Charlie 29.10.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 ...szczerze powiem to ta cena jest niższa niż na tzw. przetargach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_man 29.10.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 23 zł .............................................................................................................no to faktycznie chyba qrwa mamy kryzys Dodam, że w 2009 roku ta sama ekipa brała u znajomego 15zł/m2. Zaznaczę, że nie jest to ekipa z jakiejś łapanki, tylko polecona i sprawdzona. Jak widać w granicach 25-28zł można znaleźć dobrą ekipę. Oczywiście jak się nie jest w temacie to można trafić na dużo droższe ekipy. Wspomniana ekipa za 60zł/m2 również nie narzeka na brak pracy (czas oczekiwania u nich to średnio 6 miesięcy). Wybór należy już do inwestora. Ja wychodzę z założenia, że jeśli nie ma różnicy w jakości wykonania, to po co przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 28.01.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A skąd inwestor może wiedzieć o rożnicy w jakości wykonania jak on o wykonaniu nie ma bladego pojęcia? Widzi, że jest włożona jakaś wełna, żółta folia i "kartongips". I to tyle co on widzi i pojmuje. Obojętnie ile przeczyta na ten temat info w necie i tak nic nie wie. To fachowiec zna wszystkie niuanse gdzie, co i jak. Taki co bierze 23 zł/m² albo jest chory psychicznie albo na tyle ceni swoja wiedzę. Przy okazji wyceniania prac glazurniczych widziałem wełnę włożoną przez "wykonawców" za 8zł/m² i "kartongipsy" stykające sie 4 rogami w jednym miejscu. Pani inwestor płakala jak mówiłem jej, że to wszystko do rozbiórki ale na szczęscie posłuchała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 23 zł za m2 poddasza....nawet nie chce mi się tego komentować... a możesz powiedzieć w ile osób i ile czasu robili u Ciebie to poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 05.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam Ja płacę 90 zł. za m z materiałami - Lublin Zastanawiam się tylko czy to dobra pora na przykręcanie płyt -SSO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 06.02.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Jestem już po ociepleniu poddasza. Za robociznę płaciłem 23zł/m2 + 300zł prace dodatkowe (wełna 2x15cm, przykręcenie płyt G-K do stelaży, spoinowanie, sufit docelowo przygotowany pod malowanie). Prace wykonywała polecona ekipa. Wielkość poddasza to 163m2, 5 okien dachowych, schody strychowe montaż. Podsumowując: u mnie cena m2 poddasza materiał+robocizna wyszła w granicach 81zł/m2 (materiały ze średniej półki: wełna URSA SILVER DF39 30cm, taśmy narożnikowe "amerykańskie" medium "zielone", spoinowanie Knauf UNIFLOT lub CEKOL C-40, gładź CEKOL C-45, schody strychowe FAKRO LWK). Wiem, że można zrobić drożej, bo inna zaufana ekipa chciała 60zł/m2 za swoje prace. Dla porównania inni znajomi płacą swojej ekipie za ocieplenie 28zł/m2 pod tzw malowanie. K... ,jak żyć Panie Premierze? JAK ŻYĆ? i będzie w tym kraju dobrze? jak jeden ch... z drugim robi po 23 zł/m2? A gdzie graty? paliwo? opłaty? Rolnik? Rencista?Emeryt? Żeby pozdychał taki ch....jeden z drugim - w sumie to sami do tego doprowadzą powoli. Jeszcze trochę to inwestorzy będą pytać: ile mi jest Pan w stanie dopłacić ? Bo o darmowych stażach w banku już słyszałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 06.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Zapłacił 23 zł za metr to teraz dopłaci za ogrzewanie z dwa tysiące w sezonie za opał. Takie są prawa fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 06.02.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 A tynki i posadzki masz zrobione?Witam Ja płacę 90 zł. za m z materiałami - Lublin Zastanawiam się tylko czy to dobra pora na przykręcanie płyt -SSO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 13.02.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 czy cena 130pln za metr zabudowy poddasza-robocizna z materiałem (wełna 25cm) to dobra cena..? dom w okolicach Warszawy. wykonawca powiedział, że z wyliczeń wyszło 300mkw- ale to chyba z uwzględnieniem zabudowy "dachu" oraz poddasza w pokojach. może trochę nieprecyzyjnie się wyrażam-ale chyba wełne kłądzie się pod dachówką i drugi raz na sufitach w pokojach.. czy 130 za metr to dobra oferta-czy ze względu na inny nakłąd pracy sufitu w pokoju a inny "strychu" cos próbować targować?300mkw to chyba uwzględnia strych i pokoje, bo samego dachu pod dachówkę mierzono 240mkw.. doradzcie proszę coś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.02.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 czy cena 130pln za metr zabudowy poddasza-robocizna z materiałem (wełna 25cm) to dobra cena..? dom w okolicach Warszawy. wykonawca powiedział, że z wyliczeń wyszło 300mkw- ale to chyba z uwzględnieniem zabudowy "dachu" oraz poddasza w pokojach. może trochę nieprecyzyjnie się wyrażam-ale chyba wełne kłądzie się pod dachówką i drugi raz na sufitach w pokojach.. czy 130 za metr to dobra oferta-czy ze względu na inny nakłąd pracy sufitu w pokoju a inny "strychu" cos próbować targować? 300mkw to chyba uwzględnia strych i pokoje, bo samego dachu pod dachówkę mierzono 240mkw.. doradzcie proszę coś.. ...dla kogo dobra? Najtańsza wełna, najtańsze profile, najtańsze gipsy, o gruntowaniu i malowaniu można zapomnieć... no dobra cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deresz 14.02.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Jak dobrze mieć rodzinę znającą się na tym i zapłacić tylko za materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 14.02.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 I pewnie bez FV, co nie, Romek? ...dla kogo dobra? Najtańsza wełna, najtańsze profile, najtańsze gipsy, o gruntowaniu i malowaniu można zapomnieć... no dobra cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 14.02.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 zupełnie niepotrzebne podejrzenia nt FV- czy gdzies napisałam, że nie dostane fv za materiał..? kwestia robocizny- nie pytałam, ale nie jestem na pensji w US.. to może bardziej merytorycznie się Panowie wypowiedzcie- skoro w tej cenie jest najtańsza wełna- to proszę napisać, jaką tu podejrzewacie, a jaką byście doradzali..? na co zwracać uwage, skoro cena wygląda w Waszej opinii dziwnie nisko.. tak przynajmniej zrozumiałam powyższe posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 15.02.2013 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Źle mnie zrozumiałaś. Moja uwaga nt fv tyczyla się kolegi Romka, bo z tego co pamiętam to on świadczy usługi będąc w szarej strefie. Co do materiałów to poproś po prostu o ich wykaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 15.02.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 na razie wiem tyle, że wełny ma być 25cm, wykonawca podał nazwę ale zapomniałąm..może swisspor..? lambda 0.039 dopłacać do lepszego współczynnika, czy różnica w cenie nie jest tego warta..? a z niskimi cenami to jest tak, że nasz wykonawca nie jest z warszawy- przyjeżdza w nasze okolice pracować- więc może stara się być konkurencyjny..? dostalismy go z polecenia więc mam nadzieję, że będzie ok.. troche stresik mnie dopadł- że jak tanio to pewno źle. w mojej pracy ceny za daną rzecz różnią się prawie o 100% zależnie od miejsca- a drogo wcale nie wychodzi lepiej..czasem tańszy "dłubie" sobie spokojnie i dokładniej.. mam nadzieje, że u mnie też będzie ok.. odbiór prac będzie robil kierbud- więc ewentualne fuszerki, mam nadzieję, będą wyłapane.. a co do faktur- to romkon z szarej strefy a pierwszy się oburzył, że tanio ekipa bierze.. więc co sądzicie o tej lambdzie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 16.02.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Ta lambda to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.02.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 I pewnie bez FV, co nie, Romek? Hej. Przy sobocie:) WIECZÓR Takie mnie naszły przemyślenia: romkon działa jak "normalne" firmy. w sensie: ceny. Grosz liczy jak prowadzący działalność normalnie, tzn. ZUS, podatek czasem itd, ale z naszym kochanym państwem dzielić się już nie chce. Generalnie: jedzie na naszym grzbiecie - i pewnie do emeryturki dojedzie:) I teraz pytanie: KTO GŁUPIO POSTĘPUJE? JA PŁACĄC ZUS ITP? CZY KOLEGA? Mam wrażenie, że ja:) bo jakoś cięzko na tym garbie od tych rencistów, emerytów przedwczesnych itp..... Rom-kom: bez urazy, przemyślenia takie moje sobotnie:) ps oczywiście przepraszam Cię Rom-komie jeśli nie jesteś tzw. szarą strefą i Cię uraziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.02.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Nie uraziłeś. Teraz jadę na szaro (zawieszenie - ale jak trzeba to chwila i wracam do "białych") ale to nie znaczy ze mam lepiej... płacę też podatki - jak kazdy, wczoraj wydałem stówę na narzędzia a dziś przewiduję kolejne 2-3 stówki i z niczego nie mogę tego odliczyć (że o kosztach samochodu nie wspomnę), jak zachoruję to płacę z własnej kieszeni (ZUS się cieszy), do emerytury (67lat!) to ja raczej nawet nie doleżę... za 10 lat to by wejść na robotę to zamiast herbatę słodzić cukrem to zacznę amfetaminą... z rana kubek herbaty i dwie łyżeczki... koło południa następna dawka. Jeszcze tylko szara strefa trzyma Polskę w kupie... płacimy podatki jak każdy ale od Państwa nie bierzemy niczego! Gdyby chcieli to by szarą strefę dawno zlikwidowali!!! Nawet twierdzę że brak wsparcia (głównie od strony przepisów) dla drobnej przedsiębiorczości wiąże się z cichym przyzwoleniem rządu na szarą strefę - utrudniają i zniechęcają. Moi Inwestorzy też na tym nie tracą bo jestem trochę tańszy (ale nie robię za 25zł/m2 a słyszałem że za tyle potrafią robić!) a jeśli mam na tym trochę oszczędności to mogę lepiej się przyłożyć do wykonywanej pracy - wiadomo na niskich stawkach trzeba zap...(czas to pieniądz!) i nie ma czasu na głupoty. A że później jest termiczny system odśnieżania dachu... no ale byli tańsi - znacząco tańsi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 17.02.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Romek, Nie powienieneś byc trochę tańszy tylko tańszy o jakieś 8+18=26% Nie płacisz VAT ani p. dochodowego. Nie płacisz też 1026zł ZUS więc mógłbys zejść kolejne kilka procent.... tak do 35% np. Ze stawki 60zł/m² powinieneś brać 39zł/m². Dalej by ci się opłacało robić? Dokładnie i powoli? Akurat. Powiadasz, że masz zawieszona firmę, Możesz podać NIP? Na PW, obiecuję, że nikomu nie podam. Juz kiedyś cię o to prosiłem ale wydygałeś. Swoją droga dobra teoria do niepłacenia podatków. Tak mozna by usprawiedliwiac wszystko. Dziwię się, że paliwa nie kradniesz bo przecież takie drogie a niby z podatku z paliwa miały byc remontowane drogi. Drogi sa dziurawe więc ktoś nas okrada! Jejku. Ja za poddasze biorę około 70zł/m² do GK (bez spoinowania) i uważaj: Płacę zus za siebie i 5 pracowników. To jakieś 4400 miesięcznie. I jakoś żyję i uważam, że jakość świadczonych przeze mnie usług jest na wysokim poziomie. Więc co, nie da się? Oj Romek, Romek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 17.02.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ...ciekawe czy skarbówka tu zagląda ktoś mógłby mieć problem bo dowodów na prowadzoną pracę zarobkową jest od groma a firmy w CEIDG brak... niektórych to ponosi ułańska fantazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts