Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na wyraźne życzenie inwestora stosuję (bardzo rzadko) folie Tyvek'a lub Dorken'a. Nie daję jednak wówczas gwarancji szczelności dachu. Fakro ma w ofercie kołnierze z nokami. Nie próbowałem jeszcze czy będą się nadawały do płaskiej dachówki zakładkowej. W przypadku kołnierzy miedzianych można samemu dorobić boczne noki. Grubość kontrłaty jest zależna od długości dachu. Oczywiście może być taka sama jak grubość łaty. Rodzaj dachówki nie ma żadnego znaczenia dla wykonania okapu natomiast kąt nachylenia dachu tak. Rozwiązanie okapu zależy też od tego gdzie chcemy odprowadzić skropliny z krycia wstępnego. Izolacja cieplna nie powinna stykać się folią natomiast folia powinna być montowana w lekkim zwisie ~0,5 cm. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie skończyłem krycie dachu tą dachówką i też trzymałem się wytycznych producenta i ta taśma okazała się za krótka. Teraz wiem, że ostatnią łatę należy montować wyżej. Zawsze tak robiłem, że przymierzałem dachówki z gąsiorami i było OK. Jak widać wytyczne producenta nie pokrywają się rzeczywistością. Ja rozcinałem tą taśmę i mocowałem do boków łaty kalenicowej a wierzch łaty przykryłem paskami folii wysokoparoprzepuszczalnej. Pozdrawiam.

Eureka.Firma IVT robi tasmy micro-roll 38cm tyle ze w mniejszej palecie kolorow. Zamówie taką i będzie git.

Czy drastycznie lokują przepływ tego nie wiem. Myślę, że dla wentylacji grawitacyjnej nie są żadną przeszkodą. Są montowane na życzenie inwestora. Wykonane są z tej samej blachy co obróbki. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam

Znów muszę prosić o radę najlepszych w fachu. Otóż jak wykonuje Pan kominy obładane płytką struktonit czy też łupek. W moim przypadku są to kominy schidla na którę montuję ruszt ( z łat?) bądź też osb, docieplać ? czym? pur, wełna?, na to papa? a może membrana?, czy wentylować jak elewacje ? kogo spytam każdy mówi co innego. ech? Pozdrawiam Bartosz Orłowicz

Właśnie tak robię. Wentylowanie zbędne choć samoistnie będzie występować. Nie ma tam produkcji pary wodnej a więc nie wystąpi też kondensat.

W załączeniu kilka zdjęć z moich realizacji płytką włóknocementową i płytką miedzianą. Pozdrawiam.

P1030217.jpg

P1030430.jpg

P1030636.jpg

P1030583.jpg

P1030656.jpg

Witam,

mam pytanie do ludzi doświadczonych i z wiedzą na temat gontu bitumicznego

po kilku konsultacjach mailowych :) wiem, że:

- płyta osb z dylatacją łączone na spinki "H" - jaką zostawić przerwę na kalenicy w celu prawidłowej wentylacji

Czy dobrym pomysłem jest położenie fel'x szybka bariera sbs firmy icopal? Może jest coś tańszego o podobnych parametrach?

Czy jak zapewnić dobrą wentylacje - jak wyliczyć ilość wentylacji połaciowej na m2 czy lepiej zastosować wentylację kalenicową - gotowe plastikowe elementy do przykrycia gontem?

pozdrawiam,

Aga

Na kalenicy po 5 cm na stronę oraz koniecznie zapewnić wlot powietrza w okolicach okapu. Najlepiej zastosować podkład systemowy polecany przez producenta gontu bitumicznego. Bardzo dobry podkład ma ISOLA. Trudno się profesjonalnie wypowiedzieć nie widząc dachu. Pozdrawiam.

Witam

Dziękuję za odpowiedź

- zapoznam się z oferta ISOLI (choć to chyba nie ta półka cenowa :( )

Widziałam 2 membrany tej firmy pod poszycie dachowe i ISOKRAFT (i ta by najlepiej mi odpowiadała bo nie kryjemy gontem od razu) ale cenę ma zabójczą

Czytając informację na temat tych 2 firm Icoplu i Isoli - jakość jest chyba po stronie tej drugiej

jak to mówi mistrzu - życzyłabym sobie mądrego wyboru :(

Witam,

Chciałbym prosić o radę Pana Andrzeja odnośnie kierunku kładzenia gąsiorów. Mam kalenice skierowaną wschód - zachód z tym że front jest od strony zachodniej. W moim regionie 90% wiatrów wieje od strony zachodniej, jeśli gąsiory ułożę początkiem od zachodu to będzie zwiększona tendencja do zawiewania deszczu pod gąsior. Czy istnieje zasada że początek gąsiora musi być od frontu budynku, czy być może można go położyć tak żeby lepiej spełniał swoją funkcję?

Gąsiory mam firmy Koramic nr 11. Drugie pytanie mam o taśmę kalenicową. Wiem że temat był już wałkowany ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Mam taśmę taką jak ta http://www.dachowa.com.pl/pl/oferta/akcesoria-dachowe/28,tasma_kalenicowa_izovent.html i mam obawy czy nadaje się ona do sprawnej wentylacji połaci dachowej oraz przestrzeni między ociepleniem a deskowaniem. Jeszcze nie mam jej założonej więc mogę wymienić.

Pozdrawiam i dziękuję za cenne informacje.

Maciej

Teoretycznie gąsiory powinny być montowane w kierunku "pod wiatr" czyli wiatr się po nich prześlizguje ale to tylko teoria. W praktyce nie ma to większego w tak naprawdę żadnego znaczenia gdyż gąsior jest mocowany w dwóch miejscach. Z przodu klamrą zamocowaną na poprzednim gąsiorze a z tyłu wkrętem przez klamrę. Chodzi tu głównie o zabezpieczenie przed poderwaniem przez wiatr również a może przede wszystkim z boku. Natomiast pierwszy gąsior musi mieć wiercony otwór przy kołnierzu i być w tym miejscu przykręcony wkrętem. Łepek wkręta zabezpiecza się silikonem dekarskim. Są gąsiory początkowe fabrycznie wyposażone w taki otwór i uszczelkę. Przed zawiewanym deszczem czy śniegiem chroni właśnie taśma (kiedyś zaprawa). Prezentowana taśma może być choć ja używam wyłącznie całych aluminiowych lub miedzianych. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

• 3 weeks później...