Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła - a dotacje unijne

angielka

Recommended Posts

Mam pytanie do użytkowników pomp ciepła - czy może ktos z was przy zakałdaniu w swoim domu pompy ciepła korzystał z jakichkolwiek dotacji unijnych bądż innych pomocy finansowych w zakresie ochrony środowiska?

Czy wogóle sa takie możliwości?

Osoby chroniące środowisko naturalne powwiny otrzymywac jakąkolwiek pomoc finansową w tym zakresie, nieprawdaż? Ale niestety żyjemy w dziwnym kraju i imieniu Polska

aha i jeszcze jedno, co myślicie o pompach firmy NIBE-Biawar? warte zachodu?

• 2 weeks później...

Ja dostałem dotacje do pieca na zboże ze srodków UE 50% cenny netto pieca.

Jest to pomoc dla rolników.

Dotację z tego działania można otrzymać na odnawialne źródła energii, piece na zobże, pellet, solary, pompy ciepła, ekologiczne oczyszczalnie ścieków.

Sporo formalności wniosek rozpatrzony w 2 miesiące i na zwrot kasy czeka się jakieś 2 miesiące.

Z informacji jaka uzyskalem w swojej"przyszlej" gminie wynika,ze gmina moze sie do tego dorzucic ze swojej kasy.Jest to rozpatrywane indywidualnie.A jesli chodzi o dotacje z UE,to owszem ale moga sie starac o to podmioty gospodarcze.Tak jest jesli chodzi o doplate do nowego.Inaczej to wyglada jesli jest wymiana starego na nowe-ekologiczne.Taka sama informacje otrzymalem takze w swojej"obecnej "gminie.Sadze,ze nie zaszkodzi dowiedziec sie u zrodla.My dzwonilismy najpierw do UG,a potem do Urzedu Marszalkowskiego odpowiedniego dla miejsca zamieszkania.

Aż się chce przeprowadzić do tak proinwestorskich i proekologicznych gmin.

Dziś po obdzwonieniu wszystkiego co można mogę powiedzieć, że moja gmina to jedynie grabieżcy - potrafią tylko ściągać podatki od gruntów a ze swojej strony nie potrafią nic zrobić, nawet poinformować kto ewentualnie dopłaty do inwestycji proekologicznych oferuje. Poprostu ręce opadają jak się widzi babsko w dziale Ochrony Środowiska co zupełnie nic nie wie. Jeden wielki wstyd.

BTW po moich dzisiejszych "dochodzeniach" wyszło, że jak GMINA nie daje to dla indywidualnych pozostaje BOS i jego kredyty. No chyba że gmina potrafi iść na rękę i sama wystąpić do Funduszy Ochrony Środowiska o ewentualne dopłaty do inwestycji indywidualnych a następnie te pieniądze zredystrybuuje - raczej marzenie ściętej głowy u mojego poborcy podatkowego (czytaj: gminy/Urzędu Miasta).

Lazik z tego co wiem to osoby które mają w swoich domach zainstalowane jakieś ekologiczne piece, pompy ciepła mogłą wystąpić do gminy o obniżenie podatku.

Ja tak zrobiłem ale poinformowano mnie w urzędzie, że ulaga taka mnie nie obowiązuje bo już dostałem dotację z UE na ten piec i gdyby urząd miasta obniżył mi jeszcze podatek to byłoby to podwojne dofinansowanie.

Ale jeśli nie bierze sie zadnej pomocy takiej w której część spłaty jest anulowana to wówczas taka ulaga w podatkach każdemu kto robi taką inwestycję przysługuje.

Ja dostałem dotacje do pieca na zboże ze srodków UE 50% cenny netto pieca.

Jest to pomoc dla rolników.

Dotację z tego działania można otrzymać na odnawialne źródła energii, piece na zobże, pellet, solary, pompy ciepła, ekologiczne oczyszczalnie ścieków.

Sporo formalności wniosek rozpatrzony w 2 miesiące i na zwrot kasy czeka się jakieś 2 miesiące.

Piotrek możesz podać jakieś szczegóły dot. tej dotacji. Piszesz że umowę podpisywałeś z ARiMR - do nich uderzać nie do gminy?

• 7 years później...

wątek "zamarł" jakiś czas temu, ale może warto go odgrzać

W mojej Gminie nie ma dotacji do pomp ciepła i raczej nie będzie sądząc po rozmowie z osobą odpowiedzialną za tego typu rzeczy. Po prostu moja gmina nie robi nic w tym kierunku.

Pytanie: czy ktoś próbował uzyskać dotację w Gminie na zasadzie prośby i indywidualnego rozpatrzenia wniosku przez władze Gminy? Chodzi o sytuację, gdzie w Gminie nie ma żadnych dedykowanych programów wsparcia.

Chyba spróbuje napisać pismo do Burmistrza, umotywować wniosek działaniem pro ekologicznym i zobaczymy.