Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi zewnętrzne Urzędowski

Recommended Posts

A ja mam pytanie , czy ktoś z was ma takie drzwi Urzędowskiego.

Bardzo nam się podobają ale boję się o to czy nie przenika przez nie zbyt mocno zimno

http://img374.imageshack.us/img374/7808/bac0e5661fja7.jpg

Miko - Twoje obawy są nieuzasadnione.

Dużo szyby? Pomyśl że w oknie jest jej jeszcze więcej.

A poważnie - to zestaw z P4 i termoflotem, wspoł. U~ 1,1 + rama drewniana. Czyli znacznie lepiej niż znane mi drzwi stalowe. Nie ma szans by przemarzały lub zbyt wyziębiały pomieszczenie.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Heja.My zamowilismy okna i drzwi w lutym tego roku.Mahon Galux oro,polowa okien z szyba potrojna.Wiedzielismy o dlugich terminach,wiec spoko,budowa sie zacznie w maju wiec mamy czas.Drzwi od razu zamoiwlismy-przed podwyzka cen no od jednego producenta i dilera...wiec razem wsz przywioza i zamontuja i mam nadz ze bedzie to spokojnie juz wyprodukowane i skladowane dla nas.Na jesien zapakujemy wszystko we Wspanialego....
czy to mahon, czy meranti? bo z tego co pamietam u urzedowskiego sprzedaja meranti oferujac to jako mahon

Leon,

pamietam dawne hasła: " mahoń w cenie sosny". Minęło kilka lat i ten mahoń zaczęto nazywać precyzyjniej: "mahoń meranti", "meranti" czy też fachowo w aprobatach jako"red meranti".

Zakładam się że min. 99% polskich okien "mahoniowych" to okna z meranti, chociaż Klienci mówią na nie "mahoń".

Ale.. przyszedł rok 2006 i pojawiły się braki w drewnie.. ciekawe ilu Producentów się przyzna że nie używało meranti tylko zamienników?(co nie zawsze musiało wyjść stolarce na złe).

no tym bardziej, ze "Do Polski sprowadza się meranti różnej jakości (a zależy ona od jego ciężaru właściwego, który może wynosić od 390 do 880 kg/m3). Jakość zbliżoną do sosny meranti ma dopiero przy ciężarze właściwym powyżej 450 kg/m3." ciekawym jest jaka gestosc maja oferowane przez naszych "producentow" produkty. zreszta chyba nie dotyczy to tylko tego nieszczesnego "mahoniu", ale i innych rodzajow drewna. klient, jako los i tak sie pewnie nie zorientuje - tak niestety mysli wiekszosc naszych wytworcow.

A Wy Panowie znacie sie na tym?Jak to sprawdziliscie?Bo ja...coz przyznaje sie ze zaufalem sprzedawcy i mam nadzieje ze to na pewno bedzie cos lepszego w jakosci niz zwykla sosna...chodzi o twardosc.Mahon-malo precyzyjnie-drzewo z rodziny mahoniowatych ale twardsze niz meranti-tez z rodziny mahoniowatych.To na pewno nie jest czysty mahon.Nie wiem jak to sprawdzic wiec prosze o pomoc skoro wiecie lepiej ;-).Serio.Problem taki ze nie wiem co to dokladnie jest...ale na pewno nie stracilem kasy bo kupilem po promocji.Jak bedzie sie sprawowalo?Coz....polecono mi te okna zaufalem sprzedawcy a przede wszystkim kolegom z forum ktorzy maja te okienka i bardzo sobie chwala......Stalo sie...Ale czy mam ze wszystkim tak podchodzic jak Wy Panowie?Moze kiedys tak bylo...teraz jest inaczej i...producent mimo wszystko cieszy sie dobra opinia reklama...a to ze ktos nie kupi czegos na czas czy tez reoretyzuje ze mamia jacys kiepscy sprzedawcy nie przesadza o calosci.Jestem sceptykiem...a moze i frajerem jednak...warto byc czegos pewnym i wowczas to rozglaszac a nie byc tylko teoretykiem sceptykiem.Kazdy swoje chwali...tak bedzie i bylo....Dobranoc....

A Wy Panowie znacie sie na tym?Jak to sprawdziliscie?Bo ja...coz przyznaje sie ze zaufalem sprzedawcy i mam nadzieje ze to na pewno bedzie cos lepszego w jakosci niz zwykla sosna...chodzi o twardosc.Mahon-malo precyzyjnie-drzewo z rodziny mahoniowatych ale twardsze niz meranti-tez z rodziny mahoniowatych.To na pewno nie jest czysty mahon.Nie wiem jak to sprawdzic wiec prosze o pomoc skoro wiecie lepiej ;-).Serio.Problem taki ze nie wiem co to dokladnie jest...ale na pewno nie stracilem kasy bo kupilem po promocji.Jak bedzie sie sprawowalo?Coz....polecono mi te okna zaufalem sprzedawcy a przede wszystkim kolegom z forum ktorzy maja te okienka i bardzo sobie chwala......Stalo sie...Ale czy mam ze wszystkim tak podchodzic jak Wy Panowie?Moze kiedys tak bylo...teraz jest inaczej i...producent mimo wszystko cieszy sie dobra opinia reklama...a to ze ktos nie kupi czegos na czas czy tez reoretyzuje ze mamia jacys kiepscy sprzedawcy nie przesadza o calosci.Jestem sceptykiem...a moze i frajerem jednak...warto byc czegos pewnym i wowczas to rozglaszac a nie byc tylko teoretykiem sceptykiem.Kazdy swoje chwali...tak bedzie i bylo....Dobranoc....

podpisuje się pod tym

amen

tak naprawdę to głównie chodzi o wygląd drzwi i okien a nie o twardość, której i tak nie sprawdzimy czy to sosna czy meranti...

