Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk zewnętrzny na ściany z "komórkowca"?

Recommended Posts

Ja dałam zwykły tynk cem-wap., na to cieniutka warstwa tynku krzemianowego, podobno jest zmywalny, sprawdzę dopiero po jakimś czasie jak się zabrudzi... Tynk krzemianowy jest paroprzepuszczalny, paskudnie się go układa, bo niszczy ręce, robotnicy klęli. Siatka jest potrzebna tam, gdzie może wystąpić ryzyko pęknięć, np. przy nadprożach, roletach i tam gdzie łączy się różne materiały, np. przy dociepleniu wieńca.

Jeżeli zależy Ci aby było jak najtaniej to zostaje tylko tradycyjny tynk cementowo-wapienny, ale z większym niż zwykle udziałem wapna w miejsce cementu. Jeżeli natomiast chciałbyś mieć tynk solidny, przeznaczony specjalnie do betonu komórkowego odmiany 400, to polecam MVR UNI firmy Baumit.

• 1 month później...
Czy ktoś z użytkowników Forum, mógłby napisać o kosztach? Rozważam dwie możliwości: zwykły tynk cementowo-wapienny i w przyszłości na niego cienkowarstwowy tynk mineralny (np. kornik) lub od razu tynk cienkowarstwowy mineralny (oczywiście wcześniej grunt+klej). Wydaje mi się, że taniej będzie z opcją drugą, ale może to rozwiązanie ma więcej wad? Ściany mam z Ytonga i bardzo ograniczoną wielkość finansów. Z góry dzięki.

Witam!

Ja miałem podobne dylematy. Tez chciałem wykonac tradycyjny tynk cementowo-wapienny, ale wyegzekwowanie na ekipie wykonania lekkkiego tynku cementowo-wapiennego jest trudne. Wykonawcy często dosypują cenmentu żeby łatwiej się robiło. Dlatego też wolałem pochodzić trochę po składach budowlanych, rozważałem kupno tynków od różnych producentów. Na koniec najtaniej wyszedł MVR-UNI z Baumitu (ok 60% ceny tynku Ytonga). Transport był w cenie tynku.

• 2 months później...

Czy ktoś zna firmę z rejonu Śląska która potrafi położyć tynk MVR-UNI Baumitu?

Doradcy handlowi dali mi namiary na firmy w Małopolsce, które specjalnie nie kwapią się do tej roboty.

Na dodatek wszyscy poleceni mi przez innych tynkarze uparcie chcą kłaść tynk cienkowarstwowy od razu na siatkę położoną na kleju. Można zwariować!