Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

chciałbym zapytać czy folia wysokoparoprzepuszczalna to to samo co membrana wpp . Pisał Pan kiedyś (...w przypadku gdy ze względów technicznych jest to trudne do wykonania należy wyciąć otwory ( o przekroju 200 cm2 na 1 mb ściany) w deskach powyżej ściany kolankowej wykonując stosowne zabezpieczenia przed skroplinami i zawiewanym śniegiem można wykonać z folii o wysokiej paroprzepuszczalności ). Chciałbym zrobić to rozwiązanie ale nie wycinać otworów tylko zostawić odpowiednią szczelinę między deskami i nie wiem czy ew. membrana zapewni odpowiedni wlot powietrza do wentylacji.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zapewni bo ona przepuszcza parę wodną a nie powietrze. Byłaby zamontowana w płaszczyźnie połaci czyli powietyrze przelatywałoby nad nią. Musi być wstawiona specjalna kratka do wentylacji połaci np. taka i tak zamontowana. Pozdrawiam.

8.jpg

P1010699.jpg

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Początkowo zrozumiałem, że tą szczelinę tak jak Pan pisał trzeba zabezpieczyć folią wysokopp.lub specjalną kratką pokazaną w poprzednim poście. Rozwiązanie z kratkami jest dość pracochłonne i przypuszczam drogie. Szczelina wentylacyjna w ścianie pod nadbitką nie wygląda najlepiej. Proszę o Pana opinię czy takie rozwiązanie byłoby dopuszczalne: szczelina tak jak pisałem z folią wpp , szczelina wentylacyjna 3 cm , ocieplenie tylko do jętek ( około 3 .5 m ) dalej poddasze nieocieplone otwarte w kalenicy. Czy takie rozwiązanie nie zapewni wentylacji ( jest wlot górą i folia która przepuści wilgoć.

Pozdrawiam i dziękuję

Witam Panie Andrzeju. Dziękuję za wcześniejsze porady na priv'a. Może teraz kilka pytań otwartych - może ktoś skorzysta na odpowiedziach:

Izolacja - pokrycie wstępne:

Pełne deskowanie + papa. Dach dwuspadowy 42st. Proszę sprostować moje założenia (po lekturze całego wątku):

1. Startujemy na dole - papa leci równolegle do okapu? (producenci powyżej 10st. nachylenia zalecają prostopadłe krycie - ze względu na trudności wykonawcze). Osobiście wolał bym równolegle - Pan z praktyki jak to widzi?

2. Zakładam równoległe krycie - papa wgrzewana w całości w odeskowanie. Zakład zgrzewu 10cm. Góra bita papiakami bez podkładek. Na ścianach szczytowych wypuszczam papę i zawijam do góry na łaty. Łaty smaruję od spodu lepikiem

3. Przy kominie (w kalenicy) docinam deski i papę po czym gruntując komin (murowany) wgrzewam pasy papy z zakładem 10cm w górę.

Wentylacja (przymierzam się do ocieplenia pianką otwartokomórkową montowaną od strony wewnętrznej ). Na pokryciu wstępnym dachówka ceramiczna.

4. Połać krótka - nie ma potrzeby montowania dachówek wentylacyjnych. Otwieram kalenicę po 5 cm na stronę - w to miejsce folia wysokoparoprzepuszczalna. I tutaj wątpliwość - jak rozwiązać szczelność komina w tym wariancie - boki komina stykają się z papą a w kalenicy będzie folia?

5. pod deskowaniem - między ociepleniem a murem wstawiam kratkę wentylacyjną o szerokości powiedzmy 2cm. Czy taki zabieg jest konieczny w przypadku stosowania pianki (otwartokomórkowa będzie uszczelniona od dopływu wilgoci - farba / warstwa zamkniętokomórkowej lub folia).

6. Na pokryciu wstępnym wróblówka z wentylacją. Góra to gąsiory na taśmie kalenicowej Roll-fix antracyt kleber (jakość materiału?)

Okap (przymierzam się do belki klinowej + pas nadrynnowy + haki na belkę)

7. co ile optymalnie rozstawić haki do rynien w przypadku mocowania do belki. Rynny standardowe z pvc

8. W którymś poście odniósł się Pan do słabej jakości pewnego typu uszczelek do rynien (nie pamiętam już firmy). Jakie uszczelki Pan osobiście poleca

9 . Czy montując belkę klinową (rozumiem że to deska o szerokości 18-20 cm) ścina jej Pan koniec, aby papa łagodnie weszła na nią?).

Nadbitka:

10. Wiem, że poleca Pan produkty firmy Tikkurila do impregnacji. Mam jednak bardzo korzystną wycenę firmy Vidaron. Chodzi mi o poprawne wykorzystanie ich produktów. Na teraz podszedł bym do tego tak: od góry 1 lub 2 x impregnat do drewna bezbarwny. Od dołu 1 raz bezbarwny + 1 raz kolor + 1 raz lakierobejca ten sam kolor na finisz. Czy takie postepowanie jest rozsądne?

Uff - chyba tyle - zobaczymy co Pan na to - może po nocy wpadnie mi jeszcze kilka wątpliwości.

Z góry dziękuję za odpowiedzi - swoją drogą temat rewelacyjny - każdy szanujący się forumowicz ma go przeczytany od deski do deski:)

ad. 1. Papę montujemy pasami równoległymi do okapu (nie ma żadnych trudności).

ad. 2. Papę montujemy tylko mechanicznie papiakami w górnym rzędzie. Nie przygrzewamy do desek! Poziome połączenia można zgrzać choć nie koniecznie. Papa jest trzymana przez kontrłaty. Przy takim kącie nachylenia połaci uszczelnianie kontrłat jest zbędne.

ad. 3. OK.

ad. 4. Szczelina w kalenicy nie musi dochodzić do komina i wówczas papa a jak szczelina dochodzi do komina to folię wykładamy na komin tak jakby całe krycie wstępne było wykonane folią.

ad. 5. Bez względu na rodzaj izolacji cieplnej radzę wykonać szczelinę wlotową w ścianie.

ad. 6. Taśma pod gąsiory powinna być cała aluminiowa. Reszta OK.

ad. 7. Co 50~60 cm.

ad. 8. Każdy system rynnowy ma własne rozwiązania więc nie rozumiem pytania.

ad. 9. Tak lub stosuje pasek blachy.

ad. 10. Należy stosować się do zaleceń producenta. Nie wiem czy producent zaleca bezbarwny podkład i dopiero kolor?

Pozdrawiam.

Nie bardzo rozumiem. Są dwie możliwości: albo szczelina w ścianie albo kratki takie jak w mojej wypowiedzi #1842. Innej możliwości nie ma. Wylot w kalenicy obowiązkowo. Pozdrawiam.

rozumię, że Pana wypowiedź i rozwiązanie z #79 jest nieaktualne ( ...........W przypadku gdy ze względów technicznych jest to trudne do wykonania należy wyciąć otwory ( o przekroju 200 cm2 na 1 mb ściany) w deskach powyżej ściany kolankowej wykonując stosowne zabezpieczenia przed skroplinami i zawiewanym śniegiem (można wykonać z folii o wysokiej paroprzepuszczalności............) i wentylacja w deskach tylko z kratką wentylacyjną. Proszę jeszcze na koniec o info jak zabezpiecza Pan tą kratkę wentylacyjną przed nawiewaniem śniegiem. Pozdrawiam i dziekuję

Dzień dobry wszystkim budującym i budowlańcom :)

Witam się, bo to mój pierwszy post, w prawdzie od dawna śledzę forum,:rolleyes: ale dopiero teraz odważyłam się pisać.

Oczywiście spowodował to jak mi się wydaje problem i stąd moja obecność w tym temacie - oczywiście proszę o poradę.

W swojej budowie, a właściwie rozbudowie jestem już na etapie kończenia pokrycia dachowego i wydaje mi się, że właśnie tu jest coś nie tak - mianowicie samo "zakończenie" dachu w miejscu "nad rynnami". Dach mam dwuspadowy z dwiema kukułkami i wszędzie wydaje mi się to miejsce ok oprócz jednej kukułki - ostatnia dachówka jak dla mnie (laika) jest zbyt wysoko tzn. nie kończy się "nad" rynną, ale trochę wyżej i woda do rynny spływa po obróbce - czy tak jest prawidłowo czy jednak woda powinna spływać do rynny z dachówek :confused:

DSC_0144.jpgDSC_0151m.jpg

Dach został trochę źle rozmierzony i stąd ta kwestia. Krycie wstępne wykonane folią wprowadzoną do rynny i źle zakończone bo tą folie widać. Folia w koszu pomarszczona, mogą się tworzyć zastoiny wody. Rynny trochę tandetne. Takie wykonanie to nie moje klimaty. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź.

O rynnach wiem, że są raczej tandetne, ale zależało mi na rynnach tzw. gzymsowych i z tego typu to chyba nienajgorsze :(

Jeśli chodzi o złe rozmierzenie tej kukułki to czy to trzeba (i można kazać) naprawić czy to jest kwestia wyglądu czy również funkcjonalności?? Przyznam, że nie za ciekawie to wygląda i psuje cały efekt dachu :mad:

Co do tej membrany w rynnach to czy wystarczy ją przyciąć żeby jej nie było widać czy coś jeszcze trzeba z tym zrobić (podobno przy mocowaniu rynien z góry nie można było membrany inaczej ułożyć)??

Witam panie Andrzeju. Dzięki panu tu trafiłem. Przebrnąłem przez wątek od samego początku i już jestem pewien, że z pańską pomocą uda mi się położyć dachówkę. Mam wycenę z dwóch hurtowni i mam pytanie czy mógłby pan w wolnej chwili oczywiście zerknąć na jakość polecanych przez te hurtownie towarów? Czy mogę wysłać te wyceny na maila. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.