Ja się znam.. bo czytałem czysto teoretyczne, dostepne powszechnie artykuły w prasie branżowej. Botanikiem nie jestem.

I w tej kwestii pozostaje jedynie kierować się.. zaufaniem do sprzedacy. A jeszcze większym do Producenta.

Nie każdy sprzedawca sprzedaje okna. Jest wiele firm które sprzedajš dobre rozwišzania i satysfakcję. Patrzenie przez pryzmat biznesu i kasy to spłaszczenie postrzegania pracy i pasji wiele osób.

Przez 7 lat współpracowałem z "okniarzami" jako przedstawiciel z ramienia czołowych firm w Polsce (w firmie produkujšcej PCW - 5 lat, w "drewnianej" - 2 lata) i będę bronił znacznej części branży. Wrzucenie wszystkich salonów ze stolarką do jednego worka jest dla wielu bardzo krzywdzące.

Jak społeczeństwo.. są dobrzy i źli.. dlatego najlepszą reklamą jest polecenie znajomego.

A wracając do głównego wątku - szanujący się Producent nie włoży w stolarkę (szczególnie w drzwi) materiału poniżej wymagań. No chyba że dopiero się uczy - wtedy przekona się że takie drzwi nie spełnią oczekiwań długowiecznosci.

czytam i czytam i skóra mi cierpnie :o

przed świętami zamówiliśmy okna z roletami urzędowskiego

niestety nie przewidzieliśmy, że okres oczekiwania na okna drewniane (objętnie jakiego dobrego producenta) to 6 - 8 tyg więc budowa stoi i czeka

a że zauroczyły nas okna urzędowskiego to te właśnie zamówiliśmy

jeżeli to co piszecie potwierdzi się czyli, że okien nie dostanę najpóźniej na pocz czerwca (tego roku :D ), to mało prawdopodobne, by budowę zakończyć do końca roku, tzn wprowadzic się na świeta

idę się ciąć... albo nie, poczekam do czerwca może się uda?

Pozdr

A Wy Panowie znacie sie na tym?J
wiesz, zawsze znajda sie madrzejsi, prosze nie zrozum mnie zle, bo nie chodzi mi o wytykanie, lub ocene, czy ktos zrobil dorze, czy zle kupujac taka a nie inna rzecz. sam nawet zastanawialem sie nad tym meranti.

ale bardzo denerwuje mnie, jesli ktos probuje nabic mnie w przyslowiowa butelke. czemu ktos probuje wmowic mi, ze kupuje cos - w tym wypadku mahon, co tym czyms nie jest?! to tak, jakbys mial kupic okna debowe, a sprzedawali by ci sosne pokolorowana na dab. czy wtedy tez byloby ci wszystko jedno, jesli chodzi o twardosc i wlasciwosci tego drzewa?

po prostu powinno byc jasno powiedziane/napisane ze to drzewo meranti w kolorze mahon czy cos podobnego, ale nie ze to mahon.

niestety nie przewidzieliśmy, że okres oczekiwania na okna drewniane (objętnie jakiego dobrego producenta) to 6 - 8 tyg więc budowa stoi i czeka

jeżeli to co piszecie potwierdzi się czyli, że okien nie dostanę najpóźniej na pocz czerwca (tego roku :D ), to mało prawdopodobne, by budowę zakończyć do końca roku, tzn wprowadzic się na świeta

Pozdr

wiesz, u mnie urzedowski mial opoznienie "tylko" 4 mce. ale podobno w tym roku udaje im sie nawet wyprzedzic terminy przewidywanej realizacji. wiec badz dobrej mysli.

Pozdr

wiesz, u mnie urzedowski mial opoznienie "tylko" 4 mce. ale podobno w tym roku udaje im sie nawet wyprzedzic terminy przewidywanej realizacji. wiec badz dobrej mysli.

jeżeli uda im się dotrzymać terminu, to na pewno podzielę się z Wami tą wieścią a jeżeli nie :evil: , to też Wam powiem

cóż pozostaje naiwnym, wierzyć :D

z natury jestem zawsze dobrej myśli

Pozdr

• 1 month później...

Terminowość a raczej jej brak w przypadku firmy Urzędowski to chyba jej motto. Zamówiłam drzwi zewnętrzne 28 lutego, i jak na razie na zamówieniu się skończyło. Dzwonię do nich o podanie terminu a oni na to, że nie mają jeszcze na nie drewna, i że może za 6-7 tygodni będę miała drzwi, ale żaden pracownik z tej firmy nie chce tego potwierdzić na piśmie. Oczywiście są "w porządku" do klienta, bo wypłacają odsetki (chyba ba waciki). Ale co mi po nich skoro ekipa budowlana nie może robić elewacji bez drzwi. Jeżeli chcecie kupować produkty tej firmy to na pewno poćwiczycie nerwy.

ja zamawialem kolo 20go lutego...drzwi pare dni pozniej,nie wiem kiedy beda drzwi...ale jak wiesz mnie sie nie spieszy,dzisiaj mam dop. Ytonga co zamowilem w styczniu,dzisiaj podejmujemy decyzje i podnosze sciane kolankowa...wiec nie mam na to Ytonga :-)))ale cos wymysla...ale jaja...od 2 dni mam dec co do kredytu !!!!!