monikasons 13.07.2006 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 uff, upewniłam się, nie będą dodawać tego "opóźniacza" czyli Argo do Procoloru tylko do lakieru Supra, zeby nie sechł za szybko. Podobno to konieczne przy tej pogodzie. jedna rzecz mnie jeszcze martwi. Już trzeci raz było "cyklinowanie"- panowie wprawdzie twierdzą, że teraz to tylko ścierali lakier 120-stką, ale ja się boję, jaką grubośc ma teraz mój parkiet:( Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55683-schrzanione-brudne-cyklinowanie-i-na-to-lakier/page/2/#findComment-1261391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.07.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 monika - parkieciarze-knociarze s...li Ci lakierowanie - podklad jest miejscami - pewno go oszczedzali - jedyna rada - jeszcze raz przepolerowac [usunac lakie] i polakierowac ponownie - najpierw podklad - potem jak podklad przeschnie to go lekko przetrzec [usuniecie sterczacych wloskow drewna [zawsze sa] potem wilgotna szmatka przetrzec i na koniec lakier nawierzchniowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55683-schrzanione-brudne-cyklinowanie-i-na-to-lakier/page/2/#findComment-1262087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 16.07.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 monika&sons ...Wczoraj przyjechali parkieciarze poprawiać parkiet po raz trzeci i usłyszałam od nich, że podobno niemieccy przedstawiciele twierdzą, że w przypadku białego PROCOLORU, bezpośrednie nałożenie lakieru SUPRA, który jest zbyt silny powoduje jego jakkgdyby "wżeranie się" w tę warstwę PROCOLORU. I teraz najpierw będą kładli VARIOGRUND (nota bene, zaraz musze sobie o nim poczytać) a potem na to Supra... Z tym wżeraniem lakieru: fajny bajer - a jak procolor jest na buku to lakier nie wżera się??? A niby dlaczego, bo akurat drewno nie ma już wtedy znaczenia. ...Na stronę producenta wchodziłam, czytałam ten blat techniczny, ale zastanawia mnie jedno zdanie w punkcie "information on use", podpunkt szósty: "Before using LOBADUR PROCOLOR white on oak please check with our factory" Bo u mnie własnie ten biały PROCOLOR idzie na dębowy lamparkiet... W/g mnie chodzi o ilość aplikowanego barwnika: stawiam, że należy położyć odpowiednio dużo (może dodatkową warstwę lub dwie więcej, niż przy standartowej aplikacji). ...Mój Mąż twierdzi, że niepotrzebnie szperam w necie nt tych lakierów, że jego to nie o obchodzi, ma być zrobione ładnie, bez zacieków, bo nie zapłaci, a jak to zrobią to ich sprawa, nie jego. Może takie podejście jest właściwe?... Z punktu widzenia zdrowia i samopoczucia: tak. Mąż ma rację. Z punktu widzenia ekonomii i praktyki: nie. Wasza podłoga już jest o jedną renowację starsza. pchelek Twoja rada jest troszkę nie w temacie. Tu piszemy o bielonej podłodze - więc podkładu raczej nie należy matowić (przecierać papierem)... . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55683-schrzanione-brudne-cyklinowanie-i-na-to-lakier/page/2/#findComment-1265867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts