczewem a Warszawą) i szukam wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2011 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 W przyszłym miesiącu będę najprawdopodobniej wykonywał dach w Kampinosie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosh 22.01.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Witam Panie Andrzeju chciałbym zapytać o montaż membrany dachowej wokół okien połaciowych. Czy to, co pokazane jest na zdjęciach będzie w przyszłości skutkowało kłopotami czy jest to raczej nie istotne. Zakładam, że da się to wykonać bardziej estetycznie ale nie o to mi chodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2011 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Akurat to jest mało istotne o ile została zamontowana dodatkowa opaska z folii wokół okna. Nie widzę rynienki nad oknem (być może jest zamontowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosh 22.01.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Akurat to jest mało istotne o ile została zamontowana dodatkowa opaska z folii wokół okna. Nie widzę rynienki nad oknem (być może jest zamontowana. Pozdrawiam. Tak, rynienki są zamontowane. Rozumiem, że ta dodatkowa opaska jest elementem wyposażenia okna lub kołnierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.01.2011 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Nie jest. To dodatkowy element, który można dokupić lub montażysta wykonuje samodzielnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jerzy 23.01.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam. Mam pytanie do fachowców z branży dekarskiej. Posiadam bud. mieszk.-usług. o wym. 25x9 o konstrukcji dachu wykonanej z wiązarów, zadeskowany i zapapowany papą termozgrzewalną. Z jednej strony rynnę wykonano w obrysie budynku w następujący sposób: izolacja termiczna od strony ogniomurka i spodu ze styroduru, koryto z OSB z wyprofilowanymi spadami 2% do koszy zlewowych na szczytach budynku, na OSB system firmy ENKE tj. folia w płynie a dokładnie: pierwsza warstwa Enkopuru, folia poliestrowa, druga warstwa Enkopuru. Dodam, że murłata przy tej rynnie jest przykręcona do wieńca z boku ( nie położona na nim) - połowa jego szerokości stanowi rynnę oraz w celu zapewnienia szczelności system Ene obejmuje 30 cm papy. Pytanie: jak wykonac poprawnie pas nadrynnowy ( aby nie dziurawić systemu Enke), wentylacje deskoawnie - karpiówka, oraz wentylacja deskowanie wełna ( ocieplenie poddasza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.01.2011 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Pas nadrynnowy nie jest potrzebny bo nie ma rynny. Wentylacja połaci bezproblemowa. Kontrłaty w końcówce nie mogą być mocowane mocowane mechanicznie (można je podkleić), łaty tym pasie należy mocować na wkręty o takiej długości aby nie uszkodziły krycia wstępnego. Krycie wstępne nie może być uszkodzone do wysokości muru. W celu zwentylowania warstwy izolacji cieplnej należy otworzyć każde pole pod dachówkami oraz otworzyć kalenicę. Pozdrawiam. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jerzy 24.01.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Dzień dobry. Dziękuje za tak szybką odpowiedź. Szukałem opinii fachowców z branży dekarskiej, nie spodziewałem się, że otrzymam odpowiedź od takiego eksperta jak Pan. Ale ponieważ z dachami nigdy nie miałem nic wspólnego to zapytam jeszcze o kilka rzeczy. Czy dobrze zrozumiałem, że przy takim wykonaniu rynny jak w moim przypadku mam nie zlecać wykonania pasa z blachy aluminiowej ( karpiówka ma "wchodzić do rynny na jaką długość?) Co w przypadku zalegania większej ilości śniegu - opór jaky stanowi ogniomurek może spowodować, iż w przypadku dużych opadów pokrywa śnieżna może sięgać np do 2-3 m na szerokość dachu ( połacie mają wymiar 5,5 i 5 m), czy w takim ekstremalnym choć możliwym przypadku nie będzie przecieków przy rozstopach ( czy logicznym jest np dodatkowe wysmarowanie tej częsci dachu lepikiem itp. - jak juz wspominałem obecne rozwiązanie to papa termozgrzewalna - przygrzana do deskoawnia nie przybijana? Nie rozumiem co to znaczy " celu zwentylowania warstwy izolacji cieplnej należy otworzyć każde pole pod dachówkami oraz otworzyć kalenicę "[/color], mógłby Pan przyblizyć rozwiązanie. Dodam jeszcze, iż z uwagi na możliwość czyszczenia rynny i nie narażanie jej na obciążenia mechaniczne ( w skrócie chodzenie ) chciałbym w odległości 0,5 od krawędzi przez całą długość dachu zamontować komunikację dachową ( ławy). Czy taki pomysł nie będzie skutkował pojawieniem się jakiś problemów ( np. tamowanie śniegu)? Co Pan wogóle sądzi o rozwiązaniu hydroizolacji rynny jak w moim przypadku, czy produkty ENKE ( nomen omen bardzo drogie) spełnią / spełniają swoją rolę ( w przypadku niesczelności rynny, mam nieproszoną wodę we wszystkich pomieszczeniach na tej stronie połaci ) ? Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.01.2011 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Trudno mi odpowiedzieć czy produkty ENKE spełnią swoje zadanie. Pan nie ma rynny tylko koryto. Takie koryto powinno być wygrzane dwoma warstwami papy podkładową i wierzchniego krycia oczywiście łącznie z murkiem oporowym. A tak na marginesie ten dach powinien być inaczej zaprojektowany. Dla budynku stawianego w granicy należało zaprojektować dach mansardowy i nie byłoby żądnych problemów lub to koryto wykonać znacznie szerzej. Każde czyszczenie koryta a szczególnie odśnieżanie grozi jego uszkodzeniem. Możliwość przecieku grozi tylko do wysokości murku oporowego w związku z tym dachówkę można skończyć wcześniej. Dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie w korycie i rurach spustowych kabli grzewczych. W celu bezpiecznego przemieszczania się i serwisowania koryta przy tak wykonanym dachu ławy kominiarskie są konieczne (niezbędne) a to że będą blokować zsuwający się śnieg to nie wada a dobrodziejstwo. Projektantowi jak i wykonawcy tego dachu zabrakło trochę praktyki i doświadczenia. Robiłem taki dach więc mam pewne przemyślenia. Jak projektant przewidział wentylacje tego poddasza? Jakie rozwiązania proponuje Pański dekarz? To on musi udzielić gwarancji na szczelność. Trochę za dużo problemów aby je w kilku słowach wyjaśnić na Forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2011 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dachy kompleksowohttp://www.witand.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts