Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"modena"

ad. 1. Gwoździe nie powinny wystawać z desek czyli papiaki długości 25 mm. Kolor cynku nie ma znaczenia.

ad. 2. Zagęszczane mogą być kontrłaty tylko w jakim celu? Rozstaw wiązarów powinien być taki jak krokwi czyli maksimum 90 cm.

ad. 3. Poziome zakłady nie muszą być klejone.

ad. 4. Papę należy wyprowadzić na pas nadrynnowy. Z tego opisu mogę wnioskować, że wykonawca może mieć problemy z poprawnym wykonaniem okapu.

Nie zleca się wykonania dachu firmie, do której nie ma się zaufania. Pozdrawiam.

Dziękuję Panie Andrzeju za wszelkie porady:)

Powierzyłam dach człowiekowi z doświadczeniem .Przepytałam i już sama nie wiem. Niestety ostatnimi czasy zrobiłam się nieufna;)

Gdybym mieszkała bliżej Pańskich stron to bym Pana chętnie zatrudniła bo mądrze Pan pisze:)

No i nie musiałabym się stresować bo dach byłby w dobrych rękach i nie musiałabym się martwić o rodzaj zastosowanych gwoździ:)

Zagęszczenie kontrłat zaproponował dekarz żeby się nie uginało pod ciężarem dachówki ( rozstawy około 9 pól wiązarów mam co 95 cm a reszta co 88 cm ,zagęściliśmy wiązary gdzie się dało a bardziej już nie było jak tego zrobić

(edit . dodatkowe kontrłaty nie będą przybijane tylko przykręcone wkrętem do łat)

Wyczytałam że papa powinna się kończyć na pasie nadrynnowym i do niego być przyklejona lepikiem na zimno czy dysponuje Pan może zdjęciem lub rysunkiem z poprawnym wykonaniem tego detalu?

Czy ad. 3 oznacza że poziome zakłady nie muszą być zgrzewane a mogą być klejone czy na odwrót?:D

Ps.Czy mógłby Pan wkleić link ( lub na priv) preparatu do uszczelniania kontrłat ( nie mogę znaleźć a dekarz proponuje "coś "co się smaruje i wygląda jak miód i trochę się rozpręża , niestety nie pamięta jak to się nazywa )

Gdzie kupię ten preparat do podklejania gontów lub jak to się nazywa?

Pozdrawiam serdecznie:bye:

Edytowane przez modena

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiadomo, że producent choć dobry to polecił zły produkt (za cienki). Kosz i okapy należy wykonać od nowa. Twój wykonawca nie upora się tymi problemami bo nie rozumie funkcji dachu. Radziłbym pomyśleć o zmianie wykonawcy. Pozdrawiam.

Rozmawiałam z dekarzem - wg niego wszystko zrobione jest bardzo dobrze, ja się czepiam. Wg niego, to, że w kalenicy, narożach, koszach i kominach cieknie to nie problem, to normalne od nabicia kontrłat i dachówka to przykryje, przestanie cieknąć. Poprosiłam o uszczelnienie naroży, koszy i kalenicy dodatkową papą. Powiedział, że rezygnuje, bo skoro ja mam takie uwagi teraz, to co będzie później.

Poprosiłam innego dekarza o wycenę prac, które mnie czekają. Wiadomo, że żaden wykonawca nie chce za bardzo poprawiać po kimś innym. Czekam na wycenę. Powiedział mi to samo co Pan - w koszach źle zamocowane kontrłaty, źle obrobione, okapy od nowa, kominy do rozebrania (struktonit). Nowy dekarz zauważył, że cześć kontrłat nie jest nabitych na krokwie, ale obok. Na poddaszu widać wystające gwoździe. Poprzedni dekarz zamiast rozmierzyć kontrłaty, nabijał w niektórych miejscach od środka domu gwoździe (tuż nad ścianką ścianka kolankowej do góry). Przecieki z dachu są aż do parteru. Nowy dekarz mówi, że ogólnie wygląda to nie ciekawie.

Dorze, że rezygnuje bo byłoby jeszcze gorzej. Tylko co to znaczy, że rezygnuje? Powinien pokryć koszty naprawy i koszty zniszczonych materiałów. Jak miałaś z nim umowę to należy zrobić tak: kierownik nie odbiera wykonanej pracy i stwierdza poważne uchybienia świadczące o braku elementarnej wiedzy dekarskiej wpisując ten fakt w dziennik budowy. Ty na tej podstawie wzywasz go pisemnie do pokrycia kosztów, o których wspomniałem. W przypadku odmowy kolejne wezwania powina wysłać kancelaria adwokacka informując, że w przypadku odmowy sprawa zostanie skierowana do sądu. Pozdrawiam.

...Czy ad. 3 oznacza że poziome zakłady nie muszą być zgrzewane a mogą być klejone czy na odwrót?:D

Nie muszą być (choć mogą) ani klejone ani zgrzewane.

Ten bitumiczny uszczelniacz dekarski to Wet-R-Dri Plastic Roof Cement dostępny w każdym profesjonalnym punkcie sprzedaży. Pozdrawiam.

Dziękuję :)

Panie Andrzeju znalazłam w jednym temacie taką Pana wypowiedź dotyczącą szczelności kontrłat:

"Nie ma jednak problemu gdy są one montowane na papie podkładowej termozgrzewalnej grubości minimum 3,5 mm. Przybita kontrłata praktycznie wtapia się w papę dając gwarancję 100% szczelności. Problem występuje gdy na krycie wstępne stosujemy cienkie materiały np. folie. Kapilarne podciąganie wody powoduje przecieki"

Mam papę Werner pye pv 250 s 40 ,chcę mieć szczelne kontrłaty więc dekarz proponuje podkleić dodatkowo kontrłaty preparatem Klober Permo Seal ( do klejenia kontrłat na membranie)

Czy to wystarczy czy też upierać się przy zastosowaniu tego plasticocementu ale dla wygody w tubie?

( o nakładaniu czegoś szpachelką nie chcą panowie słyszeć :(:mad:)

Na papie nie ma potrzeby. O wszystkim decyduje inwestor jak płaci to można zrobić wszystko co chce. Ja nie podklejam a tylko w razie konieczności np. na "wolim oczku" szpachluję (specjalną kielenką robię spoinę) styk kontrłaty z papą. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

kompleksowe wykonanie dachów

krycie dachów

remonty dachów

izolacje nakrokwiowe

serwisowanie dachów

porady

opinie

ekspertyzy

www.witand.pl

[email protected]

603375564

P1030198.jpg

P1030506.jpg

P1030156.jpg

P1000859.jpg

P1040330.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Witam

Zapraszam do udzielenia porady i odpowiedzi

Wydzieliłem nowy wątek aby był łatwiej do odnalezienia.

Chodzi o obróbkę komina oraz przyścienną

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221221-Obróbka-komina-z-blachy-(sztywna)-oraz-obróbka-przyścienna-jak-prawidłowo-wykonać&p=6228767&viewfull=1#post6228767

Edytowane przez m@rio

Witam,

Panie Andrzeju chciałbym dopytać jeszcze o jedną sprawę. Przymierzyłem gąsiory i na łączeniu jednego z drugim są szczeliny średnio ok. 1cm. Gąsiory leżą prawidłowo na łacie. Czy mam te szczeliny czymś uszczelniać np. taśmą rozprężną? Wiem że za szczelność kalenicy odpowiada taśma, jednak trochę mnie martwi że te szczeliny są tak duże. Dziękuję za wszystkie cenne rady.

Po to jest otwór w gąsiorze by go przez spinkę wkrętem przez ten otwór mocować. Spinka jest tak ukształtowana, że chroni główkę tego wkręta. Przez dokręcenie łepek wkręta dociska aluminiową spinkę do gąsiora gwarantując wystarczającą szczelność. Można dodatkowo "kapką" silikonu dekarskiego to miejsce "doszczelnić". Ja nie widzę takiej potrzeby. Pozdrawiam.

Odnośnie gąsiorów wszystko jest w porządku. ...Pozdrawiam.

To w takim razie jestem spokojny.

.... Zapytam tylko do czego są mocowane końcówki łat dochodzących do kosza? Pozdrawiam.

Końcówki łat mocowane są do kontrłat biegnących wzdłuż koszowej, ale są one uszczelnione i nie podpływa pod nie woda z połaci i kończą się odpowiednio wcześnie.

Edytowane przez jerzy00