Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję :)

Dokładnie tak. Papiaki bite tylko w górnym rzędzie będą przesłonięte następnym pasem papy. Połączenia poziome i pionowe zgrzać. Dla pewności w miejscach krokwi można nabić stare deski, listwy, łaty, które będą usunięte w trakcie wykonywania docelowego krycia dachu. Pozdrawiamquote

Ile taka papa może być na dachu (i nadal będzie w porządku jej stan) zanim dokona się docelowego pokrycia.

I czy orientuje się Pan jaki jest koszt 1m2 takiej papy. Może poleci Pan producenta, symbol...

I jeszcze pytanie: Czym zabezpieczyć szczelinę między krokwiami a deskami (tą wentylacyjną)?? I jaką szczelinę najlepiej zostawić (jesteśmy teraz na etapie tym właśnie :oops: ) ? BO wiem już z forum, że minimum 2cm, a ile najlepiej?

Z góry dziękuję i Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Andrzeju, przyszła pora na pytanie ode mnie, jako że dachówki już położone, ale były cięte na dachu. Minęły 2 tygodnie od ich położenia, a dach wciąż brudny i wygląda koszmarnie:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/dach_brudny.jpg

Co mamy robić? Robocizna nie jest jeszcze zapłacona. Czekamy na właściciela firmy, który ma przyjechać po pieniądze.

Czy ten brud zejdzie sam, czy trzeba zlecić czyszczenie dachówek?

A może jest potrzebna impregnacja?

sloneczko, jezeli to kurz po cieciu to dzeszcz powinien go splukac bez najmniejszego klopotu.

i jeszcze pytanie: Czym zabezpieczyć szczelinę między krokwiami a deskami (tą wentylacyjną)?? I jaką szczelinę najlepiej zostawić (jesteśmy teraz na etapie tym właśnie ) ? BO wiem już z forum, że minimum 2cm, a ile najlepiej?

od 2 do 4-5 cm jest poprawnie, nie powinna byc mniejsza niz 2 cm, szczeline mozna zabezpieczyc rusztem ze sznurka, choc lepiej wykonac zabezpieczenie z siatki - przy duzym skosie welna po pewnym czasie zjezdza miedzy sznurki i zatyka szpare.

pozdrawiam.

... jakie warianty są dopuszczalne aby zrobić szczelinę miedzy deskami i wełną, napewno drut, niektórzy dają paski styropianu...

Takie rozwiązania są potrzebne gdy stosujemy matę. W przypadku wełny w płytach nie ma takiej potrzeby. Istotną sprawa jest aby nie stosować grubszej wełny i jej upychania. Przy stosowaniu maty najlepszym sposobem na utrzymanie równej szczeliny jest przyszycie zszywkami do boków krokwi siatki do dociepleń. Pozdrawiam.

Dziękuję :):)

... dachówki były cięte na dachu. Minęły 2 tygodnie od ich położenia, a dach wciąż brudny i wygląda koszmarnie.

Czy ten brud zejdzie sam, czy trzeba zlecić czyszczenie dachówek?

To zabrudzenie tak łatwo nie schodzi. Normalny deszcz tego nie umyje. Prawdopodobnie dopiero topniejący śnieg sobie z tym poradzi. Ja osobiście dachówek cementowych nie tnę na dachu. Zastanawia mnie skąd się wzięło zabrudzenie dachówek pod okapami lukarenek? Reasumując: profesjonalny wykonawca powinien oddać dach czysty i rynny też. Pozdrawiam.

Ile taka papa może być na dachu (i nadal będzie w porządku jej stan) zanim dokona się docelowego pokrycia.

I czy orientuje się Pan jaki jest koszt 1m2 takiej papy. Może poleci Pan producenta, symbol...

I jeszcze pytanie: Czym zabezpieczyć szczelinę między krokwiami a deskami (tą wentylacyjną)??

Papa podkładowa termozgrzewalna nie dłużej niż rok. Jak dłużej to musi być papa wierzchniego krycia. Jednokrotne pokrycie dachu papą na dłuższy okres czasu nie daje gwarancji szczelności. Rodzaj papy na krycie wstępne nie ma większego znaczenia. Ceny od 6,-~7,- za 1 m2.

Co oznacza stwierdzenie zabezpieczyć szczelinę? Czy chodzi o utrzymanie jej szerokości? Czy chodzi o zabezpieczenie przed owadami? Jak to drugie to siatką na owady. Pozdrawiam.

Zastanawia mnie skąd się wzięło zabrudzenie dachówek pod okapami lukarenek? Reasumując: profesjonalny wykonawca powinien oddać dach czysty i rynny też. Pozdrawiam.

Pamiętam, że gdy cięli dachówki z drugiej strony dachu niż ta widoczna, był ogromny wiatr i przewiał pył ponad dachem :( Dachówki wokół lukarn też były docinane do blach.

Tu widać to dokładniej:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/dach_brudny2.jpg

Na razie jest tak, że szef nie otrzymał całej wypłaty, abyśmy mieli gwarancję, że wrócą na wiosnę i dokonają wszystkich poprawek. A jest ich trochę. Gdyby dach nadal był brudny, będą musieli go wyczyścić. I zgodził się na te warunki.

Jeśli się nie zgłoszą, zlecimy te prace komuś innemu za tę niewypłaconą część robocizny.

Ale jest mi przykro, bo ekipa wydawała się solidna.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.

No i wyszło szydło z wora!

Dobrze, że zamieniliśmy słówko.

Sprawdziłem ułożenie folii pod dachówką. Na moich lukarnach przy pasie nadrynnowym okazało się, że mam z foli zrobioną rynnę, gdzie ścieka i zalega woda zamiast wpłynąć do rynny. OK, poprawili to nabijając dwa pasy nadrynnowe. Potem zabrałem się za oglądanie całości dachu - generalnie wszędzie jest to samo.

Kier. Bud. jak to zobaczył - powiedział, że jest źle, ale jak mają to poprawić nie powiedział. Problem jest taki, że ostatnia łata, deska czołowa i rynny są dość wysoko nabite. Panowie twierdzą, że będę miał 15cm przerwy gdyby mieli folię nabić na pas nadrynnowy (opuszczając rynny, pas nadrynnowy, deskę czołową), tak aby woda spływała swobodnie do rynien. Generalnie mówią" Panie Darku, nie będzie tam wody, proszę się nie przejmować" - nie wiem co mam z tym fantem zrobić. Trudno opisać błąd bez zdjęcia - może zrobię je jutro i prześlę.

Co zrobiłby Pan na moim miejscu?

Oto zdjęcia:

http://images31.fotosik.pl/44/a7d219970f5b8694m.jpg http://images31.fotosik.pl/44/503cd5a48aa4d88cm.jpg http://images31.fotosik.pl/44/b2820a6f5a24f8cfm.jpg http://images23.fotosik.pl/112/0e84ad503e1f7fe2m.jpg

Na pierwszym zdjęciu i tak jeszcze nie najgorzej wyszło, bo przynajmniej jest blisko poziomu. Drugie zdjęcie to powód chyba całego zamieszania. Trzeciie i czwarte to widoczne rynny z folii - niestety tam jest woda, ale i dziś jeszcze znalazłem resztki dachówki. Więc dwie pierwsze warstwy będą coś czuję rozbierane, ale jak je poprawić skutecznie? pozdrawiam

Z tego co jest napisane w folderze reklamowym projektu dach jest przewidziany do krycia dachówką. Natomiast na tak zadane pytanie trudno jest odpowiedzieć profesjonalnie. Decyzję powinien podjąć kierownik budowy ewentualnie konstruktor w oparciu o projekt. Pozdrawiam.

No i wyszło szydło z wora!

Po obejrzeniu zdjęć muszę powiedzieć, że spodziewałem się takiego wykonania. Są to nagminne błędy wynikające z braku wiedzy, doświadczenia i rozumienia funkcjonowania dachu. 80% firm dekarskich rozumie dach jako zamontowanie pokrycia nie zwracając żadnej uwagi na to co dzieje się pod dachówką!

Pierwsze zdjęcie pokazuje, że mimo przełamania na folii skropliny nie wypłyną bo leżąca na folii dachówka in nie pozwoli. Brak miejsca na dachówkę okapową powoduje konieczność dalekiego wysunięcia pierwszego rzędu dachówek co przy większym deszczu może skutkować przelewaniem rynny. Zastosowanie kratki wentylacyjnej (bez grzebienia) lub dachówki okapowej z wentylacją umożliwiłoby wypływanie skroplin i swobodny wlot powietrza skutecznie wentylującego połać! Jest to niezmiernie istotne dla żywotności dachówki oraz kontrłat i łat. Okap Twojego dachu jest źle wykonany stwierdził to również kierownik budowy nie musi on się jednak znać na tajnikach dekarstwa i nie musi tych kwestii wyjaśniać dekarzowi. Rynna z folii przy okapie zbierająca wodę zacznie przeciekać na podbitkę a po pewnym czasie nastąpi degeneracja folii w tym miejscu i totalny przeciek. Oczywiście okap należy i można poprawić, ale wiąże się to z demontażem rynien i obróbek blacharskich (pasów nadrynnowych i podrynnowych) oraz deski okapowej i jej właściwego usytuowania. Zamontować należy również deskę przechodzącą z deski okapowej na krokiew (Niemcy stosują specjalną belkę klinową). Takie rozwiązanie umożliwia zmniejszenie okapu i maksymalne podniesienie rynny. Kwestie te były szeroko omawiane w profesjonalnym miesięczniku DACHY. Trudno to jednak precyzyjnie opisać słowami. Pozdrawiam.

Witam panie Andrzeju. Jeśli można poprosić wycenę tego dachu.

http://www.bienkowscy.pl/modules.php?name=Oferta&op=showproj&id=36

Mam w formie elektroniczej rzut więźby, jeśli będzie potrzebny to prześlę na priv.

Chodzi mi wycenę robocizny więźby i stropu ( strop jest drewniany ), ofoliowanie ( ile by kosztowało pełne deskowanie z papą ? ), ułożenie łat i kontrłat, a także ułożenie dachówki betonowej.

Ile by to kosztowało z materiałem ( dostępnym dla Pana ), a ile robocizna ( przy materiale )?

Aha. Jestem z Łodzi, czy ma pan terminy na późną jesień 2008 ?

Pozdrawiam.

Czy uważa Pan, że samo obniżenie deski czołowej i rynien będzie wystarczające, czy trzeba będzie zdjąć 2-3 rzędy dachówki?

Trudno powiedzieć czy to będzie obniżenie czy podwyższenie. Posadowienie deski okapowej jest uwarunkowane płaszczyzną dachu, sposobem mocowania deski przejściowej, stosowaniem dachówki okapowej oraz wróblówki. Pierwszy rząd dachówek do zdjęcia. Pozdrawiam.

Można. Dziwi mnie jednak inna sprawa: deskę okapową masz obrobioną płytką włóknocementową (jedno z droższych rozwiązań) a folię zastosowałeś o niskiej paroprzepuszczalności (jedną z tańszych). Pomiędzy taką folią o izolacją cieplną musi istnieć skuteczna (z wlotem przy okapie i wylotem w kalenicy) szczelina wentylacyjna. Deska przejściowa z okapu na połać trochę za wąska (powinna mieć 15~18 cm) nie umożliwia dobrego wyłożenia folii i skutkuje zastoinami skroplin przy okapie. Pozdrawiam.