emiles 16.01.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Dzięńdobry panie Andrzeju. Widzę, że od kilku lat jest pan doradcą w wielu kwestiach "dachowych". Chciałbym również skorzystać i mam pytanie. Dach dwuspadowy kąt nachylenia 35 st. Dom ustawiony ścianą szczytową do kierunku wiatru (przeważanie). Stan surowy zamknięty. Dach: krokwie, folia, kontrłaty, łaty co 20 cm, panele na rąbek stojący szer 50 cm. Ostatnio podczas mocnego wiatru słychać było falowanie blachy i wrażenie że zaraz to wszystko poleci. Czy faktycznie to falowanie jest zagrożeniem zerwania poszycia (więźba nawet nie drgnie-nie trzeszczy); czy podbitka ograniczy hulanie wiatru pod blachą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.01.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Co było słychać tego nikt nie wie ale najprawdopodobniej to folia. Ta folia powinna być zasłonięta od spodu w czasie jaki zaleca jej producent. Z reguły jest to maksymalnie 3 miesiące. Zakryte powinny być okapy, szczyty i poddasze. Niezakryta folia traci swoje właściwości hydroizolacyjne a jej właściciel gwarancję. Montaż podbitki zlikwiduje te odgłosy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiles 18.01.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Z zewnątrz widać było falowanie paneli. Mam nadzieję, że wiatr nie wyciągnie wkrętów i w konsekwencji nie "poderwie" poszycia. Dziękuję za podpowiedź w kwestii wykończenia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 18.01.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) WitamPanie Andrzeju proszę o opinię stosowania wkrętów zamiast tradycyjnych gwoździ- "krokwiaków" do połączeń krokwi z murłatą. Wkręty Spax z główką talerzową lub stożkową Tx 10x240mm Czy takie połączenie jest dużo bardziej wytrzymalsze? Opłaca się stosować to rozwiązanie? Koszt ok 140zł 50szt.Oraz drugie pytanie, czy można zakupić gotową deskę klinową 0-6cm? Pytałem po tartakach i ponoć bardzo ciężko wykonać takie deski, jak można inaczej rozwiązać okap bez stosowania deski klinowej? Dodam że w mój okap wchodzi boazeria 1,8cm, kontrłata 2,2cm oraz łata 4x6, jak wyprowadzić membranę na pas nadrynnowy?Będę bardzo wdzięczny za radę, z góry dziękuję. PozdrawiamŁukasz Edytowane 19 Stycznia 2012 przez luks6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Wkręty w miejsce krokwiaków to dobre rozwiązanie. Deskę kinową można zastąpić zwykłą deską przechodząca z krokwi na odpowiednio podniesioną deskę okapową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Kompleksowe wykonanie dachów Remonty dachów Demontaż pokryć azbestowych Opinie, ekspertyzy i porady dotyczące dachów www.witand.pl[email protected] Edytowane 25 Maja 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 25.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Panie Andrzeju był Pan na targach Budma w Poznaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2012 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Byłem 26.01. Jak się nie zmieni forma to Budma umrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 30.01.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Tzn Panie Andrzeju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.02.2012 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 To znaczy, że już prawie nic niema. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Jurand- 10.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Witam Panie Andrzeju w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej przesyłam opis sytuacji. Telefonicznie odpowiedział mi Pan na wiele moich pytań więc tekst poniżej się zdezaktualizował ( bo napisałem go przed telefonem ) Umieszczę go jednak bo może ktoś, kiedyś będzie mieć podobna sytuację i to mu pomoże Bardzo proszę o poradę co tu mam dalej począć z moim dachem Jak by Pan znalazł chwilkę i spojrzał na mój „Dziennik Budowy” http://forum.muratordom.pl/showthread.php?154069-Dom-o-nowoczesnym-charakterze-z-płaskim-dachem-na-spokojnej/page2 jest tam wszystko opisane co robię i na jakim etapie właśnie jestem. Właśnie stanąłem na dachu i tu mam kilka rozterek. Ostatnie posty to właśnie dach. Jeśli byłby Pan łaskaw krok po kroku opisać jak mam ten dach dalej wykonać byłbym wdzięczny. A poniżej zamieszczę jeszcze kilka pytań. Dach planuję pokryć blachą trapezową, pod nią pełne deskowanie bo deski już mam kupione, ocieplenie z wełny MegaRock mata 15cm między krokwie i na stelażu płyty RockTon 15 cm pod więźbą. Potem paraizolacja i karton gips ale nie wiem co mam dać na deski? Jedni doradzają papę podkładową i na to łaty i blacha. Wtedy musiał bym chyba tą kratownice zrobić wentylowaną właściwie tą pustkę między wełną a deskami. I czy by to w ogóle zdało egzamin i wywiewało tą parę wodną?? Ktoś inny radzi na deskowanie dać membranę i nie wentylować tego stropu. Jeśli tak to jaką? Jakiej firmy?? Które z tych rozwiązań będzie lepsze? Czy wypadało by ocieplić ogniomury od wewnątrz tam gdzie na rysunku są znaki zapytania. Jeśli tak to czym wełną czy styropianem i czy zaciągnąć siatką i klejem? Jeśli ocieplać to będzie trzeba odsunąć od ściany wiązary? Chyba czy je też ocieplić? Rysunek przedstawia rzut. Żółtym kolorem Wełna która również będzie między wiązarami. Fioletowy styropian. Czerwony mur. Zielony więźba. Jak będę na budowie to porobię zdjęcia tych miejsc i wstawię dla