Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie znamy się ale ze sposobu wypowiedzi darzę Panią dużą sympatią. Nie wiem tylko jakiego zakresu mojej wypowiedzi dotyczyło stwierdzenie "żartowniś"? Pozwoliłem sobie zajrzeć na dedykowaną stronę ale dachu tam nie zobaczyłem. Pozdrawiam.

Witam ponownie. Dotyczyło Pańskiego nie wiem. Nad tym rzutem trzeba kliknąć na opis i wyświetli się taki ładniutki domek z jeszcze ładniejszym daszkiem. Fundamenty, dach i dziwaczne nadproża to moje najważniejsze punkty w budowie domu. Następnie kominek i kuchnia kaflowa. Resztą się nie bardzo przejmuję. Pozdrawiam i dobrej nocy życzę!

Witam! To będzie odpowiednik Decry Stratos-czyli blacha. Mam zapisane, ale nie pamiętam nazwy. W każdym razie właśnie pomyliłam ją z Decrą patrząc na dom forumowicza nabiala. Wyglądają identycznie/jak dla mnie;)/. Właśnie! Przerabialiśmy przyczółki i takie tam strategie wojenno-budowlane.

Pozdrawiam!!!

Panie Andrzeju moi majstrowie szczelinę pomiędzy ścianką kolankową a nabitymi deskami na krokwie wypełnili pianką. Dach bedzie deskowany i pokryty papą termozgrzewalną, na to kontrłaty i tak zostanie do wiosny 2012. CZy w przypadku zakładania izolacji między krokwie musze porobić otwory w piance w miejscu wcześniej wymienionym ? pozdrawiam

Dzień dobry Panie Andrzeju!

Właśnie buduję dom i już jestem na etapie rozważania poważnego o dachu. A dokładniej chcę dach pokryć blachodachówką firmy planjja lub rukki. Wszyscy którzy słyszą o moim pomyśle robią kwaśne miny i słyszę wtedy coś w stylu" blachą chcesz kryć" .Już sam zgupiałem. Chcę kupić dobrą blachę za ok 34 zł za m kw( wtedy zaczyna się" przecież dachówka jest w tej cenie a nawet tańsza"- owszem ale jak to się ma do efektywnego krycia m kw.). Jakie jest Pańskie zdanie co do krycia blachodachówką planjji lub rukki. Czy lepiej sobie odpuścić zgodnie z ogólnie panującą opinią, bo mam już dosyć tych krzywych min :)

Pozdrawiam

bigis miałem podobny dylemat. Też szukałem plannji lub rukki. Poczytalem trochę forum. i decyzja padła na dachówkę cementową.

Między innymi Pan Andrzej podpowiedział abym zorientował się właśnie w temacie dachówek cementowych, ponieważ cenowo można znaleźć właśnie w cenie blachy (a jak się poszuka to i taniej)

Ja kupiłem dachówkę po 20 zł /m2 (dachowka podstawowa) Więc dachówka wyszła mnie taniej niż blacha. ;) Oczywiście dochodzi jeszcze koszt dachówek gdzie 1szt kosztuje około 18-20zł.

Pozdrawiam

...mam już dosyć tych krzywych min :)

Proszę pamiętać, że to Twój dach i nikomu nic do tego! Obie firmy mają w ofercie bardzo dobre produkty. Należy jednak rozróżnić krycie dachu blachą płaską "na rąbek" a krycie blachodachówką. Blachodachówka jest bardziej lub mniej udaną imitacją dachówki. Imitację stosujemy tam gdzie nie można zastosować oryginału. Na nowym budynku nie ma żadnych przeszkód w zastosowaniu oryginału. Zwracam uwagę na fakt, iż żywotność blachodachówki jest szacowana na 25~30 lat natomiast dachówki cementowej minim 60 lat. Na temat zalet dachu krytego dachówką pisałem już w wielu wątkach wspomnę tylko zatem kilka zalet:

- stabilny dach,

- cichy dach,

- pokrycie o dużej bezwładności cieplnej,

- efektowny dach,

- wcale nie droższy dach.

Oczywiście wybór należy do Ciebie. Życzę trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

... CZy w przypadku zakładania izolacji między krokwie musze porobić otwory w piance w miejscu wcześniej wymienionym ?

Zdecydowanie tak!

Nie wiem tylko w jakim celu została ta szczelina zapianowana? Pozdrawiam.

Oba rodzaje dachówek spełnią swoje zadanie i to przez długie lata. Oczywiście nie ma konieczności stosowania dachówek szczytowych. Przy wyborze pokrycia radzę się sugerować walorami estetycznymi i ceną. Pozdrawiam.