uziq 13.06.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Domyślam się, że niektórych forumowiczów zirytuje moje pytanie, gdyż tematyka była (zapewne) wielokrotnie maglowana. Przepraszam za powtórzenie tematu i moje lenistwo odnośnie braku samodzielnego poszukiwania takich tematów na niniejszym forum. Pytanie brzmi: Ile wyniesie ogrzanie 120 m mieszkania piecem gazowym. Interesuje mnie koszt (może być średni) za miesiąc grzewczy i miesiąc letni. Piec jest firmy Viessmann typ VITOPEND 100 WHO z wbudowanym zasobnikiem, z regulatorem nastawu co. i cwo. Moc cieplna pieca to 10,5–24 kW. Mając na względzie doświadczenia innych forumowiczów w zakresie ogrzewania mieszkań o takim metrażu proszę o odpowiedź. Nadmienię, że innej opcji, jak wykorzystanie gazu, nie mam dlatego też proszę o wyliczenia dotyczące gazu. Pozdrawiam uziq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uziq 15.06.2006 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Dodatkowe informacje: ściany konstrukcyjne wykonane z pustaków ceramicznych Porotherm o grubości 18,8 cm. Ściany ocieplone styropianem (nie wiem jaka będzie grubość styropianu). Hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 17.06.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Dodatkowe informacje: ściany konstrukcyjne wykonane z pustaków ceramicznych Porotherm o grubości 18,8 cm. Ściany ocieplone styropianem (nie wiem jaka będzie grubość styropianu). Hę? Mam podobne rozwiązanie i metraz. Z tym że jeszcze sie nie wprowadziłem wiec nie wiem jak to będzie w praktyce. Ale z pewnościa mniejszy to bedzie koszt niz domku jednorodzinnego bo Cie sąsiedzi grzeja lub izoluja;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozka1 23.06.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Mam mieszkanie, a dokładnie parter+poddasze w domku jednorodzinnym. Piec 24KW dwubiegowy, turbo z zasobnikiem wodnym, ściany na dole 36 u góry 24 (budynek prawie 100 lat) ocieplone styropianem 8cm, metraż 118m2. Najwyższy rachunek za 1 m-c ogrzewania tej zimy +kuchenka gazowa+ciepła woda (4 osoby) to 479,00zł Lato za 2 m-ce ogrzewania +kuchenka gazowa+ciepła woda (4 osoby) to okolo 170,00zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts