Katia57 12.06.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 -------------------------------------------------------------------------------- Witam wszystkich forumowiczów. Mam ogromną prośbę do wszystkich doświadczonych budowlańców. Chcemy z mężem i z kilkoma zaprzyjaźnionymi osobami postawić domek coś w stylu "Brdy".Dom miałby stać na zrobionej przez nas piwnicy. Z uwagi na dużą ilość osób/5-6 dzieci plus 4 dorosłych/ kuchnię i pokój do posiedzenia lub zabawy dla dzieci chcę umieścić w piwnicy. Piwnica miałaby być w ziemi na jakieś 1,20 i tyle samo wystawać na powierzchni/piach i wody gruntowe/.Wymiary domu to 9x6,50. Niestety nikt nas nie dotuje jak domy dziecka ,więc musimy sobie poradzić sami. Czy ktoś mógłby obliczyć koszt materiałów./oczywiście najtańszych/ potrzebnych do zrobienia tej nieszczęsnej piwnicy.? Może ktoś zna jakiegoś taniego cieślę.? Jaki może być koszt postawienia nieocieplonego szkieletu domu pokrytego papą albo onduliną? Koszt postawienia komina?Koszt stropu nad piwnicą?Jak zrobić żeby było dobrze i tanio? z belek drewnianych czy z prefabrykatów betonowych?Dużo pytań ,tak to już jest jak ktoś nie ma doświadczenia. Chcielibyśmy zrobić jak najwięcej sami :ławy ,piwnicę ,ocieplenie,ścianki działowe ,schody. Oczywiście to co jest konieczne na już a potem stopniowo resztę w miarę możliwości finansowych. Byłabym bardzo wdzięczna za konkretne informacje :co jak zrobić ,z jakich materiałów i w jakiej kolejności. Zapomniałam napisać że działka jest na Jurze ,a ja jestem z Katowic.Może ktoś z sąsiedztwa mógłby służyć radą.?Pozdrawiam wszystkich.Katarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 13.06.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Cześć Katia. Trudno coś podpowiedzieć. Wszyscy chętnie wesprzemy Cię radą, ale ja bym radził, żebyś najpierw pogadała (za darmo!) z architektem. Jakimś. Może ktoś z Twoich okolic kogoś tu wskaże. Taka rozmowa uporządkuje Twoje oczekiwania względem domku, pewne pomysły zapewne upadną, pojawią się inne. Architekt, czując w perspektywie pieniążki, oceni pod względem kosztów i funkcjonalności pomysł z tym podpiwniczeniem. Bo brzmi to nieźle, natomiast może nie do końca się kalkulować. Pozdrawiam - życzę powodzenia. Budowanie, zwłaszcza z myślą o dzieciakach to niesamowita przygoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 13.06.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 ja nie wiem czy można w piwnicy zrobić kuchnie (przepisy na to pozwalają?) A dlaczego chcesz mieć piwnicę?* W dodatku do celów mieszkalnych?(chyba, że nie zrozumiałem dobrze i ta piwnica już jest i to na nej chcecie postawić domek) Nie lepiej (taniej) postawić domek dwukondygnacyjny niż "ładować "jedną kondygnację w ziemię? - z piwnicą większy koszt wykopu, izolacji przeciwilgociowej itp. Podobny dylemat miał chyba RYDZU (chciał dom z piwnicą a w niej chyba sklep czy jakis warsztat - nie pamiętam) - zajrzyj do jego dziennika budowy. Z tego co wiem ostatecznie wybudował dom piętrowy, więc może po lekturze jego dziennika znajdziesz kilka odpowiedzi na Twoje pytania. *nie jestem przeciwnikiem piwnic - ale jeśli już piwnica (WEDŁUG MOJEJ SUBIEKTYWNEJ OPINII) to raczej do celów magazymowo-technicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 13.06.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Piwnica z pewnością podniesie koszty. Znacząco.Co do reszty kosztów to skalkuluj nie tylko to, co wydasz teraz - ale również to, co będziesz wydawać potem (np. na ogrzewanie). Nie wszystkie oszczędności mają sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katia57 13.06.2006 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Nie mam kasy żeby postawić coś piętrowego ,pomyślałam że zrobię piwnicę i postawię na niej domek typu "Brda".Piwnica będzie wystawać powyżej poziomu jakieś 1,25 i będzie doświetlona od południa /okna/.Kuchnia nie musi być w piwnicy może być na parterze a w suterenie zrobię dwie sypialnie.Muszę kombinować jak koń pod górkę .Jest nas dużo ,jak już pisałam, a kasy mało.Działka też ma nieciekawe wymiary 13,50X75 m.Jaki może być koszt takiej piwnicy -chodzi mi o materiały .Bardzo proszę podajcie jakieś przybliżone kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katia57 13.06.2006 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Myślicie że postawienie parteru zamiast piwnicy będzie tańsze?I na to postawić Brdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 13.06.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Nie jestem pewien, czy zgodnie z obowiązującym prawem można w piwnicy (suterenie) mieć pomieszczenia mieszkalne. Obawiam się, że nie.Poza tym...no nie wiem, może się mylę - Ale chyba łatwiej (i taniej) jest zrobić dwie kondygnacje zaczynając od poziomu gruntu, niż jedną dodatkowo zakopywać w ziemi. Spójrz na to od tej strony.Poza tym czemu "Brda" - rozumiem, że chodzi o taki domek letniskowy z dwuspadowym dachem do samej ziemi. Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katia57 13.06.2006 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Tak , tylko że dach kończyłby się w tej opcji na wysokości parteru.To nie ma byc Brda tylko na wzór .Front i tył chcieliśmy zrobić z betonu komórkowego i położyć na to dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 13.06.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Katia, a czemu taki duży dach? Akurat ściany są chyba tańsze, poza tym na skosach jednak traci się sporo powierzchni użytkowej. Zobacz, a może coś w tym guście? http://www.artinex-projekt.pl/artinex.php?p=projekt&cid=4&o=6&oid=29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.06.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Ja też myślę, że pomysł z piwnicą i dużym dachem nie jest najlepszy. Porozmawiaj z jakimś architektem, może studentem architektury? Najtaniej wyszedłby chyba jednak dom piętrowy, żeby zbić koszty, na dach można dać np. blachę trapezową, jest bardzo tania i łatwa w układaniu. Ściany BK 24 cm + 10-12 cm styropianu. Strop teriva będzie tani i też można samemu położyć. Trzymam kciuki i życzę powodzenia! Dzieci są najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katia57 13.06.2006 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Cały problem w tym że działka 13,5 szeroka .Zeby miec te 6,5 m szerokidom ,muszę zrezygnować z okien z jednej strony .Domek super tyle że za szeroki /okna z obu stron/Kładliście strop Teriva? Ile by to kosztowało?6,5X10?Gdybyście mieli jakiś tani dom /wąski i długi/ale żeby nie wyglądał jak stodoła to podrzućcie.Wielkie dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.06.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Ja mam terivę, ale tylko na 60% domu, reszta jest wylewana. Teriva ma około 60 m2, wszystkie elemety kosztowały niecałe 3 tys. zł. Do tego dochodzi jeszcze stal i beton do zalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 13.06.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1230987&highlight=dom+w%B1sk%B1+dzia%B3k%EA#1230987 Robert Skitek forumowy architekt może coś powie, pisz priva do niego, bo może przeoczyć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 14.06.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 jeszcze zajrzyj tutajhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1250784#1250784skontaktuj się z Martinessem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 14.06.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Piwnicę mieszkalną można sobie odpuścić, bo zdaje się że zgodnie z Prawem budowlanym nie można umiejscawiać pomieszczeń mieszkalnych (sypialni) w suterenach, co zgodnie z definicją oznacza pomieszczenie o posadzce na poziomie -90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 14.06.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 napisz jak duzy chcesz ten dom (ile metrów) Na pewno taniej wyjdzie Ci dom dwukondygnacyjny.Przecież dom z piwnicą to tez dom dwukondygnacyjny, tylk jedna kondygnacja jest zagłębiona w ziemię, co oznacza, że do kosztów budowy trzeba dodać koszt wykopu, izolacji itp. Może takie rozwiazanie: domek piętrowy- dwukondygnacyjny, zamiast stopu nad druga kondygnacja wtedy stosujesz wiązary i masz oszczędność na drugim stropie Domek dwukondygnacyjny ma z reguły niewielki kąt nachylenia dachu - mały koszt pokrycia. jeżeli dodatkowo będzie to dach dwuspadowy - i krtyty blachą koszt nie będzie duży. (mało odpadów, tani materiał) Chodzi mi o coś w stylu:http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=195&IdKolekcji=22tylko z dwuspadowym dachem i ewentualnie bez garażu. W necie jest sporo projektów piętrowych na wąską dzialkę.Łatwiej jest zrobić wąski dom pętrowy niż wąski dom z poddaszem, bo skosy ograniczają miejsce, a jak do tego jeszcze cała szerokość domu ma 6 m, to ciężko to racjonalnie zaprojektować. (Choć na pewno jest to możliwe)Poszukaj. a jak nie znajdziesz to napisz zapodam ci parę linkow do wąskich pietrówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 14.06.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 inny przykład:http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=78&IdKolekcji=22 usuwasz wiatę i masz nieo ponad 7 m. Jak poszukasz to i 6,5 też się znajdzie nie znam się na tym, ale jak masz wąską działkę to możesz chyba nawet do 1,5 do granicy zbliżyć dom. nie wiem czy to jakiś wniosek musi być czy co. Na pewno tu na forum były takie wątki i ktoś Ci odpowie jeżeli będzie cię to interesować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 WitamJest taka bardzo tania technologia. Solidna, zdrowa. Pracochłonna, niestety.Buduj z ziemi i gliny. Da się. Dać jakieś namiary?Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.06.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Przede wszystkim czy to ma być domek letniskowy czy całoroczny, bo nie zrozumiałam. Po drugie, co masz w warunkach zabudowy/decyzji? Czasem są tam ograniczenia, pewnych rzeczy się nie da zbudować, bo urząd nie pozwala. Mogą nie zezwolić na brdę... Po trzecie jedną technologię, którą da się podobno zbudować zamemu, to bloczki styropianowe zalane betonem. Były takie posty, nie pamiętam, jak to się nazywa... Moja rada - sprecyzuj, co możesz wybudować, ile masz kasy a potem dopiero szukaj projektu (będziesz wiedziałą, jak dużego..) Jak dużo zrobicie sami i weźmiecie najtanszą technologie i materiały, to możesz liczyć 1000 zł/m pu. Dołożywszy koszty mediów i papierów (same papiery to min 5000 zanim wbijesz łopatę, media różnie 5, 10, 15 tyś)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts