skaut 29.12.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Ja w okolicach Lublina płacę 100 zł na gotowo (wełna 18+10 stelaż, płyta, szpachlowanie).Mam jednaj problem na jak połączyć płyte G-K umieszczoną na stelażu (skosy) ze ścianką działową. Ścianki są poniżej planowanych płyt i powstanie niewielka szczelina między płytami skosów na ścianka działową. Wykonawcy proponują wypełnić szczelinę gipsem lub tynkiem maszynowym (takim jak na ściankach) i dać taśmę - czyli połączyć to na sztywno. Moja obawa jest taka że dach jak wiadomo będzie sobie pracował a ścianki nie, więc z czasem pewnie powstanie rysa i to pewnie nierówna. Zastanawiam się nad wypełnieniem tej szczeliny ale nie łączeniem jej z płytami taśmą. Wtedy rysa na pewno będzie ale raczej w postaci równej kreski. To moje przypuszczenia nie poparte doświadczeniem więc proszę fachowców lub kogoś kto miał podobna sytuację o poradę. Załączam zdhttp://www.skaut.lublin.pl/scianka.jpgjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 30.12.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 To ja się też zapytam - na jaką wysokość murować ścianki na poddaszu? Mają być wyżej niż płyty późniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trzci_kris 30.12.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 A wiec jeśli szczelina bedzie uzupełniona gładzią badź tynkiem to na 100 % pękną. Szczeline uzupełnia sie masą do tego przeznaczoną wzbogaconą o włókna. Siatka do łączeń najlepiej ok.15 cm a nie 5. "owp To ja się też zapytam - na jaką wysokość murować ścianki na poddaszu? Mają być wyżej niż płyty późniejsze? " Jeśli chodzi o powyzsze pytanie - ścianki do krokwi- wtedy można wełna dobrze rozłożyć a zarazem dobrze profile obrysowe przykręacać P.S. Rom-Kon - sza po ba. Zwykle na takie teksty bywa wielki krzyk, czasami wypowiedzi specjalistów a w szczególności "specjalistek" (bez ujmowania nikomu) z doświadczeniem wybudowanie swojego domu są banalne. Z drugiej strony jakość wykonawców a w szczególności ich "słowność" jest poniżej krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trzci_kris 30.12.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 tak włókna - np. Uniflot z Knaufa. Producent pisze, ze nawet bez siatki nie popeka ale ja zawsze mimo to daje siatke. Raz słyszałem, że gdzieś sie zarysowało a tak cały czas bazproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaut 30.12.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) "To ja się też zapytam - na jaką wysokość murować ścianki na poddaszu? Mają być wyżej niż płyty późniejsze?" Moim zdaniem zdecydowanie poniżej warstwy izolacji. Postawienie ścianki działowej "do krokwi" to jakby w zimie wyjść na dwór w puchowej kurtce ale bez butów. To będzie potężny mostek termiczny. Oczywiście trzeba się przy tym liczyć w ew. problem montażu płyt G-K który już opisałem. Tak więc "podmurowanie" nie wchodzi w grę. Ale nadal nie wiem czy łączyć "na sztywno" ściankę działową z płytami i ryzykować ew. nieregularne pęknięcia czy nie łączyć i mieć równą "kreseczkę"? Edytowane 31 Grudnia 2011 przez skaut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1r 01.01.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jeżeli chodzi o ścianki jak na zdjęciu to ja nie widzę problemu, piszesz 18+10cm wełny, więc 18 między krokwie jak widać na zdjęciu, 10cm pod spodem ze stelażem na wieszakach chyba że oni przykręcają bezpośrednio do krokwi stelaż, dajesz profil UD do ścianki działowej i profile CD w poziomie wpuszczone, płyta przykręcona do CD nie UD powinna być na połączeniu ślizgowym ze ścianą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaut 01.01.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Ścianka jest ok. 12 cm poniżej krokwi czyli dojdzie 10 cm wełny + płyta. Zostanie mała szczelina. Czy możesz opisać "połączenie ślizgowe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trzci_kris 04.01.