modena 27.10.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) "modena" ad. 1. Gwoździe nie powinny wystawać z desek czyli papiaki długości 25 mm. Kolor cynku nie ma znaczenia. ad. 2. Zagęszczane mogą być kontrłaty tylko w jakim celu? Rozstaw wiązarów powinien być taki jak krokwi czyli maksimum 90 cm. ad. 3. Poziome zakłady nie muszą być klejone. ad. 4. Papę należy wyprowadzić na pas nadrynnowy. Z tego opisu mogę wnioskować, że wykonawca może mieć problemy z poprawnym wykonaniem okapu. Nie zleca się wykonania dachu firmie, do której nie ma się zaufania. Pozdrawiam. Dziękuję Panie Andrzeju za wszelkie porady:) Powierzyłam dach człowiekowi z doświadczeniem .Przepytałam i już sama nie wiem. Niestety ostatnimi czasy zrobiłam się nieufna;) Gdybym mieszkała bliżej Pańskich stron to bym Pana chętnie zatrudniła bo mądrze Pan pisze:) No i nie musiałabym się stresować bo dach byłby w dobrych rękach i nie musiałabym się martwić o rodzaj zastosowanych gwoździ:) Zagęszczenie kontrłat zaproponował dekarz żeby się nie uginało pod ciężarem dachówki ( rozstawy około 9 pól wiązarów mam co 95 cm a reszta co 88 cm ,zagęściliśmy wiązary gdzie się dało a bardziej już nie było jak tego zrobić (edit . dodatkowe kontrłaty nie będą przybijane tylko przykręcone wkrętem do łat) Wyczytałam że papa powinna się kończyć na pasie nadrynnowym i do niego być przyklejona lepikiem na zimno czy dysponuje Pan może zdjęciem lub rysunkiem z poprawnym wykonaniem tego detalu? Czy ad. 3 oznacza że poziome zakłady nie muszą być zgrzewane a mogą być klejone czy na odwrót? Ps.Czy mógłby Pan wkleić link ( lub na priv) preparatu do uszczelniania kontrłat ( nie mogę znaleźć a dekarz proponuje "coś "co się smaruje i wygląda jak miód i trochę się rozpręża , niestety nie pamięta jak to się nazywa ) Gdzie kupię ten preparat do podklejania gontów lub jak to się nazywa? Pozdrawiam serdecznie:bye: Edytowane 28 Października 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivika 29.10.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wiadomo, że producent choć dobry to polecił zły produkt (za cienki). Kosz i okapy należy wykonać od nowa. Twój wykonawca nie upora się tymi problemami bo nie rozumie funkcji dachu. Radziłbym pomyśleć o zmianie wykonawcy. Pozdrawiam. Rozmawiałam z dekarzem - wg niego wszystko zrobione jest bardzo dobrze, ja się czepiam. Wg niego, to, że w kalenicy, narożach, koszach i kominach cieknie to nie problem, to normalne od nabicia kontrłat i dachówka to przykryje, przestanie cieknąć. Poprosiłam o uszczelnienie naroży, koszy i kalenicy dodatkową papą. Powiedział, że rezygnuje, bo skoro ja mam takie uwagi teraz, to co będzie później. Poprosiłam innego dekarza o wycenę prac, które mnie czekają. Wiadomo, że żaden wykonawca nie chce za bardzo poprawiać po kimś innym. Czekam na wycenę. Powiedział mi to samo co Pan - w koszach źle zamocowane kontrłaty, źle obrobione, okapy od nowa, kominy do rozebrania (struktonit). Nowy dekarz zauważył, że cześć kontrłat nie jest nabitych na krokwie, ale obok. Na poddaszu widać wystające gwoździe. Poprzedni dekarz zamiast rozmierzyć kontrłaty, nabijał w niektórych miejscach od środka domu gwoździe (tuż nad ścianką ścianka kolankowej do góry). Przecieki z dachu są aż do parteru. Nowy dekarz mówi, że ogólnie wygląda to nie ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2013 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Dorze, że rezygnuje bo byłoby jeszcze gorzej. Tylko co to znaczy, że rezygnuje? Powinien pokryć koszty naprawy i koszty zniszczonych materiałów. Jak miałaś z nim umowę to należy zrobić tak: kierownik nie odbiera wykonanej pracy i stwierdza poważne uchybienia świadczące o braku elementarnej wiedzy dekarskiej wpisując ten fakt w dziennik budowy. Ty na tej podstawie wzywasz go pisemnie do pokrycia kosztów, o których wspomniałem. W przypadku odmowy kolejne wezwania powina wysłać kancelaria adwokacka informując, że w przypadku odmowy sprawa zostanie skierowana do sądu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2013 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 ...Czy ad. 3 oznacza że poziome zakłady nie muszą być zgrzewane a mogą być klejone czy na odwrót? Nie muszą być (choć mogą) ani klejone ani zgrzewane. Ten bitumiczny uszczelniacz dekarski to Wet-R-Dri Plastic Roof Cement dostępny w każdym profesjonalnym punkcie sprzedaży. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 01.11.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Dziękuję Panie Andrzeju znalazłam w jednym temacie taką Pana wypowiedź dotyczącą szczelności kontrłat: "Nie ma jednak problemu gdy są one montowane na papie podkładowej termozgrzewalnej grubości minimum 3,5 mm. Przybita kontrłata praktycznie wtapia się w papę dając gwarancję 100% szczelności. Problem występuje gdy na krycie wstępne stosujemy cienkie materiały np. folie. Kapilarne podciąganie wody powoduje przecieki" Mam papę Werner pye pv 250 s 40 ,chcę mieć szczelne kontrłaty więc dekarz proponuje podkleić dodatkowo kontrłaty preparatem Klober Permo Seal ( do klejenia kontrłat na membranie) Czy to wystarczy czy też upierać się przy zastosowaniu tego plasticocementu ale dla wygody w tubie? ( o nakładaniu czegoś szpachelką nie chcą panowie słyszeć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.11.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Na papie nie ma potrzeby. O wszystkim decyduje inwestor jak płaci to można zrobić wszystko co chce. Ja nie podklejam a tylko w razie konieczności np. na "wolim oczku" szpachluję (specjalną kielenką robię spoinę) styk kontrłaty z papą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.11.2013 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 (edytowane) kompleksowe wykonanie dachów krycie dachów remonty dachów izolacje nakrokwiowe serwisowanie dachów porady opinie ekspertyzy www.witand.pl [email protected] 603375564 Edytowane 9 Listopada 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2013 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Mam jeszcze wolne terminy w 2014 r. Zapraszam. Pozdrawiam:bye:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 19.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) WitamZapraszam do udzielenia porady i odpowiedziWydzieliłem nowy wątek aby był łatwiej do odnalezienia. Chodzi o obróbkę komina oraz przyścienną http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221221-Obróbka-komina-z-blachy-(sztywna)-oraz-obróbka-przyścienna-jak-prawidłowo-wykonać&p=6228767&viewfull=1#post6228767 Edytowane 19 Listopada 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip. 22.11.2013 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Witam, Panie Andrzeju chciałbym dopytać jeszcze o jedną sprawę. Przymierzyłem gąsiory i na łączeniu jednego z drugim są szczeliny średnio ok. 1cm. Gąsiory leżą prawidłowo na łacie. Czy mam te szczeliny czymś uszczelniać np. taśmą rozprężną? Wiem że za szczelność kalenicy odpowiada taśma, jednak trochę mnie martwi że te szczeliny są tak duże. Dziękuję za wszystkie cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2013 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Nie rozumiem skąd się te "szczeliny" biorą? Gąsiory ceramiczne mają zamki, które zakrywa kolejny gąsior. Zdjęcie tochę by wyjaśniło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 23.11.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Właśnie apropo gąsiora- czy należy go przykręcać w zamku? Czy może wystarczą spinki alu? Jak przykręcę w zamku to robię dziurę i po wkręcie poleci woda ... czy to uszczelnić jakoś? Bo gąsior nie zakrywa całkowicie tego zamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Po to jest otwór w gąsiorze by go przez spinkę wkrętem przez ten otwór mocować. Spinka jest tak ukształtowana, że chroni główkę tego wkręta. Przez dokręcenie łepek wkręta dociska aluminiową spinkę do gąsiora gwarantując wystarczającą szczelność. Można dodatkowo "kapką" silikonu dekarskiego to miejsce "doszczelnić". Ja nie widzę takiej potrzeby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 24.11.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Pofatygowałem się dziś na dach bo nie dawało mi to spokoju i zrobiłem takie oto zdjęcia gąsiora i spinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 24.11.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 a tak głęboko jest wkręt mocujący gąsiora- co prawda nie ma tu spinki ale ona tylko zwiększa tą szczelinę pomiędzy gąsiorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.11.2013 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Odnośnie gąsiorów wszystko jest w porządku. Zapytam tylko do czego są mocowane końcówki łat dochodzących do kosza? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 25.11.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Odnośnie gąsiorów wszystko jest w porządku. ...Pozdrawiam. To w takim razie jestem spokojny. .... Zapytam tylko do czego są mocowane końcówki łat dochodzących do kosza? Pozdrawiam. Końcówki łat mocowane są do kontrłat biegnących wzdłuż koszowej, ale są one uszczelnione i nie podpływa pod nie woda z połaci i kończą się odpowiednio wcześnie. Edytowane 25 Listopada 2013 przez jerzy00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip. 27.11.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Nie rozumiem skąd się te "szczeliny" biorą? Gąsiory ceramiczne mają zamki, które zakrywa kolejny gąsior. Zdjęcie tochę by wyjaśniło. Pozdrawiam. Zrobiłem dzisiaj zdjęcie gąsiorów. Leżą one prawidłowo na łacie kalenicowej i takie nieładne są szczeliny między nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.11.2013 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Rozumiem, że jest to jakaś prowizorka? Nie widzę taśmy kalenicowej, nie widzę też klamerki gąsiora. Trudno mi odpowiedzieć dlaczego ten gąsior nie dolega i jest tak odchylony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.11.2013 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 ...Końcówki łat mocowane są do kontrłat biegnących wzdłuż koszowej... Ja jakoś tych kontrłat nie widzę. Być może ona biegnie pod kryciem wstępnym? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts