Gość d***t 22.06.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 No, jeszcze troche brakuje do postepow, ale powoli cos sie zaczyna krecic Architekta potrzebujemy, bo chcemy projekt indywidualny, dodatkowo zawierajacy projekty branzowe i wlasnie kosztorys. I z tego co sie orientowalem, to ten kosztorys zawiera wszystko - i materialy i robocizne. I na podstawie tego kosztorysu mam dostac wycene od mojego Kerownika. Mowiac szczerze nie precyzowalem ze bedzie rozbita na material i wykonanie, ale to dla mnie oczywiste (zreszta dlatego nie zapytalem). Uscisle przy najblizszej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55708-czy-ja-sie-porywam-z-motyka-na-slonce/page/4/#findComment-1235309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 22.06.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 dosent, czy ten człowiek od wykończeniówki ma jakąś firmę, która robi wszystko (kafelki, luksfery, biały montaż, parkiety itp)? Jeśli tak, to może podzieliłbyś się namiarami (może być na priv). W drogę sobie nie będziemy wchodzili, bo ja zaczynam wykończenie w tym roku na jesieni i do przyszłej wiosny chciałabym skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55708-czy-ja-sie-porywam-z-motyka-na-slonce/page/4/#findComment-1235537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 23.06.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Architekta potrzebujemy, bo chcemy projekt indywidualny, dodatkowo zawierajacy projekty branzowe i wlasnie kosztorys. I z tego co sie orientowalem, to ten kosztorys zawiera wszystko - i materialy i robocizne. I na podstawie tego kosztorysu mam dostac wycene od mojego Kerownika. Mowiac szczerze nie precyzowalem ze bedzie rozbita na material i wykonanie, ale to dla mnie oczywiste (zreszta dlatego nie zapytalem). Uscisle przy najblizszej okazji. W takim razie uważaj z umową. Zwykle wykonawca deklaruje w umowie termin zakończenia prac; natomiast inwestor termin oddania placu budowy wraz ze wszystkimi koniecznymi papierami. Inwestor nakłada karę umowną za opóźnienie robót, wykonawca na inwestora za opóźnienie w przekazaniu placu budowy. Skoro pisałeś, że zafiksowaliście terminy zakończenia robót, to pewnie i zakończenia formalności z twojej strony. Z doświadczenia wiem natomiast, że nie sposób precyzyjnie oszacować ile czasu zajmie ci cała papierologia, choćby dlatego, że pozwolenie na budowę możesz dostać po miesiącu a możesz i po trzech - nigdy nie wiadomo. No w każdym razie póki co wygląda na to, że jesteś po wstępnych rozmowach a o konkretach to porozmawiasz z ekipą kiedy będziesz miał przynajmniej projekt - bez tego niewiele ustalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55708-czy-ja-sie-porywam-z-motyka-na-slonce/page/4/#findComment-1236321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts