bendzamin 13.06.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 WitamJuz zgupiałem sasiad zrobił izolacje scian fund. z papy termozgrzewalnej i na to z zewnatrz dał styrodur 4 cm nie smarował zadnymi lepikami mówi ze to nie trzeba przy papie.Mam prośbe jak u Was wyglądał ten etap budowy?Chce posmarować sciany jakims lepikiem i na to dać styropian fs20 czy nie bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vax 13.06.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Ja posmarowalem sciane mazidelem ekologicznym a na to dalem warstwe styropianu FS20. Papa to raczej na izolacje pozioma a nie pionowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khermorh 13.06.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Lepszym rozwiązaniem jest danie bitumu modyfikowanego plus styrodur lub hydromax. Styropian FS 20 jest rozwiązaniem gorszym ponieważ chłonie wodę i nie należy obsypywać go bezpośrednio ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 14.06.2006 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 WItam. Proponowana układ izolacji ściany fundamentrowej jaki ykonałem u siebie: rapówka z batonu z domieszką wodouszczelniacza, dysperbit ( ok 2 warstw) , styropian FS20 8cm, folia budowlana 2x0,2mm a na to wszystko nasypałem piasku Jak na razie dobrz się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Witam Juz zgupiałem sasiad zrobił izolacje scian fund. z papy termozgrzewalnej i na to z zewnatrz dał styrodur 4 cm nie smarował zadnymi lepikami mówi ze to nie trzeba przy papie. Mam prośbe jak u Was wyglądał ten etap budowy? Chce posmarować sciany jakims lepikiem i na to dać styropian fs20 czy nie bedzie lepiej Styroduru nie znam. Ale czy czasem w sąsiedztwie papy tak ja styropian nie ulegnie wulkanizacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 14.06.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 U nas był dysperbit, styropian FS20 i folia kubełkowa. Sasiedzi pytali czy budujemy bunkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 U nas był dysperbit, styropian FS20 i folia kubełkowa. Sasiedzi pytali czy budujemy bunkier Dysperbit + styropian jest OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 15.06.2006 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 czy dobrym rozwiazaniem bedzie posmarowac IZOHAN IZOLBUD WL - gruntownik, a potem dac na to IZOLBET WM. Do tego Styrodur lub styropian tutaj sie jeszcze trzeba zastanowić co bedzie lepszym materiałem. Czy na styrodur należy jeszcze kłasc folie lub klej z siatka zaciagnąć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 15.06.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Izolbud WM i WL jest droższy od Dysperbitu. Izohan Dysperbit widziałem ostatnio po 29 zl/10kg a WL za 37 zl/10 kg. Niewiem tylko jakie jest zuzycie do na stronach producenta podali dla WL 0,2-0,5 kg/m2 a dalej w materiałach na temat poszeczególnych systemów napisałi że przy gruntowaniu to ok 0,2 g/m2 a warstwa izolacji juz 1 kg/m2...i bądz tu mądry.... Zastanawiam sie jeszcze nad Ceresit CP10 Dysbit..tylko ceny nie znam PS. W piatek zalewam ściany fundamentowe. Jak dlugo odczekać aby pomalować dysperbitem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.06.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Zużycie na pełną izolację to jeśli mnie pamięć nie myli około 2-2,5 kg/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 15.06.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Ceresit dla wspomianego wyżej CP10 podaje 0,2 kg/m2 dla gruntowania i 0,3 kg/m2 dla izolowania (1 warstwa)...czyli wyjdzie 0,2+0,3+0,3=0,8 kg/m2...skad te Twoje 2kg?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.06.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Ceresit dla wspomianego wyżej CP10 podaje 0,2 kg/m2 dla gruntowania i 0,3 kg/m2 dla izolowania (1 warstwa)...czyli wyjdzie 0,2+0,3+0,3=0,8 kg/m2...skad te Twoje 2kg?? Ceresit nie wiem pisałem o różnorakich odmianach "lepików" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart_krakow 16.06.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 U nas był dysperbit, styropian FS20 i folia kubełkowa. Sasiedzi pytali czy budujemy bunkier Dysperbit + styropian jest OK... Nie wiem ile w tym prawdy, ale w hurtowni starali się mnie przekonać, że dysperbit wchodzi w reakcję ze styropianem i proponowali coś wodorozcienczalnego np. izoplast. Mam teraz do Was dwa pytanka: 1) Czy jak posmaruję jakimś mazidłem bloczki betonowe to czy na to trzeba użyć kleju do styropianu czy można przyklejać styropian bezpośrednio do mazidła np. do jakiejś masa asfaltowo-kauczukowej hydroizolacyjno-klejącej ??? 2) W którym etapie izolowania fundamentów stosuje się siatkę ??? pozdrawiam mart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 16.06.2006 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 dzisiaj odwiedziłem jeden ze składów i tak:Mówili zebym zastosował IZOPLAST R 20kg-85zł na to połorzył styrodur 50mm-1m2-21zł cos do tego izoplastu r to nie jestem przekonany sasiad nawalił papy na sciany i na to styrodur mówi ze nic tego nie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 16.06.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Ja planuję Ceresit CP10 Dysbit, na to FS20 lub Styrodur (jak mnie bedzie stac), siatka, klej i cos na wierzch (plytki klinkierowe lub tynk mozaikowy). Dysperbit nie reaguje ze styropianem i nieważne kto go robi (izohan, izolbet, izolex, ceresit...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 16.06.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Dwie (moze cztery) sprawy:1. Do czego styrodur (styropian)?? Macie piwnice?? Okreslajcie sie dokladniej. Bo jak nie macie, to tylko 50 centow pod posadzka. Trzeba zachować ciaglosc izolacji.2. Styrodur (styropian) tylko na materialy bitumiczne z rozpuszczalnikiem wodnym.3. Przed wykonaniem izolacji pionowej rapówka.4. Styrodur to nie to samo co styropian.Odpowiedz nigdy nie jest jednoznaczna, wszystko zalezy od warunkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.06.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 nie pamiętam nazw zagruntowanie dysperbitem bloczków M płyty styro klejone na klej bitumiczny siatka + klej dysperbit po 2 latach powtórne gruntowanie ceresit BT26 na to przyklejona membrana izolacyjna BT12 ( mocne i nie do przedarcia, rewelacyjnie się kłądzie ale niestety wymaga duzej staranności i czystości przy kładzeniu. nie można tego kłaść przy duzym nasłonecznieniu bo masa klejowa szybko wiąże. dodatkowo wokól folia kubełkowa polecam ten watek do poczytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts