Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia czy deskowanie?

Recommended Posts

Mówię prywatnie i proszę mnie nie wyklinać .Wybrałem pełne deskowanie i papę pod dachówkę ceramiczną bo z tą folią coś nie tak .Od ośmiu lat folia jest coraz bardzej paroprzepuszczalna .Pamiętam jak miała 40 i była super dzisiaj ma już 2500 i też jest super więc co z tamtymi kryciami dachów o parametrze 40.Nie zdziwił bym się jak za rok będzie 5000 i więcej.

ADAMOS48:

Nawet gdyby kiedyś folia miała 40 i była OK a dzisiaj "musi mieć" 2500, to nawet ta 40 jest bardziej paroprzepuszczalna niż pełne deskowanie i papa.

Stosowanie jednego lub drugiego to bardziej kwestia konstrukcji dachu i szczelin wentylacyjnych.

Pzdr.

Tu nie chodzi chyba o to czy coś jest tańsze czy droższe. Chodzi o jakość. Nikogo noe trzeba przekonywać co dzieje się z deskami pod pokryciem z papy po kilu lub kilkunastu latach. Po prostu są do wymiany i to zależy od tego jakie deski tam zostaną kupione. Wiec myślę, że bezdyskusyjnie folia jest lepsza i już. Dzięki za przypominienie jej nazwy. Wiadomo, że parametry się zmieniają, ale to co kiedyś było dobre dzisiaj też spełnia dobrze swoje zadanie.

Ja jestem przeciwny deskowaniu i papie. Jeśli to deskowanie i folia.W końcu pokrycie dachu to inwestycja nie na 5 lat.

Pozdrawiam,

Wyjaśniam ,widziałem dach z pełnym deskowaniem pokryty papą 150 letni i deski pod papa były białe i zdrowe.Jeżeli nad papa będą kontrłatki i łatki to przepływ powietrza będzie zapewniony.Pod deskowaniwm 3cm wystarczy do wentylacji aż do gąsiorow .Taki dach można zostawić na 2 3 lata i zbierać na dachowkę.Sume 17000zł wydałem na 60 m2 podpitki malowanej ,mur łaty,krokwie ,jętki deski ,papę ,robociznę +fachowośc tz kopletny dach bez dachowki. W tym roku kupiłem dachówkę za 8250 i dałem 15zł od metra za położenie ,co druga dachówka przykręcana ze względu na anomalie pogodowe ,które będą sie nasilać.adam