Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w jaki sposób wsunąć kabel ?

Recommended Posts

nie wiem czy to dobre forum ale wierze w państwa

mam przewód elektryczny ok. 15m chciałbym wpuścic go w ziemie w ogrodzis aby za daleko nie latać z przedłuzaczem

dlatego też chciałem wpuścic go w rurkę karbowaną taka włsnie osłaniającą kabel ale niestety do długosci 2m to sie udaje dalej nie jak to zrobic?

Najlepiej zaciągnąć w sztywną rurkę - wtedy bez kłopotu. Ale jeśli już w karbowaną to potrzebna jest tzw. szpilka czyli sztywny pręt (bez znaczenia z jakiego materiału) o średnicy mniejszej od rurki i o długości min. długość rurki. Do szpilki wiążesz kabel i zaciągasz.

A do sztywnej rurki można wsunąć kabel bez niczego, pod warunkiem, że rurka nie jest bardzo ciasna. Po za tym sztywna rurka zawsze będzie w kilku odcinkach, które zakłada się kolejno - duże ułatwienie.

Rozumiem że masz już rurę tylko chcesz w nią wprowadzić przewód? Przewodu samego nie przepchniesz. Ja w podobnych prypadkach stosowałem następujący sposób:

1) kuleczka z kawałka styropianu przywiązana do niteczki

2) kulkę na niteczcze wpuszczamy z jednej strony rury a z drugiej wlączamy odkurzacz

3) jak kuleczka przeciągnie nam nitkę to tą nitką przeciągamy sznurek (np. od snopowiązałek)

4) no i teraz tym sznurkiem przeciągamy przewód

Można ewentualnie wykorzystać kompresor jeśli masz i nie zasysać kulkę tylko ją wydmuchiwać.

Pozdrawiam

Rozumiem że masz już rurę tylko chcesz w nią wprowadzić przewód? Przewodu samego nie przepchniesz. Ja w podobnych prypadkach stosowałem następujący sposób:

2) kulkę na niteczcze wpuszczamy z jednej strony rury a z drugiej wlączamy odkurzacz

3) jak kuleczka przeciągnie nam nitkę to tą nitką przeciągamy sznurek (np. od snopowiązałek)

Można ewentualnie wykorzystać kompresor jeśli masz i nie zasysać kulkę tylko ją wydmuchiwać.

Pozdrawiam

Bogus.... jesteś the best.... sposób świetny...prosty... i wykorzystuje to człek ma najcenniejsze, czyli umysł

Generalnie robisz tak: bierzesz cienki sznurek, na końcu przywiązujesz zwinięty w kulkę woreczek foliowy, wkładasz ile się da do jednego końca rury, potem do drugiego końca rury przykładasz ssawkę odkurzacza i patrzysz jak zasysany woreczek foliowy wciąga sznurek do rury. Jak już będziesz miał sznurek po drugiej stronie to przywiązujesz do niego kabel elektryczny i przeciągasz z powrotem (ręcznie).

Ale mam obawy, że zwykła karbowana (tak półprzezroczysta) rurka instalacyjna jest złym pomysłem do stosowania w ziemi. Po kilku miesiacach prawdopodobnie sie rozpadnie. Są specjalne rury do użytkowania na zewnątrz albo rzeczywiście rura wodna PVC - taka niebieska.

Pozdrawiam

ale numer

:lol:

pzdr

Witam

Jest jeszcze jeden sposob (bez odkurzacza) .Do nitki przywiązujemy stalowy element który wejdzie w rurę i bez oporu będzie się przesuwał w środku (musi mieć opływowe kształty ) . Do rury przykładamy magnes (np. od głosnika ) i przesuwamy magnesem po rurce prowadząc w środku metalowy element ktory przeciągnie nitkę przez całą dlugość rurki . A potem do nitki sznurek itd .

:lol: :lol: :lol: :lol:

Coś mi się wydaje że kolega pokerzysta ma kabel i peszla w ręku i próbuje kabel wcisnąć do peszla.

Po pierwsze niewykonalne przy 15mb, a po drugie pozbawione sensu.

Peszel położony w ziemi tylko pogorszy sprawę z punktu widzenia ochrony kabla przed wilgocią.

Jezeli chodzi o chronę mechaniczna też nic nie zabezpieczy. W tym celu lepsza będzie rurka z twardego PCV.

Proponuję kupic kabel do układania w ziemi i położyc go bezpośrednio w ziemi ewent. w rurkachPVC (ochrona przed kopaniem w ogrodzie).

Jest też inne rozwiązanie ale znacznie droższe. Zastosowac rurę od instalacji wody użytkowej hepworth i do niej wsunąć kabel (rozwiązanie z punktu widzenia ekonomii bez sensu).

No tak, że ja na to wcześniej nie wpadłem z tym odkurzaczem :evil:

Co ja się na machałem z tym wiertłem w peszlu i sznurkiem a potem wciąganiem 2 kabli i 10 metrów

ale to doświadczenie pozwala mi powiedzieć, że peszel w ziemi to pomyłka bo wciągałem przy 5 stopniach C i powiem że jest to kruche jak diabli.

W ziemi to żadna ochrona chyba tylko jako sygnalizacja dla łopaty.

Wasze metody teoretycznie są bez zarzutu ale praktycznie na 15 mb peszla niewykonalne. Chyba że ktoś chce pobawić się jak "Pogromcy mitów " w Discovery :D . Podtrzymuję: ze względów czysto praktycznych - sztywna rura.

Może ona jest teoretyczna ale kilka przewodów w swoim domu tak przeciągnołem - myśle że były i takie 15 metrowe. W każdym razie metodę stosowałem jak 10 m żmijka nie skutkowała. Żeby Cię przekonać że to było robione praktycznie dwa fakty które raczej ciężko zauważyć na zasadzie teoretycznych rozważań:

1) największy problem to to że rura odkurzacza jest nieprzezroczysta i nie wiesz kiedy kuleczka już przeszła na wylot . Jak poczekasz za długo to jej nie wyjmiesz z odkurzacza - bo się z niteczką zaplącze. I potrzebna następna kuleczka.

2) jak tak puścisz odkurzacz to czasami strasznie gwiżdze z tego peszla

Natomiast oczywiście inną sprawą jest czy peszel (taki zwykły) nadaje sie do ziemi - wszyscy specjaliści mówią że nie - ale ja nie sprawdzałem to się nie wypowiadam. Natomiast na pewno w jakimś przedruku niemieckojęzycznego czasopisma dla majsterkowiczów widziałem że kabel w ziemi kładli w takim na oko zwykłym peszlu (acz oczywiście nie przezroczystym tylko szarym). Może w Niemczech są inne peszle?

Acha - w końce peszla psikneli pianką montażową żeby uszczelnić.

Mam przewód elektryczny 15m .... napisał Pokerzysta

Trzeba kupić kabel (YKY 3x1,5), bo jest on przeznaczony do ułożenia w ziemi.

Jako osłonę można zastosować (ale nie jest to konieczne) rurę osłonową giętką Arota o średnicy 50mm (cieńszych nie robią).

Ewentualnie nieco tańszą firmy Janoflex. Do kupienia w większych hurtowniach.

nie wiem czy to dobre forum ale wierze w państwa

mam przewód elektryczny ok. 15m chciałbym wpuścic go w ziemie w ogrodzis aby za daleko nie latać z przedłuzaczem

dlatego też chciałem wpuścic go w rurkę karbowaną taka włsnie osłaniającą kabel ale niestety do długosci 2m to sie udaje dalej nie jak to zrobic?

Kupić peszla z "pilotem"

Pozdrawiam

bogus jestes genialny!!! :D Będę testował :wink:

z innych sposobów można przepchać najpierw tak zwaną STALKĘ czyli cieńki stalowy sztywny drucik z pentelką na końcu żeby się nie zahaczył w karbowaniu peszla. Za stalonkę może służyć drut spawalniczy (ja właśnie takiego używam - z odpadów) Jeżli jeszcze nie masz tego peszla to tak jak mówią inni - sztywna rura PCV doskonale spełni tą rolę a cokolwiek przepchać znacznie łatwiej.

pozdro