tomzoo 27.10.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Witam, mam pytanie - jak tylko będę miał wykonaną konstrukcję dachu, zabieram się do deskowania - jaką na to dać papę? Jaka ma być jej maksymalna grubość?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 30.10.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam serdecznie,troszkę chyba zaszalałem. Postanowiłem na lukarnach o nachyleniu 21-23 stopni położyć karpiówkę. Nic w tym nadzwyczjenego - wygląda ładnie. Podejrzewam jednak, że na krawędziach płaszczyzn górenj i bocznej, które przechodzą w znacznie większy kąt będzie zaciekać woda. Folię na lukarnach z zakładkami na boczne płaszczyzny dałem podwójną. Planuję taśmę pod gąsiory o szer. 39cm. Czy można zrobić coś jeszcze w tej sytuacji? http://images33.fotosik.pl/1/5d4ec5563739ef34m.jpg http://images32.fotosik.pl/28/1f113dce913d251dm.jpg http://images27.fotosik.pl/104/c93230d6e89ade1em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 ... dekarze rozkładali dzisiaj folię (membranę ) na świeżo zaimpregnowanych deskach, tzn. zaraz po rozpylaniu impregnatu. Czy jest to prawidłowe , a jesli nie, to co czeka naszą membranę w przyszłości ? Na etykiecie folii można przeczytać, że nie wolno, aby narazona była ona na działanie substancji chemicznych ( a taka chyba jest impregnat ), bo traci ona swoje właściwości. W razie reklamacji producent zatem jej nie uzna z w.w. powodu. Osobiście nie jestem zwolennikiem montowania folii na deskowaniu. Z tego co piszesz impregnacja odbyła się metodą natryskową wnioskuję więc, że był to preparat solny. Tego typu preparaty negatywnie wpływają na folię a wykrystalizowana sól powoduje jej stałe zawilgocenie. Samej folii może się nic nie stanie ale co z deskami? Warto byłoby zapytać producenta czy zastosowany impregnat będzie miał negatywny wpływ na folię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 ... jakie warianty są dopuszczalne aby zrobić szczelinę miedzy deskami i wełną, napewno drut, niektórzy dają paski styropianu... Takie rozwiązania są potrzebne gdy stosujemy matę. W przypadku wełny w płytach nie ma takiej potrzeby. Istotną sprawa jest aby nie stosować grubszej wełny i jej upychania. Przy stosowaniu maty najlepszym sposobem na utrzymanie równej szczeliny jest przyszycie zszywkami do boków krokwi siatki do dociepleń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2007 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 ... Postanowiłem na lukarnach o nachyleniu 21-23 stopni położyć karpiówkę. ...Czy można zrobić coś jeszcze w tej sytuacji? Profesjonalni dekarze wydeskowaliby tą część połaci i pokryli papą podkładową termozgrzewalną. Dopiero tak przygotowaną powierzchnię można pokryć karpiówką. W Twojej sytuacji należy połączenia folii skleić (specjalna taśma lub specjalistyczny bezbarwny silikon dekarski) zapobiegając kapilarnemu podciąganiu wody. W celu poprawienia szczelności pokrycia można zastosować pod każdą spodnią warstwę dachówek pasek folii budowlanej. W narożu nic złego się nie powinno dziać. Mogą pojawić się problemy w koszu. Ja wykonałbym ten kosz na nokach (praktycznie 100% gwarancji szczelności bez żadnych uszczelek). Czy przy okapie zastosowano wróblówkę (listwę wentylacyjną bez grzebienia)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja68 31.10.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Pani Andrzeju, preparat nie był solny, gdyż kładziemy blachodachówkę, a to wyklucza stosowanie preparatów solnych ( ryzyko korozji ). W składzie ma związki miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 31.10.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 ... Postanowiłem na lukarnach o nachyleniu 21-23 stopni położyć karpiówkę. ...Czy można zrobić coś jeszcze w tej sytuacji? Profesjonalni dekarze wydeskowaliby tą część połaci i pokryli papą podkładową termozgrzewalną. Dopiero tak przygotowaną powierzchnię można pokryć karpiówką. W Twojej sytuacji należy połączenia folii skleić (specjalna taśma lub specjalistyczny bezbarwny silikon dekarski) zapobiegając kapilarnemu podciąganiu wody. W celu poprawienia szczelności pokrycia można zastosować pod każdą spodnią warstwę dachówek pasek folii budowlanej. W narożu nic złego się nie powinno dziać. Mogą pojawić się problemy w koszu. Ja wykonałbym ten kosz na nokach (praktycznie 100% gwarancji szczelności bez żadnych uszczelek). Czy przy okapie zastosowano wróblówkę (listwę wentylacyjną bez grzebienia)? Pozdrawiam. Zakłądy na folii podwójnej zrobiliśmy po 30cm - może wówczas klejenie ich nie będzie potrzebne? Wróblownic nie montowano u mnie - "moi" dekarze twierdzą że przy karpiówce nie jest to konieczne. Rzeczywiście na pierwszy rzut oka nie ma tam żadnej luki dla ptaszków. Pas 39cm pod gąsiory i tak zamontuję i osobiście sprawdzę ich dociśnięcie do dachówki. Zaczynam czuć się na tym dachu jak kot Dziękuję i Pozdrawiam Panie Andrzeju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2007 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, iż na każdym dachu wentylacja połaci (pokrycia) jest niezbędna! Jej brak może skutkować butwieniem kontrłat i łat oraz znacznym skróceniem żywotności dachówki. Wentylację można realizować poprzez kratkę wentylacyjną (wróblówkę) w Twoim przypadku bez grzebienia lub zastosowanie dachówek okapowych z wentylacją a w ostateczności zastosować dachówki wentylacyjne. Pragnę przypomnieć, że w użytkowym poddaszu wentylowanie warstwy izolacji cieplnej odbywa się właśnie poprzez szczelinę wentylacyjną warstwy pokryciowej. A swoją drogą ciekawe jak są odprowadzone skropliny z folii? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2007 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Pani Andrzeju, preparat nie był solny, gdyż kładziemy blachodachówkę, a to wyklucza stosowanie preparatów solnych ( ryzyko korozji ). W składzie ma związki miedzi. Preparat oparty na związkach miedzi nie powinien zaszkodzić folii (warto jednak zasięgnąć informacji u producenta folii). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwid 31.10.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Witam Panie Andrzeju, mam pytanie... teść ma las i oferuje mi drewno na więźbę. Myślę sobie, że szkoda by nie skorzystać. Proszę o inforację jakim zabiegom, poza właściwym przycięciem w tartaku, powinienem poddać drewno (impregnacja...?), jak długo i w jakich warunkach je składować? Budowę planuję rozpocząć na wiosnę, roboty dachowe szacuję na lipiec. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2007 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Usunąć oflisy, odpowiednio wysztaplować (z przekładkami umożliwiającymi przewiewanie). Sztapel ustawić w miejscu zacienionym i zadaszyć. Po dwóch miesiącach zaimpregnować impregnatem opartym na związkach miedzi i ponownie wysztaplować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwid 31.10.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Wielkie dzięki za informacjęjedna wątpliwość..., gdyby trzymać się ściśle tych 2 miesięcy to biorąc pod uwage, że ścinamy w tym miesiącu, malowanie wypada w styczniu. Czy można to zrobić dopiero na wiosnę?. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Oczywiście. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaN. 03.11.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Witam Panie Andrzeju i mam pytanie:Jak to jest z tą taśmą kalenicową? Podkłada się ją pod całość gąsiorów? Nasz dach jest 4-spadzisty - powierzchnia ok. 250 m (w tym garaż w bryle budynku) i firma sprzedająca nam dachówkę-wyliczyła, że potrzebujemy 22 mb tej taśmy. Nasi dekarze stwierdzili, że jeszcze jest potrzebne 35 mb. Skąd taka pomyłka??http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/kwarc/ -na dole strony rysunek dachu - dom poszerzony o 90cmZ góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRJDomańscy 03.11.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Kryjemy dach dwyspadowy dachowką. Teraz zostaną nabite deski i papa. Jaką Panę przybić i w jaki sposób?? Ponieważ docelowe pokrycie, to dachówka, więc chyba nie ma sensu termozgrzewalnej (bo z tego co poczytałam trzeba pod nią przybić najpierw podkładową). Czy się mylę?? Czy może najtańsza podkładowa termozgrzewalna mocowana papiakami (i czy z czy bez podkładek???, a jak z podkładkami pod gwoździe, to czemu?) i zgrzewana na zakładach będzie lepsza od tradycyjnej podkładowej i wierzchniego krycia?? Docelowe pokrycie latem, max. jesienią. Proszę o radę Panie Andrzeju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga Gabi Aro 03.11.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Witam Panie Andrzeju Mam ogromny problem i modlę się że może Pan mi jakoś pomoże. Niestety trafiłam na mało odpowidzialnego cieśle, który ma mnóstwo zleceń w całęj Polsce (chyba) i juz kolejny misiąc robi mi dach Dzisiaj oznajmił mi poraz kolejny, że niestety ma problemy rodzinne i musi wracać do siebie. Pozostawił dach opapowany. Mam zakupioną dachówkę Nesklampa hmm którą należy ułożyć. Moja inwestycja znajduje sie pod Warszawą i pilnie poszukuję ekipy która dokończyłaby ten dach. Dach ma powirzchnię 330 m2. Proszę o pomoc Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2007 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Dachowi pod papą nic nie grozi. U mnie pierwszy wolny termin to marzec 2008 r. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2007 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 ... najtańsza podkładowa termozgrzewalna mocowana papiakami i zgrzewana na zakładach będzie lepsza od tradycyjnej podkładowej /quote] Dokładnie tak. Papiaki bite tylko w górnym rzędzie będą przesłonięte następnym pasem papy. Połączenia poziome i pionowe zgrzać. Dla pewności w miejscach krokwi można nabić stare deski, listwy, łaty, które będą usunięte w trakcie wykonywania docelowego krycia dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2007 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 ... firma sprzedająca wyliczyła, że potrzebujemy 22 mb tej taśmy. Nasi dekarze stwierdzili, że jeszcze jest potrzebne 35 mb. Skąd taka pomyłka?? Należy zaufać dekarzom gdyż dokonują pomiaru z natury. Skąd taka pomyłka trudno mi odpowiedzieć. Znam takie praktyki sprzedawców polegające na świadomym zaniżaniu ilości materiałów a co za tym idzie zaniżaniu całkowitego kosztu dachu. Tak wabi się nieświadomych klientów, którzy i tak muszą dokupić brakujące materiały. Takie problemy nie występują gdy materiały zamawia dekarz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaN. 04.11.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts