Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza + montaż G-K

jadek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Mam zamiar położyć 30 cm wełny ursa39(silver) na poddasze. Czy jest ekonomicznie uzasadnione dołożyć więcej złociszy do 35 ,czy jeszcze iść dalej i dać 32?

(Poddasze ok 280 m2).

pozdrawiam

Jeśli jest miejsce zawsze taniej wyjdzie nawet po uwzględnieniu dodatkowej grubości wełny aby uzyskąc ten sam współczynnik założenie tańszej wełny o gorszym U. Inna kwestia jest trwałość tej wełny i jej ubijanie po latach.

OK, chciałem się dowiedzieć, czy jest to (taki test) w ogóle praktykowane przez wykonawców poddaszy.

Co do p. Nitki, to ostatnio jak mówił na targach, to ściana ma wyglądać tak - k/g, folia (paraizolacja), wełna, osb, folia (wiatroizolacja), tynk, jeśli styropian to z wentylacją (albo frezowany z otworami na dole), tak więc para która wchodzi do ściany, ma jak wyjść. Nie wiem, czy zmienił zdanie, ale brzmi to sensownie.

a skąd niby para w przegrodzie że trzeba frezowany styro?

Nie było mowy o szukaniu klienta więc tekst z tyłka.

brak szacunku dla inwestora to zmiana ceny w trakcie lub źle wykonana robota więc znowu mało trafnie.

oczywiście że nie było ale nick i forma wypowiedzi to sugeruje

trzeba było poczytać troszkę forum i wiedziałbyś że obrażając

inwestorów nic nie zyskasz to forum służy aby pomagać nie obrażać

gratuluje elokwencji i powodzenia w prowadzeniu firmy

oczywiście że nie było ale nick i forma wypowiedzi to sugeruje

trzeba było poczytać troszkę forum i wiedziałbyś że obrażając

inwestorów nic nie zyskasz to forum służy aby pomagać nie obrażać

gratuluje elokwencji i powodzenia w prowadzeniu firmy

Co ma prowadzenie lub nie prowadzenie firmy przeze mnie do faktu targowania sie przez klientów skoro kupując inne usługi tego nie robią(np kupno cheesburgera) merytorycznie i bez podjazdu personalnego. słucham.

• 3 weeks później...
a skąd niby para w przegrodzie że trzeba frezowany styro?

Zawsze jakaś para przejdzie - chodzi o dom szkieletowy, tam jest tylko paroizolacja i wełna.

Co do targowania się - co w tym chamskiego? Jak kupujesz samochód w salonie, albo mieszkanie to też się nie targujesz? Albo abonament telefoniczny też zawsze bierzesz co dają?

czy moze mi ktos pomodz widzialem gdzies na zdjeciach wieszaki do podwieszanego sufitu ktore wbija sie pomiedzy belke a strop teriva czy moze mi ktos napisac jak one sie nazywaja lub jakis symbol

Nie wiem czy zda egzamin ale możesz sprawdzić coś takiego jak kotwa skrzydełkowa .

PS.Lub kotwa parasolka

Edytowane przez Michał30
PS

• 3 months później...

Jestem już po ociepleniu poddasza.

Za robociznę płaciłem 23zł/m2 + 300zł prace dodatkowe (wełna 2x15cm, przykręcenie płyt G-K do stelaży, spoinowanie, sufit docelowo przygotowany pod malowanie). Prace wykonywała polecona ekipa.

Wielkość poddasza to 163m2, 5 okien dachowych, schody strychowe montaż.

Podsumowując: u mnie cena m2 poddasza materiał+robocizna wyszła w granicach 81zł/m2 (materiały ze średniej półki: wełna URSA SILVER DF39 30cm, taśmy narożnikowe "amerykańskie" medium "zielone", spoinowanie Knauf UNIFLOT lub CEKOL C-40, gładź CEKOL C-45, schody strychowe FAKRO LWK).

Wiem, że można zrobić drożej, bo inna zaufana ekipa chciała 60zł/m2 za swoje prace. Dla porównania inni znajomi płacą swojej ekipie za ocieplenie 28zł/m2 pod tzw malowanie.

Edytowane przez sailor_man