Asiulek 14.06.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Mam pytanie jak i kiedy należy przycinać lilaki, mam taki stary okaz w ogródku z wielkim starym pniem w środku i po bokach liczne mniejsze konary. Gdzieś przeczytałam, że ten stary konar trzeba wyciąć, ale kiedy i na jakiej wysokości. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 19.06.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Hej Trochę mnie zdziwiło twoje pytanie, bo nie słyszałam o przycinaniu lilaków. Jedynie co trzeba zrobić to oberwać przekwitłe kwiatostany. Mogę tylko intuicyjnie podpowiedzieć ci, że wszelkie cięcie drzew i krzewów robi sie raczej wczesną wiosną i to tylko chore lub stare konary (oczywiście są wyjątki). Mam nadzieję na wypowiedź bardziej zorientowanych w temacie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.06.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Lilaki przycina się po kwitnieniu, późniejsze cięcie może źle wpłynąć na kwitnienie, jeśli wytnie się wytworzone już pąki, które miałyby zakwitnąć w roku nastęnym. Jednak jeśli wyvinasz cały konar, to pewnie ta pora cięcia nie ma juz akiego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.06.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Żeby rozkrzewić lilaka, tnie się zaraz po kwitnieniu gałązki o 1/3 do 1/2 długości. Oczywiście można także ciąć formująco, czyli wycinać te gałęzie, które przeszkadzają lub skracać te, które mają zagęścić krzew lub koronę, gdy lilak jest prowadzony w formie drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts