Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza + montaż G-K

jadek

Recommended Posts

Ja w okolicach Lublina płacę 100 zł na gotowo (wełna 18+10 stelaż, płyta, szpachlowanie).

Mam jednaj problem na jak połączyć płyte G-K umieszczoną na stelażu (skosy) ze ścianką działową. Ścianki są poniżej planowanych płyt i powstanie niewielka szczelina między płytami skosów na ścianka działową. Wykonawcy proponują wypełnić szczelinę gipsem lub tynkiem maszynowym (takim jak na ściankach) i dać taśmę - czyli połączyć to na sztywno. Moja obawa jest taka że dach jak wiadomo będzie sobie pracował a ścianki nie, więc z czasem pewnie powstanie rysa i to pewnie nierówna. Zastanawiam się nad wypełnieniem tej szczeliny ale nie łączeniem jej z płytami taśmą. Wtedy rysa na pewno będzie ale raczej w postaci równej kreski. To moje przypuszczenia nie poparte doświadczeniem więc proszę fachowców lub kogoś kto miał podobna sytuację o poradę. Załączam zdhttp://www.skaut.lublin.pl/scianka.jpgjęcie.

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wiec jeśli szczelina bedzie uzupełniona gładzią badź tynkiem to na 100 % pękną. Szczeline uzupełnia sie masą do tego przeznaczoną wzbogaconą o włókna. Siatka do łączeń najlepiej ok.15 cm a nie 5.

"owp

To ja się też zapytam - na jaką wysokość murować ścianki na poddaszu? Mają być wyżej niż płyty późniejsze? "

Jeśli chodzi o powyzsze pytanie - ścianki do krokwi- wtedy można wełna dobrze rozłożyć a zarazem dobrze profile obrysowe przykręacać

P.S. Rom-Kon - sza po ba. Zwykle na takie teksty bywa wielki krzyk, czasami wypowiedzi specjalistów a w szczególności "specjalistek" (bez ujmowania nikomu) z doświadczeniem wybudowanie swojego domu są banalne. Z drugiej strony jakość wykonawców a w szczególności ich "słowność" jest poniżej krytyki.

"To ja się też zapytam - na jaką wysokość murować ścianki na poddaszu? Mają być wyżej niż płyty późniejsze?"

Moim zdaniem zdecydowanie poniżej warstwy izolacji. Postawienie ścianki działowej "do krokwi" to jakby w zimie wyjść na dwór w puchowej kurtce ale bez butów. To będzie potężny mostek termiczny.

Oczywiście trzeba się przy tym liczyć w ew. problem montażu płyt G-K który już opisałem.

Tak więc "podmurowanie" nie wchodzi w grę.

Ale nadal nie wiem czy łączyć "na sztywno" ściankę działową z płytami i ryzykować ew. nieregularne pęknięcia czy nie łączyć i mieć równą "kreseczkę"?

Edytowane przez skaut

Jeżeli chodzi o ścianki jak na zdjęciu to ja nie widzę problemu, piszesz 18+10cm wełny, więc 18 między krokwie jak widać na zdjęciu, 10cm pod spodem ze stelażem na wieszakach chyba że oni przykręcają bezpośrednio do krokwi stelaż, dajesz profil UD do ścianki działowej i profile CD w poziomie wpuszczone, płyta przykręcona do CD nie UD powinna być na połączeniu ślizgowym ze ścianą,

Teraz dopiero przyjrzałem sie zdjęciu jak poruszyłes temat mostków termicznych - to jakaś fobia ale nie o tym chciałem. Jak żyje nie widzialem takiego rozwiązania a widzialem już duzo. Dla mnie przerost formy nad treścią - fobia przed mostkiem termicznym sprawi, że będziesz miał dziwaczne wykończenie przy połączeniu ścian. A widze, że na forum juz troche siedzisz bo "fachowe " słownictwo sie wkrada. Myśle, że zaraz nastąpi poruszenie bo pewnie bedzie jeszcze kilku zwolenników takiego udziwnienia bo przecież ten mostek termiczny.... szkoda słów- jeszcze troche to sie własnego cienia człowiek wystraszy. Sory ale niektóre określenia gotują we mnie krew i tak mam z mostkiem - przesadyzm jest gorszy od faszyzmu.

P.S. Jak juz wykończysz ten super bezmostkowy dom to proponuje urządzić parapetówke i niech z dwóch gości sie oprze o sciane - Ci dopiero sie przerażą jak sie całość zabuja. Taaaaaa

To mój drugi dom. Pierwszy był z "mostkami" (różnymi) i dlatego ten ma być bez. Mostki to trochę takie moje hobby, ale lubię je:). Goście mogą się śmiało opierać, ścianki działowe są ze sobą połączone w wielu miejscach i świetnie się trzymają. Dodatkowo przy suficie połączenie będzie tradycyjnie (będzie więcej wełny i ścianka się w nie "schowa".

Ale wracając do mojego pytania: Jak to połączyć?

połączenie ślizgowe, polega na umiejscowieniu profilu UD na taśmie akustycznej do ściany, płyty nie przykręcamy do UD profilu jak i profili CD starajmy się unikać łączenia na wkręty z UD a za nim przymocujemy płytę do profili CD prostopadłych do UD naklejamy taśmę do wyboru zależy od tynku najlepiej pakowa może być malarska tak by po przykręceniu płyty nie miała styczności bezpośrednio ze ścianą a oparła się o naszą taśmę, szpachlujemy łączenia a na sam koniec odcinamy taśmę i akrylujemy łączenie.

Przepraszam za nie te forum ale kolega nie zadał sobie trudu do znalezienia odpowiedzi.

• 1 month później...
Mam pytanie do wykonawców - czy robicie/zgadzacie się na test szczelności poddasza? Byłem ostatnio na konferencji p.Nitki (domy drewniane) i mówił, że takie powinno być standardem w domach drewnianych. A jak jest w przypadku poddaszy (w końcu tu jest to tak samo ważne)?