kalia 12.06.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Miesiąc temu kupiłam na allegro 2 Tawułki Arendsa po 30 cm każda . Prawie mi nic nie urosły a wczoraj zauważyłam brązowienie na obrzeżach listków i tak jakby sie zwijały. Czy można je uratować . Obok mam Tawułkę 90 cm. o białych dlługich kwiatach i jest w bardzo dobrej kondycji więc miejsce i ziemia sa chyba dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 16.06.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Tawuła(łac. spirea) i tawułka( łac. atsilbe) to dwie zupełnie różne rośliny. Tawuła jest krzewem o niewielkich wymaganiach siedliskowych, znosi nawet suszę. Natomiast tawułka jest byliną, która najlepiej rośnie w cieniu i wymaga dużej ilości wody. W ciągu lata trzeba ją bardzo obficie podlewać, inaczej więdnie i zasycha. W cieniu pięknie się rozrasta Mam kilka w ogrodzie,wszystkie w cieniu. Jedna po wycięciu drzewa wylądowała w słońcu i zaczęła marnieć. Po przesadzeniu w cieniste miejsce odzyskała dawny wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 17.06.2006 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Izawi bardzo Ci dziekuje za odpowiedź już wiem jak je pielęgnować i może da sie uratować te bylinki , na razie poobcinamłam zbrązowiałe listki i chyba je podsypie nawozem interwencyjnym aby doszły do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 17.06.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Nie ma za co, jeżeli rosną w słońcu spróbuj je przesadzić teraz, chociaż pora nieodpowiednia ku temu Ale jeżeli zrobisz to w chłodniejszy dzień i wykopiesz z bryłą ziemi, powinno się udać. Warto je ratować, bo są bardzo ładne. Utrzymują kwiaty przez parę tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts