Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

www.witand.pl

nowy adres e-mail: [email protected]

tel. 603375564

Kompleksowe wykonanie dachów.

Krycie dachów.

Remonty dachów.

Montaż izolacji cieplnej nakrowiowej.

Montaż instalacji odgromowej.

Montaż barier śniegowych.

Porady.

Ekspertyzy.

Opinie.

P1000828.jpg

P1000859.jpg

P1090338.jpg

P1030198.jpg

P1080916.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...
  • 2 weeks później...

Pomimo, że dach jest prosty to trudno tak dokłanie określić koszt jego wykonania.

Ofoliowanie, ołacenie i krycie dachówką cementową to 28,- za 1 m2 a do tego obróbki blacharskie, montaż okien połaciowych, obróbka kominów, wykonanie koszy na ganku, montaż podbitki siding lub drewno w raz z lakierowaniem, wykonanie okapu (to nie tylko przybicie deski okapowej), montaż rynien i rur spustowych. Odległość nie jest barierą. Pozdrawiam.

Dzięki za odzew. Zdaję sobie sprawę że "diabeł tkwi w szczegółach". To może ja poszukam bliżej i jak coś znajdę to skonfrontujemy koszty. Kto wie, może się okazać, że Wasza oferta jest lepsza.......wtedy to rzeczywiście odległość nie jest barierą. A tak jakby co to ile takie prace zajęłoby czasu (orientacyjnie)?

Andrzeju

Mój dach odeskowany ,papa i dachówka Roben.

Pod dachówkami wentylacyjnymi pad dekarz wycioł papę :o :evil:

Efekt- pod te dachówki jak i inne w ostatnie zamiecie nawiało śniegu , który następnie topniał rzedostając się przez deski , wełnę spływał po folii do ściany kolankowej :(

Czy to normalne ze wycina się pod tymi dachówkami papę ?

Nie normalne! Samo wycięcie papy nie zwentyluje szczeliny wentylacyjnej pomiędzy ociepleniem a deskami. Należy otworzyć kalenicę po 5 cm na stronę. Tak wykonany otwór można zabezpieczyć folią dachową o wysokiej paroprzepuszalności. Dachówka wentylacyjna służy do wspomagania wentylacji połaci dachowej. Pozdrawiam.

Każde pokrycie z blachy płaskiej faluje. Krycie dachu blachą płaską np. na rąbek lub wurstę sprowadza się do mniejszych formatek ale one również falują. Z odległości kilkunastu metrów tego nie widać. Nie jest to wadą ale drobnym defektem tego rodzaju poryć. Jak ten defekt przeszkadza należy się zdecydować na inny rodzaj pokrycia. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Panie Andrzeju !

Mam wątpliwości czy moi dekarze rzeczywiście są dobrzy czy może tylko leniwi a może to panowie od więźby nawalili ?? Mianowicie chodzi o to, że na kalenicy deski są do siebie szczelnie przybite i pokryte papą przy ukladaniu dachówki kazałem deklarzom wyciąć otwory i przeciąć papę. Z uwagi na brak czasu nie mogłem ich nalezycie przypilnować. Przecieli co prawda papę ale deski są przypite tak jak b były. Moje pytanie jest następujące czy folia wełna ułożona pod deskami będzie miała wystarczającą wymianę powietrza czy też powinni wyciąć większe otwory w deskach ??

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Drożna szczelina wentylacyjna musi mieć wlot i wylot powietrza. Kalenica musi być wycięta po minimum 2 cm na stronę. Wycięcie to należy zabezpieczyć przed zawiewaniem śniegu najlepiej folią o wysokiej paroprzepuszczalności. Pozdrawiam.