Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza + montaż G-K

jadek

Recommended Posts

Mam pytanie do wykonawców - czy robicie/zgadzacie się na test szczelności poddasza? Byłem ostatnio na konferencji p.Nitki (domy drewniane) i mówił, że takie powinno być standardem w domach drewnianych. A jak jest w przypadku poddaszy (w końcu tu jest to tak samo ważne)?

Pan Nitka został wzięty w krzyzowy ogień pytań a że nie umiał lub nie chciał na nie sensownie odpowiedzieć (jak dobrze pamiętam poszło o układ warstw i paroizolację w szkieletorach) więc się na Forumowiczów totalnie obraził i można by rzec -wypiął... i tyle Go było widać...

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skąd jesteś?

O! Widzę że Kolega- tzw. naganiacz, załatwiacz wszelakich prac budowlanych- szuka taniego podwykonawcy ;D ...znam przypadek takiego "generalnego wykonawcy" jak chciał wyciągnąć z roboty jak najwięcej i wpóścił baaardzo tanią ekipę. Efekt to 17tysiaków w plecy! Ale zarobił! :D

Czyli nie zgadzasz się z nim, że powinno być szczelnie? Bo ja nie chcę tu rozpętać znowu wojny o szkieletory...

szczelność to pojęcie wzgledne. Mozemy dążyć do doskonałości ale raczej jej nigdy nie osiągniemy w 100%. A tam poszło o zamkniecie wełny pomiedzy dwoma szczelnymi dla pary wodnej płytami OSB... no i wyszło że jesli nie osiągniemy tych 100% to jednak coś przejdzie i nie będzie maiło gdzie wylecieć! ...ja byłem jeszcze za młody starzem na forum by zabierać wtedy głos ale intensywnie czytałem i analizowałem... no i dziś stwierdzam że raczej p.Nitka w tym wgledzie racji nie miał - czy zweryfikował dziś swoje poglady to nie wiem bo dawno o jego teoriach nie czytałem...

35 za zabudowe poddasza? Wykonawcy, szanujcie się!

Dusiek Rom Kom nie ma zarejestrowanej firmy. Nie wspieraj szarej strefy bo sam narażasz sie na karę! :)

ZygmuntRolicz, to jest zart? skad masz takie dane? i .... nie martw sie o maja kare.

Rolicz nie może spokojnie spać bo mu żyłka pulsuje... nie może w zaden sposób podważyć mojej fachowości więc musi robić podjazdy personalne... jeszcze jako siggi&alka w bardzo chamski sposób chciał coś udowodnić później zmienił swój ymycz na Rolicz no bo to poważna firma ale i tak w mojej ocenie wiochą leci* choćby nie wiem jak się mocno perfumował i ile razy by nie zmieniał nicka bo według powiedzenia: Chłop** ze wsi wyjdzie ale wieś z chłopa nigdy! :)

* wiocha to nie miejsce zamieszkania tylko stan umysłu

** chłop to nie pracownik rolny tylko sposób bycia

RomKon, mozesz podac mi Twoja cene robocizny z materialem, ocieplenia stropu drewnianego wraz z plyta gk. Poddasze nieuzytkowe 120 m kw, miejscowosc Bielsko Biala. Pozdrawiam.

Sorry Kolego ale Bielsko-Biała to trochę zbyt daleko - no chyba że ciężkie metry... bo każdy przerzut narzędzi niestety kosztuje... teraz pracuję w okolicach Warszawy no i niestety (niestety dla Ciebie) na warszawskich stawkach... za 35zł/m2 ciężko jest zrobić zgodnie ze sztuką zwykły sufit podwieszany nie mówię już o poddaszu z wełną i folią. Ale sądzę że te 35zł to tylko za jakiś etap i dochodzi np. paroizolacja czy spoinowanie i łącznie wyjdzie na normalnym poziomie.

....heh Zygmunt w pełni z tobą się zgadzam nie da się zrobić należycie zabudowy poddasza za 35,zł m2 z pełnym zbrojeniem.

Nie ma rzeczy niemożliwych! Znam takich co własnie za 35zł klepią a nawet jeszcze mniej!!! Robota pali im się w rękach! Na robotę jadą rowerami. 100m2 w 2-3 tygodnie i mają 3500zł do podziału - 1700zł na łebka to nawet na flaszkę dziennie lub 5 piw wystarczy! Do domu przywiozą 500zł/mc i tez wystarczy bo resztę da MOPS i Caritas bo żona nie pracuje a w domu 2-3dzieci. Fakt autentyczny!!!

Edytowane przez Rom-Kon

Rolicz nie może spokojnie spać bo mu żyłka pulsuje... nie może w zaden sposób podważyć mojej fachowości więc musi robić podjazdy personalne... jeszcze jako siggi&alka w bardzo chamski sposób chciał coś udowodnić później zmienił swój ymycz na Rolicz no bo to poważna firma ale i tak w mojej ocenie wiochą leci* choćby nie wiem jak się mocno perfumował i ile razy by nie zmieniał nicka bo według powiedzenia: Chłop** ze wsi wyjdzie ale wieś z chłopa nigdy! :)

* wiocha to nie miejsce zamieszkania tylko stan umysłu

** chłop to nie pracownik rolny tylko sposób bycia

podaj NIP i skończ pier***

To prawda , jestem na tyle długo na tym forum żeby znać wszystkie teksty Rom-Koma za chwilę zacytuje np. modlitwę Polaka.

Rom, gdzie ja sie czepiam twojej fachowości? Jestes fachowiec tylko robisz na czarno.

Mój NIP 6191312563. Dajesz wodzu :)

Sorry Kolego ale Bielsko-Biała to trochę zbyt daleko - no chyba że ciężkie metry... bo każdy przerzut narzędzi niestety kosztuje... teraz pracuję w okolicach Warszawy no i niestety (niestety dla Ciebie) na warszawskich stawkach... za 35zł/m2 ciężko jest zrobić zgodnie ze sztuką zwykły sufit podwieszany nie mówię już o poddaszu z wełną i folią. Ale sądzę że te 35zł to tylko za jakiś etap i dochodzi np. paroizolacja czy spoinowanie i łącznie wyjdzie na normalnym poziomie.

Rozumie Rom-Kon, ale mnie nie chodzi o jakies 35 zl, chcialam sie dowiedziec o normalna wycene za metr solidnego wykonania wraz z materialem. Rozumie ze moja budowa jest daleko i te 120 m kw to jest mala powierzchnia, ale piszesz ze " Wagrowiec ale jak trzeba to i cala Polska" dlatego zwrocilam sie z tym zapytaniem. Serdecznie dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

podaj NIP i skończ pier***

To prawda , jestem na tyle długo na tym forum żeby znać wszystkie teksty Rom-Koma za chwilę zacytuje np. modlitwę Polaka.

Rom, gdzie ja sie czepiam twojej fachowości? Jestes fachowiec tylko robisz na czarno.

Mój NIP 6191312563. Dajesz wodzu :)

Nieee znosze ludzi ktorzy zagladaja do "cudzych garow"

....heh Zygmunt w pełni z tobą się zgadzam nie da się zrobić należycie zabudowy poddasza za 35,zł m2 z pełnym zbrojeniem.

yozka, mnie emerytce mozna wybaczyc zle zrozumienie /czasami/ tekstu, ale Tobie? poczytaj jeszcze raz post # 231 zdanie drugie i trzecie, nastepnie post # 232 .

szczelność to pojęcie wzgledne. Mozemy dążyć do doskonałości ale raczej jej nigdy nie osiągniemy w 100%. A tam poszło o zamkniecie wełny pomiedzy dwoma szczelnymi dla pary wodnej płytami OSB... no i wyszło że jesli nie osiągniemy tych 100% to jednak coś przejdzie i nie będzie maiło gdzie wylecieć! ...ja byłem jeszcze za młody starzem na forum by zabierać wtedy głos ale intensywnie czytałem i analizowałem... no i dziś stwierdzam że raczej p.Nitka w tym wgledzie racji nie miał - czy zweryfikował dziś swoje poglady to nie wiem bo dawno o jego teoriach nie czytałem...

OK, chciałem się dowiedzieć, czy jest to (taki test) w ogóle praktykowane przez wykonawców poddaszy.

Co do p. Nitki, to ostatnio jak mówił na targach, to ściana ma wyglądać tak - k/g, folia (paraizolacja), wełna, osb, folia (wiatroizolacja), tynk, jeśli styropian to z wentylacją (albo frezowany z otworami na dole), tak więc para która wchodzi do ściany, ma jak wyjść. Nie wiem, czy zmienił zdanie, ale brzmi to sensownie.

czy jest praktykowane? tak, przez bardzo nieliczna grupe inwestorow ktorzy powinni takie badania swoich domow wykonac.

Tzn. że tylko nieliczni robią, z tych którzy powinni (domyślnie - większość), czy że nieliczni powinni robić?

Czyli Ty nie patrzysz krzywo, jeśli ktoś chce się umówić na takie badanie, sprawdzające Twoją pracę?

nie, nie patrze krzywo.

Popieram w 100 %

Warto zrobić termografię. Wychodzą wszystkie małe , lub większe błędy, które można naprawić, widać błędy w wykonaniu, źle dobranych rozwiązaniach. Itd.

Dla mnie osobiście zdjęcia kamerą termowizyjną to czyste sumienie dla mnie jako wykonawcy - potwierdzenie dobrze wykonanej usługi, jak też jak to się zdarza często potwierdzenie błędów które widać przy oglądaniu poddasza jeszcze przed pracą.

Coś do Zygmunta Rolicza i Rom Kona

Ten pierwszy jest na Facebooku i można obejrzeć zdjęcia z prac w albumie np zdjęcia z budmy i modelowego domu rigipsa także Rom, to nie fikcja!

Nie da się czytać tego co o sobie piszecie.

I mała dygresja na koniec - niech każdy sobie rzepkę skrobie i se radzi jak umie

Rozmawiałem z obecnym Inwestorem na temat właśnie termowizji i własnie Inwestor nie widzi potrzeby by ją robić ... powód prozaiczny - gdy coś się wykryje bez demolki nie można naprawić. Bo jak uzupełnić wełnę pod płytą? A jesli nie można czegoś zmienić to na co taka wiedza? By gorzej w nocy spać? Termowizja to tylko sprawdzenie umiejętności wykonawcy ale już po fakcie...