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Teraz dopiero przyjrzałem sie zdjęciu jak poruszyłes temat mostków termicznych - to jakaś fobia ale nie o tym chciałem. Jak żyje nie widzialem takiego rozwiązania a widzialem już duzo. Dla mnie przerost formy nad treścią - fobia przed mostkiem termicznym sprawi, że będziesz miał dziwaczne wykończenie przy połączeniu ścian. A widze, że na forum juz troche siedzisz bo "fachowe " słownictwo sie wkrada. Myśle, że zaraz nastąpi poruszenie bo pewnie bedzie jeszcze kilku zwolenników takiego udziwnienia bo przecież ten mostek termiczny.... szkoda słów- jeszcze troche to sie własnego cienia człowiek wystraszy. Sory ale niektóre określenia gotują we mnie krew i tak mam z mostkiem - przesadyzm jest gorszy od faszyzmu. P.S. Jak juz wykończysz ten super bezmostkowy dom to proponuje urządzić parapetówke i niech z dwóch gości sie oprze o sciane - Ci dopiero sie przerażą jak sie całość zabuja. Taaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaut 05.01.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 To mój drugi dom. Pierwszy był z "mostkami" (różnymi) i dlatego ten ma być bez. Mostki to trochę takie moje hobby, ale lubię je:). Goście mogą się śmiało opierać, ścianki działowe są ze sobą połączone w wielu miejscach i świetnie się trzymają. Dodatkowo przy suficie połączenie będzie tradycyjnie (będzie więcej wełny i ścianka się w nie "schowa". Ale wracając do mojego pytania: Jak to połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.01.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 A ja mam pytanie kiedy robić ocieplenie i w ogóle kg/g na poddaszu - wiem, że po tynkach, ale czy trzeba po wylewkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 06.01.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 forumowe Ludki! To jest "lista płac" a nie "krótkie pytania!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.01.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Racja, jakoś się zaczytałem w te opisy i zapomniałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaut 06.01.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Czyli ad rem jak to mawiali starożytni Rosjanie - jak to połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1r 07.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 połączenie ślizgowe, polega na umiejscowieniu profilu UD na taśmie akustycznej do ściany, płyty nie przykręcamy do UD profilu jak i profili CD starajmy się unikać łączenia na wkręty z UD a za nim przymocujemy płytę do profili CD prostopadłych do UD naklejamy taśmę do wyboru zależy od tynku najlepiej pakowa może być malarska tak by po przykręceniu płyty nie miała styczności bezpośrednio ze ścianą a oparła się o naszą taśmę, szpachlujemy łączenia a na sam koniec odcinamy taśmę i akrylujemy łączenie.Przepraszam za nie te forum ale kolega nie zadał sobie trudu do znalezienia odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaut 08.01.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 "Połączenie ślizgowe" już znalazłem, ale dzięki. Czy kolega w tej sytuacji proponuje zastosowanie takiegoż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.03.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Mam pytanie do wykonawców - czy robicie/zgadzacie się na test szczelności poddasza? Byłem ostatnio na konferencji p.Nitki (domy drewniane) i mówił, że takie powinno być standardem w domach drewnianych. A jak jest w przypadku poddaszy (w końcu tu jest to tak samo ważne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 04.03.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 "Połączenie ślizgowe" już znalazłem, ale dzięki. Czy kolega w tej sytuacji proponuje zastosowanie takiegoż? Takiegowoż OWP. Myslę ze w domach drewnianych potrzebniejszym testem byłby test na niepalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Ha ha, np kontrolowany pożar? Ale ja pytam o test szczelności poddaszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 04.03.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Zalanie wodą przychodzi mi na mysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.03.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Zalanie wodą przychodzi mi na mysl. zgadzam się... ale że to skos i sufit to pierwej trzaby dom taki kierwejtnąć fundamentem do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts