Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zaizolowac sciany fundamentowe

Recommended Posts

Witam

Juz zgupiałem sasiad zrobił izolacje scian fund. z papy termozgrzewalnej i na to z zewnatrz dał styrodur 4 cm nie smarował zadnymi lepikami mówi ze to nie trzeba przy papie.

Mam prośbe jak u Was wyglądał ten etap budowy?

Chce posmarować sciany jakims lepikiem i na to dać styropian fs20 czy nie bedzie lepiej

Witam

Juz zgupiałem sasiad zrobił izolacje scian fund. z papy termozgrzewalnej i na to z zewnatrz dał styrodur 4 cm nie smarował zadnymi lepikami mówi ze to nie trzeba przy papie.

Mam prośbe jak u Was wyglądał ten etap budowy?

Chce posmarować sciany jakims lepikiem i na to dać styropian fs20 czy nie bedzie lepiej

Styroduru nie znam. Ale czy czasem w sąsiedztwie papy tak ja styropian nie ulegnie wulkanizacji??

Izolbud WM i WL jest droższy od Dysperbitu. Izohan Dysperbit widziałem ostatnio po 29 zl/10kg a WL za 37 zl/10 kg. Niewiem tylko jakie jest zuzycie do na stronach producenta podali dla WL 0,2-0,5 kg/m2 a dalej w materiałach na temat poszeczególnych systemów napisałi że przy gruntowaniu to ok 0,2 g/m2 a warstwa izolacji juz 1 kg/m2...i bądz tu mądry....

Zastanawiam sie jeszcze nad Ceresit CP10 Dysbit..tylko ceny nie znam

PS. W piatek zalewam ściany fundamentowe. Jak dlugo odczekać aby pomalować dysperbitem??

U nas był dysperbit, styropian FS20 i folia kubełkowa. Sasiedzi pytali czy budujemy bunkier :wink:

Dysperbit + styropian jest OK...

Nie wiem ile w tym prawdy, ale w hurtowni starali się mnie przekonać, że dysperbit wchodzi w reakcję ze styropianem i proponowali coś wodorozcienczalnego np. izoplast.

Mam teraz do Was dwa pytanka:

1) Czy jak posmaruję jakimś mazidłem bloczki betonowe to czy na to trzeba użyć kleju do styropianu czy można przyklejać styropian bezpośrednio do mazidła np. do jakiejś masa asfaltowo-kauczukowej

hydroizolacyjno-klejącej ???

2) W którym etapie izolowania fundamentów stosuje się siatkę ???

pozdrawiam

mart

Dwie (moze cztery) sprawy:

1. Do czego styrodur (styropian)?? Macie piwnice?? Okreslajcie sie dokladniej. Bo jak nie macie, to tylko 50 centow pod posadzka. Trzeba zachować ciaglosc izolacji.

2. Styrodur (styropian) tylko na materialy bitumiczne z rozpuszczalnikiem wodnym.

3. Przed wykonaniem izolacji pionowej rapówka.

4. Styrodur to nie to samo co styropian.

Odpowiedz nigdy nie jest jednoznaczna, wszystko zalezy od warunkow.

nie pamiętam nazw

zagruntowanie dysperbitem bloczków M

płyty styro klejone na klej bitumiczny

siatka + klej

dysperbit

po 2 latach

powtórne gruntowanie ceresit BT26

na to przyklejona membrana izolacyjna BT12 ( mocne i nie do przedarcia, rewelacyjnie się kłądzie ale niestety wymaga duzej staranności i czystości przy kładzeniu. nie można tego kłaść przy duzym nasłonecznieniu bo masa klejowa szybko wiąże.

dodatkowo wokól folia kubełkowa

polecam ten watek do poczytania