angielka 13.06.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Mam pytanie do użytkowników pomp ciepła - czy może ktos z was przy zakałdaniu w swoim domu pompy ciepła korzystał z jakichkolwiek dotacji unijnych bądż innych pomocy finansowych w zakresie ochrony środowiska? Czy wogóle sa takie możliwości? Osoby chroniące środowisko naturalne powwiny otrzymywac jakąkolwiek pomoc finansową w tym zakresie, nieprawdaż? Ale niestety żyjemy w dziwnym kraju i imieniu Polska aha i jeszcze jedno, co myślicie o pompach firmy NIBE-Biawar? warte zachodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cicciona 24.06.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Sprawdzałam w moim Urzędzie Miasta , nie ma żadanych dotacji dla nowobudujących , są jedynie dla tych którzy wymieniają stare piece na nowe . Na pompy ciepła BOŚ daje nisko oprocentowane kredyty ( 3 % , na 5 lat ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.06.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 przeprowadź się do Bierunia, do pompy ciepła możesz dostać do 12 tyś. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 25.06.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Ja dostałem dotacje do pieca na zboże ze srodków UE 50% cenny netto pieca.Jest to pomoc dla rolników.Dotację z tego działania można otrzymać na odnawialne źródła energii, piece na zobże, pellet, solary, pompy ciepła, ekologiczne oczyszczalnie ścieków. Sporo formalności wniosek rozpatrzony w 2 miesiące i na zwrot kasy czeka się jakieś 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 25.06.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Z informacji jaka uzyskalem w swojej"przyszlej" gminie wynika,ze gmina moze sie do tego dorzucic ze swojej kasy.Jest to rozpatrywane indywidualnie.A jesli chodzi o dotacje z UE,to owszem ale moga sie starac o to podmioty gospodarcze.Tak jest jesli chodzi o doplate do nowego.Inaczej to wyglada jesli jest wymiana starego na nowe-ekologiczne.Taka sama informacje otrzymalem takze w swojej"obecnej "gminie.Sadze,ze nie zaszkodzi dowiedziec sie u zrodla.My dzwonilismy najpierw do UG,a potem do Urzedu Marszalkowskiego odpowiedniego dla miejsca zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 26.06.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Sporo formalności wniosek rozpatrzony w 2 miesiące i na zwrot kasy czeka się jakieś 2 miesiące. 2 miesiące? ja złożyłem wniosek na pocz. lutego i do tej pory jeszcze go nie rozpatrzyli. Mam czekać. to już 5 miech mija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 26.06.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Za złożyłem wniosek na początku października a 8 grudnia podpisałem umowę z ARiMRem. W połowie kwietnia złożyłem wniosek o płatność. Zwrot otrzymałem 10 czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 26.06.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Aż się chce przeprowadzić do tak proinwestorskich i proekologicznych gmin.Dziś po obdzwonieniu wszystkiego co można mogę powiedzieć, że moja gmina to jedynie grabieżcy - potrafią tylko ściągać podatki od gruntów a ze swojej strony nie potrafią nic zrobić, nawet poinformować kto ewentualnie dopłaty do inwestycji proekologicznych oferuje. Poprostu ręce opadają jak się widzi babsko w dziale Ochrony Środowiska co zupełnie nic nie wie. Jeden wielki wstyd. BTW po moich dzisiejszych "dochodzeniach" wyszło, że jak GMINA nie daje to dla indywidualnych pozostaje BOS i jego kredyty. No chyba że gmina potrafi iść na rękę i sama wystąpić do Funduszy Ochrony Środowiska o ewentualne dopłaty do inwestycji indywidualnych a następnie te pieniądze zredystrybuuje - raczej marzenie ściętej głowy u mojego poborcy podatkowego (czytaj: gminy/Urzędu Miasta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 26.06.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Lazik z tego co wiem to osoby które mają w swoich domach zainstalowane jakieś ekologiczne piece, pompy ciepła mogłą wystąpić do gminy o obniżenie podatku.Ja tak zrobiłem ale poinformowano mnie w urzędzie, że ulaga taka mnie nie obowiązuje bo już dostałem dotację z UE na ten piec i gdyby urząd miasta obniżył mi jeszcze podatek to byłoby to podwojne dofinansowanie.Ale jeśli nie bierze sie zadnej pomocy takiej w której część spłaty jest anulowana to wówczas taka ulaga w podatkach każdemu kto robi taką inwestycję przysługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 26.06.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Ja dostałem dotacje do pieca na zboże ze srodków UE 50% cenny netto pieca. Jest to pomoc dla rolników. Dotację z tego działania można otrzymać na odnawialne źródła energii, piece na zobże, pellet, solary, pompy ciepła, ekologiczne oczyszczalnie ścieków. Sporo formalności wniosek rozpatrzony w 2 miesiące i na zwrot kasy czeka się jakieś 2 miesiące. Piotrek możesz podać jakieś szczegóły dot. tej dotacji. Piszesz że umowę podpisywałeś z ARiMR - do nich uderzać nie do gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 13.12.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 wątek "zamarł" jakiś czas temu, ale może warto go odgrzać W mojej Gminie nie ma dotacji do pomp ciepła i raczej nie będzie sądząc po rozmowie z osobą odpowiedzialną za tego typu rzeczy. Po prostu moja gmina nie robi nic w tym kierunku.Pytanie: czy ktoś próbował uzyskać dotację w Gminie na zasadzie prośby i indywidualnego rozpatrzenia wniosku przez władze Gminy? Chodzi o sytuację, gdzie w Gminie nie ma żadnych dedykowanych programów wsparcia.Chyba spróbuje napisać pismo do Burmistrza, umotywować wniosek działaniem pro ekologicznym i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 13.12.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 BOŚ daje kredyty na 60 miesięcy - 1,5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dynamit 13.12.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 ja jestem z gminy Warszawa Właśnie skłądamy wnioski o pompę ciepła. Niesttey nie wszystkim się udaje dostać ale nie zaszkodzi powalczyć. Buduję GEORGINE PS z Domeny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 14.12.2013 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 BOŚ daje kredyty na 60 miesięcy - 1,5%. 1, 5% ? a u mnie w opolskim oferują 3, 5% a jak się policzy prowizję to wychodzi ponad 4% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts