Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szambo jako piwniczka

Recommended Posts

Cześć

U mnie na działce jest wysoki poziom wód gruntowych i zastanawiam się, czy zamiast murowanej piwnicy nie wstawić szamba betonowego o wysokości 150cm.

Piwnica ma być w garażu. Na wiosnę szambo stałoby około 40 cm w wodzie.

Czy to ma sens, czy takie szambo po jakimś czasie się nie rozszczelni?

Czy ktoś zastosował takie rozwiązanie?

Pozdrawiam

filipek

Cześć

U mnie na działce jest wysoki poziom wód gruntowych i zastanawiam się, czy zamiast murowanej piwnicy nie wstawić szamba betonowego o wysokości 150cm.

Pozdrawiam

filipek

Czy dobrze rozumiem, że chcesz mieć szambo pod podłogą w domu?? (garaż w bryle domu??), jeśli tak to zdecydowanie odradzam!!!!

Każde szambo powinno być szczelne...a zresztą jeśli ci takowa woda naleci, bo (tak jak u mnie) masz wysoki poziom wód to i tak masz taką akcję "tylko" dwa razy do roku.

W każdym badź razie temat szamba w domu bym sobie odpuścił.

To jak ty to sobie planujesz a jaki jest aspekt formalno-prawny...na to też powinieneś zwrócić uwagę...

Tak garaż w bryle budynku. Przeciesz to zbiornik betonowy, malowany tylko z zewnątrz. Nie widzę przeciwskazań. Szambo źe brzmi - zbiornik betonowy. Mógłbym taki wybudować, wylać ale nie osiągnę takiej szczelności. Chodziło mi tylko o potwierdzenie czy sie nie rozszczelni.

Na razie z moich informacji wynika, że powinien zdać egzamin.

Garaż jest w bryle nie ogrzewany, zamiast wiaty, rozdziela go od domu ściana 3w. Zbiornik nie będzie w domu.

Co miałeś na myśli pisząc aspekt prawny ?

pozdrawiam

filipek

Nie wiem, czy dostałbyś pozwolenie na zrobienie szamba "pod domem".

A po drugie chodzi o zapachy, w dłuższej perspektywie nie wierzę, żebyś nie czuł go w domu.

Przecież on chce trzymać w tym zbiorniku wino, rower, ziemniaki itd., nie che robić zbiornka na fekalia pod domem. Czytałeś jego post?

Nie wiem, czy dostałbyś pozwolenie na zrobienie szamba "pod domem".

A po drugie chodzi o zapachy, w dłuższej perspektywie nie wierzę, żebyś nie czuł go w domu.

Przecież on chce trzymać w tym zbiorniku wino, rower, ziemniaki itd., nie che robić zbiornka na fekalia pod domem. Czytałeś jego post?

Też mi sie wydaje że on tam ziemniczaki a nie np. kupki chce trzymać :D :D :D

Oooo. Nie wiem...jakąś tak mi się to zrozumiało...

Jeśli tak to oczywiście wszystko to o czym mówiłem nie ma znaczenia.

Aaaa już wiem...zmyliło mnie to szambo...

Już teraz rozumiem.

Ale i tak mam kolejne spostrzeżenie w takim razie.

Chcąc zainstalować sobie szambo kierujesz się pewnie jego atestową nieprzepuszczalnością. A to błąd. Metodologia badania atestowego jest taka, że dana grubość ścian betonowych szamba nie przepuszcza wody przez jakiś określony czas. Więc nie licz na to, że to jest jeśli chodzi o wodę jakieś super rozwiązanie..

• 7 years później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
Ja też jestem ciekaw jak się sprawdziło to rozwiązanie. Planuję wstawić taki zbiornik między dwie ściany fundamentowe. Planuję to zrobić po zakończeniu fundamentów, tzn po rozszalowaniu chcę odkopać dół pod zbiornik, osadzić go na tym samym poziomie co fundament, stosując dodatkową izolację w postaci dwóch warstw folii budowlanej, całość zasypać. Strop nad taką piwniczką chcę połączyć z górnym wieńcem fundamentowym, tak aby nie leżał na zbiorniku. Co o tym sądzicie?

• 4 years później...
  • 2 years później...
Cześć

Pozdrawiam

filipek

Dzień dobry.

Znalazłem stary Pana post dotyczący piwniczki pod garażem. Ja również noszę się z zamiarem wykonania piwniczki w taki sposób, tez mam wysoko wody gruntowe i targają mną różne wątpliwości czy ten pomysł się sprawdzi.

Czy wykonał Pan piwniczkę wg tego pomysłu? Proszę o odpowiedź. Bardzo zależy mi na Pana odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udało się z tą piwnicą ? Też chcę taką zrobić, tylko dodatkowo posadzić na tym szambie jeszcze drewniany budynek gospodarczy :)

Dzień dobry.

Znalazłem stary Pana post dotyczący piwniczki pod budynkiem. Ja również noszę się z zamiarem wykonania piwniczki w taki sposób ale targają mną różne wątpliwości czy ten pomysł się sprawdzi.

Czy wykonał Pan piwniczkę wg tego pomysłu? Proszę o odpowiedź. Bardzo zależy mi na Pana odpowiedzi.

Pozdrawiam.

My planujemy zrobić ziemiankę - taką opcję doradził nam architekt, bo u nas też wysokie wody gruntowe. Na rzeczy typu kasze, makarony itp chcemy zrobić dużą spiżarkę, a na przetwory, warzywa, wino ziemiankę właśnie. Znajomi mają zakopany taki zbiornik kawałek dalej na działce i nie jest do końca wkopany z tego co zrozumiałam bo powstała taka jakby górka. Jeszcze będziemy się na pewno dowiadywać dokładnie. W każdym razie oni sobie chwalą tego typu "piwniczkę" zrobioną z ze zbiornika.