lepszego podglądu. Czy ocieplać kominy wentylacyjne? Czy ocieplać od poziomu wełny? I zaciągać siatką i klejem? Może dorzuci Pan jakieś porady jak wykonać obróbkę blacharską? I kiedy najlepiej rozpocząć dalszy ciąg prac. Dobra resztę szczegółów omówimy już osobiście. Dziękuję i pozdrawiam P.S. W których miejscach wykuć wentylacje dachu?? Edytowane 10 Lutego 2012 przez -Jurand- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.02.2012 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Zapoznałem się ze zdjęciami zamieszczonymi w dzienniku budowy. Przemyślenia mam następujące:- ocieplenie ścian bocznych i tylnej do wierzchu dachu materiał dowolny (wełna, styropian) zaciągnięty klejem bez konieczności siatki choć może być,- ocieplenie ścian nad dachem w tym też wierzch tych ścian styropian + klej z siatką,- kominy do wysokości dachu i nad dachem jak wyżej (bez wierzchu), - skrajne wiązary odsunąć w głąb tak aby umożliwiały swobodne wykonanie izolacji,- wentylowanie poddasza elementami wentylacji na dachu lub w ścianie tylnej (wylot powietrza),- rozważyłbym wykonanie dachu dachu papą termozgrzewalną (podkładowa i wierzchniego krycia) z wyłożeniem na ściany boczne i tylną oraz na ich wierzchy,- w przypadku pozostania przy blasze trapezowej na deskowaniu papa podkładowa termozgrzewalna, kontrłaty, łaty i blacha,- w obu wersjach pokrycia na wierzchu ścian czapy blaszane,- w przypadku pokrycia dachu blachą boki ścian nad dachem też pokryłbym blachą,- wystające elementy konstrukcji (końcówki wiązarów) od spodu osłonić podbitką (siding lub drewniana) z elementami wentylacji (wlot powietrza),- prace można rozpocząć praktycznie od zaraz gdyż pogoda nie stanowi tu żadnej przeszkody (w przypadku ewentualnej współpracy z moją firmą termin do uzgodnienia).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.02.2012 01:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Obkładam kominy płytką włóknocementową, łupkiem i miedzią jak na fot. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2012 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Jedna z ostatnich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2012 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) Kompleksowe wykonanie dachówKrycie dachówRemonty dachówWymiana pokryciaPoradyEkspertyzyOpinie www.witand.pl[email protected] Edytowane 25 Maja 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2012 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) .... www.witand.pl[email protected] ..Pozdrawiam odwiedzających ten wątek. Edytowane 25 Maja 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 08.03.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Panie Andrzeju startował Pan ? http://dachyb2b.pl/wydarzenia/z-firm/1101-znamy-superdekarzy-2011-r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Jestem w Klubie Superdekarza ale na wyróżnienie nie mam żadnych szan gdyż kryję dachy różnymi pokryciami a nie tylko firmy Braas. Bardzo cenie tą firmę ale jestem dekarzem niezależnym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walder 09.03.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Panie Andrzeju!Mam na dachu drugą ekipę "Dekarzy" i całe mnustwo wątpliwości.Ponieważ obecna firma ma poważne problemy ze zrozumieniem pojęć "Proste", "Równe" mam pytania:- co zrobić aby łaty dały równą płaszczyznę (Wymogłem aby rozciągali sznurek wzdłuż kontrłat i klinowali - efekt jest różny. Myślę, że nie wypoziomowali dolnej i górnej łaty i teraz każdy fragment dachu żyje swoim życiem),- układane dachówki nie stanowią równych rzędów (rysują kreski na łatach co trzeci rząd - efekt mierny. Dałem im łatę 2,5 m żeby do niej równali, ale podobno jest niewygodnie. Dachówka "Tondach Stodo 12" jest wymagająca, przy falistej mniej widać)- skosy lekko ale jednak czasami uciekają (łaty rozstawiane na pieski pewnie czasem dały różny rozstaw, a pod sznurek mimo moich próźb było Panom ciężko)- falująca blacha na krokwiach szczytowych( jedna blacha szer. 25 cm - czy nie powinny być dwie na zakład?) I jeszcze jedno. Czy to normalne że ww. dachówka ma sporo pęknięć oraz zdecydowana większość obtarcia lub odbicia na narożnikach. kolor grafit, więc czerwone odpryski wyglądają średnio. Gdzie w okolicach Pabianic oraz czy można obejrzeć Pana pracę?Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.03.2012 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) To nie sprawa inwestora jak i czym ekipa ma pracować. Dach ma być szczelny i w miarę możliwości estetycznie wykonany. "Pieski" nie dają gwarancji idealnego montażu łat stąd z nich nie korzystam. Wyłącznie pod sznurek. Wyprowadzenie łat przy okapie i kalenicy pozwala później uzyskać praktycznie idealną powierzchnię. Jak ktoś nie montował karpiówki to będzie miał spore kłopoty z płaską dachówką zakładkową.Drobne otarcia to rzecz normalna ale obtłuczone rogi już nie. Może warto złożyć reklamację u dostawcy.Blacha nie faluje dlatego, że jest szeroka ale dlatego, że jest długa. Powinny być większe otwory lub fasolkowe. Oczywiście można wykonać obróbkę z dwóch kawałków i wówczas ta szerokość zostaje zgaszona ale to kwestia estetyki.Zdjęcia z moich realizacji można zobaczyć choćby w tym wątku i na mojej stronie http://www.witand.pl Pozdrawiam. Edytowane 9 Marca 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts