Andrzej Wilhelmi 25.06.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Na wyraźne życzenie inwestora stosuję (bardzo rzadko) folie Tyvek'a lub Dorken'a. Nie daję jednak wówczas gwarancji szczelności dachu. Fakro ma w ofercie kołnierze z nokami. Nie próbowałem jeszcze czy będą się nadawały do płaskiej dachówki zakładkowej. W przypadku kołnierzy miedzianych można samemu dorobić boczne noki. Grubość kontrłaty jest zależna od długości dachu. Oczywiście może być taka sama jak grubość łaty. Rodzaj dachówki nie ma żadnego znaczenia dla wykonania okapu natomiast kąt nachylenia dachu tak. Rozwiązanie okapu zależy też od tego gdzie chcemy odprowadzić skropliny z krycia wstępnego. Izolacja cieplna nie powinna stykać się folią natomiast folia powinna być montowana w lekkim zwisie ~0,5 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.r 26.06.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Właśnie skończyłem krycie dachu tą dachówką i też trzymałem się wytycznych producenta i ta taśma okazała się za krótka. Teraz wiem, że ostatnią łatę należy montować wyżej. Zawsze tak robiłem, że przymierzałem dachówki z gąsiorami i było OK. Jak widać wytyczne producenta nie pokrywają się rzeczywistością. Ja rozcinałem tą taśmę i mocowałem do boków łaty kalenicowej a wierzch łaty przykryłem paskami folii wysokoparoprzepuszczalnej. Pozdrawiam. Eureka.Firma IVT robi tasmy micro-roll 38cm tyle ze w mniejszej palecie kolorow. Zamówie taką i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.06.2013 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 kompleksowe wykonanie dachów krycie dachów remonty i naprawy dachów dachów demontaż pokryć azbestowych porady ekspertyzy opinie 603375564 www.witand.pl [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 30.06.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.06.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Czy drastycznie lokują przepływ tego nie wiem. Myślę, że dla wentylacji grawitacyjnej nie są żadną przeszkodą. Są montowane na życzenie inwestora. Wykonane są z tej samej blachy co obróbki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 30.06.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.06.2013 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Te kratki chronią przed ptakami, śniegiem i zawiewanym deszczem. A oto jeszcze kilka zdjęć z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubix 03.07.2013 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Dziękuję za rzeczową odpowiedź i szczerze gratuluję sensownych inwestorów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldee 07.07.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Witam, mam do Pana jeszcze pytanie - jakie są Pańskie doświadczenie z karpiówką Koramica ? Przekonuje mnie głównie cena oraz dostęność materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.07.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Generalnie nie mam uwag. A to jedna zmoich realizacji dachówka segmentową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubix 18.07.2013 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Witam Znów muszę prosić o radę najlepszych w fachu. Otóż jak wykonuje Pan kominy obładane płytką struktonit czy też łupek. W moim przypadku są to kominy schidla na którę montuję ruszt ( z łat?) bądź też osb, docieplać ? czym? pur, wełna?, na to papa? a może membrana?, czy wentylować jak elewacje ? kogo spytam każdy mówi co innego. ech? Pozdrawiam Bartosz Orłowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 18.07.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 kilkukrotnie wałkowane, że p. Andrzej daje stelaż z łat 5x5 między łaty wełna 5 cm i na to deskowanie, na to membrana i płytki struktonitu. moim zdaniem wentylowanie tego jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.07.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Właśnie tak robię. Wentylowanie zbędne choć samoistnie będzie występować. Nie ma tam produkcji pary wodnej a więc nie wystąpi też kondensat. W załączeniu kilka zdjęć z moich realizacji płytką włóknocementową i płytką miedzianą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaczek 19.07.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Witam, mam pytanie do ludzi doświadczonych i z wiedzą na temat gontu bitumicznego po kilku konsultacjach mailowych wiem, że: - płyta osb z dylatacją łączone na spinki "H" - jaką zostawić przerwę na kalenicy w celu prawidłowej wentylacji Czy dobrym pomysłem jest położenie fel'x szybka bariera sbs firmy icopal? Może jest coś tańszego o podobnych parametrach? Czy jak zapewnić dobrą wentylacje - jak wyliczyć ilość wentylacji połaciowej na m2 czy lepiej zastosować wentylację kalenicową - gotowe plastikowe elementy do przykrycia gontem? pozdrawiam, Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2013 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Na kalenicy po 5 cm na stronę oraz koniecznie zapewnić wlot powietrza w okolicach okapu. Najlepiej zastosować podkład systemowy polecany przez producenta gontu bitumicznego. Bardzo dobry podkład ma ISOLA. Trudno się profesjonalnie wypowiedzieć nie widząc dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaczek 21.07.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam Dziękuję za odpowiedź - zapoznam się z oferta ISOLI (choć to chyba nie ta półka cenowa ) Widziałam 2 membrany tej firmy pod poszycie dachowe i ISOKRAFT (i ta by najlepiej mi odpowiadała bo nie kryjemy gontem od razu) ale cenę ma zabójczą Czytając informację na temat tych 2 firm Icoplu i Isoli - jakość jest chyba po stronie tej drugiej jak to mówi mistrzu - życzyłabym sobie mądrego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip. 23.07.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Witam, Chciałbym prosić o radę Pana Andrzeja odnośnie kierunku kładzenia gąsiorów. Mam kalenice skierowaną wschód - zachód z tym że front jest od strony zachodniej. W moim regionie 90% wiatrów wieje od strony zachodniej, jeśli gąsiory ułożę początkiem od zachodu to będzie zwiększona tendencja do zawiewania deszczu pod gąsior. Czy istnieje zasada że początek gąsiora musi być od frontu budynku, czy być może można go położyć tak żeby lepiej spełniał swoją funkcję?Gąsiory mam firmy Koramic nr 11. Drugie pytanie mam o taśmę kalenicową. Wiem że temat był już wałkowany ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Mam taśmę taką jak ta http://www.dachowa.com.pl/pl/oferta/akcesoria-dachowe/28,tasma_kalenicowa_izovent.html i mam obawy czy nadaje się ona do sprawnej wentylacji połaci dachowej oraz przestrzeni między ociepleniem a deskowaniem. Jeszcze nie mam jej założonej więc mogę wymienić. Pozdrawiam i dziękuję za cenne informacje.Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.07.2013 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Teoretycznie gąsiory powinny być montowane w kierunku "pod wiatr" czyli wiatr się po nich prześlizguje ale to tylko teoria. W praktyce nie ma to większego w tak naprawdę żadnego znaczenia gdyż gąsior jest mocowany w dwóch miejscach. Z przodu klamrą zamocowaną na poprzednim gąsiorze a z tyłu wkrętem przez klamrę. Chodzi tu głównie o zabezpieczenie przed poderwaniem przez wiatr również a może przede wszystkim z boku. Natomiast pierwszy gąsior musi mieć wiercony otwór przy kołnierzu i być w tym miejscu przykręcony wkrętem. Łepek wkręta zabezpiecza się silikonem dekarskim. Są gąsiory początkowe fabrycznie wyposażone w taki otwór i uszczelkę. Przed zawiewanym deszczem czy śniegiem chroni właśnie taśma (kiedyś zaprawa). Prezentowana taśma może być choć ja używam wyłącznie całych aluminiowych lub miedzianych. Pozdrawiam. Edytowane 23 Lipca 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubix 25.07.2013 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam,dziękuję Panom za odpowiedź, piękne te kominy, jak tylko będzie padać przeczytam całego fora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.08.2013 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 kompleksowe wykonanie dachów krycie dachów remonty i naprawy dachów opinie ekspertyzy porady http://www.witand.pl zapraszam mam jeszcze wolne terminy w 2014 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts