prezes413 14.06.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Panie Andrzeju a jaki jest koszt wykonania przez pana więźby dachowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Do wyceny potrzebny rzut dachu, rzut więźby i przekroje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 14.06.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam! Panie Andrzeju, czy na Podhale pan też "zaglada'? To pytanie jest na zaś, na drugi rok planuję budowę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2011 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Nie ma problemu z odległością. Nie wiem tylko czy będę potrafił to wykonać. Do kosztów robocizny doliczam koszty delegacji (diety, noclegi, dojazdy). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 15.06.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Ale z pana żartowniś. Dach jak w tym projekcie, ale na innym domku.Będziemy miksować dwa projekty i parę nowych pomysłów. http://www.projekty.domow.pl/katalog/index.php?ProjectID=693&Action=Project&Section=2 Dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.06.2011 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Nie znamy się ale ze sposobu wypowiedzi darzę Panią dużą sympatią. Nie wiem tylko jakiego zakresu mojej wypowiedzi dotyczyło stwierdzenie "żartowniś"? Pozwoliłem sobie zajrzeć na dedykowaną stronę ale dachu tam nie zobaczyłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 17.06.2011 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam ponownie. Dotyczyło Pańskiego nie wiem. Nad tym rzutem trzeba kliknąć na opis i wyświetli się taki ładniutki domek z jeszcze ładniejszym daszkiem. Fundamenty, dach i dziwaczne nadproża to moje najważniejsze punkty w budowie domu. Następnie kominek i kuchnia kaflowa. Resztą się nie bardzo przejmuję. Pozdrawiam i dobrej nocy życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.06.2011 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Udało się! Jednak coś potrafię. Na temat takiego daszku rozmawialiśmy w innym wątku. Pozostaje kwestia pokrycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 18.06.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Witam! To będzie odpowiednik Decry Stratos-czyli blacha. Mam zapisane, ale nie pamiętam nazwy. W każdym razie właśnie pomyliłam ją z Decrą patrząc na dom forumowicza nabiala. Wyglądają identycznie/jak dla mnie;)/. Właśnie! Przerabialiśmy przyczółki i takie tam strategie wojenno-budowlane. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 20.06.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.06.2011 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 "ziuta62" damy radę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 22.06.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Panie Andrzeju moi majstrowie szczelinę pomiędzy ścianką kolankową a nabitymi deskami na krokwie wypełnili pianką. Dach bedzie deskowany i pokryty papą termozgrzewalną, na to kontrłaty i tak zostanie do wiosny 2012. CZy w przypadku zakładania izolacji między krokwie musze porobić otwory w piance w miejscu wcześniej wymienionym ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigis 23.06.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Dzień dobry Panie Andrzeju! Właśnie buduję dom i już jestem na etapie rozważania poważnego o dachu. A dokładniej chcę dach pokryć blachodachówką firmy planjja lub rukki. Wszyscy którzy słyszą o moim pomyśle robią kwaśne miny i słyszę wtedy coś w stylu" blachą chcesz kryć" .Już sam zgupiałem. Chcę kupić dobrą blachę za ok 34 zł za m kw( wtedy zaczyna się" przecież dachówka jest w tej cenie a nawet tańsza"- owszem ale jak to się ma do efektywnego krycia m kw.). Jakie jest Pańskie zdanie co do krycia blachodachówką planjji lub rukki. Czy lepiej sobie odpuścić zgodnie z ogólnie panującą opinią, bo mam już dosyć tych krzywych min Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigis 23.06.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Dodam również ,że dach jest prosty dwuspadowy, a poddasze jest nie użytkowe(strych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 23.06.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 bigis miałem podobny dylemat. Też szukałem plannji lub rukki. Poczytalem trochę forum. i decyzja padła na dachówkę cementową. Między innymi Pan Andrzej podpowiedział abym zorientował się właśnie w temacie dachówek cementowych, ponieważ cenowo można znaleźć właśnie w cenie blachy (a jak się poszuka to i taniej) Ja kupiłem dachówkę po 20 zł /m2 (dachowka podstawowa) Więc dachówka wyszła mnie taniej niż blacha. Oczywiście dochodzi jeszcze koszt dachówek gdzie 1szt kosztuje około 18-20zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2011 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 ...mam już dosyć tych krzywych min Proszę pamiętać, że to Twój dach i nikomu nic do tego! Obie firmy mają w ofercie bardzo dobre produkty. Należy jednak rozróżnić krycie dachu blachą płaską "na rąbek" a krycie blachodachówką. Blachodachówka jest bardziej lub mniej udaną imitacją dachówki. Imitację stosujemy tam gdzie nie można zastosować oryginału. Na nowym budynku nie ma żadnych przeszkód w zastosowaniu oryginału. Zwracam uwagę na fakt, iż żywotność blachodachówki jest szacowana na 25~30 lat natomiast dachówki cementowej minim 60 lat. Na temat zalet dachu krytego dachówką pisałem już w wielu wątkach wspomnę tylko zatem kilka zalet: - stabilny dach, - cichy dach, - pokrycie o dużej bezwładności cieplnej, - efektowny dach, - wcale nie droższy dach. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Życzę trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2011 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 ... CZy w przypadku zakładania izolacji między krokwie musze porobić otwory w piance w miejscu wcześniej wymienionym ? Zdecydowanie tak! Nie wiem tylko w jakim celu została ta szczelina zapianowana? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigis 23.06.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 czyli jednak dachówka...Tylko teraz pytanie która lepsza cementowa czy ceramiczna(cenowo podobnie). Dachówki krawędziowe można zastąpić blachą? Wtedy cenowo wyjdzie korzystnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2011 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Oba rodzaje dachówek spełnią swoje zadanie i to przez długie lata. Oczywiście nie ma konieczności stosowania dachówek szczytowych. Przy wyborze pokrycia radzę się sugerować walorami estetycznymi i ceną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 23.06.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Zdecydowanie tak! Nie wiem tylko w jakim celu została ta szczelina zapianowana? Pozdrawiam. Porobię po kilka dziur w piance i powinno być chyba dobrze, jak będę układał wełnę między krokwie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts