Andrzej Wilhelmi 11.07.2011 00:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ja też mam taką nadzieję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 11.07.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Bardzo dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 11.07.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Panie Andrzeju mam pytanie dotyczace obróbki komina. Aktualnie deskuję dach i odrazu na to kładę papę podkładową (docelowo będą dachówki)W chwili obecnej doszedłem do kominów i pytanie... jak to wykonać poprawnie.Czy mógłby Pan pomóc? Jakies instrukcje jak to wykonać poprawnie? Chcę zrobic to następującoNajpierw przybić pasy papy do desek a póżniej na to obróbkę z papy i przykleić lepikiem na zimno do komina. Pytanie tylko w jaki sposób podocinać papę na te obróbki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 11.07.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 A jeszcze pytanko o wyłaz dachowy. Musi być czy lepiej zastosować stopnie kominiarskie? co lepsze? praktyczniejsze i łatwiejsze do wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 12.07.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witam. Panie Andrzeju, jak należy montować rynienki nad kominami i oknami dachowymi w przypadku folii WPP?Czy rynienka musi być wcięta w folię czy wystarczy ją zamocować na folii?A może po prostu umieszcza się ją w miejscu zakładów folii tak by jej nie trzeba było przecinać?Po prostu obawiam się o szczelność wstępnego krycia w obydwu miejscach gdzie kończy się rynienka.Pozdrawiam:Krisgie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 13.07.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 I jeszcze jedno pytanie mam Czy marsylkę powinno się układać jedna pod drugą czy z przesunięciem o połowę? Do tej pory myślałem że to wszystko jedno i decydują względy estetyczne ale gdzieś na sieci przeczytałem opinię że powinno się ją montować z przesunięciem z powodu cytuję: "Marsylke nalezy układac z przesunięciem o 1/2 /trzeba/ jezeli odległość od okapu do kalenicy jest większa niż 6- 7 mb. Jest to spowodowane względami technologicznymi gdyż zamki boczne marsylki znajdują sie poniżej lica dachówki/przy układaniu jedna nad drugą a długość połaci jest długa tworzy się tzw.struga wody w zamakach ,która przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych - przymarzanie, zalegający śnieg, tworzy zator lodowy w zamkach który powoduje mikropęknięcia /pajęczynki/ w okolicach zamków bocznych co w konsekwencji /po jakimś czasie 2-5 latach doprowadza do rozwarstwiania się dachówki". Co Pan o tym sądzi? Pozdrawiam: krisgie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Pierwsze słyszę! W przypadku gdyby to była prawda to taki produkt nie nadaje się do krycia dachu. Odnośnie rynienek to folię nacina się w osi kontrłat i nie ma żadnego ryzyka przecieku. Czy Twój dekarz o tym nie wie?! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2011 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 ... doszedłem do kominów i pytanie... jak to wykonać poprawnie. Papę obciąć tuż przy kominie. Osobne cztery kawałki papy przygrzać do komina i papy na połaci. Można komin przy dachu wcześniej zagruntować a przygrzaną papę dodatkowo uszczelnić lepikiem na zimno. Połączenie papy z kominem zamknąć obróbką blacharską wciętą w komin. Odnośnie wyłazu można tak i tak. Praktyczniejsze są stopnie od okapu (osoba wychodząca na dach nie szwenda się po domu). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 18.07.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) Panie Andrzeju czy zastosowanie do podkładu lepiku na zimno będzie ok? oraz czy można zgrzać papę przy kominach opalarką? i jaką papę termozgrzewalną kupić do tych obróbek? Pozdrawiam Edytowane 18 Lipca 2011 przez markoos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2011 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 A ten lepik w jakim celu? Praktycznie każda papa termozgrzewalna będzie dobra. Polecam produkty Lemaru.Opalarką nie próbowałem ale lutlampą tak. Radzę jednak tą pracę wykonać profesjonalnym sprzętem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 19.07.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Lepik jako grunt. Dzis zacząłem. jeden element wykonałem opalarką... Da się ale męczarnia. Jutro poszukiwanie palnika Tylko nie wiem czy nie za długo podgrzewałem... ale ostatecznie papa ułożyła się ok. Mam jeszcze pytanie co do nabijania desek. Jest pełne deskowanie. I od kalenicy pozostawiłem po 2-3 cm z każdej strony otwartej przestrzeni. Czy to poprawne czy deski nalezy dobić do końca aby złączyły się w kalenicy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2011 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Nie ma to żadnego znaczenia. W przypadku gdyby jednak kalenica była otwierana (wylot szczeliny wentylacyjnej) szczelina powinana mieć szerokość po 5 cm na stronę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinesia 02.08.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam Panie Andrzeju. Mam pytanie dotyczące kosztów montażu pokrycia dachowego. Dach jest dwuspadowy o powierzchni 138 m2. Na chwilę obecną jest zrobiona cała wieźba, pełne deskowanie oraz położona papa. Dlatego interesowałaby mnie wstępna wycena nabicia łat i ułożenia dachówki cementowej. Z góry dziękuje za informacje ile by Pan wziął za wykonanie tych prac. Dodam, ze dom mieści się w Dąbrówce Wiekiej koło Zgierza. PozdrawiamPinesia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.08.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Tak jak odpowiedziałem na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NM 09.08.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam.Nie jestem pewien, czy pytanie kieruować powinienem do Pana. Ale co tam.Podczas ostatniej wielkiej ulewy zaczął przeciekać mi dach w okolicy okna dachowego.Czy ma Pan namiary na FACHOWCA, który podjąłby się naprawy (Rokicie)?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.08.2011 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Jestem dekarzem więc pytanie jak najbardziej do mnie. W celu ustalenia przyczyny przecieku niezbędne są oględziny. Byłoby to możliwe po 25 sierpnia. Proszę o kontakt tel. 603375564. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polaczki 21.08.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Dzień dobry Napisałam do Pana na priva, i tu oczywiście ponawiam te pytania i dodaję jeszcze jedno. Dach wielospadowy (plan prawie krzyża, ramiona krzyża są dwuspadowe, podstawa krzyża kopertowa). Jest stawiana więźba, będzie deskowanie, papa i dachówka ceramiczna. Czytałam wątek o wentylacji przestrzeni pod deskowaniem (chodzi o te trójkątne ubytki w deskowaniu przy belkach narożnych): - jakiej wielkości mniej więcej powinny być (rozstaw krokwii 90cm) - rozumiem, że w każdym polu międzykrokwiowym??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.08.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Dzień dobry.Mam pytanie czy do montażu płyty OSB na pokrycia dachowe preferujesz gwoździe czy wkręty do drewna ? Grubość płyty 22mm . Krokwie 9x18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2011 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Gwoździe skrętne, ocynkowane długość 80 mm przy mocowaniu ręcznym lub gwoździarka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2011 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 ...chodzi o te trójkątne ubytki w deskowaniu przy belkach narożnych... - jakiej wielkości mniej więcej powinny być (rozstaw krokwii 90cm) - rozumiem, że w każdym polu międzykrokwiowym??? Nie wiem co to są te "trójkątne ubytki"? Odnośnie wentylacji to otwór wlotowy jak i wylotowy powinien mieć minimum 200 cm2 czyli np. 10 na 20 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts