Benicio 11.03.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Witam Będąc ostatnio w OBI zwróciłem uwagę na ogrodzenia firmy BEKAERT. Wygląda (po bardzo pobieżnym oglądnięciu), że składa się to jak z klocków prawie, w związku z czym mozna spokojnie wykonać samemu, nie płacąc za "fachowców".Czy ktos ma moze takie ogrodzenie zamontowane? Czy macie jakieś związane z nim doświadczenia?pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 11.03.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Sam zamontowałem 80 mb takiego ogrodzenia. Do końca zostało mi jeszcze 40. Wszystko idzie gładko: 1. W narożnikach musisz postawić słupki z poprzeczkami. 2. Rozciągasz pomiędzy nimi sznurek (linia prosta) 3. Potem co 2-3 metry wkopujesz słupki (pamiętaj, że słupki muszą być wkopane na 60 cm - do ogrodzenia 1,5 metra potrzebne są słupki 2,1) - słupki dokładnie pionujesz i zalewasz cementem (możesz dodać gruz, itp - innym sposobem jest robienie "stóp" i wkopywanie tak spreparowanych słupków) 4. Pomiędzy słupkami rozciągasz drut naciągowy: góra, środek i dół siatki 5. Drut do ostatniego słupka przykręcasz za pomoca "ściągacza" i naciągasz go i przymocowujesz do słupków klipsami. 6. Rozciągasz siatke i przymocowujesz do drutów i słupków za pomoca drutu wiązłkowego. 7. Siatki łaczysz poprzez przeplecenie ostatniego zygzaka Wszystkie elementy kupujesz gotowe - nic nie trzeba dorabiać. Porządniej jest zrobić z podmurówką - ale to już inna bajka. W sumie we dwie osoby można robić 10-30 metrów ogrodzenia dziennie. Praca nawet przyjemna pod warunkiem, że nie ma upału i nie leje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 11.03.2003 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Jasiu Dzieki piekne za szybką i kompetentna odpowiedź. Oczywiście w miare drążenia tematu, pojawiaja się nowe pytanie, zatem:1. Czy w opcji bez podmurówki stosujesz taką blaszana podstawkę (sorry za nazewnictwo)?2. Jak stabilna jest cała ta konstrukcja?3. I oczywiście ile Cie to wyszło (z podmurówką lub bez)? Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 11.03.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2003 Siatka najlepsza jest powlekana PCV : nie trzeba jej malowac,a jako podmurowka najprosciej dac gotowe elementy betonowe np krawezniki ulozone na tylko wyrownane podloze pod dolnym brzegiem siatki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 12.03.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Słupki stawiałem na cegle (akurat miałem kupkę gruzu pod ręką) B.ważne jest dokładne pionowanie i poziomowanie słupków (poziomica i rozciągnięty sznurek). Wytrzymałość zależy od masywności stóp. Jeśli planujesz po nim łazić to musisz porządnie zabetonujesz słupki. Jak słupek będzie osadzony w bryle betonu 30x30x60 to nic go nie ruszy Kosztu nie pamiętam (papiery mam w biurze) - jakieś 1-2 tysiące. Wszystko powlekane - wygląda porządnie i (mam nadzieje) na wiele lat mogę o nim zapomnieć. PS. Nie dałem dolnego naciągu (nie chciało mi się) i nie robiłem podmurówki. Zimą żoneczka rozsypała "chlebek dla ptaszków", i jakiś głupi dzik skutecznie sforsował siatkę (podgiął ją od dołu). Nazwałem go głupim bo 5 metrów dalej kończyło się ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.04.2003 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 ja także widziałem takie ogrodzenie...miałem tylko zastrzeżenia co do jakości powleczenia... w niektórych miejscach było ciutkę zdarte...i po zimie zaczęła brać ogrodzenie rdza...(ale miejscowo)poza tym w miarę ok...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.04.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Bardzo spodobało mi się takie ogrodzenie u mojego Znajomego. Ja także zdecydowałem się na to. Mam obiekcje co do słupków narożnych czy są wystarczająco wytrzymałe. Ogrodzenie pięknie maskuje się w kolorze zielonym. Nie widać go z dalszej odległości. Ja zakupy robiłem w Praktikerze korzystając z 10 urudzin. Jak pogoda się wyklaruje przystępuję do montażu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Powiedzcie coś o cenie tego ogrodzenia,proszę. Wydaje mi się ono takie "przemysłowe",ale skoro tak zachwalacie... Wytłumaczcie kobiecie łopatologicznie-jak się je mocuje,jak z jego trwałoscia,jak z ceną w stosunku do innych siatek itd... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 22.04.2003 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 droga opal wejdz na strone http://www.bekaert.plnie wiem czy akurat polska wersja strony działa (przed świętami nie działała) -jak nie to wejdz na dowolna (np. angielska, garden fence) snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts