Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawdź czy Twój keramzyt pływa po wodzie. Jezeli tak, to trzeba go z wierzchu posypać żwirem, aby nie odpłynął.

Keramzyt ociepli nam przy okazji fundament, ale nie jest wieczny. Po wielu latach moczenia zamieni się w to z czego powstał : w glinę.

Tego, że odpłynie to się nie obawiam bo mam szerokie okapy i w 3/4 opaski po deszczu jest sucho. Najgorzej może być przy ścianie zachodniej bo z tej strony sporo dmucha i zacina. Planuję warstwę ok 4 cm. Pod keramzyt geowłóknina piasek a pod spodem jest gliniasto.
A czemu nie chcesz żwiru? :roll:

Po prostu keramzyt został mi po ocieplaniu pod wylewkami

Lonly, czy możesz dokładniej napisać jak zaplanowałeś wykonać tą opaskę?

Dom bez podpiwniczenia. Cokół po wysypaniu ostaniej warstwy o wys. 50 cm ocieplony styropianem na który położę tynk mozaikowy. Robię dookoła opaskę z krawężników gr. 6 cm. i szerokości opaski 60 cm. Na podsypce piaskowej a bezposrednio pod krawężnikiem podsypka z piasku i cementu (sucha). Przy scianach mam wyrzuconą (niechcący) glinę ale to akurat uszczelnia przed ew. opadem deszczu spodnią warstwę. Opaskę wysypuję piaskiem płukanym co powinno uniemożliwić robienie kanałów przez gryzonie o gróbości ok. 10-15 cm, na piasek położę geowłókninę mocując ją kołkami do styropianu i na to 4 cm karamzytu lub żwiru. Deszczówka poprzez osadaniki i rury drenarskie wyprowadzona zostanie pod opaską na trawnik gdzie zakończę dołkiem wypełnionym do poziomu trawnika kamykami okrąglakami.