Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki aparat (cyfrowy) za 1-1,5 tys

rafałek

Recommended Posts

Gabriela

Niestety nie mogę opublikować zdjęć Canona ponieważ nie mam gdzie a mam tego trochę co prawda w większości są rury ale mam tez trochę kwiatków w makro żadne z tych zdjęć nie jest obrabiane z braku czasu ale mogę kilka przesłać e-mailem

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co sądzicie o aparatach Panasonica?

Zastanawiam się nad Panasoniciem, bo mają ponoć dobrą stabilizację obrazu, mniej czerwone oczy jak w Canonie i widziałem niezłe filmy z tych aparatów. No i ciekawy kształt i jest czarny kolor.

Np. Panasonic DMC-LZ5 (matryca 5 mln i 6x zoom)

http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=106288036

http://www.dpreview.com/news/article_print.asp?date=0601&article=06010411panasoniclz5

Macie opinie na ten temat ?

Gość M@riusz_Radom
A ja właśnie dołączam do klubu posiadaczy Fuji S5600. Właśnie kompletuje resztę niezbędnego sprzętu, filtry, może Heliosa dokupie, a zacznę od porządnej torby na sprzęt ;)

Dopiero teraz trafiłem na ten temat. Serdecznie polecam Canona S2 IS. Mam go od roku i chwalę go sobie jako bardzo funkcjonalny sprzęt. Nie tylko robi doskonałę zdjęcia, w tym w trybie manualnym i makro od 0cm, ale też kręci filmy w rozdzielczości 640x480 z dźwiękiem stereo - extra funkcja, przy czym polecam zakup karty conajmniej 1 GB. Sam mam 512 MB i jest to za mało. Taka karta przy ciekawych tematach wystarcza mi na 1 dzień zdjęć w plenerze. A tutaj fotka zrobiona tym aparatem w trybie makro, przy czym zmieniłem drastycznie rozdzielczość zdjęcia - obecnie 640x480, a po skadrowaniu było 1600x1200:

http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216860.jpg

Witam:)

Na początku miałem doczynienia z fuji s5500 i fajna sprawa mam przyjeciela który robi w brańży foto i wiedziałem że ma go zastąpić fuji s5600 i w listopadzie po długim oczekiwaniu stałem się jego szczęśliwym posiadaczem kosztował mnie 1350zł ale bez faktury była to wtedy nowinka w media kosztował 1700zł.Wczoraj dostałem prospekt Media Markt i był w cenie 1100zł .Aparacik naprawdę godny polecenia myślę że za spokoi amatora( a może i nie tylko) w ddoatku ma fajny profesjonalny wygląd.

Właśnie zaistniał drugi powód dla którego kupiłem S 2 przyjście na świat córeczki ja i mój Canon S 2 byliśmy przygotowani ( bardziej on) na tą chwilę karta 1G poszła w kilka godzin

Podstawowe zalety w tym momencie to

Stabilizacja obrazu ( nie musze dodawać dlaczego )

Możliwość robienia niezłych zdjęć i dobrych filmów bez użycia lampy

Właśnie zaistniał drugi powód dla którego kupiłem S 2 przyjście na świat córeczki ja i mój Canon S 2 byliśmy przygotowani ( bardziej on) na tą chwilę karta 1G poszła w kilka godzin

Podstawowe zalety w tym momencie to

Stabilizacja obrazu ( nie musze dodawać dlaczego )

Możliwość robienia niezłych zdjęć i dobrych filmów bez użycia lampy

No to gratulacje TATUSIU, a i pozdrowienia dla małżonki!

Gość M@riusz_Radom

Makro od 0 to fikcja literacka - obiektyw zasłoni całe światło ;) Stabilizacja owszem - przydaje się jak ktoś ma parkinsona bo tłumi tylko ruch ręki fotografa a nie ewentualne ruchy fotografowanego obiektu ;)

Przymierzałem się i do Canona i do Sony, w końcu zamówiłem S5600 bo jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać ? :)

• 3 weeks później...
Macie opinie na ten temat ?

Szumofony ;)

Bardzo słabe matryce.

Zalety juz wymieniłeś.

pzdr

Bardzo słabe matryce ???

Bardzo słabe ???

:o :o :o :o :o :o :o :roll:

No aktualnie, to chyba najbardziej szumiace kompakty na rynku. Mowimy oczywiscie o znanych firmach produkujacych aparaty, a nie jakis Pentagramach czy Medionach ;)

Poogladaj sample w sieci przy ISO 400 i wyzej - po prostu rozpacz...

IMHO ostatnimi dobrymi Panasonicami były FZ5 i FZ20.

pzdr

No aktualnie, to chyba najbardziej szumiace kompakty na rynku. Mowimy oczywiscie o znanych firmach produkujacych aparaty, a nie jakis Pentagramach czy Medionach ;)

Poogladaj sample w sieci przy ISO 400 i wyzej - po prostu rozpacz...

IMHO ostatnimi dobrymi Panasonicami były FZ5 i FZ20.

pzdr

No właśnie.

Wątek zaczął się od pytania o aparat za 1 - 1,5 tys zł. Zainteresowany miał na uwadze FUJI S5600. Czyli chciałby zakupić hybrydę tzw. "superzoom'a".

Jako propozycję godną polecenia podałem Lumix FZ20 czyli Panasonic. Moim skromnym zdaniem jest to bardzo udany aparat, łącznie z matrycą. (Co jak widać potwierdziłeś)

Co do jego następcy czyli FZ30 mam mieszane uczucia. Aparat rzeczywiście mocno szumi w słabym oświetleniu już przy ISO 200, ale nie jest to do końca wynikiem słabej matrycy, bo władowano tam standardową matrycę dostępną również w innych aparatach, problemem jest durna pogoń za mln pikseli. Gdyby na tej matrycy upchać 6 mln pikseli a nie 8...

Pozdrawiam.

"M@riusz_Radom"]Makro od 0 to fikcja literacka - obiektyw zasłoni całe światło ;)

Nie zawsze są - obiekty przez które światło przenika :) Faktycznie jednak w większości przypadków 0cm to fikcja, ale czy moze wolałbyś aby w danych technicznych pisano np. makro od 0,51 cm przy źródle światła ustawionego pod kątem i założeniu ze aparat nie przysłania obiektu itd.?

Stabilizacja owszem - przydaje się jak ktoś ma parkinsona bo tłumi tylko ruch ręki fotografa a nie ewentualne ruchy fotografowanego obiektu ;)
Znaczy, że jak nie mam parkinsona, to nie powinienem kupować aparatu ze stabilizacją? ;)

Przymierzałem się i do Canona i do Sony, w końcu zamówiłem S5600 bo jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać ? :)

Jak nie widać? A kolor, a kształt, a bajerancki wygląd, a szpanerski napis "Canon"? :wink:

Gość M@riusz_Radom
Stabilizacja owszem - przydaje się jak ktoś ma parkinsona bo tłumi tylko ruch ręki fotografa a nie ewentualne ruchy fotografowanego obiektu ;)
Znaczy, że jak nie mam parkinsona, to nie powinienem kupować aparatu ze stabilizacją? ;)

Nie musisz ;) Chyba, że nadużywasz alkoholu ;)

Dla mnie najważniejsze było to, aby aparat miał pełny manual - bo czasem tylko manualne ustawienia mogą uratować zdjęcia w kiepskich warunkach. Wybrałem więc najtańszy, który spełniał wszystkie moje wymagania. Różnicę w kosztach zakupu mogę przeznaczyć na dodatkowe wyposażenie ;)

Stabilizator przydaje sie bardzo przy fotografowaniu bez lampy, w miare stabilnych obiektów.

Dzieki niemu mozna spokojnie uzyskac ostre zdjecie przy 1/20 czy 1/15 sek nawet na długim koncu obiektywu.

Oczywiscie mozna kupic aparat bez stabilizacji plus statyw i czasy robic zdecydowanie dłuzsze...z tym, ze noszenie ze sobą statywu na codzień, to średni pomysl ;)

Inna sprawa, ze traci sie tez wtedy duzo okazjonalnych zdjec - rozkładanie statywu to minimum kilkadziesiat sekund (nawet z szybko-złączką)

pzdr

Witaj Rafałek

Ja mam od ponad roku Minolte Z-5 kosztował wówczas 1500 zł (zakup przez internet ) i nie można nic jej zarzucić może dlatego,że jestem amatorem.

Następcą Z-5 jest Z-6 ale podobno to prawie to samo. Minolta Z-5 i 6 robi zdjęcia w trybie super makro i makro. Robi również całkiem dobre jakościowo filmy.

Kupując Minoltę uległem reklamie ale na moje potrzeby jest ok.

Mój kuzyn posiasa FUJI S5600 i bardzo chwali sobie ten aparat ale on jest prawie, że profesjonalistą - wykorzystuje ten aparat również zawodowo- jest architektem. Jego zdjęcia w trybie makro są odlotowe.

pozdrowienia i udanego wyboru

Pixi i Dixi

Powiem szczerze - w wypadzie do Norwegii "brały udział" 3 aparaty Sony DSC H1, Minolta Z3 oraz Photon 484. Zdjęcia bardzo zbliżone bo w końcu jechaliśmy razem (4 osoby), ale potem co do jakości zdania były jednoznaczne - Sony pobiło wszystkich na głowę. Choć po ostatniej ocenie zdjęć z Canona S2iS nie wiem, czy raczej na niego bym się nie zdecydował.